Skip to main content

De ce dau jurnaliştii Realitatea TV un test de cultură generală şi gramatică

 

cristian-comanRedacţia Realitatea TV a fost convocată în weekend (“prezenţa obligatorie!”) la o testare profesională. Într-un mail intern, redactorul-şef Cristian Coman precizează despre ce e vorba: “cultură generală, cunoştinţe profesionale şi gramatica limbii române”.

Publicitate

Examenul va fi scris: 2-3 pagini cu întrebări. “Să aveţi pix la voi”, spune în mail şeful ştirilor.

De ce era nevoie de acest test? Vor fi penalizaţi corigenţii? Se va simţi „nota” la salariu?

Nu acesta e ţelul, să umblăm la salarii”, a declarat pentru paginademedia.ro Cristian Coman, redactor şef ştiri Realitatea TV.

Înainte de răspunsurile lui Cristian Coman, iată mailul de convocare:

“În acest weekend, sâmbătă şi duminică, toţi jurnaliştii Realitatea TV Bucureşti vor participa la testarea profesională. Adică vor primi de la managementul RTV şi HR 2-3 pagini cu întrebări de cultură generală, cunoştinţe profesionale şi gramatica limbii române. (să aveţi pix la voi).

Este o practică în companiile care se respectă să testeze periodic nivelul profesional al angajaţilor. La RTV testarea instituţională o face audienţa. Însă în spatele reuşitei sau eşecului de rating se ascund oameni pregătiţi, foarte pregătiţi şi deloc, iar managementul vrea foarte mult să îi cunoască.

Prezenta este obligatorie.”

Nu acesta e ţelul, să umblăm la salarii. Este un test profesional.

Petrişor Obae: Ce îşi propune examenul?
Cristian Coman: Testarea nu îşi propune să aibă o finalitate într-un clasament. Doar că este bine să testăm profesional echipa, să vedem cât de bine sunt pregătiţi.

În funcţie de rezultate, vom analiza. O pregătim demult, dar abia acum am reuşit să o finalizăm.

Cine va avea acces la rezultate?
Resursele umane şi noi, cei din management.

Ca orice testare profesională, este vorba de a afla gradul de pregătire al fiecăruia: cine şi cât de avansat este.

Ce efect vor avea rezultatele?
Vor fi programe de training, care vor fi aplicate pe categorii profesional. Sunt multe concluzii care se pot trage. Nu este o procedură inventată de noi. Noi doar o aplicăm.

Veţi reduce salariile la cei mai slabi?
Nu ne-am propus asta şi nu acesta e ţelul, să umblăm la salarii. Este un test profesional.

Poate unii sunt foarte bine puşi pe poziţiile lor, alţii poate nu.

Vor fi schimbări?
Este posibil să fie schimbări în interiorul redacţiei, dar nu asta ne-am propus. Cel mai important este să le continuăm pregătirea profesională.

Ziariştii vor şti rezultatele?
Da, ei vor şti. Fiecare în parte.

Notele cum se dau? Cum se face punctajul?
Există un număr de întrebări la care ei trebuie să răspundă. Astfel îţi dai seama de pregătirea lor. Dar nu înseamnă că unii vor avea note de trei sau alţii de zece.

Cum spuneam, vrem să vedem cine este mai la început, cine este la mijloc, cine este mai avansat sau mai are de învăţat în profesia lui.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • petro petro
    Surse din topmanagementul Realitatea media vorbesc neoficial despre reconfigurarea schmemei de conducere a companiei. Se pare ca Sorin Enache va fi promovat CBO (Chief Bankruptcy Manager) iar Catalin Popa si Critian Coman vor conduce Divizia Dismissal, nou infiintata. Vom reveni.
  • limbaromana limbaromana
    Lipsa totala de profesionism in media romaneasca are, printre componente, si un extrem de ridicat grad de INCULTURA - obligativitatea exprimarii CORECTE in LIMBA ROMANA (limba nationala) este o subcomponenta. Nu-i nevoie de nici un test: simpla vizionare, ascultare sau citire a unui produs media te lamureste pe deplin. Ecranele si radiouriloe sint pline de analfabeti (si "profesionisti" si interlocutori), iar stupiditatea cu "ciobanii analfebeti cu fler" care-i bat pe aia ca alde Plesu e tipica pentru un public indobitocit (care jmekereste, nu gindeste). O revizuire generalizata a pregatirii PROFESIONALE a intregului personal media e OBLIGATORIE!!!
  • cancan cancan
    @EPOP Stiu ca returul in da DigiSport.

    Adevarul ca pe crawl vezi neiste greseli de mori de ras.
  • ruxacelDmunte ruxacelDmunte
    eu cred ca noi toti ar trebui sa ne testam, si hai sa incepem cu "eu"; m-am saturat sa vad discutiile astea duse mereu pe taverna vecinului; eu personal imi cunosc punctele slabe si vreau sa le elimin. si poate daca eu reusesc sa fiu profi, eficienta etc. si imi depasesc limitele din prezent nici compania nu va fi nevoita sa imi taie din salariu pentru are suficiente incasari pentru a-mi sustine salariul.

    cat despre limba romana vorbita in media sau orice alt tip de comunicare externa companiilor care poate ajunge si la terti suparaciosi ca mine... nu am timp sa va dau toate exemplele care imi inunda creierul in acest moment.

    nu am nici un fel de mila fata de oameni care nu sunt in stare sa produca ceva bine facut (fie care e un material media, o oferta de vanzari sau o prezentare de companie). si sa fie bine inteles, nu spun ca eu nu fac parte din acelasi grup compact de mediocritate facuta gramada, n-am mila nici fata de mine.
  • romania inedit romania inedit
    Eu cred ca toti jurnalistii ar trebui testati !
  • diana diana
    Iar tu, Adi, ar trebui sa inveti gramatica elementara inainte de a comenta pe un asemenea subiect ("vedetute, prosti din tv" etc). DIMPOTRIVA! Una din tv
  • Older Older
    din pacate, daca are fler si un analfabet poate face audiente f bune. nu e o regula cunostintele, desteptaciunea, aici e o intreaga discutie. exista ciobani fara carte de o suta de ori mai inteligenti decat Plesu, de exemplu.
  • adi adi
    ba din potriva mi se pare o idee geniala cu aceste teste si sincer toate televiziunile ar trebui sa preia acest model pentru orice persoana care vrea sa se ajunga mare vedetuta ca sunt destui prosti pe la tv care n-au nici in clin si nici in maneca cu limba romana sau cu gramatica acesteia.
  • Older Older
    E jignitor. Sunt tampiti daca accepta asa ceva. Si conducerea e de neam prost. Ar fi trebuit sa-i verifice cand i-a angajat! Acum cei care vor sa renunte la oameni sunt asa de tampiti sa nu-si dea seama care sunt slabi d. p.d.v. profesional? Sau asta e procedura STANDARD de ochii lumii in spatele careia de fac EPURARILE.
  • EPOP EPOP
    dle Obae, am si eu o intrebare off topic: poate puteti sa ne spuneti cine va transmite meciul tur din europa league dintre Steaua si ujpest de joia viitoare din Ghencea si daca meciul de prezentare a Stelei de sambata 11 iulie va fi transmis de catre vreo televiziune? Cine a castigat drepturile de transmisie a meciurilor Stelei? Multumiri anticipate!!!!!!!!!!
  • YODA YODA
    Nu mai pot de ras, ce idei trasnite au managerii iRealitatea. :)

Trimite un comentariu

sus