Skip to main content

Grigore Cartianu: Mi-e teamă că ziarul Adevărul va fi folosit în războiul de gherilă politică. Pentru mine, Corneţeanu era o garanţie a independenţei editoriale

 

cartianu2Din informaţiile paginademedia.ro, Grigore Cartianu este cel care l-a oprit pe Peter Imre atunci când acesta a fost la un pas să se încaiere cu Răzvan Corneţeanu. “Vă rog, trei paşi în spate”, i-ar fi spus Cartianu lui Peter Imre. “Aici nu se procedează aşa, poate în altă parte.” Grigore Cartianu nu a comentat acest episod. Într-un interviu acordat paginademedia.ro, Cartianu îşi explică gestul de a demisiona de la conducerea ziarului Adevărul.

Publicitate

Grigore Cartianu, pentru paginademedia.ro:

“Mi-am dat demisia urmare a îndepărtării lui Răzvan Corneţeanu. Pentru mine, el era o garanţie a independenţei editoriale.”

„Mi-e teamă că, în viitor, ziarul Adevărul va fi folosit în războiul de guerilă politică şi eu nu pot fi parte la aşa ceva.”

În premieră, Cartianu sugerează Dinu Patriciu nu a fost de acord cu aducerea lui pe postul de redactor-şef, în urmă cu doi ani.

Interviul, pe larg:

Petrişor Obae: De ce ţi-ai dat demisia?
Grigore Cartianu: Mi-am dat demisia urmare a îndepărtării lui Răzvan Corneţeanu. Pentru mine, el era o garanţie a independenţei editoriale şi a echidistanţei politice. Răzvan Corneţeanu era un ca un paratrăsnet care mă ferea de intervenţii. În momentul de faţă, nu mai am o asemenea garanţie.

De ce?
Pentru că eu ştiu ce rol avea Răzvan Corneţeanu şi nu văd cine şi-a asumat acest rol.

Peter Imre?
Nu am lucrat niciodată cu el. Nu îl cunosc ca manager, pentru că nu am lucrat cu el.

Şi atunci de ce nu ai încredere?
La Răzvan Cornţeanu am avut confirmarea faptului că e principial, în cei doi ani în care am lucrat cu el.

Plus că el a fost unul dintre cei care a insistat să vin la acest ziar, independent de voinţa patronului şi poate, foarte posibil, chiar împotriva voinţei patronului.

Este o problemă de principiu. A fost încredere, acum e vorba de neîncredere. În momentul acesta asta simt. O expunere mare şi pericole mari.

Ce pericole?
Un pericol e încercarea de deturnare a liniei ziarului. Mi-e teamă că, în viitor, ziarul Adevărul va fi folosit în războiul de gherilă politică şi eu nu pot fi parte la aşa ceva. Dacă mă înşel, să fie păcatul meu.

Nu sunt obişnuit să lucrez cu presiuni, chiar de natură politică. Nu vreau să fac un proces de intenţie. S-ar putea ca patronatul să aibă un comportament corect faţă de redacţie, dar eu mă tem că nu va fi aşa.

Când vei pleca?
Voi lucra cât e nevoie. Voi sta cât timp părţile decid că este nevoie să vin la treabă. Am mai trecut prin astfel de momente şi voi apăra interesele ziarului. O zi, două, o lună, cât mai stau, pentru mine Adevărul este o prioritate. Trebuie să discutăm cât e nevoie, în limita preavizului.

Şi cu cine vei avea discuţia?
Încă nu ştiu.

Ce vei face în continuare?
Nu mi-am dat demisia cu gândul că plec în alt loc. Probabil tot gazetărie o să fac. Şi, într-un fel sau altul, voi continua dezvăluirile despre Revoluţie, despre crimele Revoluţiei, despre „terorişti”.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • basexu basexu
    Cartianu n-a facut nicio promotie si niciun insert iar cornete a luat ideile de la altii,sa-i vad cand o sa mai aiba ei atat capital de investit pe mana...de unde?de la bobby?nuuu,de la base,asta da,s-ar putea ,dar sa ajungi in halul asta sa te vinzi lui base...da-o incolo de treaba,nici macar curvele nu se culca cu orice pocitanie oricati bani ar avea...
  • tudo tudo
    @io, tu vorbesti serios? Sau e pacaleala de 1 aprilie? Vulpe se ocupa acum de falimentul lui Aventuri la Pescuit si B24FUN, nu cred ca are timp de falimentarea Adevarului.
  • ciavistu ciavistu
    he he, ce tanguieli! vai, o sa scada calitatea editoriala la adevarul! ca si cand adevarul vinde tirajul asa de mare datorita calitatii articolelor. cat timp o sa fie inserturi atractive, tirajul o sa se vanda.

    echipa care a demisionat o sa fie preluata imediat de vreun mogul bun, fara pixel albastru. doearece e foarte competenta.
  • fan al lui Corneteanu fan al lui Corneteanu
    Pentru tot ce a cladit in presa din tara asta, respect dlui Corneteanu.
  • menumorut menumorut
    sorine, acest minunat produs vinde sub evenimentul zilei, atunci cand nu da carti...ce scucces?!... ce lider?!
  • laurentiu laurentiu
    sa asistam oare la aparitia unui nou cotidian cu carti si alte ghiduri... :)
  • sorin sorin
    Pacat de Adevarul. Ca de obicei acum toti sar sa ii dea in cap, dar uita ce succes este acest ziar, ce promotii a facut Cartianu, ce ziar bun e, ca scoate domne 64 de pagini zilnic. Ca a reusit o gazetarie onesta de bun simt, ca are carti foarte bune si colectii de succes.

    Asa suntem noi romanii, niste hiene,ne bucuram ca liderul pietei e in scandal. Ne dam in cap!
    Asta a deranjat ca e lideru pietzei!
    Pacat de Adevarul, fara Corneteanu si Fara Cartianu nu va mai fi la fel nicodata. Unii oameni NU sunt de inlocuit!
    Se alege prafu in maxim 1 an.
  • fan al lui Patriciu fan al lui Patriciu
    Mai toata lumea plange pe umarul lui Corneteanu, dar nu se intreaba nimeni care ar fi motivul real pt care Patriciu i-a adus sefi pe cap. Poate ca nitele comisioane? Poate ca mogulul s-a saturat ca jucaria luata pe banii lui sa fie folosita de altii!
  • io io
    Ultima ora: Sorin Vulpe merge in locul lui Cornateanu
  • nicolae nicolae
    bine ca IMRE nu se duce la TVR!!! a scapat TVR ul de data asta! dar vine TEO, alt "profesionist"!!rusine!!
  • kitty kitty
    gata,stop joc si Adevarul!! incepe decaderea!
    vai de ea tara si oameni care o populeaza!Romania
  • chelu chelu
    si uite asa se mai prabuseste un business de succes! povestea cu zane si printi de la Adevarul a ajuns la final!!!era previzibil!
    succes dl patriciu!avem incredere ca ingropati repede ce a reusit cornateanu sa faca!

Trimite un comentariu

sus