Skip to main content

PAGINA DE EPOCĂ: Când Knorr era o marcă de cacao, Macintosh vindea pantofi, iar Elita era …tot o cafea ieftină

 

În reclamele de acum, Knorr ne condimentează gustările. Acum vreo 80 de ani, “consumată regulat”, Knorr (o marcă de cacao), rezolva “Constipaţia şi toate bolile de stomac”.

Publicitate

knorr

Din expoziţia “De la sublim la ridicol. 70 de ani de reclamă în România”, Paginademedia.ro a selectat în continuare câteva reclame pentru mărci prezente şi acum în viaţa cotidiană. Găsim în perioada interbelică berea Ursus, produsele Nivea, Nestle (care mizau pe “calitate elveţiană”), Macintosh (nicio legătură cu producătorul de calculatoare), Elita şi Chrysler.

Expoziţia “De la sublim la ridicol. 70 de ani de reclamă în România” este realizată de Ancuţa-Lăcrimioara Chiş şi Ucu Bodiceanu, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Este deschisă la Institutul Cultural Român din Bucureşti. Sublimă a fost caracterizată era publicităţii interbelice şi ridicolă cea a perioadei comuniste.

Câteva din reclamele perioadei interbelice:

O anume cafea Elita era poziţionată, între cele două războaie mondiale, ca o marcă de cafea ieftină. Mass-market, ar spune multinaţionalele de azi.

elita

Numele Nestle era în planul doi în reclamele epocii. Mai important era că firma, care producea şi “Brânză desert fără rival”, aducea “produse originale elveţiene”.

nestle

Regele berii astăzi, Ursus era promovat atunci la grămadă cu alte două mărci. Cele mai bune.

ursus

Coty şi Nivea îşi etalau calităţile.

coty nivea

Computerele Macintosh nu se inventaseră încă în anii 30. Doar o marcă de ...pantofi.

macintosh

Abordare pragmatică în reclama Chrysler: 6 cilindri, 70 de cai putere. De remarcat că, la varianta cu patru uşi, copywriterul nu s-a mai obosit să repete că modelul are “roată de rezervă cu cauciuc”. Doar scria mai sus.

chrysler

Jolidon, varianta anagramată.

jodilon

Bună ziua domnule castor! Pardon, domnule elefant!” Vorbim de Bucol, nu de Colgate.

bucol

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Aurica Aurica
    si nokia a schimbat de mai multe ori domeniul de activitate, trecand pe la unele dintre cele mai ciudate si fara legatura intre ele.

Trimite un comentariu

sus