Skip to main content

Televiziunile în campanie: emisiuni în stil şezătoare, în loc de dezbateri. Linşaj mediatic pentru "unul dintre candidaţi"

 

După prima săptămână de campanie nu se poate vorbi de dezbateri electorale ci mai degrabă de emisiuni cu caract electoral, pentru că nu există confruntări directe, reiese din cel mai recent raport de monitorizare marca ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei.

Publicitate

Cel mai criticat candidat este, de departe, actualul preşedinte Traian Băsescu. Mircea Toma a vorbit despre un “linşaj mediatic”, apropo de modul în care posturile Antena1 şi Antena 3 l-au prezentat pe “unul dintre candidaţi”, fără să numească ţinta, evidentă pentru toată lumea.

picture2

Carmen Andronache a fost la prezentarea studiului şi vine cu amănunte interesante despre ce au făcut televiziunile într-o singură săptămână de campanie electorală (23 – 29 octombrie 2009).

Ce au constatat realizatorii studiului?

Pe lângă lipsa confruntărilor directe dintre candidaţi s-a mai remarcat şi o pronunţată dezorganizare din partea moderatorilor.

Ionuţ Codreanu, coordonatorul proiectului:

„Emisiunile cu caracter electoral seamănă cu o şezătoare. În studiou se aud mai multe voci stridente care se suprapun, sau mai există situaţia în care moderatorul este copleşit de personalitatea invitatului”.

O altă concluzie importantă a monitorizării este că ştirile legate de alegeri nu deschid jurnalele de ştiri.

Din analiza realizată de Agenţia pentru Monitorizarea Presei reies două tipuri de comportament ale televiziunilor în campanie. Unul este apatia, care s-a remarcat mai ales la Televiziunea Română, iar cel de-al doilea este interesul vădit al televiziunilor auspra conflictelor dintre candidaţi.

Mircea Toma, Agenţia de Monitorizare a Presei:

“Discursul electoral este limitat la conflictul dintre candidaţi, nu ştim ce vor ei să facă cand vor deveni preşedinţi, ştim doar că ei se ceartă. Este greu să îi alegi după acest criteriu, vorbesc acum din perspectiva simplului alegător”.

Analistul politic Cristian Pârvulescu a spus că atitudiunea de a prezenta mai presus de orice conflictele politice dintre candidaţii la preşedinţie contribuie la fraudarea alegerilor.

România va fi guvernată după un program , scandalul nu poate fi un program”, a declarat Cristian Pârvulescu.

Linşaj mediatic, o nouă sintagmă pentru atitudinea unora dintre televiziuni faţă de candidaţii la alegerile prezidenţiale

Mircea Toma a numit “linşaj mediatic” modul în care posturile Antena 1 şi Antena 3 l-au prezentat pe “unul dintre candidaţi”, fără să numească ţinta, evidentă pentru toată lumea .

Mircea Toma:

„Se poate vobi de linşaj mediatic cu unul dintre candidaţi. Din analizele făcute, până în prezent, în ştirile de la Antena 1 şi Antena 3 există un singur personaj dintre cei angajaţi în cursa electorală. Este vizibil flagrant că un post acţionează în afara regulilor jocului”.

Actualul preşedinte a fost cel mai vizibil candidat dar şi cel mai criticat. Dintr-un total de 52 apariţii în jurnalele de ştiri 13 au avut o tentă negativă.

La Antena 1 din 5 apariţii ale lui Traian Băsescu, 3 au fost negative, iar la Antena 3, din 21 de apariţii, 6 au avut conotaţii negative.

