Skip to main content

Marius Tucă: ”Mie îmi place să cheltuiesc. Sunt în postura unui fiu risipitor”

 

marius-tucaVorbeşte de investiţii editoriale într-un an de criză, deşi 2009 a început pentru Jurnalul naţional cu o reducere de salarii de 20%. Nu vorbeşte de cifrele de perfomanţă ale ziarului, "pentru că anul financiar nu s-a încheiat". Recunoaşte că tabloidul vinde, dar speră într-o revenire a publicului la produsele media quality.

Publicitate

Marius Tucă, într-un dialog cu Petrişor Obae pentru paginademedia.ro:

Pe scurt:

  • "Pe mine nu mă interesează dacă este sau nu pe profit, pe mine mă interesează conţinutul ziarului."
  • "Cea mai mare tabloidizare are loc pe mediul online"
  • "România s-a manelizat. A început cu televiziunile, s-a trecut şi la presă, iar în ultimul rând asistăm la manelizarea României."
  • "Cei care se bucură că au avut audienţă de Revelion, iar programul a fost cu manelişti, ar trebui să aibă motive de îngrijorare, nu de fericire."
  • "Dacă tot vorbim de reduceri: sunt măsuri de autovindecare, într-un fel. Este timpul să rămână în presă doar cei care vor să facă meseria asta ca şi cum nu ar exista alta."

Petrişor Obae: De ce s-a decis scăderea salariilor cu 20%?
Marius Tucă
: Este o hotărâre la nivel de trust, care va fi comunicată mâine (azi, marţi, 13 ianuarie). La nivelul grupului se discută de o astfel de măsură. Hotărârea a fost luată şi urmează să se comunice.

Se aplică şi directorului?
Eu sunt primul la care se va face reducerea. Forţa exemplului, nu?

Vor fi concedieri?


Nu vor fi daţi oameni afară. Politica Jurnalului naţional va fi aceeaşi ca şi până în prezent: cei mai buni jurnalişti rămân, cei slabi pleacă.

Care este situaţia financiară a Jurnalului naţional?
Situaţia pe anul financiar 2008 încă nu s-a încheiat.

Dar sunteţi directorul ziarului!
Am preluat conducerea la sfârşitul anului trecut (după concedierea lui Mihai Craiu n.red). Nu ştiu aceste cifre.

Puteţi spune măcar dacă este pe profit?
Pe mine nu mă interesează dacă este sau nu pe profit, pe mine mă interesează conţinutul ziarului. Să fie bun produsul. Vorbim totuşi de o companie cu 400 de oameni, de o afacere de zeci de milioane de euro, de multe suplimente, de proiectul Scânteia, de ediţiile de colecţie…

Jurnalul Naţional va avea în 2009 cele mai multe proiecte editoriale şi numai. Mie îmi place să cheltuiesc. Sunt în postura unui fiu risipitor. Nu vreau să fac profit, ci calitate editorială.

România s-a manelizat

Dar dacă nu se resimte şi în vânzări?
Sunt toate şansele să nu ne mai cumpere cititorii. Pentru că acum, direcţia este, din păcate, foarte clară: lucruri uşoare, simple, pe degeaba. La televizor, nu costă. Dar cea mai mare tabloidizare are loc pe mediul online. Cele mai accesate site-uri sunt cele care au conţinut tabloid.

România s-a manelizat. A început cu televiziunile, s-a trecut şi la presă, iar în ultimul rând asistăm la manelizarea României. Cei care se bucură că au avut audienţă de Revelion, iar programul a fost cu manelişti, ar trebui să aibă motive de îngrijorare, nu de fericire.

Suntem ca un organism care s-a obişnuit cu drogul. Este greu să revii la normalitate, trebuie să treci prin dezintoxicare. Acum ne paşte sevrajul. Cred, totuşi, că oamenii se vor întoarce la valorile tradiţionale. Când manelizarea şi tabloidizarea vor atinge punctul de vârf, din exces cred că o vom lua în cealaltă direcţie şi vom căuta produsele de calitate.

Care e soluţia?
Avem două ieşiri. Fie schimbăm lumea şi o cultivăm după gusturile noastre, fie murim. Cred că la acest nivel se află presa din România. Are de ales între a fi ceea ce a fost şi vrea să fie, adică serioasă, sau să ajungă pe online, în anticamera locului în care va fi arsă în piaţa publică.

"Dacă tot vorbim de reduceri: sunt măsuri de autovindecare"

Cine sunt vinovaţii?
Suntem vinovaţi cu toţii. Cei care au cultivat prostul gust, kitschul, cei care au făcut un mod de a fi din silicon, manele şi pitzipoance.
Cred că, în egală măsură, suntem vinovaţi şi noi, cei care am tolerat, ca mulţi dintre colegi, să facem din meseria de gazetar un fel de funcţionar care vine la serviciu, eventual scrie un articol, pontează şi pleacă acasă.

