Skip to main content

Alo! CNA? Concursurile interactive încalcă din nou legea fără reţineri

 

interactive-noiConcursurile interactive, “păcălelile TV” prin care telespectatorii sunt încurajaţi să sune la un număr cu suprataxă, au ajuns la un nou nivel de sfidare a legii, în care tariful numărului numărului special nici măcar nu mai este afişat pe ecran.

Publicitate

Antena 1 difuzează la ora 11.00 un concurs în care pe ecran nu mai apare nici măcar tariful telefonului, aşa cum se vede în fotografia alăturată, făcută astăzi.

Codul de reglementare a conţinutului audiovizual: “În cadrul serviciilor de programe de televiziune, tariful aplicat de furnizorul de servicii de telefonie va fi prezentat lizibil, pe întreaga durată de afişare a numărului de apel, utilizându-se caractere cu dimensiuni identice cu cele ale numărului de apel.”

Concursul, ca toate programele de acest gen, este o maşină de generat apeluri, după cum se va vedea din înregistrarea audio care urmează. Astfel, se creează impresia că nu sună nimeni, iar telespectatorii sunt încurajaţi să telefoneze. Surpriză însă, dacă apelează numărul de pe ecran. Răspunde un robot, care îndeamnă la un nou apel.

Iată ce aude cine încearcă să sune (înregistrarea este făcută astăzi:

[audio:perseverati.MP3]

Totodată, premiul oferit este în bani, deşi Codul de reglementare în audiovizual nu permite decât premiile în obiecte.

Atitudinea sfidătoare a organizatorilor concursurilor interactive nu este nouă şi vine pe fondul în care Consiliul Naţional al Audiovizualului a fost întotdeauna îngăduitor cu astfel de programe. De exemplu, emisiunile cu prezicătorii Iliuţă şi Minerva (care funcţionau pe acelaşi principiu) rulau chiar în miezul zilei, la ora la care CNA era în şedinţă. Programul se vedea în direct şi în sala CNA, pe unul dintre ecranele din sală. Reacţia organismului de reglementare în audiovizual a venit după câteva săptămâni în care Iliuţă a prezis destine contracost.

Paginademedia.ro a scris în repetate rânduri despre mecanismul înşelător al acestor concursuri interactive. Programele au fost protejate însă de Consiliul Naţional al Audiovizualului. Forul le-a mutat într-o primă fază după ora 22.00, apoi, după numai o săptămână, a revenit asupra deciziei.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ionut Ionut
    CNA-ul in ultima vreme se sesizeaza cam greu..si nu inteleg de ce o televiziune ca OTV inca mai exista pe piata ,cand in alte state ar fi fost interzisa de mult.


    Iar concursurile alea idioate, le gasesti numai pe posturi TV idioate.
  • Andra Andra
    Aaa! Am uitat! "Domnul" Barbu m-a sunat sa ma injure si sa ma "induplece" sa-mi retrag sesizare. Si sa ma injure din nou.
  • Andra Andra
    Cei de la CNA au grija ca datele mele sa ajunga la "domnul" Barbu de la OTV. Am facut si eu o sesizare la CNA privind o neregula vazuta pe OTV crezand, in naivitea mea, ca datele mele sunt protejate, dar mi-am dat seama ca sunt niste... [insert whatever you like]. nu stiu daca cei din CNA sunt de vina sau secretarele, dar daca mi-am luat-o... CNA se autosesizeaza doar cand nu le convine lor ceva.
  • YODA YODA
    Petrişor, CNA-ul există numai ca să sancţioneze acele emisiuni care îl acacă preşedintele Traian băsescu ,acolo sunt nişte slugi politice, nimic mai mult.

Trimite un comentariu

sus