Skip to main content

Controlul ANAF la Caţavencu: posibil prejudiciu de 5 milioane de euro

 

sorin-ovidiu-vintu9După trei luni şi jumătate de control la Caţavencu, ANAF a formulat posibilitatea unui prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro, potrivit informaţiilor paginademedia.ro. Calculul ANAF a pornit de la taxele pe care le-ar fi încasat companiile controlate dacă în loc de drepturi de autor firmele îşi plăteau ziariştii integral pe cărţi de muncă.

Publicitate

Controlul ANAF în grupul deţinut de Sorin Ovidiu Vîntu a început la 9 decembrie, iar trustul a reacţionat public la începutul anului, spunând că la mijloc este o comandă politică. Miza politică ar porni de la implicarea partizană a postului Realitatea TV în campania electorală.

ANAF a calculat posibilul prejudiciu pe ultimii trei ani. Din informaţiile paginademedia.ro, inspectorii ANAF au reproşat că plata pe drepturi de autor (întâlnită în toată presa) prejudiciază statul de încasarea taxelor aferente unui contract de muncă. Controlul de faţă a urmărit companiile care s-au ocupat de tot segmentul de presă tipărită din grupul Realitatea Caţavencu în ultimii ani.

Oficialii Caţavencu se abţin de la comentarii. Dragoş Stanca, director general şi administrator Caţavencu SA, nu a confirmat suma avansată de ANAF, doar că este vorba de “o estimare a unui posibil prejudiciu”.

Dragoş Stanca, pentru paginademedia.ro:

dragos-stancaEste prematur să avem orice fel de poziţie publică pe acest subiect. În ceea ce priveste Caţavencu SA, a existat un control inopinat ANAF, în perioada 9 decembrie 2009 – 25 martie 2010, care nu a determinat un prejudiciu cert, ci a făcut doar o estimare a unui posibil prejudiciu. Urmează, în următoarele luni, o inspecţie fiscală care va lămuri lucrurile.”

Foto Sorin Ovidiu Vîntu: EVZ

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • drona drona
    la bagdasar arsenii centrul de exelenta unde ploua la asistentii cu filme de la investigatii c.t - r.m.n pe bani multi si frumosi , bineinteles ca in anii 2014 sacosa cu bani pleca probabil spre anaf s-au la anticoruptie . cu siguranta jumate cu jumate
  • ALINA ALINA
    @disponibilizatu'. Da, sunt de acord cu tine. Corect ar fi ca aceste controale sa aiba loc in toate trusturile de presa, nu doar cele care deranjeaza. A zis asta toata lumea, de la inceput.

    Practica asta cu DA si CM e o gaselnita, da. Dar atata timp cat guvernul a tolerat-o atata timp si putin i-a pasat ANAF-ului de pensiile jurnalistilor wsi ale femeilor de serviciu, si s-a trezit in 2010, pentru ca e criza, sa ia cele 5 milioane de euro de la RC, cred ca am dreptul sa rad. (Nu, nu chiar asa cu pofta ca atunci cand citesc Click. Nu am idee ce e OK, esti mai documentat decat mine.)

    Imi exprim in continuare indoiala ca PDL-ului ii pasa brusc doar de cele "posibile" 5 milioane de euro si ca ar insemna vreo diferenta in bugetul Romaniei. Mai bine s-ar uita in propria curte si-ar controla chiar institutiile statului.
  • disponibilizatu' disponibilizatu'
    @ALINA, daca nu lucrezi in presa, lasa subiectul asta. Cum dracu se numeste, daca nu evaziune, cazul in care platesti si pe PFA si pe cartea de munca un angajat care are aceleasi atributii si in fisa postului si in domeniul CAEN al PFA-ului??? Tot contabilitate face!!! Si mai cauta si tu si vei vedea ce inseamna RC. Ca faci confuzie intre RTV si RC. Statul roman a inchis ochii si a permis ani de zile aceasta practica pentru a permite societatilor comerciale sa angajeze cat mai multe peroane, din punctul lui de vedere la acel moment era ok, pt ca statea pe un sac de bani, rata somajului mica... Acum lucrurile s-au schimbat, se cauta bani si din piatra seaca. Repet, si pentru ultima oara, corect ar fi ca aceste controale sa se realizeze la toata presa, nu doar la cei care nu convin guvernantilor sau care au patroni vulnerabili penal. Pana atunci, treci pe Click sau OK, sunt subiecte acolo mai la indemana ta.
  • ALINA ALINA
    @dispaonibilizatu, stiu ce prevede legea, deci as zice sa te retragi tu. Cat despre...pe cine plateste RC pe drepturi de autor, draguta ai dovezi? Nu vorbim de cazul RTV, vorbim de segmentul de presa tiparita.Pana nu va aparea ANAF care sa specifice clar cine si ce, eu zic sa iei pauza ;)
  • disponibilizatu' disponibilizatu'
    @ALINA, daca nu stii ce prevede legea si pe cine plateste RC (si probabil toata presa)pe drepturi de autor, atunci go to bed. Cel putin 50% din angajatii RC erau in departamentele suport: Contabilitate, HR, IT, Administrativ, Distributie, Marketing, toti acestia platiti pe drepturi de autor mult mai mult decat pe cartea de munca. Frauda este cat se poate de evidenta, se face de ani de zile, doar ca nimeni niciodata nu a demarat niciun control, pe motive de apartenenta politica. Corect ar fi di partea ANAF sa procedeze la fel si cu celelalte trusturi, altfel apare ca o vendetta din partea PDL.
  • ALINA ALINA
    @disponibilizatu',ceea ce spui e corect,dar nu incalca legea.Din moment ce exista o asemnea posibilitate si e folosita cam de toate domeniile unde se poate merge pe drepturile de autor,, nu vad unde e problema.Daca statul se simte furat,atunci sa schimbe legile si regulile sa nu mai fie atat de permisive,dar nu poti ataca pe motivul ca te simti furat. In legatura plata contabililor si a femeileor de serviciu pe drepturi de autor, nu ma pot pronunta pentru ca nu stiu daca aici este cazul.
  • disponibilizatu' disponibilizatu'
    @ALINA, impozitele pe care le ia statul de pe urma veniturilor PFA-urilor sunt mult mai mici decat impozitele pe salarii. Astfel, angajatul si angajatorul devin "complici": angajatorul nu mai plateste atat de mult statului impozitele si taxele aferente salariului, iar angajatul se bucura ca venitul lui net este mai mare. De aici, evaziunea fiscala, din punctul de vedere al statului. Pt. ca, hai sa fim seriosi, oricum ai citi si interpreta legea, nu poti plati cu drept de autor un contabil!!! Sau o femeie de servici!!! Ha, ha, ha!!!
  • ALINA ALINA
    @Jane Doe,ai dreptate.banii luati pe firma sunt si ei impozitati.da, firmele sunt impozitate, sub diferite forme si se platesc milioane de euro impozite,indiferent de formele de plata contractuale .asa ca..problema e doar ca se cauta nod in papura cu orice pret,cam asta ar fi explicatia.evaziune inseamna ca nu platesti impozite, ori aici s-au platit.
  • Sorin Sorin
    Taxele pe care le-ar fi încasat companiile controlate? Companiile incaseaza taxele? Si ei de ce sa calculeze cat ar fi incasat daca... Daca e legal si asa, care e problema?
  • jane doe jane doe
    @un fost,depinde care dintre manageri.suferim de mania generalizarilor si nu facem distinctii.eh.aici e o disputa interesanta.cat despre rechizitoriu ANAF,ma indoiesc ca va produce surprize.ceva imi spune ca e perdea de fum la cum evolueaza lucrurile.dar poate il intreb pe consultantul PDL,Andronic cum e manipularile si de ce ;)
  • un fost un fost
    @Jane Doe, cand managerii iti produc pierdere in loc de profit, da, trebuie dati jos. Iar daca au furat trebuie bagati la puscarie. Numai domnul Vantu poate fi atat de ingaduitor. In chestiunea cu drepturile de autor sa nu ne antepronuntam pana nu vedem un rechizitoriu, ceva. Poate nu e vorba totusi de ziaristi. Sau de ziaristi reali.
  • Petrisor Petrisor
    pune şi tu articolul ăsta la categoria ''Reglări de conturi'' :)
  • disponibilizatu' disponibilizatu'
    Domnule Obae, daca tot reusiti sa luati legatura atat de repede cu dl Stanca, poate reusiti sa il intrebati si cand are de gand sa achite, in calitate de administrator al SC Catavencu SA, obligatiile salariale aferente lunii martie, precum si salariile compensatorii fata de fostii angajati disponibilizati.
  • gogo gogo
    jane doe Vezi ca eu ma refer la firme. Drepturile de autor: esti tu sigur ca ai citit reglementarile? Cat dorm eu poate le citesti, trezeste-ma pe la 9
  • jane doe jane doe
    @gogo.cred ca nu pricepi nimic taica.du-te si trage un pui de somn.presa intra la drepuri de autor,ca si mediul publicitar,IT etc.sunt domenii clar delimitate.asa ca,mai usor cu prostiile manipulative

Trimite un comentariu

sus