Skip to main content

MĂSURI DE CRIZĂ: Ringier închide gratuitul Compact

 

ACTUALIZARE: Ringier explică într-un comunicat de presă motivele închiderii Compact: "În urma analizei indicatorilor cheie de performanţă ai ziarului Compact, la aproape trei ani de la lansarea pe piaţa românească, managementul Ringier Romania a decis închiderea titlului care nu a reuşit să atingă parametrii stabiliţi în planul de afaceri iniţial."

Publicitate

Ringier închide ziarul gratuit Compact. Angajaţii au fost anunţaţi astăzi că publicaţia nu va mai apărea începând de mâine. Cei 22 de angajaţi ai cotidianului gratuit vor fi disponibilizaţi. Divizia ziarelor de quality (Evenimentul Zilei, Capital) se uneşte cu cea a publicaţiilor buvevardiere (Libertatea). Lucian Romaşcanu, şeful diviziei bulevardiere, a fost trecut pe o funcţie de director de vânzări. Claudiu Şerban preia conducerea noii divizii.

Noua organigramă Ringier:

(click pentru a mări)

Explicaţia oficială:

"Ringier România a decis închiderea cotidianului gratuit Compact în urma unei analize aprofundate asupra performanţei titlului în raport cu planul de afaceri, precum şi a estimărilor privitoare la evoluţia viitoare a publicaţiei. Această decizie are ca impact direct desfiinţarea a douăzeci şi două de locuri de muncă.

Analizele asupra previziunilor de evoluţie a titlului arată că, pe termen mediu, Compact nu poate recupera decalajul, mai ales în condiţiile de piaţă actuale (producţie, publicitate, distribuţie)."

Alte informaţii:

  • Cele 22 de posturi vor fi desfiinţate la începutul lunii aprilie. Ringier le va acorda angajaţilor afectaţi de această decizie, în plus fata de veniturile pentru luna martie, un pachet de asistenţă care include o componentă financiară, precum şi de servicii. Astfel, Ringier România, printr-un reprezentant special desemnat, îi va asista în căutarea unui nou loc de muncă (redactarea de CV-uri, pregătire pentru interviu, aplicare pentru oferte de muncă etc.).
  • Ringier va implementa de asemenea şi alte măsuri de eficientizare a activităţii în contextul economic actual: îngheţarea salariilor, reducerea bugetelor de training, un mai bun control al costurilor la nivelul întregii firme şi oprirea recrutărilor.
  • Cele două divizii de ziare actuale vor fi contopite 'într-o singură divizie ce va conţine brandurile Capital, Evenimentul zilei şi Libertatea. Activitatea operaţională a acesteia va fi condusă de Directorul General Adjunct al Ringier România, Claudiu Şerban. Lucian Romaşcanu, care a condus până în prezent Divizia Boulevard & Free, a acceptat oferta de a prelua funcţia de Director de Vânzări al nou formatei Divizii de Ziare. Ciprian Rus, care a asigurat conducerea editorială a echipei Compact, a acceptat să se alature echipei Capital ca Redactor-şef Adjunct.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • cititor de ziare cititor de ziare
    Da, intr-adevar, cand citesti Adevarul de seara nu te pufneste rasul, te pufneste plansul cand iti dai seama ca isi bat joc de cititori si ca aceleasi lucruri pe care le citesti in Adevarul de seara le citesti si in Adevarul. Si am vazut ca nu-s singurul care a remarcat chestia asta. De altfel, sigur, e un ziar decent, de informatie. Doar ca mie nu mi se pare foarte profesionista treaba asta, cu copierea articolelor dintr-un cotidian in altul. Pana la urma sunt doua ziare diferite, chiar daca sunt produsele aceluiasi trust. Dar probabil ca se merge pe ideea, absolut corecta de altfel, ca cei care CUMPARA Adevarul sunt mult mai putini decat cei care citesc GRATUIT Adevarul de seara. In fine, nu conteaza, ideal ar fi sa fie cat ma multe ziare gratuite, sa ai ce citi in mijloacele de transport, ca si-asa se petrece o gramada de timp in trafic. Pacat, totusi de Compact.
  • nelamurit nelamurit
    ok, ma bag si eu ca gasca-n quality...

    de cand era compactu quality free?! pitziponceala de acolo era dezarmanta. sau asta, adica, inseamna subiecte "fresh" - dame sub 20 de ani?

