Skip to main content

Măsuri la Cotidianul: o treime din redacţie va avea salariu redus la 10 milioane de lei

 

Echipa ziarului Cotidianul trece prin reduceri substanţiale ale salariilor. Aproximativ 23-24 de jurnalişti, dintr-o echipă de 70, vor rămâne cu salarii de 10 milioane de lei şi vor trece exclusiv pe online. “Este o situaţie dramatică, din cauza pieţei de publicitate, care s-a prăbuşit”, a explicat, pentru paginademedia.ro, directorul editorial Doru Buşcu.

Publicitate

Doru Buşcu, pentru paginademedia.ro:

“Redacţia a fost supusă aceleiaşi grile de reducere din grupul Realitatea Caţavencu. Există şi situaţii sub grilă, în care îi descărcăm complet de atribuţiile pe print, cu opţiunea de a lucra numai pe online. Salariul de pe cartea de muncă va fi de 10 milioane de lei”.

Câţi oameni vor primi oferta limită? Doru Buşcu: “se aplică în 23-24 de cazuri”.

Două categorii intră în opţiunea cu salariu de zece milioane. Doru Buşcu explică:

“Această grilă a fost intersectată cu două criterii: eficienţa jurnalistică plus utilitatea viitoare în structura ziarului. În primul rând, sunt cei care nu mai au un loc în noul format al ziarului. În al doilea rând, sunt cei care nu au strălucit până acum”.

“Devine iraţional să menţii nişte costuri de nivelul anului trecut, când piaţa de publicitate este la pământ”, explică Doru Buşcu. “Sunt conştient că mulţi dintre ei se vor gândi să îşi aleagă un alt job, într-un astfel de moment. Dar eşti legat de mâini. Ai o cifră în care trebuie să încadrezi bugetul. Chiar şi aşa, încă suntem pe pierdere, dar o limităm drastic”.

Ediţia de print a ziarului va fi complet relansată, spune Buşcu: “va fi un accent mult mai puternic pe secţiunile de analize, comentarii şi materiale de sinteză. În noul ziar, care va avea tot 16 pagini, dintre care vor fi între 6 şi 8 de comentarii”.

Cum vor fi afectate secţiile din ziar?

Doru Buşcu: “Zona de sport va fi foarte puţină prezentă pe print. Ea avea 2-3 pagini în ziar, iar acum va fi doar în zona de actualitate. Am constatat că sportul nu era foarte citit”.

La secţia sport lucrează cinci oameni. Niciunul nu va avea sarcini explicite de print, dar nu vor primi oferta limită. Dacă subiectul de sport este important, va fi publicat şi pe print. Ei vor scrie pe sport şi pentru celelalte produse media online ale grupului (realitatea.net, cotidianul.ro etc.

La economic sunt 10 jurnalişti. Dintre aceştia, grila minimă cu salariu de 10 milioane se aplică în trei cazuri.

S-a luat în calcul închiderea ziarului? Doru Buşcu: “Efortul pe care îl facem are în vedere tocmai această menţinere pe print”.

Despre noul Cotidianul pe print:

  •  
    • Va avea 16 pagini, de luni până joi, full color şi 24 de pagini vinerea.
    • Accent pe comentarii, opinii analize, care vor ocupa între 6 şi 8 pagini.
    • Va dispărea “ceea ce se cheamă ştire de agenţie”.
    • Cotidianul relansat va apărea în 2-3 săptămâni.
    • Paginile de sport vor dispărea.
    • Va fi repoziţionat ca un Top quality.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • david david
    Asa este inteleasa criza in online-ul romanesc: reducerea la maxim sau chiar oprirea productiei. Eu as fi de acord cu reducerea salariilor daca productivitatea se mentine, dar la noi se pare ca toti sunt preocupati doar sa isi reduca pierderile, nu si sa se asigure ca vor mai exista peste un an.
  • Aurel Aurel
    Solutia ar fi ca oamenii sa cumpere ziare. Nu inteleg de ce nu se unesc toate si sa faca o campanie pentru promovarea ziarelor. Daca ziarele s-ar cumpara, n-ar mai fi nici asa dependente de politic si ar creste in calitate. Chiar si pe blogul asta s-ar putea face o campanie. Nu stiu cati dintre cei care lucreaza in presa cumpara macar un ziar zilnic sau au un abonament la vreo publicatie. N-am obisnuit sa primim totul pe gratis.
  • veone veone
    In primavara lui 1997 se ajunsese la o situatie asemanatoare, ba chiar mai rea: salariul intarzia cate o saptamana, chiar si mai mult, si cand in fine "se dadea", nu era intreg (nu acordul, nu diverse sporuri etc etc). Rezultatul? Redactorul-sef de atunci a fost schimbat, unii angajati au plecat, o conducere noua a venit... (Suna cunoscut?...) Oare cand o sa aiba Cotidianul managementul pe care il merita angajatii?
  • eu eu
    vreau si eu sa stiu cum se poate trai cu 10 milioane cand ai o chirie de platit. chiar sunt curioasa...pana la urma sa munceasca fara salariu daca tot se poate, nu? oricum..meseria asta poate fi facuta de oricine..mai ales de cei care reusesc sa faca spectaculosul calcul si pot trai cu 10 milioane
  • dana dana
    Cand se reduc salariile si la Money Express? Si acolo sunt multi sefi incompetenti, care nu fac mai nimic, si traiesc pe seama redactorilor.

