Skip to main content

Cartianu: “Nord Coreenii de la EVZ”. “Sfârşitul Ceauşeştilor” aprinde spiritele între Evenimentul zilei şi Grigore Cartianu

 

ACTUALIZARE: Vlad Macovei, redactor şef EVZ, vine cu câteva precizări. "Nu există un clasament oficial al Bookfest, doar al cifrelor raportate de edituri". Precizările lui, la sfârşitul articolului.

Publicitate

Ştampilă dură pusă de Grigore Cartianu, fost redactor şef adjunct al Evenimentului zilei celor de la ziarul pe care l-a condus: “Nord Coreenii de la EVZ”, spune el azi într-un editorial. De ce această ştampilă?

Într-un clasament al celor mai vândute cărţi de la Bookfest, publicat de EVZ, volumul “Sfârşitul Ceauşeştilor” – locul I (cartea lui Grigore Cartianu), nu apare deloc. Pe prima poziţie în topul EVZ este cartea de pe locul 2. “Nu poţi măslui un clasament, doar pentru că nu îţi place o echipă”, spune răspicat Cartianu.

De ce a uitat EVZ de cartea lui Cartianu? Din informaţiile paginademedia.ro, volumul a fost declarat neinteresant pentru EVZ încă de la începutul Bookfest: “nu ne interesează cartea lui Cartianu, pentru că este un concurent”, s-a spus în şedinţa de sumar. Ce spun Cartianu (acum redactor şef la Adevărul) şi redactorul şef al EVZ, Vlad Macovei, în continuare.

Editorialul lui Grigore Cartianu penalizează dur articolul din Evenimentul zilei. Câteva fragmente:

"Nu credeam că, la doi ani de când am plecat de la „Evenimentul zilei", acesta va ajunge de la 54.044 la 25.553 de exemplare. Explicaţiile se află în atitudine: pe vremuri, EVZ avea reguli şi principii; acum, ziarul măsluieşte cifrele. Greşelile sunt scuzabile, reaua-intenţie nu poate fi iertată."

"Se zice că presa din Coreea de Nord nu scrie niciodată despre înfrângerile echipei naţionale de fotbal. Prin urmare, formaţia regimului Kim câştigă întotdeauna, având un bilanţ mai bun chiar şi decât Brazilia."

"Pe la sfârşitul anilor '80, prin almanahurile de sport, echipa României care a învins Anglia cu 2-1 în 1981 era formată din zece jucători, iar primul nostru gol nu-l marcase nimeni. Normal: Marcel Răducanu fugise în Germania Federală şi, prin urmare, nu mai exista."

"Eu înţeleg că-ţi stă în gât o carte. Se poate şi să nu-ţi placă. Asta înseamnă că poţi s-o critici sau s-o ignori, dar nu poţi s-o scoţi din clasamente! Mai ales când aceste ierarhii sunt întocmite de cititori, singurii care - până la urmă - contează."

"Sau, mă rog, dacă te numeşti Alexandra Olivotto, lucrezi la „Evenimentul zilei" şi-l ai şef pe unul Macavei, poţi atinge şi performanţa asta."

Autoarea articolului: “Nu vreau să comentez”

Alexandra Olivotto este cea care a scris articolul din Evenimentul zilei, omiţând volumul lui Cartianu. Contactată de paginademedia.ro, a răspuns scurt:

“Chiar nu vreau să vorbesc pe tema asta. Nu vreau să cometez”.

Dacă a fost o greşeală, o să corectăm, spune redactorul şef al EVZ, Vlad Macovei.

Macovei, pentru paginademedia.ro:

“Dacă a fost o greşeală, o să corectăm. În privinţa clasamentului, nu a fost nicio intenţie să îl prezentăm greşit. O să mă interesez să văd dacă a fost o greşeală.”

Cartea lui Cartianu, lansată la Bookfest, nu a intrat în zona de interes a Evenimentului zilei. Chiar de la început, potrivit informaţiilor paginademedia.ro, şefii ziarului au spus în şedinţă că “nu ne interesează cartea lui Cartianu, pentru că este un concurent”.

Vlad Macovei spune că reflectarea cărţii ţine de o decizie editorială:

„În ceea ce priveşte reflectarea cărţii în ziar, este o altă discuţie, este o decizie editorială care nu are legătură cu clasamentul Bookfest. Nu pot să măsluiesc realitatea, dar pot alege să scriu despre o carte sau nu.”

Cartianu: “M-a deranjat batjocorirea meseriei de ziarist”

Grigore Cartianu este categoric:

“Cel mai mult m-a deranjat batjocorirea meseriei de ziarist de către o publicaţie pe care am avut-o, o am şi o voi avea la suflet. Una pentru care am lucrat cu pasiune timp de opt ani, mai mult decât vor apuca să lucreze autorii acestei găinării. Aştept să prezinte scuze cititorilor, nu mie, pentru că pe cititori i-au minţit”

Fraza care l-a deranjat pe Cartianu este chiar la începutul articolului din EVZ: “Cel mai bine vândut volum de la târgul de carte aparţine Tarei Palmer-Tomkinson şi lui Sharon Marshall. „Ghidul fetelor obraznice” (Nemira) a fost achiziţionat de aproximativ 900 de cititori.

Sfârşitul Ceauşeştilor a vândut peste 2.000 de exemplare. Nu poţi să schimbi clasamentul pentru că nu îţi place e echipă. Nu o poţi scoate din clasament!”, spune Cartianu.

Câteva precizări de la Vlad Macovei, redactor şef EVZ:

1. "Nu există un clasament oficial al cărţilor de la Bookfest, doar al cifrelor raportate de edituri. Noi am sunat editurile să aflăm cât au vândut. A fost un demers al EVZ".

2. "Reporterul a luat în calcul cărţile care se distribuie în mod clasic în librării şi nu au un alt vehicul de suport, aşa cum editura Adevărul are ziarul."

3. "Dacă am fi luat în calcul toate cărţile vândute la Bookfest, cartea lui Grigore Cartianu ar fi fost pe primul lor, potrivit raportărilor editurii."

Articolul lui Grigore Cartianu, AICI.
Articolul din Evenimentul zilei, AICI.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dodo Dodo
    Cartea lui Cartianu, fratilor, e de fapt o adunatura de articole aparute in ziarul Adevarul si la care el are 15% contributie. Restul a fost munca subordonatilor care au tras de le-au sarit capacele pentru obsesia lui Gregoar. Cine a urmarit suita de articole vor vedea ca sunt toate copy + paste din ziar. E de mirare cum de i s-a permis sa-si faca o reclama desantata folosindu-se de ziarul unde e salariat, reclama care aduce al cult al personalitatii. Curata deontologie. Penibil!

Trimite un comentariu

sus