    adevarul de seara e mult mai decent. nu stiu daca se poate numi quality, dar macar nu te pufneste rasul.
  • BauBau BauBau
    Se pregateste Capitalul pentru trecerea pe online?
  • @mini me @mini me
    ti se pare mai calitativ "adevarul de seara"? foarte adevarat ca in "adevarul de seara" nu prea sunt stiri preluate de pe agentii, dar mare parte din articolele DE AUTOR din "adev. de seara" apar si in "adevarul", ziarul de zi. dar, sigur, nu poti musca mana celui care te hraneste. calitativ sunt la fel "compact", "adev. de seara", "curentul". "ring" face putin nota discordanta. parerea mea.
  • Miki Miki
    Iulius,
    ma indoiesc de aparitia investitorului. Si chiar daca ar aparea....oamenii aia nu sint invatati sa scrie la comanda. Nu ar putea servi interesele cuiva din mediul politic sau economic. 3 ani de zile li s-a spus ca sint liberi sa gindeasca.
  • Iulius Iulius
    si totusi, intreb, NU SE MAI POATE FACE NIMIC??? o aceeasi linie editoriala, acceasi echipa, alt investitor! Mi-e greu sa cred ca proiectul asta nu i-a facut cu ochiul nimanui destul de influent pentru a-l invia.
  • Andrei Andrei
    Chiar daca unele subiecte erau din sursa Mediafax, Compact a reusit sa aiba un content relevant si fresh pentru un public tanar si pretentios. Subiectele erau atent selectate si se incerca o abordare cat mai tinereasca si relevanta. Eu zic ca acest lucru s-a si reusit.
    Noua conducerea insa nu a fost in pas cu ideile fresh si ambitioase ale echipei editoriale si nu numai.
    Datul din umeri si oscioarele aruncate ca si buget in ultima vreme au fost rezultatul mentinerii unei linii si nu o ascensiune a produsului. Pentru ca asta este realitatea. Compact nu a avut un lider ambitios si care sa lupte pentru reusita. Normal ca nu era usor si roz drumul pe care Compact avea sa-l parcurga din multe multe motive. Dar d-asta se platesc unii oameni....ca sa isi faca treaba si sa puna osul la treaba...nu doar ridicari din umeri la final si scuze.
    Felul in care s-a facut anuntul ca aceasta publicatie s-a inchis este in afara oricarui gest minim de profesionalism. Nu stiu cum clientii de publicitate si de marketing mai pot avea incredere in RINGIER. Au fost abandonati intr-un mod de neconceput...total neprofesionist in opinia mea.
    NU vreau sa mai spun nimic sau sa arunc in nimeni.
    Doar un singur lucru....nu s-a inchis din cauza CRIZEI. Si altii trec prin ea si inca mai lasnseaza si se tin de proiectele de pe hartie... asta inseamna sa faci business de calitate!
  • Me Me
    Compact a plecat cu un management foarte bun. Un director strain, care a facut din ziar un nume. Un om caruia ii pasa de oamenii din subordinea lui si se lupta pentru ei.
    In 2007 s-au facut anumite schimbari si director executiv Compact a ajuns Lucian Romascanu, total opusul celui ce condusese ziarul pana atunci. Sub Lucian Romascanu s-a vandut ProSportul si tot sub el a murit acum si Compactul. Chiar nu e nimic clar in asta? Omul e un dezastru, caruia nu-i pasa de nimeni si nimic, decat de el si de contul lui din banca. Ma mir ca inca il mai tin cei de la Ringier in trust, dar probabil le-ar fi greu sa-i plateasca cate salarii compensatorii au convenit in contractul de munca, tinand cont de faptul ca omul avea un salariu important pe pozitia de Director Executiv.
  • mini me mini me
    Sincer, imi pare tare rau pentru cei 22 de ziaristi care raman fara slujba tocmai in aceasta perioada. Stiu ca le va fi foarte greu acum, cand patronii media mai degraba concediaza decat angajeaza.
    Totusi, sa nu ne amagim in privinta calitatii. Probabil si pentru ca era realizat de o mana de oameni, gratuitul "compact" nu continea decat stiri mediafax, luate cu copy-paste, si foarte putine articole de autor.
  • Cineva Cineva