    Apropo de reducerea salariilor, anul trecut unul dintre editorii de la aceasta revista a amenintat ce demisia. Ca raspuns, a primit o marire de salariu. La fel si prietena lui, care lucreaza tot acolo, si care nu stie sa scrie 2 cuvinte din capul ei.

    Poate ca acum primesc exact ceea ce merita...
  • gadjodillo gadjodillo
    papa: esti idiot, amice!
    poti trai cu banii astia daca esti bucurestean si stai cu parintii. insa bucuresteni sint doar lucratorii la apaca si la rebu (si doar ca exceptie oamenii de media, poate un 10-15%). majoritatea celor din profesiile liberale sint din provincie si au de platit tribut pentru acest lucru. un om care plateste chirie sau rata la banca nu-si permite sa munceasca pe banii asta, cind ii trebuie 500 de euro pe luna fie pentru chirie, fie pentru rata.
    oricum, nici macar asta nu e problema de fond - ci aceea a precedentului, faptul ca aceasta reducere de salarii poate da tonul si poate duce la derapaje. asta pe linga faptul, pozitiv altminteri, ca se va reorganiza editia de print, inspre tendintele normale ale perioadei.
  • Catalin Prisacariu Catalin Prisacariu
    Cat l-am pupat pe Vantu in fund a fost bine. Acum, nu mai vrea sa fie gadilat si ia masuri de genul asta. Sunt foarte suparat pe el fiindca nu se gandeste ca, de exemplu, eu vin din Pascani, mi-am luat o garsoniera in rate ca sa fiu si eu bucurestean, macar cu buletinul, si nu mai am din ce s-o platesc. O sa raman pe strazi!
  • papa papa
    cu 10 milioane se poate trai in Romania, daca esti econom, nu e cazul de smiorcaieli, mai rau de aia trimisi in somaj, ca nu angajeaza nimeni ziaristi care stiu numai sa dea din gura fara rost
  • kpital kpital
    Dar de vanzarea acelor renumiti si mareti comentatori PSD-ului nu vorbeste nimeni?
  • cancan cancan
    Fratilor, fugiti la Adevarul cat mai puteti! Sau la Cancan. Cat sa mai ajunga si banii aia? Cat s-a putut, ati luat maxim. Cand nu se mai poate, fugiti!!!!!
  • Rosebud Rosebud
    Nu am inteles obsesia asta la Cotidianul , cu atatia comentatori -fara suparare, nici macar niste personalitati de notorietate, ca sa zici ca ar fi de luat in seama parerile lor... Pacat, cred ca orientarea aceasta este gresita ... zic pacat, pentru ca are o grafica de top, o paginare, un format occidentale - poate singurele de acest nivel in media scrisa romaneasca- foarte stilate, intr-adevar.
    Accentul , cred eu, cititor, ar trebui sa se mute pe economic si social, prin articole de substanta.
    Preturi, abuzuri de la ghisee, disfunctionalitati ale vietii de zi cu zi.
    Politica este neinteresanta pentru cei activi - iar parerile cuiva despre politica........ one cannot care less!!!
  • alex cosma alex cosma
    si cu inserturile cum ramane? merg mai departe sau se taie, ca-i criza?
  • Jimmy Dynamite Jimmy Dynamite
    :) online-ul sau new media este viitorul. mai exact, platforma integrata care iti ofera si informatia scrisa, si sustinerea informatiei prin audio-video, si posibilitatea de a posta comentarii sau de a contribui in timp real la ameliorarea continutului. tie, ca public, nu neaparat ca angajat. Faptul ca departamentele de new-media din diverse companii de presa au statu de "cenusareasa" tine strict de volumul sumelor rulate in publicitatea on-line. In cativa ani, daca planeta nu se va dezintegra(:-) conceptele de ziar, televiziune sau radio, luate separat, vor fi revolute. invechite, mai pe romaneste. si vor disparea, in cele din urma.
  • Călin Călin
    Teribil.

Trimite un comentariu

sus