Skip to main content

COALIŢIE: Codul Civil şi Codul Penal, înapoi la Guvern pentru dezbateri publice!

 

Proiectele codurilor penal, de procedură penală, civil şi de procedură civilă trebuie să se întoarcă la Guvern, pentru dezbateri publice, cer mai multe organizaţii reunite în Coaliţia Opriţi Codurile. Printe acestea: Transprency International, Agenţia de Monitorizare a Presei, Clubul Român de Presă şi Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului - APADOR - CH.

Publicitate

Organizaţiile Coaliţiei Opriţi Codurile:

Pe scurt, ce îşi propune campania:

  • să protestăm împotriva abuzului de putere al Guvernului manifestat prin modul arbitrar şi netransparent în care au fost elaborate şi promovate Codul Civil, Codul de Procedură Civilă, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.
  • să determinăm Guvernul şi Parlamentul să ia măsurile necesare de retragere din procedura de adoptare a acestor coduri şi să supună dezbaterii publice tezele, construcţia juridică şi redactarea acestor acte normative fundamentale.

A fost lansat şi un site al campaniei, www.opriticodurile.ro.

Campania „Opriţi codurile!” este o reacţie a unor organizaţii civice şi de presă la absenţa unei reale şi ample dezbateri publice premergătoare aprobării codurilor de către Guvernul României. În procesul de elaborare a acestor acte normative, Guvernul nu a respectat nici măcar standardul minimal stabilit în conformitate cu Legea 52/2003 privind transparenţa decizională.

Zilele următoarele, vor avea loc întâlniri cu premierul Emil Boc şi cu Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Din desfăşurarea campaniei:

  • platforma de comunicare şi consultare pe site-ul campaniei: www.opriticodurile.ro
  • demersuri de chemare în judecată a Guvernului pentru nelegalitatea actelor de procedură referitoare la promovarea codurilor
  • o serie de conferinţe de presă pentru a arăta cum opacitatea în activitatea de reglementare naşte Cernobîl-uri legislative
  • monitorizarea votului din parlament pas cu pas, în comisii şi în plen pentru a arăta alegătorilor cum aleşii uninominali ţin seama ori cum votează la normă şi cum nu acceptă principiul consultării
  • grupuri de lucru tematice
  • o serie de evenimente în Bucureşti şi în teritoriu

Scrisoarea deschisă adresată Parlamentului României:

SCRISOARE DESCHISĂ

Către Parlamentul României
Preşedintelui Senatului, Mircea Geoană
Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase
Liderilor grupurilor parlamentare
Coaliţia „Opriţi Codurile!”, formată din organizaţii ale societăţii civile, vă solicită oprirea procedurilor parlamentare privind dezbaterea proiectelor codurilor penal, de procedură penală, civil şi de procedură civilă.

Solicităm astfel Biroului permanent reunit al celor două camere să adopte o hotărâre de retrimitere a acestor iniţiative legislative la guvern, pentru a fi dezbătute în cadrul unui proces onest şi deschis de consultare.

Nu este deloc surprinzător că organizaţiile societăţii civile, structurile profesionale de media şi mediul de afaceri deopotrivă, reclamă că nu a existat un proces real de consultare. Ministerul Justiţiei nu a supus spre dezbatere publică nici unul dintre coduri, aşa cum prevede legea transparenţei. Codurile reprezintă legile fundamentale care apără cetăţenii şi statul de drept .Ele nu pot fi promovate discreţionar, chiar în condiţiile unei majorităţi zdrobitoare în Parlament.

Atragem atenţia că un simplu act de amendare a proiectelor într-un calendar scurt şi condensat reprezintă un act de desconsiderare a parlamentul ca instituţie, poate conduce la superficialitate în actul de legiferare, încalcă dreptul societăţii civile de a participa la dezbateri, precum şi dreptul parlamentarilor aleşi uninominal de a se consulta, în colegiile lor, cu cetăţenii şi de a le reprezenta interesele în parlament.

55,7% dintre parlamentari sunt la primul mandat. Facem un apel la aceşti politicieni să nu îşi înceapă cariera de legiuitori legându-şi numele de o operă legislativă pe cale să devină cel mai usturător eşec al actului de legiferare din România postcomunistă. Consecinţele grave ale aplicării unor coduri adoptate în grabă vor greva societatea românească pentru mulţi ani de aici înainte şi se vor răsfrânge inclusiv asupra reputaţiei celor care le-au adoptat într-o manieră lipsită de transparenţă.

Există grave erori de concepţie şi de redactare. Acest proces legislativ stahanovist nu va putea să abordeze erorile de concepţie ale codurilor şi nici să corecteze erorile de redactare. Astfel încât chiar şi dacă Parlamentul ar decide să adopte aceeaşi atitudine de desconsiderare a opiniei publice în acest proces de construcţie a infrastructurii legislative a ţării, ar fi un demers lipsit de eficienţă şi de valoare adăugată, ar fi doar un cincinal în 2 luni şi jumătate, însă efectul toxic pentru România se va întinde pe zeci de ani.

Noi, organizaţiile semnatare, considerăm că proiectele de coduri trebuie oprite şi vă solicităm, prin prezenta scrisoare deschisă următoarele chestiuni punctuale:

  • oprirea procedurii existente
  • retrimiterea codurilor la Guvern, pentru a se face reale dezbateri publice pe acestea
  • precizarea explicită a punctului de vedere asupra procedurii în care s-a lucrat şi asupra solicitărilor, ca un gest de transparenţă, responsabilitate şi asumare politică
  • stabilirea procedurilor prin care să se acorde vot nominal şi transparent, atât în comisii, cât şi în plen, pentru fiecare articol, la momentul la care aceste coduri se vor întoarce în proces parlamentar, astfel încât societatea să ştie care a fost votul reprezentanţilor ei.

Vă cerem astfel ca, în calitate de preşedinţi ai camerelor şi lideri ai formaţiunilor politice parlamentare, să arătaţi respect pentru: dreptul la opinie al cetăţeanului, valorile democraţiei deschise şi participative, responsabilitatea de a reforma şi clădi o nouă societate, rolul parlamentului în sistemul democratic, pentru votul acordat de alegători, şi să dovediţi acest respect prin asumarea publică a poziţiei dumneavoastră, oricare ar fi aceasta.

Nimeni nu mai poate hotărî discreţionar ce le trebuie românilor, fără să-i întrebe înainte ce nevoi au. În speranţa că raţiunea va izbândi şi că statul de drept nu va fi doar un platou cu delicatese pentru învârtiţii tranziţiei, vă cerem: „Opriţi Codurile!

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • George Hari Popescu George Hari Popescu
    Deocamdată, site-ul merge fără WWW, deci e http://opriticodurile.ro . În fond, cu un .htaccess toţi suntem datori.

Trimite un comentariu

sus