Skip to main content

Sprijin pentru Feri Predescu, obligată la 15.000 de euro plată către Radu Mazăre

 

Campanie pentru sprijinirea jurnalistei Feri Predescu, obligată la 15.000 de euro plată către primarul Constanţei Radu Mazăre. Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei îşi justifică demersul pe care l-a iniţiat:

Publicitate

"Decizia definitivă şi irevocabilă împotriva ziaristei Feri Predescu, într-un proces civil de calomnie intentat de primarul Constanţei, Radu Mazăre, este o victorie a corupţiei şi crimei organizate asupra libertăţii de exprimare."

Ce s-a întâmplat, pe scurt:


Feri Predescu a relatat, într-o emisiune TV la care era invitat şi Radu Mazare, despre relaţiile primarului cu lumea interlopă. Informaţiile erau rezultatul unei anchete realizate de o echipă de 12 jurnalişti de investigaţie care au redactat o monografie a crimei organizate din Constanţa.

Mircea Toma explică:

"Informaţiile la care s-a referit Feri Predescu fuseseră deja publicate nu numai în această monografie, ci şi într-un cotidian. Nici monografia, nici cotidianul nu erau editate în Constanţa. Nici unul, nici celalalt nu au pierdut în justiţie niciun proces deschis de Radu Mazăre. A pierdut, însă, Feri Predescu."

Ce a decis instanţa:

  • să prezinte scuze reclamantului prin intermediul unei scrisori publice
  • să publice hotărârea instanţei, pe cheltuiala sa, într-un ziar de largă circulaţie în Municipiul Constanţa şi într-un ziar central de largă circulaţie
  • să plateasca 50.000 de RON daune morale şi cheltuielile de judecată în valoare de aproximativ 7 197 RON.

Mircea Toma despre sentinţă:

"Simbolic, mesajul acestei pedepse este următorul: cine se leagă de mine, plăteşte scump. Mesaj dur, transmis cu forţa unor voci - Tribunalul şi Curtea de Apel Constanţa - care ar trebui să fie garant al administrării legii, iar nu protectoare ale celor care nu vor să se vorbească despre crima organizată.

Iar pentru a face din protest o instituţie, simt nevoia să îi reclădesc ziaristei Feri Predescu şi celor care gândesc şi acţionează ca ea, încrederea că dacă la Constanţa sunt singuri şi vulnerabili în faţa unui primar abuziv, nu sunt singuri în România."

Mircea Toma a depus azi o sumă în contul colegei ziaristei Feri Predescu.

Donaţiile se pot face la Banca Transilvania sucursala Constanţa - Contul în lei RO40BTRL01401201D45373XX – titular cont Predescu Ghiulfer (Feri)

Se alătura demersului şi o sprijină financiar pe Feri:

  • Jean-François Julliard, Secretar general, Reporteri fără Frontiere
  • Ioana Avădani, director executiv – Centrul pentru Jurnalism Independent
  • Cezar Ion, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România
  • Rodica Culcer, jurnalist
  • Cătălin Tolontan, jurnalist
  • Dan Tăpălagă, jurnalist
  • Iulian Comanescu, jurnalist
  • Valentin Zaschievici, jurnalist, Jurnalul Naţional
  • Liana Ganea, coordonator al programului FreeEx, Asociaţia Agenţia de Monitorizare a Presei
  • Răzvan Martin, coordonator al programului FreeEx
  • Ştefan Cândea, jurnalist, vicepreşedinte Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie
  • Sorin Semeniuc, jurnalist, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie
  • Cătălin Pruteanu, jurnalist, Jurnalul Naţional
  • Cristian Ştefanescu, ziarist Deutsche Welle Radio
  • Cristian Godinac, preşedinte al Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind
  • Sânziana Ionescu, jurnalist, Gândul
  • Carmen Macavei, asistent executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent
  • Petrisor Obae, jurnalist, paginademedia.ro
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • adhan adhan
    scuze pentru eventualele greseli ,descoperite ulterior de subsemnatul.Have a nice day !
  • adhan adhan
    Spiritul de fronda a jurnalistilor e ceva firesc intr-o societate normala ...spiritul de casta,de asemenea bine cunoscut ...Jurnalistul,ca si medicul,trebuie sa fie buretele care absoarbe sentimentele ,durerile,bucuriile,implinirile,neimplinirile,off-urile societatii,pe care sa le prezinte in forma nuda,clara,obiectiva, si pe care in nici un caz nu are dreptul moral sa le transforme in sugestii,adevaruri absolute,definitive si de neclintit,cu tenta personala... Dar,pentru ca exista intotdeauna un dar,si jurnalistii sunt oameni,cu simpatiile si antipatiile lor,cu interesele si dezinteresele lor.Si nu pot fi acuzati pentru asta ! Pentru ce pot fi acuzati insa,e absenta la o buna parte dintre voi a constientizarii acelei limite,acelei "dungi" imaginare care va separa in doua categorii: profesionisti si soldati...E foarte ingusta dunga asta,ca un tais de cutit,si usor un profesionist poate cadea in ispita si mult mai rar un soldat are un moment de revelatie a constientei...Un ziarist care e convins ca are un "caz "si vrea sa faca dezvaluiri senzationale trebuie sa aiba clar in minte care e scopul adevarat a acestui demers: aducerea in fata instantei a celor dovediti ca vinovatzi ,distrugerea credibilitatii lor in fata societatii sau efectiv strict ca element de razbunare personala,sau pur si simplu din motive pecuniare ...Daca un ziarist se arunca in mare,trebuie constientizeze ca va trebui sa inoate...Orice bulgare aruncat - intr-o societate civila normala- se poate intoarce inapoi cu efect amplificat.Eu cred ca orice ziarist cu capul pe umeri stie foarte bine chestia asta...Sau ar trebui sa stie ! Imi place Feri Predescu atunci cand isi prezinta stirile din zona ei;nu mi-a placut niciodata Mazare extrem de tare,cum nu-mi place nici un politician roman -sunt convins ca are afaceri oneroase gramada,n-ar fi nici primul nici ultimul - dar...daca nu ai un caz solid,foarte solid,nu te arunca cu capul inainte,pe vorbe sau zvonuri..trebuie sa fi bine blindat cu acte si hartii pentru un caz d'asta...Pescuitul in ape tulburi,mai ales impotriva unui marinar,poate fi deosebit de periculos....! Dar mai e ceva ! Ia amintitzi-va de cazul Gheorghe,domnilor ziaristi ! Va mai amintiti cum ati sarit toti in sus cand s-a presupus ca a fost gasit cu droguri...? Toata presa a urlat si s-a zbatut,s-au infiintat comitzii si comitzele de solidaritate,pietze,silentzio stampa,etc.etc... Pentru mine a fost deosebit de curios ca atunci cand "i-a dat de mancare" politistului care la oprit, n-ati mai sarit niciunul...sau oricum,foarte putini ...De ce ? V-ati dat seama ca omul sub aspectul de "neutral face ,with brilliant mind" se acunde si altceva,un pic mai periculos...? V-ati dat,totusi, seama ca lumea va va aprecia si pe voi in functie de "pe cine" si "cum" veti apara ? Doar e vorba de intrega tagma a ziaristilor ,nu?! Atentie maxima !!!
  • gigi gigi
    1.Ziarista daca are cunostinta de acte si actiuni ilegale ale vreunui politician ar trebui sa se adreseze in primul rand justitie.Alfel poate fi considerata ca tainutoare, complice sau ca face unele jocuri politice.
    2.Demersul ziaristic trebuie sa fie profesional, sa prezinte realitatea pe baza de documentare si surse veridice.
    3. Prezentarea unor aspecte legate de unii politicieni sa nu fie facuta cu intensitate vadita doar in perioade de campanie electorala si in restul timpului sa fie iertati.
  • adelina constantin adelina constantin
    mie mi se pare mahalagism ceiace a facut aceea Feri in emisiunea respectiva, daca acele lucruri despre primarul mazare se cunosteau, de ce a trebuit ea sa le rascoleasca in direct, ca la usa cortului, m-am saturat de tot de laturile revarsate de jurnalisti peste orice persoana care le este antipatica, cum se procedeaza la OTV, si mai ales ca acuzele gazetarilor sa tina loc de justitie, consider verdictul corect, si as vrea sa citesc scuzele scrise ale acestei femei penibile....ma mir de CTP !!!
  • add add
    voi va dati seama asa ca faceti cheta pentru Mazare? wtf?

Trimite un comentariu

sus