Skip to main content

2009, cel mai sângeros an al ultimului deceniu pentru jurnaliști

 

Peste 100 de jurnliști din lumea înreagă și-au pierdut viața, anul trecut, în timp ce-și practicau meseria, se artă în raportul anual, publicat de Institutul Internațional al Presei (IPI) și citat de Le Monde.

Publicitate

2009 a fost cel mai sângeros an al deceniului trecut pentru jurnaliștii din întreaga lume, având în vedere faptul că Iranul a bătut recordul prin numărul mare de ziariști luați prizonieri.

În total au fost uciși 110 jurnaliști, bilanțul acesta fiind unul dintre cele mai negre din 2000 și până în prezent. Doar în luna noiembrie, IPI a numărat peste 30 de jurnaliști uciși într-un atentat din timpul campaniei electorale din sudul insulelor Filipine.

Anthony Mills, autorul raportului:

"Deși trecerea în alt mileniu a fost însoțită de un enorm progres tehnologic, dacă vorbim despre uciderea deliberată a jurnaliştilor numai pentru că îşi fac meseria, suntem încă niște barbari".

După părerea lui Mills, odată cu încheierea unui deceniu, s-a instaurat o nouă tendință și anume a agresării jurnaliștilor care își fac meseria în zonele de conflict precum Irak, Afganistan și Pakistan. Acest fapt a dus, evident, la o mai slabă acoperire mediatică a evenimentelor din aceste state.

Insulele Filipine, cea mai periculoasă zonă

Din raportul Institutului Internaţional al Presei reiese că  Insulele Filipine sunt cele mai periculoase, aici fiind uciși anul trecut 38 de jurnaliști. Pe locul doi s-a clasat Mexicul, cu 11 decese în rândul ziariştilor, urmat de Somalia, cu nouă morţi. În același clasament se mai regăsesc Rusia, Pakistanul, Columbia şi Honduras.

Iranul, un capitol deja consacrat, este statul cu cei mai mulţi jurnalişti arestaţi, mai ales în urma protestelor care au început în luna iunie, odată cu realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad în funcţia de preşedinte al republicii islamice.

Peste o sută de reporteri şi bloggeri au fost arestaţi de autorităţile iraniene în 2009. Iar la sfârșitul anului trecut, în pușcăriile iraniene erau, în continuare, închiși zeci de jurnaliști care așteptau să fie judecați.

Institutul Internaţional al Presei acuză autorităţile de la Teheran de cenzură, prin interzicerea anumitor publicaţii şi site-uri web sau prin expulzarea jurnaliştilor străini.

Carmen Andronache

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu