Skip to main content

DERAPAJ: Adevărul, Felix sau cum tulbură jurnalismul un premiu de un milion de euro

 

ACTUALIZARE: Adevărul a continuat şi astăzi seria articolelor care demontează concursul Gazetei Sporturilor. Ca şi în zilele precedente, Dan Voiculescu (Felix, de fapt) este principalul incriminat. Tonul este la fel de agresiv şi tendenţios. Autor, tot Redacţia. Construcţia, la fel de îndepărtată de jurnalism ca în zilele precedente. Iată articolul: Felix promite milioane cheltuind mărunţiş!

Publicitate

felix1Articol înfiorător de înfierător în Adevărul de ieri. “Ţeapa lui Felix: pariu că nu se câştigă?”, titrează cotidianul deţinut de Dinu Patriciu. Semnează: Redacţia Adevărul.

Construcţia articolului este departe însă de regulile de bază ale jurnalismului: partea acuzată nu îşi spune părerea, iar materialul nu este decât o demontare a unui concurs organizat de un trust concurent. Cu toate acestea, Grigore Cartianu, redactor-şef Adevărul, spune că materialul este corect.

Despre ce este vorba? Adevărul Holding cere GSP să renunţe la concursul “Meciul pentru un milion de euro”, motivând similitudini cu un concurs organizat de cotidianul Click, care are premii de un million de euro.

Luni, Adevărul şi Click au publicat un prim articol pe această temă, semnat tot Redacţia Adevărul. Acelaşi ton tendenţios şi o mică reacţie de la cei acuzaţi. Ieri, însă, a urmat un nou articol, la fel de agresiv: Ţeapa de un milion de euro a lui Felix.

Din punct de vedere jurnalistic, care este legătura cu Felix? Care este vina patronului în acest concurs? De ce acuzatul nu este prezent în text?

Pentru Grigore Cartianu, articolul este corect:

"El este patronul trustului. Iar trustul de presă e specializat în a înşela cititorii în astfel de concursuri discutabile, cu promisiuni neonorate. Nu este corect să promiţi un milion de euro, iar şansele să fie aproape de zero."

Cartianu explică semnătura "Redacţia":

"Mi se pare corect din punct de vedere jurnalistic. Este rodul muncii unei echipe largi de jurnalişti. Este un articol comun, la care au lucrat jurnalişti de la Click şi Adevărul şi este un mesaj pe care vrem să-l transmitem prin toate canalele trustului."

De ce nu era opinia părţii acuzate în articol?

"Reporterii au sunat, dar nu au comentat. Poziţia lor a fost în articolul de luni."

Fondul problemei – concursul de un million de euro

Adevărul Holding a reclamat luni similitudini între concursul ClickMania şi Meciul de un milion de euro (Gazeta Sporturilor). Principala asemănare: milionul de euro. Concursul Click oferă premii în valoare de un million de euro. Concursul GSP are ca posibil Mare Premiu un million de euro. Adevărul a cerut chiar oprirea concursului GSP.

Răspunsul GSP a fost scurt. Cătălin Tolontan, pentru paginademedia.ro:
"Nu putem comenta o chestiune ridicolă. Nu putem comenta oameni care insultă
un concurs organizat de o firmă din Londra, derulat pe tot globul, din SUA în Australia şi din Franţa în Canada. Acesta este mecanismul concursului din Gazetă. Îi vom da în judecată pe cei care defăimează concursul. Pe vremea când lucrau la Ringier, tot ei au lansat acuzaţii similare. Au pierdut procesul şi au fost obligaţi de instanţă să publice dezminţiri în propriile ziare."

Concursurile, pe scurt:

Click
Ziarul Click! a demarat în data de 14 ianuarie campania de promovare a celei de-a 5-a ediţii a concursului ClickMania, ediţie aniversară, cu premii totale de 1.000.000 euro. Concursul se desfăşoară pe bază de tichete răzuibile, inserate în ziarul Click!, în ghidul Click! TV, în Click! de duminică şi în revista Click! pentru femei. Conform principiilor regulamentului de joc se asigură şi se garantează oferirea integrală a premiilor totale promise de 1.000.000 euro. Premiile zilnice necâştigate sunt reportate până la câştigarea efectivă a tuturor premiilor.