A fi gazetar presupune talent, sacrificiu şi o dăruire totală. Nu poţi fi jurnalist angajat parţial sau să lucrezi câteva ore pe zi. Trebuie să fii jurnalist 24 de ore pe zi! Un jurnalist nu trebuie să stea într-o carte de muncă. Se face pe viaţă.

Dacă tot vorbim de reduceri: sunt măsuri de autovindecare, într-un fel. Este timpul să rămână în presă doar cei care vor să facă meseria asta ca şi cum nu ar exista alta. Restul e globalizare, reducere de personal, de salarii şi criză mondială.

Anul 2009 va fi pentru Jurnalul naţional cel mai important, editorial vorbind. Dacă nu voi fi lăsat să fac asta, am să plec, în secunda a doua.

Bugetul pentru proiecte e modificat, faţă de cum era stabilit iniţial, anul trecut?
A rămas cum l-am programat anul trecut. Ne-am propus să trecem peste 2009 propunându-ne cele mai multe proiecte editoriale. Nu ne resemnăm în faţa crizei şi nu vom renunţa la ediţiile de colecţie.

Dar de unde resurse?
Resursa este Jurnalul naţional, ziarul numărul 1 în România. Sunt două cărări în România: ziarele care sunt citite şi ziarele care doar sunt cumpărate de oameni. Pe noi ne interesează să fie cititori, nu cumpărători. Oricum, e loc pentru toată lumea.

FOTO: protvmagazin.ro

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Marius Dondorici Marius Dondorici
    @comentariul nr. 5: libertatea si cancan sunt tabloide si daca citeai cu atentie ce am scris puteai observa ca si eu le-am enumerat.

    PS: gogule, sunt incantat de cunostinta :)
  • omar omar
    Mda. Crad ca e dureros sa tise reduca salariul de la 30.000 E la 24.000. Abia mai ai dupa ce bea apa. ma gandesc mai mult la editorii sau producatorii de la Antena 1 care lucreaza 16 ore pe 500 E. Poate ca la ei ar trebui sa se gandeasca si dl. Tuca si altii ca el.
  • Pentru Marius Dondorici Pentru Marius Dondorici
    gogule, libertatea ce este? can-can ce este?
    Stii ce inseamna tabloid? Sau ce reprezinta efectul de tabloidizare? Ma indoiesc!
  • tibi tibi
    Vorbeste prostii ca de obicei dinozaurul de Tuca. Urat a vorbit ieri seara la adresa jurnalistului Vintilescu de la Cotidianul. De ce?? Ca ala a avut curaj sa scrie despre intangibilul Florin Piersic? Ce a cautat Jurnalul sa dea ei interviul ala cu Piersic, ca si "contra" la dezvaluirea din Cotidianul? Domnului Piersic, un actor bun, i s-a cerut opinia in articol...de de a trebui spalata imaginea lui la Gadea?? O ora intreaga?? Nu am vazut emisiunea de la inceput, ieri seara, dar cred ca ar fi trebuit sa fie invitat si autorul articolului sau cineva de la Cotidianul. Sau macar sunati... Sa nu creada dl Tuca ca suntem toti prosti si ca nu am inteles meciul lui cu Cotidianul. Nimeni nu spune ca Jurnalul nu e un ziar bun dar cu astfel de limbaj nu se poate face nimic, mai ales daca vine direct de la directorul postului. Sa il faci pe Vintilescu bou de 3-4 ori e penibil.
    Daca era ziarist de "sacrificiu si talent" si de multe ori dl Tuca A FOST, nu trebuia sa il jigneasca ci sa aiba o confruntare JURNALISTICA bazata pe ARGUMENTE cu redactorul de la Cotidianul.

    Mai vedem noi cu atitudinea asta de cheltuitor. Tiata presa e in rahat, scad salaraiile, sunt inchise ziare, ma indoiesc ca dl Tuca, a carei verticalitate e pusa desori la indoiala va face ce va vrea el. Sa ii dea domnul dreptate, ce sa zic, ca Jurnalul e un ziar bun si ar fi pacat sa se renunte la el sau sa scada calitatea editoriala!
  • A.Faith A.Faith
    frumos... frumos aşa! întâi înjură bloggerii, după care acordă interviuri bloggerilor.
  • Marius Dondorici Marius Dondorici
    Cea mai mare tabloidizare nu este in online. Este in presa si in TV. In online, tabloidele cu trafic important sunt reflectiile din presa (can can, libertatea, etc). Iar cele mai accesate nu sunt site-urile tabloid: vezi SATI si trafic.ro.

    Este foarte usor sa aruncam pisica neagra in ograda online-ului fara sa stim macar despre ce este vorba.
  • Alex Mihăileanu Alex Mihăileanu
    vezi ca fie ai un typo, fie ai mincat un cuvint, vezi si tu cum o dregi, ori tai un "i", ori adaugi un "sa" inaintea cuvintului. Aici: "Nu poţi fii jurnalist angajat parţial sau să lucrezi câteva ore pe zi"

Trimite un comentariu

sus