Skip to main content

DERAPAJ: Cum şi-a dat seama Adevărul că Rodipet e o ţeapă, după ce a rupt contractul cu distribuitorul de presă

 

adevarul-rodipet-1La o zi după ce a rupt contractul cu Rodipet, Adevărul deschide ziarul cu articolul Teroriştii cititorilor, un material amplu despre distribuitorul de presă. Adevărul vorbeşte despre distribuitorul cu care a colaborat până ieri ca despre “clanul de la Rodipet”, deţinut de “dubioşi”, care se ţin de “inginerii”, condus de „capi ai grupării”, ajutaţi de „locotenenţi”.

Publicitate

Dincolo de informaţiile din articol, cum de a realizat Adevărul abia acum, când are de recuperat 1,2 milioane de euro, că Rodipet este o “ţeapă”? De ce articolul deschide ziarul? Este un conflict comercial interesant pentru cititori?

Redactorul-şef Grigore Cartianu consideră că informaţia afectează cititorii. Şi-a dat seama “zi de zi” de “ţeapa” de la Rodipet, dar a scris abia acum pentru că subiectul “trebuia să se coacă”.

CARTIANU: A fost un conflict comercial transformat într-un subiect editorial

cartianu1Petrişor Obae: De ce a fost deschidere de ziar? Era ştirea zilei?
Grigore Cartianu: Interesează zeci de mii, sute de mii de oameni care nu au acces la ziare, din cauza unei companii conduse de indivizi care se comportă ca nişte escroci.

Cum şi-a dat seama Avevărul tocmai azi că sunt nişte escroci, după ce a rupt contractul cu Rodipet pentru o datorie de 1,2 milioane de euro?
Şi-a dat seama zi de zi, ca orice alt ziar care lucrează cu Rodipet. Dar este un moment când se rupe aţa. Ei au acţionat pe principiul picăturii chinezeşti şi al şantajului. Tu depinzi de ei, ca să fii distribuit, ei depind de tine, ca să aibă o afacere. În ecuaţia asta, însă, ei nu au plătit nici măcar banii pe care îi iau în avans, cum sunt cei pentru abonamente.

Au ajuns să fie cea mai mare piatră de moară şi mă interesează faptul că, din păcate, ziarele nu ajung la cititori.

Da, dar de ce Adevărul a scris abia acum?
Cândva trebuia scrisă. Pentru că a scrie despre un subiect, trebuie timp ca să se coacă.

Faptul că Adevărul are de recuperat 1,2 milioane de euro nu afectează tonul şi credibilitatea articolului?
Dacă azi aveam un alt subiect mai puternic, îl puneam pe prima pagină.

Vorbim de un conflict comercial, transformat într-unul editorial.
Nu. A fost un conflict comercial transformat într-un subiect editorial, pentru că situaţia afectează cititorii.

Vorbiţi de o ţeapă, despre escroci, despre un clan.
Este normal. Este ca atunci când îţi intră un hoţ în casă. Trebuie să reacţionezi.

Presa română, nu numai Adevărul, are în general de recuperat bani de la Rodipet. Am mai scris de Rodipet, când situaţia ajungea să afecteze cititorii.

Ai scris la Adevărul?
Nu. De un an de zile nu am scris aici. Am făcut-o în alte părţi.

Nu ai scris pentru că Adevărul avea contract cu Rodipet?
Nu, dar nu poate fi subiect în fiecare zi. Scrii un articol când ai informaţii interesante, când este momentul...

...când ai un interes?
Da, şi când ai interes, mai precis atunci când cititorii sunt afectaţi în mod direct.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • cancan cancan
    Ma lasi, ma, cu derapajele astea? Ce, esti pilot de raliuri cumva? Toata lumea stia ca Rodipet are probleme numai Adevarul nu stia. Nu le mai dadea nimeni marfa de luni de zile astora de la Rodipet.
  • anonim anonim
    @andrei: oare nu e clar de ce nu vrea omu abonament?
  • andrei andrei
    @carol...oare de ce nu ai facut abonament?
  • alin alin
    @carol Ai dita mai libraria Adevarul in Timisoara unde gasesti toata colectia.... la pretul de la chiosc
  • carol carol
    nu stiu daca e derapaj sau nu dar cei de la adevarul au dreptate. am un baietel de 3 ani care dupa ce a vazut reclamele de l atv cu cartile ptr. copii imi cerea in fiecare sapatamana sa ii cumpar cartile. am ajuns sa dau si 30 de lei pe ziar + carte .acest lucru se intampla pentru ca toti cei de la rodipet sustineau ca nu au ziare si adevarul holding isi bate joc de cititori. cand am scos 20 dfe lei a spus cxa ei nu castiga nimic asa ca mi-a cerut inca 10 lei cu tupeu. se intampla in piata cartan din tm.
  • bradutz bradutz
    Petrișor, derapajul nu constă în faptul că Adevărul a scris despre subiect, ci în modul în care a scris, încercând, prin folosirea a tot felul de termeni depreciativi, să "ajute" cititorul să înțeleagă cât de răi sunt cei de la Rodipet. Subiectul stă în picioare, pentru că afectează mulți cititori ai ziarului, iar argumentul lui Grigore, că l-au considerat cel mai puternic story al zilei, mi se pare ok. Nu mă deranjează faptul că un conflict comercial al companiei-mamă e făcut subiect; ziarul trebuie să informeze și conflictul are relevanță pentru public. Apropo, la fel ar trebui să se întâmple în cazul instituțiilor de presă nevoite să concedieze angajați sau să le reducă salariile. Ar trebui ca respectivele instituții de presă să acopere subiectul. În articolul la care faci referire, însă, în afară de faptul că se folosește un limbaj părtinitor, nu văd nicăieri poziția fostei Rodipet (care sunt argumentele lor în acest conflict), sau măcar o notiță din care să înțeleg că Adevărul a încercat să obțină un punct de vedere de la ei, dar n-a reușit. În schimb, la un moment dat aflăm că patronii sunt răi și dubioși pentru că sunt din Liban și unul dintre frații lor și-a asumat o anume atitudine politică în țara lui la un moment dat. De la un ziar de calitate mă aștept la o relatare obiectivă și profi.

Trimite un comentariu

sus