Alte concluzii ale raportului de monitorizare:

  • Televiziunile private şi postul public au alocat un spaţiu redus debutului campaniei electorale;
  • Cei mai vizibili candidaţi: Traian Băsescu, Mircea Geoană, Crin Antonescu şi Sorin Oprescu; Ceilalţi candidaţi au cumulat sub 10 apariţii;
  • Traian Băsescu a fost cel mai vizibil candidat (pondere justificată şi de calitatea de preşedinte în funcţie); A fost şi cel mai criticat candidat în jurnalele Antena 3, Realitatea TV şi Antena 1;
  • Traian Băsescu a fost ţinta unor atacuri din partea adversarilor politici (contracandidaţi şi/sau persoane asociate) în 19 dintre apariţii;
  • Mircea Geoană a fost ţinta unor atacuri în 2 apariţii.

picture2

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • cornel b cornel b
    Votati-l pe M geoana,ca e un sfant.Dar ce a facut mircea geoana cat a fost ministru de externe???NIMIC,mai mult a furat si el cot la cot cu ceilalti...Iar Antena1,2,3 etc si Realitatea TV ii fac anti-campanie lui T basesc pt. ca ii supara,pe Voiculescu si pe Vantu(care a praduit 90% dintr-e Romani).Eu sincer nu ma uit la realitatea ca asi avea ce vedea.dar ma distrez cand ii vad asa lingai pe moderatorii aceea,le baga limba ii ureche pe fata la sefi...NU AVEM NICI UN CANDIDAT OK.,dar totusi ii prefer pe marinar.Oricare dintre voi daca ati fi la putere ati face mai urat decat basescu,a fost destul de diplomat la ce hiene are in jurul lui.Bafta.
  • Alexandru cel Bun Alexandru cel Bun
    Basescu e atacat pentru ca a facut si incearca in continuare sa faca tara asta sa mearga asa cum trebuie. Acest lucru nu este pe placul anumitor indivizi care il ataca pentru a-si pastra privilegiile si interesele nu sunt in regula
  • viper viper
    d. toma s-o lase moale cu linsajul ca nu l-am pus noi pe base sa fie presedinte jucator si sa puna tara pe butuci.las sa vina alt presedinte si vorbim atunci ce si cum o fi.lumea s-a saturat de balamuc si e normal sa-l critice ca am ajuns sa nu ne mai uitam la stiri din cauza lui base
  • Marius Marius
    5 (cinci) stiri negative despre Geoana ???
    La antene sigur n-au fost stiri negative cu geoana ca doar e candidatul lor ! Eu ma uit cateva ore pe zi la televizor dar stiri negative despre Geoana n-am vazut ! Despre Basescu 90% dintre stiri sunt negative, pe orice pot tv !
  • paul S paul S
    Du-te bre batran romantic la Vama Veche si asculta manele intre coji de semnite. Si, daca te va calca un X5/ML/Q7 pe plaja cand stai cu puta la soare, sa stii ca singur ti-ai modelat mediul social,cu fundatiile si asociatiile - sifonarie de fonduri.
  • mihnea m mihnea m
    6 din 21 e linsaj??? la dezastrul provocat de un psihopat politic si nu numai??? pai individu e permanent pe sticla: si cand ragaie si cand b... iar a spune ca este un minunat conducator de neam si tzara ar fi o crima impotriva poporului roman caruia i-a adus pagube incomensurabile prin prestatia sa, acest bashescu
  • Paula Paula
    Moguli, ziaristi corupti sunt cei care nu accepta sa scrie asa cum le dicteaza Traian Basescu !!!
  • JIJI JIJI
    Dar B1TV de ce nu e la linsaj mediatic?
  • Florin Florin
    Intrebarea care se pune : faptele lui Basescu sunt imaginare sau sunt reale ? Chiar daca sunt prezentate in exces pe televiziuni , faptele sunt reale si in general sunt lucruri care nu trebuie facute de un sef de stat.
    La fel au procedat televiziunile si cu Iliescu sau cu Nastase asa ca nu vad care e problema.
    Telespecatorii de Antena 3 sau Realitatea TV au si ei mintea lor , nu-i mai credeti niste oligofreni care voteaza din telecomanda.
  • florin florin
    ce linsaj mediatic? 9 din 26 de aparitii inseamna linsaj? trebuia sa fie 0 din 26 ca sa fie in regula? mi se pare o prostie
  • vasile vasile
    Domnu Mircea Toma nu mai poate de independenta. E adevarat ceea ce spune, insa trebuia sa adauge si Realitatea TV, tot la categoria linsaj mediatic.

Trimite un comentariu

sus