Skip to main content

Cornel Nistorescu: Nu am de ce să fiu sentimental la Cotidianul

 

cornel-nistorescu-2Noul director al ziarului Cotidianul vorbeşte într-un interviu acordat paginademedia.ro despre misiunea sa ca nou director al ziarului: “Să fac Cotidianul un ziar de impact, nu de rafinament de lectură numai”.

Publicitate

Cum îi va motiva Nistorescu pe cei rămaşi cu salarii de 10 milioane de lei? “Se motivează prin performanţă ”.

Mie mi-a venit ideea, dacă vrei să ştii”, răspunde iritat Nistorescu la întrebarea: Când aţi primit oferta, la început, a venit ideea de la boardul Realitatea Caţavencu sau de la Sorin Ovidiu Vîntu ?

O menţiune foarte importantă: interviul a fost realizat vineri, înainte de declanşarea Cazului Romoşan, despre care găsiţi detalii la Revista presei media.

Interviul, pe larg:

Petrişor Obae: În interviul dat paginademedia.ro în primăvară, la întrebarea “Dacă aţi avea de ales între un mogul local şi o multinaţională, ce aţi face?” aţi răspuns: Nici una, nici alta. Ce v-a convins acum să acceptaţi oferta de la Cotidianul?
Cornel Nistorescu: Vremurile atât de confuze şi caracterul atât de prăfuit şi de lipsit de miză al presei.

Asta v-a convins să acceptaţi oferta unui mogul? Atunci spuneaţi că nu aţi accepta.
Nu e oferta unui mogul. Este o ofertă profesională. În contextul de acum, ofertele nu mai ţin de moguli. Am acceptat pentru că este o perioadă foarte săracă pentru presă, din toate punctele de vedere.

Nu este o problemă de bani, este o problemă de conştiinţă şi de societate. În plus, în acelaşi timp, ce să fac? Nu am ieşit la pensie şi nu am de gând să ies la pensie din disputele româneşti.

Când aţi primit oferta de la Cotidianul?
Discuţiile sunt de mai multă vreme şi s-au tot întins. De luni de zile au început discuţiile.

Şi cu cine aţi discutat?
Cu oamenii din board.

Mai precis?
Mai precis? Cine condce boardul? Sorin Enache, Doru Buşcu, Emil Hurezeanu şi toată trupa.

Acum veţi fi directorul ziarului. Veţi avea şi un redator şef presupun, nu?
Probabil. Poţi să presupui. Dar încă nu ştiu, nu îmi dau seama. Să văd cum funcţionează echipa.

Eram curios la cine v-aţi gândit.
Nu m-am gândit la nimeni. Primul lucru la care mă gândesc este să evaluez dacă ceea ce mi-aş dori eu să continue la acest ziar poate fi realizat cu oamenii care sunt. Nimic mai mult.

Aveţi rezerve?
Ştiu sigur că există oameni care au o scriitură cu totul deosebită. E, după părerea mea, ziarul cel mai bine scris din România. Sper să nu se supere colegii mei.

Nu intenţionez să refac echipa Evenimentului zilei

Tot în interviul pentru paginademedia.ro spuneaţă că ziarul Cotidianul este „o sumă de opinii, de bună calitate, unele scrise foarte frumos şi foarte inteligent, unele partizane, dar o sumă, o însumare de opinii.(...) Putem admite că în Cotidianul sau în alte ziare sunt treizeci de opinii sclipitoare, asta nu înseamnă jurnalistică.”
Îţi răspund scurt: Nu o să mai fie o sumă de opinii. Pentru că 20-30 de opinii şi editoriale nu fac un ziar, fac o adunătură de opinii şi editoriale. Ziar nu înseamnă colecţie de opinii.

Dar ce o să fie?
Ceea ce trebuie să conţină orice ziar de referinţă: investigaţii, reportaje, anchete, dosare. Nu cunosc alte forme noi de exprimare în presă decât cele care sunt consacrate. Depinde cum le aplici.

Ce îl oprea până acum să facă asta?
Nu ştiu. Ce îi opreşte pe cei de la Adevărul sau pe cei de la Gândul sau de la Ziua sau România liberă. România liberă mai are, totuşi, investigaţii, uneori. Sunt genuri care au cam dispărut din presă. De ce?

De ce au devenit ziarele româneşti produse jurnalistice făcute din surse de pe internet? E o problemă, e o tendinţă, dar nu ştiu dacă este cea corectă. Publicul nu răspunde pozitiv la asta, după cum vezi în tiraje.

Veţi aduce şi oameni cu care aţi lucrat de-a lungul timpului?
Nu, în niciun caz nu intenţionez să refac echipa Evenimentului zilei. Probabil că, pe anumite domenii, oameni pe care îi cunosc şi pot fi mai performanţi decât cei care există, nu e exclus să lucrez cu ei. Dar intenţia mea nu este să refac echipa Evenimentului zilei. Cine încearcă să reînvie trecutul este un naiv şi un sentimental. Nu am de ce să fiu sentimental la Cotidianul.

Ce ţintă de tiraj poţi să îţi faci acum, când se pune problema supravieţuirii?

La Cotidianul, după reducerile de salarii, cam o treime din echipă au zece milioane. Cum o să îi motivaţi?
Dacă au idei şi pot mai mult, o să încerc să le dau mai mult. Dacă e o competiţie de idei şi de producţie de jurnalistică. Cum să îi motivez? Să le dau bani şi ei să stea acasă? Se motivează prin performanţa pe care o obţin imediat. Le recunosc asta.

Misiunea dvs care este, la Cotidianul?
Să fac Cotidianul un ziar de impact, nu de rafinament de lectură numai. Şi de mare impact.

Deci mai influent.
Mai de luat în seamă, în raport cu nevoile populaţiei, nu cu nevoile politicienilor.

Aveţi şi ţinte de tiraj?
Ce ţintă de tiraj poţi să îţi faci acum, când se pune problema supravieţuirii? Cine îşi pune problema de tiraj, când problema fundamentală a întregii prese, mă refer la cotidiene şi reviste, este de supravieţuire.

Şi cum o să supravieţuiţi, care este metoda dvs?
Încercând să îi întrec pe alţii la creativitate şi ofertă jurnalistică şi la abordarea lucrurilor care dor. Pentru că asta te validează, cititorul.

Mie mi-a venit ideea, dacă vrei să ştii

Veniţi într-un moment în care oamenii sunt demoralizaţi...
Este cel mai nefericit moment posibil. Pentru presă, pentru cei care o citesc şi pentru politicieni. A ajuns presa să fie făcută ţapul ispăşitor de către şeful statului? Pentru neputinţa lui şi a echipei lui? Când presa asta, în 90, când lumea lupta pentru democraţie, iar alţii vindeau rulmenţi şi vapoare, presa asta a pus bazele democraţiei în România.

Poate şi presa are partea ei de vină dacă s-a ajuns aici.
Are şi presa o enormă parte de vină, dar nu cea mai mare.

Şi cum îşi poate repara vina?
Muncind şi făcându-şi datoria. Făcând ceea ce trebuie să facă.

E dispusă presa să facă asta?
Nu ştiu de restul. Eu vorbesc de mine, că nu pot vorbi în numele tuturor.

Dar lucraţi cu o echipă.
Cei care nu sunt dispuşi să facă asta pleacă.

O întrebare legată de ierarhie: practic, cine va fi şeful dvs?
Cine va fi şeful? Păi va fi Enache, cel care conduce grupul.

Îi veţi raporta lui Enache.
Da.

Când aţi primit oferta, la început, a venit ideea de la board sau de la Sorin Ovidiu Vîntu?
Mie mi-a venit ideea, dacă vrei să ştii.

V-aţi dus dvs că aţi vrea să preluaţi Cotidianul?
Da, mi-a trecut aşa prin cap, într-o seară, ideea că ar trebui să onorez invitaţia lui Raţiu din 1990 şi din 1996.

Dar acum, cine a reluat invitaţia?
Dacă ţi-am spus odată că mie mi-a venit ideea, de ce mă întrebi de trei ori?

V-a venit ideea, dar cu cine aţi discutat?
Am vorbit întâi cu mama, dacă mă lasă. Nu ţi se pare că depăşeşti o limită de insistenţă? Mai ai vreo întrebare?

Când o să începeţi? Când o să se vadă primele schimbări?
Va fi progresiv. Întîi de toate, articole mai bune şi pe urmă alte schimbări.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • addis addis
    Petrisor Obae este unul dintre putinii jurnalisti romani, de tinuta, de obiectivitate, de proximitate si sensibilitate. Putin imi pasa de ceea ce se intampla acestui ziar la care nu citeam decat cartile din dotare, dar ma bucur ca veverita alunoasa a acestui nou new age cotidian este obae doua bai, cel mai bun jurnalist al momentului. E timpul tau Petrisor, foloseste-l pentru lucruri bune! Asa cum ai invatat langa prietenul tau calator Bogdan Pitaru. Numai bine!
  • Razvan Razvan
    Nu aveti de ce sa fiti la Cotidianul deloc, nu doar sentimental!
  • ROBERT HORVATH NEW YORK ROBERT HORVATH NEW YORK
    Domnule Nistorescu
    ( In eventualitatea ca comentarul meu nu va fi cenzurat )
    Sunt cineastul care a dezlantuit scandalul ICR New York de anul trecut si care va continua atat timp cat Basescu va fi presedinte. Chemare politiei americane la aceasta expozitie dementa a fost o crima pe unii si binefacere pentru altii. Cotidianul a publicat mai multe articole murdare la adresa mea. Sau remarcat in calomnii exact cei dati afara. Deci nu ramane dechat sa va felicit. Sunt de acord deplin cu articolul "Patapievici canalie de facto" cu observatia ca preseditele este la fel. Va doresc mult succes.
    PS; Folosesc acest blog (pe care sper sa-l cititi) pentru NU REUSESC SA MA INREGISTREZ LA COTIDIANUL, unde mi se spune ca E-mail meu este FALS. Sper sa ma ajutati.
    Toate datele personale pot fi gasita pe site -ul meu de arta devagallery.com
  • Catalin Catalin
    Noh, asta chiar ca pune capac peste lecturile mele din Cotidianul. Chiar citeam si chiar ma batea gandul, bata-l sa-l bata de gand, sa ma abonez la editia print, asumandu-mi constiinta incarcata de niste copaci taiati in plus. Asteptam doar ziua de salariu.
    Cat despre nea' Cornel nu imi iese din cap ceva odios: nu ca a busit motocicleta cu 2 oameni pe ea... ci cum a busit-o: a intors jeep-ul peste squar-ul dintre sensurile de mers pentru ca nu avea chef sa stea in coloana la semafor. Poate e din topor, poate ca prea ma leg de un crestin la necaz, dar mie asta imi zice cam totul despre un om.
    Si tare imi e teama ca, peste cateva luni, voi inlatura capacul tocmai pus doar de pe un borcan cu ghiveci facut de zacuscarul sef care tocma' a inceput sa se dea cu SUV-ul peste jurnalistii, articolele si cititorii Cotidianului.
    Asa! Tureaz-o, nea' Cornele!

    PS: Petrisor, nea' Cornel, mai-sus-intervievatul, ne-a facut o arogantza, ca sa citez un clasic care rezoneaza cu se se intampla acum la Cotidianul.
  • alk alk
    Dinache draga, te pling.... Pacat ca Petrisor incearca sa faca oamenii sa inteleaga anumite lucuri pe acest blog. Tu il citesti degeaba...
  • Dinache Dinache
    Unele întrebările sunt venite parcă din partea unui pui de...Băsescu. E clar, s-a dorit ca la Cotidianul să apară doar opinii favorabile candidatului la preşedinţia ţării din partea pdl-ului. Acesta era un ziar de ridicat osanale unui singur alergător de cursă spre un nou mandat!
  • alk alk
    DOAMNE, CITA INFUMURARE !!!!
    Nevoia populatiei nu este sa dati toata ziua in Basescu domnule Nistorescu. Repetitia plictiseste, asta probabil se invata la scoala de jurnalism.
  • alk alk
    Pai Nistorescu probabil vrea sa faca Cotidianul cu puterea unui impact aproximativ egal cu cel produs de un MBW X5 asupra unei motociclete cu doua persoane in sa. Putin imi pasa de Nistirescu, fiecare pasarea pe limba ei piere, eu pling dupa ziar si ceea ce a fost el in ultimii ani.
    Rusine bogatanilor care nu stiu respecta traditia si valorile! Mai sint si din astia din pacate...
  • marius marius
    maiculita, cata aroganta! mie mi se pare interesant ca nistorescu vine sa conduca, foarte probabil pe un salariu de mii de euro, o echipa formata din oameni care castiga 1000 de lei pe luna si care ar trebui sa fie motivati de performanta. adica seful munceste pe bani grei, negrisorii, din pasiune si competitivitate. se poate mai corect de atat? lol
  • bagatare si punct ro bagatare si punct ro
    parca vad ca o sa fie niste contre pe la cotidianul, pentru ca sunt ziaristi veniti de la multe ziare aici.

Trimite un comentariu

sus