Skip to main content

Când profesionalismul bate senzaționalul. O lecție de televiziune de la NBC

 

nbcPostul de televiziune american NBC a dat o lecție de profesionalism televiziunilor din întreaga lume prin felul în care a tratat subiectul patinatoarei canadiene care a concurat la scurt timp de la moartea mamei sale. Fără exagerări, fără să intre în familia îndurerată, fără dramatizări forţate. Povestea vorbea de la sine.

Publicitate

Puține comentarii, respect pentru viața intimă a persoanei care făcea subiectul materialului televizat și imagini de impact. Cam așa poate fi rezumată prestația uneia dintre cele mai urmărite televiziuni din America, scrie Yahoo Sport, sursa poveştii de mai jos.

NBC a reușit, marți seară, să se țină departe de tentația senzaționalului când a relatat tragica poveste a patinatoarei Joannie Rochette. Era suficient să adauge câteva amănunte despre relația patinatoarei cu mama sa și subiectul ar fi fost perfect pentru prima pagină a unui tabloid.
Producătorii, însă, au fost suficient de inteligenți să realizeze că această dramă nu necesită niciun fel de artificiu.

Înainte de alte detalii, povestea patinatoarei Joannie Rochette

Patinatoarea canadiană, în vârstă de 24 de ani, și-a pierdut mama cu doar trei zile înainte ca ea să patineze pe gheața de la Jocurile Olimpice (JO) de la Vancouver. Rochette a concurat miercuri seara cu un program scurt. În ciuda situației în care se afla, Rochette a reușit un program suficient de bun ca să-i aducă locul trei.

Cum a tratat NBC acest subiect: vorbe puţine, imagini de impact

Înainte ca Rochette să intre pe gheață, comentatorul sportiv al NBC Bob Costas s-a aflat alături de patinatorul de viteză Dan Jansen, care a concurat la JO într-un moment asemănător cu cel al lui Rochette. Acesta a intrat în concursul de 500 de m viteză de la Jocurile de la Calgary la puțin timp după ce și-a pierdut sora.

Jansen a spus că i-a trimis un e-mail lui Rochette în care îi scria următoarele:

"Nu știu dacă ești pregătită emoțional pentru ceea ce vei simți acolo (pe gheață n.r), dar dacă poți trece peste asta sunt milioane de oameni care te susțin. Și cel mai important lucru este să o ai pe mama ta în inimă, atunci când patinezi".

Tom Hammond, un alt comentator de la NBC, și-a păstrat tonul imparțial, ca de obicei. Imaginile au fost aproape perfecte: cadre restrânse cu Rochette care se încălzea și ocazional imagini cu un bărbat care plângea, despre care canalul american credea că este tatăl fetei, dar care s-a dovedit a fi, de fapt, un alt bărbat sensibilizat de tragedia fetei. Asta a fost o mică greșeală pardonabilă a postului NBC.

În momentul în care Rochette a fost primită de public cu un ropot de aplauze, NBC a folosit cadre largi pentru a arăta mulțimea canadiană care o ovaționa, apoi detalii cu Rochette care dădea mâna cu antrenorul ei și încerca să-și stăpânească lacrimile. În tot acest timp, comentatorii au tăcut și au lăsat imaginile să vorbească de la sine, o mișcare profesională, am putea spune, dacă cineva a plănuit asta.

Punctul culminant a fost atins de sfârșitul programului ei, când patinatoarea a izbucnit în plâns în mijlocul patinoarului de la Pacific Coliseum. Cu toate acestea, a rămas demnă în fața publicului pentru a-și primi aplauzele.

Când comentatorul Scott Hamilton a spart liniștea așternută peste canalul NBC, acesta a vorbit printre lacrimi. Au fost puține lucruri de spus despre performanța patinatoarei.

Tăria cu care Rochette a patinat a fost adevărata știre. Că a reușit să câștice și un trofeu, este un lucru în plus pentru care patinatoarea merită toată admirația.