    Oameni buni,este clar ca daca ziarul Compact ar fi fost sustinut sau cumparat de oameni politici cu influenta si bani, el inca mai traia! E o realitate dureroasa din Romania de azi. Vedeti ProSport, vedeti Evenimentul. Una peste alta, declinul ziarului s-a produs datorita managementului defectuos. Avea toate atuurile unui ziar de calitate si totusi.... O criza care nu poate fi tinuta in frau, desi COMPACT era net superior tabloidului Ring,se datoreaza unui management prost. IUDA: nu poti compara Compact cu Ring sau Adevarul de Seara. Nu pot fi comparate decat dpdv al faptului ca sunt ziare gratuite. ATAT. Targetul, aria de distributie, tirajul sunt diferite, SURSA DE FINANTARE (de supravietuire pe piata) e alta, plus calitatea. Ringul va supravietui atata timp cat va fi manipulator de opinie, cat va fi sustinut cu bani puternici de PSD. Compact s-a sustinut din spatiu publicitar, din reclama. Ring este sustinut politic. Dragii mei, in timp ce la metrou COMPACT era epuizat, faimosul Ziar Ring trona in gigantele sale cutii. Si culmea: cutiile sunt gigant fata de cele ale Compact si totusi.....NU MARIMEA CONTEAZA ci calitatea (ptr cei ce stiu sa aprecieze acest lucru)Compact era un ziar de calitate si nu de scandal ca Ring. Era un ziar care nu si-a permis niciodata vulgaritati si lucruri de can-can.Era un ziar care s-a abtinut de la titlurile bombastice de prima pagina ale Ringului. Comapct=ZIAR DE CALITATE, pe care multi il vor regreta.Ring a castigat in fata Compact prin sustinera financiara si politica a patronilor lui. Asta spune mult ptr Romania. Compact nu a fost sustinut financiar de politicieni, ci s-a vrut a fi un ziar de informatie neimplicat in sfera politicului, departe de a fi manipulator de opinie. Articolele in Ring sunt tintite, si influenta politica isi pune amprenta. Daca Compact avea "in spate" oameni politici = bani, rezista. Si concurenta era acerba. Era "care pe care" Care e mai potent financiar sa isi sustina publicatia. Managementul romanesc si-a pus amprenta insa in ciuda managementului elvetian din perioada lansarii ziarului. Ziarul s-a nascut ca urmare a unui proiect elvetian de calitate, fezabil,cu un management pe masura la care s-a adaugat insufletirea echipei Compact. Ei au fost pionierii "notiunii de ziar gratuit in Bucuresti". Au muncit si au pus suflet ca prin acest ziar cetatenii sa fie informati. Dar disparitia lui spune multe: mentalitate romaneasca tampita, neprofesionalism, si decizii anacronice. Pacat. Asta spune multe!!!!! Pacat ca nu am putut invata nimic din mentalitatea vestica si ne-am complacut unor interese personale. Pacat. Pacat ptr toti cei care au pus suflet la aparitia acestui ziar si care au muncit. O echipa tanara si mult prea sufletista ptr zile de azi. Din pacate banul, prostia, manipularea la care se adauga mentalitatea romaneasca josnica au invins in fata unui proiect care s-a dovedit inca de la inceput de succes. Pacat si regretabil!
  • Eu Eu
    Compact si-a atins obiectivele in ultimele 18 luni nu datorita managementului din perioada asta, ci din cea anterioara! ;) Cand la conducerea lui era un manager interesat de succes! Faptul ca si-a atins obiectivele este rezultatul muncii asidue a unei echipe adevarate! Pacat! Nu numai ca nu a fost sustinut proiectul asta, ba mai mult, l-au ajutat sa moara!!!
  • Andrei Andrei
    Din cate stiu eu in primele 7 luni de viata ale ziarului, obiectivele nu numai ca au fost atinse, dar au fost si depasite cu cca 30%. Faptul ca a reusit in continuare sa isi atinga obiectivele nu inseamna ca a avut parte de un management bun, de succes.
    Nu are rost sa insist pe aceasta tema. Rezultatul final vorbeste de la sine si nu spune nimic placut.
    Multumesc tuturor celor care au contribuit cu suflet si daruire la acest ziar gratuit de CALITATE.
  • IUDA IUDA
    @Andrei&compact - in ultimele 18 luni ziarul acesta si-a atins toate obiectivele si si-a pastrat pozitia in ciuda concurentei din partea Ring si, mai putin relevantul, Adevarul de Seara.
    Din pacate nu se poate spune ca pe segmentul acesta - quality free - mai exista in momentul de fata un produs si in conditiile actuale e putin probabil sa mai apara.
  • Roberta Roberta
    este pacat ca s-a ales praful de un efort sustinut de 3 ani, si este trist ca greselile de management ale unora se rasfring asupra altora. Pentru mai multe despre ce s-a intimplat ieri, vezi http://blubird2008.blogspot.com/
  • bibliotecar bibliotecar
    stire trista care cred va fi urmata de altele in presa. la spanioli am citit se estimeaza ca vor fi disponibilizati 5000 de ziaristi pana in 2010. trist e si ce face ringier cu asistenta in redactarea cv-ului etc....

Trimite un comentariu

sus