Skip to main content

ALERTĂ: Jurnalişti, respectaţi regulile meseriei!

 

Procesul de degradare a conţinuturilor jurnalistice a devenit tot mai acut în ultimele luni, în emisiunile informative şi de dezbatere ale televiziunilor, observă Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie.

Publicitate

Într-un Apel către jurnalişti, organizaţi profesionale, sindicate media şi patronate, cele două organizaţii trec în revistă ce NU trebuie să facă jurnaliştii pentru a-şi decredibiliza meseria şi breasla. De fapt, sunt regulile de bază ale meseriei.

Toate sunt încălcate frecvent în media actuală, de la validarea zvonurilor prin prezentarea lor, până la promovarea comentatorilor de serviciu, a scenariştilor mascaţi în jurnalişti-analişti, la crearea panicii şi răspândirea iresponsabilă a informaţiilor de pe internet.

De ce acest apel? Procesul de degradare a actului jurnalistic continuă şi pare să nu poată fi controlat. Iar aceasta se poate oricând întoarce împotriva breslei, fiind argumentul preferat al politicienilor pentru a impune prevederi legale excesive la adresa libertăţii de exprimare sau pentru a iniţia legi care îngradesc libertatea presei.

Iată regulile invocate în apel, esenţiale pentru un jurnalism de calitate:

1. Zvonuri si Speculaţii. Nu prezentaţi sau comentaţi zvonuri ca informaţii şi ştiri. Introducerea de zvonuri în circuitul informaţional înseamnă validarea lor (in special atunci când sunt prezentate de canalele de ştiri).

2. Impostură. Promovaţi competenţa – promovaţi persoane relevante pe domeniile în discuţie, persoane pe care le recomandă CV-ul profesional, competenţa dovedită anterior, specializarea.

3. Comentatori de serviciu. Nu există nici ziarişti, nici politicieni multilateral-dezvoltaţi, cu competenţe şi capabili sa aducă informaţii pertinente pentru orice domeniu în discuţie.

4. Scenarişti versus Jurnalişti. Menţionaţi vizibil jurnaliştii şi demarcaţi-i de entertaineri, infotaineri, comentatori, analişti, editorialişti, ghicitori sau scenarişti. Nu amestecaţi categoriile. Pentru invitaţii permanenţi sau cvasi-permanenţi, postaţi online CV-urile lor şi menţionaţi dacă pentru prestaţia de analiză televizată sunt remuneraţi şi de către cine.

5. Angajaţi. Precizaţi relaţia invitatului cu persoana sau subiectul dezbătut (avocat, ziarist angajat, partener de afaceri etc.).

6. Judecători. Sprijiniţi separaţia puterilor în stat, nu va erijaţi în judecători, nu faceţi presiune asupra instanţelor să ia o anumită decizie.

7. Investigaţie. Criticaţi administraţia bazându-vă pe fapte, documente, situaţii concrete, prin materiale de investigaţie jurnalistică bine documentate.

8. Abuzuri. Reclamaţi abuzurile de orice fel împotriva ziariştilor, de la abuzuri fizice la cenzura în interiorul redacţiei.

9. Campanii. Refuzaţi campaniile de presă impuse de interesele financiare, politice sau de altă natură ale patronului.

10. Autoreglementare. Întăriţi organizaţiile profesionale, ca actori distincţi în piaţa media (asociatii jurnalistice, sindicate, patronat etc.). Dacă breasla nu se autoreglementează, atunci politicienii vor încerca să intervină din exterior.

11. Agenda-setting. Promovaţi mai multă diversitate în subiectele prezentate. Nu lăsaţi politicienii să vă impună zilnic agenda şi subiectele pe care să le discutaţi şi rediscutaţi la nesfârşit.

12. Echilibru versus panică. Evitaţi folosirea imaginilor cu potenţial de a induce panica în rândul populaţiei. Prezentaţi un discurs echilibrat! Mai ales, în cazul relatărilor despre producerea catastrofelor naturale. Fără atitudini grave, întrebări alarmante şi irelevante, fără imagini ce promovează panica atunci când ilustraţi un subiect.

13. Informaţii fără atribuirea sursei. Precizaţi sursa informaţiilor citate de pe Internet.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Emanuel Emanuel
    Mie mi se pare mai grav ce se petrece la Realitatea, Antena1 si Antena3, decat la Dan Diaconescu. Lucrurile sunt clare la OTV, publicul e selectat, stie ce vrea sa vada si, la urma urmei, sunt subiecte fara miza sociala, fara impact, porcarii hilare de cele mai multe ori.
    Dar Antena 3 si Realitatea manipuleaza non-stop, inlocuiesc pur si simplu realitatea cu viziunea lui Voiculescu sau Vantu. Iar Antena 1 e un OTV dar cu audienta si impact mai mari, de aceea e mai periculoasa, uitati-va doar la Madalin Ionescu, Capatos, Iliuta si jocuri interactive. Asta-i "postul national" Antena1, un OTV mai bine dotat.
  • Marius Marius
    Spuneti-i si lui Dan Diaconescu.

    Sau ceea ce face el e o forma de protest, militand si el pentru ceea ce s-a enumerat mai sus? Parca n-as crede.

Trimite un comentariu

sus