GSP
În fiecare zi de vineri şi luni în Gazeta Sporturilor vor fi inserate plicuri argintii cu taloane de participare la concurs. Toţi câştigătorii premiilor la jocul cu numere vor intra în cursa pentru Marea Primă de 1.000.000 euro. La sfârşitul concursului din toate seriile taloanelor câştigătoare la jocul cu numere se va face o tragere la sorţi. Câştigătorul extras va alege unul dintre cele 125 plicuri identice. 124 plicuri vor avea câte un premiu de 3.000 euro şi un singur plic va avea premiul de 1.000.000 euro. Câştigătorul extras va alege un singur plic. El are posibilitatea să câştige 1.000.000 euro sau 3.000 euro.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • anton corina anton corina
    niciodata nu am cistigat nimic mai ales la cit este viata de grea avind doi copii dintre care unul autist
  • anton corina anton corina
    la cite concursuri am participat niciodata nu am cistigat nimic si m-as fii bucurat foarte mult la cit este viata de grea si mai ales avind doi copii dintre care unul din iei autist
  • ionut ionut
    O singura intrebare am si eu ... din concursurile precedente cu taloane am inteles de pe net ca e un mecanism bine inchegat si ca nu prea ies numerele cheie din taloane! e adevarat?
  • Marian Alexandru Marian Alexandru
    Ce de comentarii favorabile GSP-ului am citit pana acum! V-a pus Felix la lucru pe net?:)
    Adevarul e ca daca e sa compari mecanismele concursurilor, nu poti sa te infiori de teapa cu cele 125 de plicuri.
    Mai ales ca, prin vorbele lui ("un concurs organizat de o firmă din Londra, derulat pe tot globul, din SUA în Australia şi din Franţa în Canada"), Tolontan ne jigneste profund inteligenta...
    Da, asa e, Tolo. Nimic ce se organizeaza la nivel international nu este teapa. Nici "concursurile interactive" TV, nici speculatiile, fraudele, etc. Nuu...
    E clar, daca e "din Londra", e virgina...
  • tedesco tedesco
    astia de la trustul lui patriciu chiar sint idioti. daca au cerut oprirea concursului din gsp pe motiv ca ar fi asemanari cu cel din clik, atunci ar trebui sa opreasca imediat aparitia ziarului click si a revistelor aferente acestuia (femei, bucatarii, etc), care sint copii 100% (e adevarat, copii foarte nereusite) ale unor publicatii din trustul ringier.
    Patricienilor (adica oamenii platiti de patriciu din banii furati de la statul roman), sinteti niste bagabonti si plagiatori, hahalerelor...
  • Emanuel Emanuel
    Sa inteleg ca Adevarul pretinde ca are copyright pe conceptul de un milion de euro ? :)))))))))))

    Foarte tare.
  • Adrian Adrian
    Nu stiu daca ar trebui sa vorbeasca despre corectitudine jurnalistica oameni care il pandesc pe Copos pe la colturi ca sa vada cu cine se mai tine de mana si cu cine nu.

    In concursuri nu ma bag, ca nu de-asta citesc eu presa, dar argumentul lui Cartianu e imbecil (scuzati cuvantul). El zice "Nu este corect să promiţi un milion de euro, iar şansele să fie aproape de zero.".

    Pai atunci unde sunt marile investigatii din Adevarul despre tragerile 6/49 ??? Ca acolo nu e vorba de o sansa din 125, ci de una din cateva miliarde.

    Cel mai rau imi pare de Cartianu, care a ajuns jenant. Parca pe vremuri avea tinte mai meritorii.
  • crai crai
    adevarul sa se uite mai bine in gradina lui. teapa isi iau angajati lor care lucreaza acolo neplatiti si obligati sa munceasca nonstop

Trimite un comentariu

sus