Skip to main content

2009, cel mai sângeros an al ultimului deceniu pentru jurnalişti

 

Peste 100 de jurnlişti din lumea înreagă şi-au pierdut viaţa, anul trecut, în timp ce-şi practicau meseria, se artă în raportul anual, publicat de Institutul Internaţional al Presei (IPI) şi citat de Le Monde.

Publicitate

2009 a fost cel mai sângeros an al deceniului trecut pentru jurnaliştii din întreaga lume, având în vedere faptul că Iranul a bătut recordul prin numărul mare de ziarişti luaţi prizonieri.

În total au fost ucişi 110 jurnalişti, bilanţul acesta fiind unul dintre cele mai negre din 2000 şi până în prezent. Doar în luna noiembrie, IPI a numărat peste 30 de jurnalişti ucişi într-un atentat din timpul campaniei electorale din sudul insulelor Filipine.


Anthony Mills, autorul raportului:

"Deşi trecerea în alt mileniu a fost însoţită de un enorm progres tehnologic, dacă vorbim despre uciderea deliberată a jurnaliştilor numai pentru că îşi fac meseria, suntem încă nişte barbari".

După părerea lui Mills, odată cu încheierea unui deceniu, s-a instaurat o nouă tendinţă şi anume a agresării jurnaliştilor care îşi fac meseria în zonele de conflict precum Irak, Afganistan şi Pakistan. Acest fapt a dus, evident, la o mai slabă acoperire mediatică a evenimentelor din aceste state.

Insulele Filipine, cea mai periculoasă zonă

Din raportul Institutului Internaţional al Presei reiese că  Insulele Filipine sunt cele mai periculoase, aici fiind ucişi anul trecut 38 de jurnalişti. Pe locul doi s-a clasat Mexicul, cu 11 decese în rândul ziariştilor, urmat de Somalia, cu nouă morţi. În acelaşi clasament se mai regăsesc Rusia, Pakistanul, Columbia şi Honduras.

Iranul, un capitol deja consacrat, este statul cu cei mai mulţi jurnalişti arestaţi, mai ales în urma protestelor care au început în luna iunie, odată cu realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad în funcţia de preşedinte al republicii islamice.

Peste o sută de reporteri şi bloggeri au fost arestaţi de autorităţile iraniene în 2009. Iar la sfârşitul anului trecut, în puşcăriile iraniene erau, în continuare, închişi zeci de jurnalişti care aşteptau să fie judecaţi.

Institutul Internaţional al Presei acuză autorităţile de la Teheran de cenzură, prin interzicerea anumitor publicaţii şi site-uri web sau prin expulzarea jurnaliştilor străini.

Carmen Andronache

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus