Skip to main content

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor îl acuză pe Emil Boc de intoleranţă

 

Reacţia premierului Emil Boc la adresa posturilor de ştiri a atras atenţia asociaţiilor europene ale presei. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ) cosideră inacceptabilă atitudinea premierului Emil Boc faţă de posturile Realitatea TV şi Antena 3. Mai ales că reacţia acestuia a fost urmată de hotărârea PDL ca membrii acestui partid să nu mai participe la dezbaterile de la cele două posturi de ştiri.

Publicitate

Aidan White, secretar general Federaţia Europeană a Jurnaliştilor:

"Acţiunile premierului român arată un grad de intoleranţă îngrijorător pentru libertatea presei. România ar trebui să urmeze standardele europene şi din acest punct de vedere, şi nu să se implice în acţiuni ce încearcă să limiteze libertatea presei de a investiga şi critica guvernul. Jurnaliştii au tot dreptul şi chiar datoria profesională de a monitoriza politicienii, indiferent dacă acestora din urmă le convine sau nu".


De la ce a pornit conflictul dintre Emil Boc şi posturile TV?

Disputa a pornit de la faptul că purtătorul de cuvânt al Guvernului nu a putut intra în direct, pe 6 aprilie, la Realitatea TV pentru a face câteva precizări cu privire la instituţia pe care o reprezintă. A doua zi, Emil Boc s-a inflamat, a smuls microfonul unui reporter Realitatea TV şi a acuzat postul de manipulare. Mai mult decât atât, în cadrul aceleiaşi declaraţii publice, premierul a acuzat şi postul Antena 3 că "dezinformează".

La scurt timp după acest incident, conducerea PDL a anunţat că niciunul dintre membrii partidului nu ar trebui să mai participe la emisiunile celor două posturi de ştiri.

Reacţii dure şi din partea organizaţiilor de presă româneşti

Reacţia EFJ vine ca un gest de solidaritate faţă de asociaţia afiliată din România, Mediasind, care consideră că “acest boicot oficial asupra mass-media este de neacceptat în democraţie şi ameninţă pluralismul presei în România".

Atitudinea premierului faţă de presă a mai fost criticată şi de Convenţia Organizaţiilor de Media, care s-a arătat nemulţumită de faptul că "premierul consideră televiziunea publică ca pe un instrument prin care guvernul îşi poate transmite, nestânjenit şi în lipsa unei abordări critice, mesajul către cetăţeni". Asta în contextul în care Emil Boc solicitase televiziunii publice o emisiune săptămânală.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • radu radu
    "Societatea civila" reprezentata de vajnicii patrioti Liiceanu, Macovei, patapievici, etc, etc... nu reactioneaza? De fapt de ce sa ne miram cand acesti "intelectuali" se gudura pe langa cei care i-au facut ospatari si tinichigii.
  • laurentiu laurentiu
    bine au facut, insa cred ca pe Boc nu il intereseaza si isi va continua ideea ciudata de a face pe interesantul pe la TV.
  • ALINA ALINA
    PDL nu suporta criticile si nici n-au comunicatori potriviti. Trimit la tv niste caricaturi care nu fac altceva decat sa enerveze. Disputa politicieni versus jurnalisti nu se va stinge niciodata; pdl sa-si aduca aminte de prioada Nastase cand jubilau la cum era ferfenitat guvernul. Sa fim seriosi, o astfel de victimizare a lor e tardiva pentru ca intr-un fel ei au fost partasi la evolutia actualului tip de jurnalism.
  • madalin madalin
    Cine-i mic si bolsevic? Foto-ghicitoare pe www.presacaoprada.blogspot.com !
  • Eduard Eduard
    De prostie ar trebui sa il acuze:))
  • Catalin Dumitriu Catalin Dumitriu
    Boc este un inconstient prafuit...nu stie ce face...cat despre asa zisa obligatie a TVR sa-i gazduiasca "monoloagele"...doar de bine...nu este in stare sa managerieze corect cele doua "calitati", prim-ministru si lider al partidului aflat la putere, iar cei din TVR stiu asta...orice prezenta a lui Boc pe TVR s-a lasat cu comentarii acide la greaua mostenire...bla, bla, bla...
  • omar omar
    una e dreptul la informare si alta e linsajul mediatic. atata timp cat in bunul simt nu mai este un instrument de autocenzureaza, jurnalistii nu trebuie sa se planga ca sunt tratati asa. contrat credintei generale, presei nu ii este permis orice, oriunde.
  • Petrisor Petrisor
    Şi crezi că Emil Boc Poc va fi mişcat de acuzaţiile aduse din partea acestei organizaţii? Deloc

Trimite un comentariu

sus