Skip to main content

Tolontan: A culege date prin şantaj e la fel de inutil cu a obţine informaţii prin tortură

 

Trei personaje depun mărturie despre trei lumi, scrie Cătălin Tolontan. Cei trei sunt Sorin Roşca Stănescu, Bogdan Chirieac şi şeful ANI, Cătălin Macovei, protagoniştii unei înregistrări audio. Trei personaje şi trei lumi virusate, care explică de ce lumea normală în care trăim refuză cu încăpăţânare să se vindece.

Publicitate
  • SRS acţionează ca exponentul ziaristului care şi-a abandonat regulile.
  • Chireac este lubrifiantul prin care politicienii şi presa fac comerţ cu prestatii reciproce.
  • Şeful ANI este modelul autorităţii care şi-a trădat statutul şi participă la ritualul complicităţii

Tolontan analizează remarcabil înregistrarea din care s-ar putea înţelege că preşedintele ANI, dus de către Bogdan Chireac la o întâlnire cu Roşca Stănescu, a fost şantajat pentru a furniza informaţii despre conturile din străinatate ale unor miniştri PDL.

Câteva concluzii ale lui Cătălin Tolontan merită menţionate:

A culege date prin şantaj e la fel de inutil cu a obţine informaţii prin tortură, spune Tolontan.

  • Numai o sursă care vorbeşte din libera alegere se poate numi sursă. Practica jurnalistică arată că oamenii dezvăluie informaţii din diverse motive: din indignare, din frustrare, din invidie, dintr-un simţ al datoriei sau pur şi simplu pentru că vor sau au interesul ca anumite lucruri să se afle.
  • SRS acţionează ca exponentul ziaristului care şi-a abandonat regulile, dar nu într-un mod deconcertat, ci pentru a deveni parte în lupta politico-economică în care el s-a înrolat cu ştiinţa intimidării şi cu toate informaţiile pe care le deţine.
  • Bogdan Chirieac îşi face profesia de mijlocitor până la capăt, credincios statutului de personaj prins între lumi, când analist, când “director de ONG”, în fond un agent de influenţă nedeclarat.

O analiză recomandată de paginademedia.ro, pe care o puteţi citi, integral, pe blogul lui Tolontan, AICI.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus