Skip to main content

Mircea Toma: Primul motiv este tentativa restabilirii independenţei. Personal, m-am izbit de subiectul Roşia Montană, care nu a fost acceptat în pagină.

 

mircea-toma-22Mircea Toma este singurul fondator al săptămânalului Academia Caţavencu care părăseşte echipa şi se alătură celor care vor face un nou Caţavencu. Într-un mic interviu acordat paginademedia.ro, Mircea Toma vorbeşte despre ruptura de Academia Caţavencu.

Publicitate

Mircea Toma, pentru paginademedia.ro:

"Anul electoral a fost unul cu presiuni importante şi de ele au avut parte majoritatea jurnaliştilor. Personal, m-am izbit de subiectul Roşia Montană, care nu a fost acceptat în pagină."

"Primul motiv este tentativa restabilirii independenţei, iar un al doilea motiv, legat de independenţa editorială, este şi condiţia economică, care s-a agravat în grupul Realitatea-Caţavencu, unde Caţavencu era un produs profitabil, dar încălţat cu datoriile multor altor proiecte."

Iată interviul, pe larg:

Carmen Andronache: Care a fost motivul plecării de la Academia Caţavencu?
Mircea Toma
: Mi se pare că este un proiect curajos care are şanse să restabilească condiţiile în care s-a născut Caţavencu, adică să fie un produs editorial, controlat de o cooperativă de ziarişti care să-i dea o independenţă mai mare decât condiţia în care funcţionează majoritatea presei acum.

Asta înseamnă că aţi avut parte de presiuni editoriale?
Au fost în ultima perioadă. A fost un an electoral, au sărit, ca să zic aşa, palierul tolerabil. Anul electoral a fost unul cu presiuni importante şi de ele au avut parte majoritatea jurnaliştilor. Personal, m-am izbit de subiectul Roşia Montană, care nu a fost acceptat în pagină.

Cu care cocheta, practic, tot trustul?
Nu numai, era un embargou media foarte răspândit.

Acesta este unul dintre motivele plecării?
Primul motiv este tentativa restabilirii independeţei, iar un al doilea motiv, legat de independenţa editorială, este şi condiţia economică, care s-a agravat în grupul Realitatea-Caţavencu, unde Caţavencu era un produs profitabil, dar încălţat cu datoriile multor altor proiecte, mai puţin productive şi gestiunea acestui grup media a defavorizat flagrant Caţavencu.

Spuneaţi ceva de un proiect, vreţi să lansaţi o nouă publicaţie Academia Caţavencu?
Ideea este să lansăm un Caţavencu.

Chiar aşa se va numi? V-aţi gândit la un nume?
La titlu se mai lucrează.

Cam caţi se vor implica în acest proiect?
Deocamdată, nu ştiu numărul exact. Invitaţia a fost făcută către toţi ziariştii din redacţie. Nu toţi au acceptat să vină. Nu ştiu care este exact distribuţia. Din câte ştiu eu, dintre seniori eu sunt singurul.
Sunt vreo 20 de oameni, care au plecat. Au rămas vreo cinci seniori. Cam aşa arată scorul acum.

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mitu2767 mitu2767
    Mihneo sa nu ma invinuiesti tu pe mine de mentalitate bolsevica pentru ca nu am spus decit un singur lucru:
    - Bucurenci si Mihaiu au luat bani ( bineinteles nu direct ci prin Salvati Dunarea si Delta) de la capitalistii de Estul Salbatic (Energy Holding) facind ceea ce Bucurenci declara ca (in principiu) il deranjeaza "Ca şi în cazul celebrei taxe auto, mă supără faptul că se foloseşte un pretext etic pentru a masca o necesitate economică".

    daca vrei link ia de aici:

    http://www.energyromania.com/index.php?id=23&news=95

    http://bucurenci.ro/2010/01/taxa-pe-fast-food/

    Ori asta e mentalitate schizoida:
    - sa spui una si sa faci alta;
    si sa fii în conflict de interese:
    - adica sa te declari ciinele de paza al democratiei si sa-ti deschizi buzunarele larg pentru publicitate&sponsorizari de la cei vizati de anchetele tale (vezi reteta Adevarul 2000-2004).

    Si apoi capitalistii astia nu sunt toti o apa si un pamant: exista Ford la Craiova, Nokia la Jucu si Renault la Colibasi,
    dupa cum exista si capitalisti ca Omar Hayssam la IPRS Baneasa, Frank Timis (fost) la la Gabriel Resources si Beny Steinmetz (actual)
    http://forum.realitatea.net/showthread.php?t=41683
    http://stiri.rol.ro/content/view/166566/2/
    sau ca rusii de la Republica
    http://www.sfin.ro/articol_8456/rusii_sunt_pe_cale_sa_piarda_definitiv_republica.html, sau Chemical Brothers la Rieni (European) Drinks...

    Vrei sa mai continui?
  • sorin sorin
    Obae, nu se pune punct dupa titlu. Niciodata. Nici macar pe blog.
  • mihnea mihnea
    @mitu2767,aha,da de ong-ismul lui toma nu te-ai saturat?ala e bun.deci aveti mentalitati comuniste,dar va dati iubitori de libertate.nu stiti cum se fac afaceri,nu stiti cum se face presa,nu stiti ce inseamna publicitate,orice vi se pare ca e vanzare de suflet.pe acest sistem cam toti oamnii de afaceri ar trb sa dispara.toma e farsorul compromisurilor,deci mai baga documentatie.nu tot ce zboara se mananca.
  • mitu2767 mitu2767
    Si eu m-am saturat de ONG-ism de tip Dragos Bucurenci si Liviu Mihaiu. Adica da Catzavencu ani de zile in Energy Holding (baietii destepti din mafia energiei - Bogdan Buzăianu si Doru Bostina pe-o mana cu DIP-ul si cu Calin Popescu Tariceanu)si dintr-o data apare in Catzavencu ca Energy Holding sponsorizeaza nush ce campanie a lui Bucurenci de strins pet-uri din Delta.
    Uitati aici:
    http://bucurenci.blogspot.com/2007/07/liviu-mihaiu-blogheaza-din-nou.html

    Pai baieti, nu ne faceti sa ne aducem aminte de butada lui Nicolae Iorga (la adresa lui Pamfil Seicaru) in cabina liftului redactiei "Curentului": "Santajul si etajul; etajul si santajul..."

    Asa ca le urez lui Mircea Toma si celor ce pleaca cu el sa faca un pamflet politic de calitate si sa nu faca compromisuri gen Bucurenci.

    Mai ales ca S.O.Vantu tot ce atinge, distruge. Andi Lazescu si Alina Mungiu Pippidi pot sa spuna ce s-a intimplat cu Grupul de Presa Medianet (Reteaua Monitorul).
  • mihnea mihnea
    @ninel.iti trebuie un pic de cultura a democratiei :)).nu exista libertate, ci proprietari de presa cu interse.catavnecu liber de moguli e doar in capul tau!!!!!!!!!!!!!!esti haios si am ras
  • ninel ninel
    Mihai. Raman cei care nu mai conteaza de ani de zile decat la contabilitate. Traiasca Noul Catavencu Liber de Moguli si Slugile Lor!
  • mada mada
    bravo,

    o sa ma abonez la noul Catavencu!
  • Laurentiu V. Laurentiu V.
    Nici n-ar avea ce sa caute in presa in mod normal acest subiect. Rosia Montana a devenit trend media in loc sa fie tratat ca proiect de investitii supus avizarii institutiilor abilitate. Istoria asta cu importanta nationala, ca-i priveste pe toti... Nu-i priveste pe toti. Nu s-a vazut la propunerea de referendum sau ce-a fost aia a lui Basescu de la prezidentiale? Tot romanul a votat sa aiba mai putini parlamentari, daca i-a mai intreba vreodata cineva si prin refendum legal organizat,fara sa realizeze ca de fapt e o mare capcana care pune frana unui proces democratic. Ecsistenta unei singure camere, gen eu centrez eu dau cu capul, strange de gat bruma nostra de democratie. Tot la fel si cu Rosia Montana. S-a discutat mai mult in presa decat la Ministerul Mediului, de exemplu. Asa ca, nu-i atat de mare drama...
  • Mihai Mihai
    Pleaca exact cei care nu conteaza! Mare rahat vor face. Sint oamenii platiti de pedelisti. Care independenta?????
  • dina dina
    haha!toma necredinciosul!a papat banii lui vantu si acum se duce sa suga in alta parte.mai usor cu moralitatea ca nu e cazul aici.si intrebarea e de la cine vin banisorii?ziaristi pt care doar banul conteaza.
  • rocco rocco
    Pleaca exact cei care faceau revista. Si eu as fi vrut sa citesc despre Rosia Montana in Catavencu. In schimb, am vizionat spotul Rosia Montana pe Realitatea TV pana mi-a dat sangele pe nas!!!
  • Ionut Ionut
    Bravo! de 3 ori bravo!

Trimite un comentariu

sus