Acest tragic eveniment - o patinatoare care concurează la JO înainte ca mama sa să fie înmormântată- ar fi putut fi tratat ca un subiect de senzație. Canalul NBC nu a ales această abordare ci, din contră, s-a remarcat tocmai printr-o relatare reținută, dar de impact.

Carmen Andronache

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Formidabil mi s-a parut comentariul lui "reporterliber " .
  Recunosc ca este impresionant sa vezi si alt gen de a face televiziune .
  Din pacate , nivelul de educatie al audientei de pa la noi este jalnic .Acesta este si motivul pentru " manelizarea " acestei tari . Poate (sper) ca nu sunt totusi 99 % asa cum a zis Basescu ,dar vazand cata lume l-a votat procentul este pe acolo .
  In concluzie , daca oameni pe care eu ii consider priceputi in televiziune dar si educati ( Capatos ,Maruta , Madalin Ionescu ) fac astfel de emisiuni , inseamna ca se cere , cea ce este foarte trist . Pacat .
 • Au fost eleganti si compasivi, dupa ce li s-a atras atentia ca au exagerat cu cadrele de aproape in cazul georgianului mort la sanie.

  http://open.salon.com/blog/kimhartman/2010/02/12/shame_on_you_nbc_for_sharing_the_agony_of_death
 • astia de cand fac televiziune de 70 de ani?!atunci ce sa te mai miri ca au o alta abordare a subiectelormprecum si faptul ca nici celelalte televiziuni americane nu s-ar injosi ca cele de la noi,doar pentru rating!Exemplul cel mai bun, Acces direct de la antena1,credeti ca p asemenea emisiune ar putea face parte din grila televiziunii ,a 4-a din Americ?!eu nu cred!
 • asta se numeste jurnalism profesionist. Asta s-a cam pierdut la noi. Trebuie imitat si la noi cat mai mult.
 • Toată lumea ştie, cel puţin cine lucrează în presă, că scandalul vinde. Tabloidizarea presei nu mai miră de mult pe nimeni, iar pseudocompasiunea şi lungile discuţii pe tema necazului cuiva ocupă, de regulă, o bună parte din spaţiile editoriale ale tv urilor sau a gazetelor româneşti şi străine.
  Dar vina nu aparţine doar editorilor, ci şi consumatorilor de media.
  Dacă şi cititorul, sau telespectatorul nu ar da click pe ştirea de doi lei din presă, ori ar schimba canalul când vede asemenea picanterii de doi lei, şi atitudinea editorilor s-ar schimba şi nu ar mai publica mizerii.
  Dar asta este societatea noastră ...(nu doar cea românească, pentru că toţi suntem la fel).

  Eu nu am văzut, dar dacă cei de la NBC au fost imparţiali şi nu au acordat o atenţie deosebită necazului în sine, bravo lor.
 • Hm...amatori. Jenant NBC/ul asta...
  La noi ar fi fost asa:
  - poza mamei vie si vesela
  - poza mamei in sicriu, moarta
  - poza cu patinatoarea si mama
  - povestea despre ultimul amant al mamei. Daca nu exista, povestea despre vecinul care si-ar fi dorit sa devina amantul ei
  - interviu cu patinatoarea, cu intrebarea "Ce ai simtit cand ai aflat ca a murit mama ta ?"
  Optional, intrebarea "Iti place mai mult Adi Mutu sau Cristi Chivu ?"
  ...and so on... ca la noi.
  Uneori NBC e tare !
 • Sinteti putin gresit informati. Joannie nu a cistigat nimic, doar s-a plasat pe locul trei in prima faza a concursului care continua.
 • " [...] Dan Jasen, care a concurat la JO într-un moment asemănător cu cel al lui Rochette. Acesta a intrat în marea competiție la puțin timp după ce și-a pierdut sora în concursul de 500 de m viteză de la Jocurile de la Calgary."

  1. Este Dan Jansen. Daca tot bolduiti pentru Google, bolduiti corect ostenii mei.

  2. Sora lui a murit de leucemie, nu in proba de 500 de m viteza. Niste virgule puse corect ajuta enorm.

Trimite un comentariu