Skip to main content

OPINIE: Odiseea păcălelilor TV şi multe semne de întrebare

 

Ca orice relaţie normală jurnalist-funcţionar de stat, nu am fost niciodată în relaţii de prietenie strânsă cu Ralu Filip, regretatul preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului. Dimpotrivă, aş putea spune. Îmi place să cred că era vorba, dincolo de divergenţe, de un respect reciproc.

Publicitate

De ce am ajuns să invoc memoria fostului preşedinte al CNA?

Ieri, în sala de şedinţe care îi poartă numele - Ralu Filip, membrii forului au început discuţia încercând să-şi demonteze, din start, propria decizie, luată cu doar o săptămână în urmă. O decizie iniţiată de Ralu Filip, respectiv mutarea concursurilor interactive după ora 22.00. Se întâmpla acum 2 ani...

Ieri, membrii CNA au avut o atitudine inexplicabil de îngăduitoare cu concursurile pe care în urmă cu o săptămână le blamau.

Ieri, preşedintele Răsvan Popescu a condus şedinţa astfel încât rezultatul votului să anuleze hotărârea de acum o săptămână.

Ieri, membrii respectabili ai forului, precum Dan Grigore şi Cristina Trepcea, alături de preşedintele Răsvan Popescu, au fost aproape avocaţi ai concursurilor interactive.

Ieri, Dan Grigore s-a arătat îngrijorat de soarta televiziunilor aflate în criză, dar a uitat că publicul, telespectatorii care sună sunt şi ei la fel de afectaţi de criză. Publicul, al cărui interes ar trebui apărat în primul rând de CNA.

Povestea concursurilor interactive (fabrici de bani pe seama naivilor) începe acum trei ani, iar atitudinea CNA faţă de aceste veritabile păcăleli TV a fost mereu una îngăduitoare. De ce oare?

Iunie 2006: primul articol despre mecanismul concursurilor interactive apare în Evenimentul zilei, scris de subsemnatul. O idee simplă de a câştiga bani. Concursuri cu soluţii extrem la îndemâna oricui, prezentatoare care lasă impresia că nu sună nimeni şi care îndeamnă insistent telespectatorii. Cine se încumetă să sune, este întâmpinat cu răspunsuri de genul “aţi fost foarte aproape”, "încercaţi din nou", "doar o secundă a lipsit" etc.

Septembrie 2006: 800 de milioane de lei amenzi pentru posturile care difuzează astfel de concursuri. Motivele. Exact cele explicate de EVZ în articolele din vară:

  • nu atenţionează verbal telespectatorii cu privire la procedura de concurs (concurenţii nu intră în direct, ci sunt înregistraţi într-o bază şi traşi la sorţi).
  • instigarea publicului la cât mai multe apeluri şi inducerea lui în eroare
  • participarea minorilor la acest joc

"Vom discuta mutarea acestor programe după ora 22.00, pentru protecţia minorilor şi, poate, oprirea lor de pe TV", îmi declara atunci Ralu Filip.

Martie 2007: CNA decide mutarea concursurilor interactive după ora 22.00 din toamnă. Aplicarea din septembrie este motivată de contractele în derulare. Problema părea rezolvată, dar...

Din cauza unor probleme medicale, Ralu Filip a decedat  în luna mai.

...Formularea folosită pentru interzicerea concursurilor în timpul zilei a lăsat o portiţă acestor jocuri. După câteva luni în care concursurile au lipsit, organizatorii au găsit o mică şmecherie. Codul prevede că sunt interzise “doar concursurile cu premii în bani”.

Păcălelile TV revin în forţă. Cum? Titrează "premii de milioane (în obiecte, de exemplu aragaz)". Legea nu spunea nimic de obiecte, doar de bani. Asta deşi intenţia lui Ralu Filip a fost de a opri total aceste concursuri ziua, indiferent de premii, după cum îmi declarase personal cu luni în urmă…

CNA închide ochii. Nici o reacţie. Concursurile se desfăşoară nestingherite, după aceleaşi principii înşelătoare.

Prima întrebare: cine le-a deschis ochii organizatorilor acestor jocuri?

A doua întrebare: de ce nu a reacţionat CNA?

A treia întrebare: pe cine protejează CNA?

Noiembrie 2008: paginademedia.ro sesizează apariţia acestor concursuri şi la postul public! TVR găzduia gratuit emisiunea de păcălire a naivilor care chiar credeau că pot intra în direct dacă ştiu prenumele întreg pentru _elia Matache (cântăreaţă, după cum spune prezentatoarea).
Paginademedia.ro reia problemele acestor concursuri. Atenţie, aceleaşi ca în 2006!

Decembrie 2008: pe final de an, CNA anunţă că va monitoriza concursurile

8 ianuarie 2009: CNA somează posturile TV să mute concursurile după ora 22.00

15 ianuarie 2008: mai înţelegător ca niciodată, consiliul revine asupra problemei. Într-o şedinţă condusă către o conluzie trasată din start, membrii CNA, reţinuţi, toleranţi faţă de “săracele posturi TV”, aflate în criză, foarte deschişi la dialog cu organizatorii care au păcălit telespectatorii constant, timp de trei ani, admit concursurile şi ziua. Cu mici modificări. No comment.

Desigur că principala vină este a posturilor TV care acceptă să-şi păcălească telespectatorii difuzând aceste concursuri. Dar ce să ne mai mire, într-o perioadă în care respectul faţă de public şi etica sunt termeni desueţi .

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Onette Onette
    XDDD ce ai spus alk
  • alexe adrian alexe adrian
    normal ca se difuzeaza si ziua..prostii sunt cu duiumul iar cna isi inpart plicurile cu mita ...si ce norocosi sunt..nici macar nu suna pt mita la un nr cu suprataxa..fac asata alti prostii pt ei
  • dimitri dimitri
    Câştigurile sunt prea mari pentru a putea fi oprite de CNA.
    CNA intervine doar asupra celor cu putere mică şi fără bani, excepţional doar când se încalcă grav legislaţia intervine şi asupra celor mari.
  • George Hari Popescu George Hari Popescu
    În universitate, se spune că "dacă nu ştii ceva despre un domeniu, predă despre el". Probabil pe acelaşi principiu merg şi membrii CNA-ului. Cred că pe Dan Grigore, care nu a a mai avut un concert de cînd eram eu mic şi pe Mihai Mălaimare, care nu mai e în Parlament, îi linişteşti uşor cu 1.000 de euro fiecare. Judecînd după vîrsta majoritatea membrilor, cred că au fost înduplecaţi cu nişte reţete de medicamente compensate.
  • Rujblog Rujblog
    Probabil se ia in calcul faptul ca telespectatorii stiu (teoretic) ce presupune un astfel de concurs si pot sa decida si singuri daca se lasa pacaliti sau nu. Interzicerea unor astfel de concursuri ar putea insemna o limitare a libertatii posturilor TV... sau ar mai fi si chestia cu marcatu' banului.
  • Bogdan Pitaru Bogdan Pitaru
    Ar fi interesant de vazut si care este miza financiara a concursurilor interactive, mai ales in contextul actualului blocaj de pe piata publicitatii.
  • alk alk
    De ce oare? Pentru ca s-a marcat banu'! Ii doresc domnului Grigore sa-i programeze televiziunile marile sale concerte dupa ora 24 fiind astfel in grila de programe alaturi de noctambulii lui Diaconescu si curvele de pe Spice Platinum!

Trimite un comentariu

sus