Skip to main content

Evenimentul zilei şi Libertatea, cele mai mari pierderi de cititori

 
SONY DSC
SONY DSC

Ziarele Evenimentul zilei şi Libertatea numără cele mai consistente scăderi ale numărului de cititori. Libertatea are un minus de aproape 100.000 de cititori, iar EVZ de 47.000, potrivit ultimului val al Studiului Naţional de Audienţă realizat de BRAT (cifrele, mai jos).

Publicitate

Libertatea are, potrivit ultimului val, 1,25 milioane de cititori în medie în perioada aprilie 2009 – aprilie 2010. În valul anterior (iauarie 2009-ianuarie 2010), fiecare număr al tabloidului era citit de 1,35 milioane de persoane. EVZ a scăzut de la aproape 500.000 de cititori la sub 450.000.

Înainte de cifre, câteva concluzii:

Tabloidul editat de Ringier rămâne cel mai citit ziar, chiar şi cu scăderea de audienţă.

Click, tabloidul editat de Adevărul Holdingul este singurul titlu cu o creştere notabilă: 49.000 de cititori. Se apropie la o distanţă de sub 30.000 de cititori de liderul Libertatea.

România liberă nu apare cu cifre la ultimul val. Motivul: nu a plătit măsuratoarea.

De altfel, toate ziarele scad. O mică creştere (3.000 de cititori) se mai vede la Financiarul. Topul scăderilor:

EVZ: minus 47.000
Cancan: -41.000
Gândul: - 24.000
Ziarul financiar: - 20.000

Iată datele de audienţă:

apr. 2009 - apr. 2010 ian. 2009 - ian. 2010 Diferenta
Libertatea 1.255.000 1.350.000 -95.000
Click 1.226.000 1.177.000 +49,000
Cancan 905.000 946.000 -41.000
Gazeta Sporturilor 731.000 740.000 -9.000
Adevarul 638.000 642.000 -4.000
Jurnalul National 615.000 626.000 -11.000
Pro Sport 592.000 601.000 -9.000
Evenimentul Zilei 449,000 496.000 -47.000
Ziarul Financiar 197.000 217.000 -20.000
Gandul 180.000 204.000 -24.000
Financiarul 160.000 157.000 +3.000

Sursa: Studiul Naţional de Audienţă, BRAT

Audit: SNA respectă standardele internaţionale

Metodologia Studiului Naţional de Audienţă a fost auditată recent de un auditor independent, Jean Pascal Robiefroid, specialist cu peste 30 de ani de experienţă în cercetarea de media, presa scrisă şi studiile sindicalizate.

Concluzia auditului, potrivit unui comunicat BRAT: “SNA FOCUS respectă cele mai înalte standarde metodologice utilizate la nivel internaţional în domeniul cercetării de media, parametrii studiului depăşind sub aspectul calităţii, în multe privinţe, practicile internaţionale comune”.

BRAT mai anunţă că SNA va trece la o metodă nouă de culegere a datelor. Astfel, dacă până acum informaţiile erau notate pe formulare de hârtie, BRAT a decis ca datele să fie colectate pe calculator: metoda CAPI (Computer Assisted Personal Interview).

Avantajele CAPI:

  • Întrebările din chestionarul SNA şi variantele de răspuns sunt prezentate pe calculator.
  • Metoda permite transferul zilnic sau chiar instantaneu, al datelor colectate către baza de date centrală.
  • Tehnicile de cercetare elimină confuzia între titlurile studiate.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gregorian Moisescu Gregorian Moisescu
    Ziarul Adevarul de Seara nu este respectat suficient de cititorii lui.
    De saptamani intregi nu mai reusesc sa gasesc unul la standuri iar deunezi (cand eram in concediu si am iesit seara in oras inainte de ora 17) am vazut cum golesc unii standul luand cu bratul ziare din el, fara sa se gandeasca la cei care s-ar folosi cu adevarat de acel ziar.
    In unele orase am impresia ca exista si oameni platiti de ziarele locale sa saboteze distribuirea Adevarului de Seara.
    Oricat ar creste tirajul Adevarul de Seara nu va fi un ziar foarte citit din cauza indisciplinei, prostiei si lacomiei unor asa zisi "cititori" care in cel mai bun caz sterg geamurile si fac focul cu el.
  • Serban Serban
    Cine stie ...cand or zice astia cititori, poate s-or referi si la paginile de net nu numai la ziarele cumparate. Asa poate nu mai face nimeni spumite confundand lucrurile. Cat despre ineptia aia de Adevarul de seara....este atat de cautat!!! Toti aurolacii de linga gara(Constanta) il adora iarna. E adevarat ca geniile alea de se cred jurnalisti ADS si comenteaza aici cum ca este nedrept, le place mult ideea ca ziarul lor gratuit are tiraj mare per total chiar daca-l aduna pensionarii pt impachetat borcane. Insa nici unul din baietii astia cand se revolta cu atata patos, n-ar spune despre care ADS vorbim. Pentru ca ar fi cam trist sa fie masurati asa, ca ziar local(ceea ce se si vrea) cand e mai cool sa se laude cu tirajul general. Mai ales ca masurand lucrurile per judet...s-ar cam vedea in multe locuri batuti rau la fundulet de catre ziarele locale vechi. Alea nenorocitele care se chinuie sa vanda ziarul cu un leu .Culmea tupeului.....in viziunea vizionarului Patriciu.
  • manuel manuel
    @ michelangelo : stai linistit in spatele calculatorasului ta si pupa dosu lui Paturica in continuare si nu mai latra inutil pe-aici ca nu iti va da nicio prima in vecii vecilor.
    Asa v-ati invatat voi astia de la Adevarul sa latrati pe bloguri in apararea stapanului mai rau ca niste pitbuli dresati pentru lupte, uitand cat de usor iti iei sutul in poponeata daca nu esti pupincuristul lunii in trust. Sau probabil pentru titlul asta va luptati. Si apoi scoateti print cu posturile de pe bloguri si mergeti la sefu' sa-i aratati cum ati slujit interesele firmei. Ati distrus si piata de carte din romania cu add-on-urile voastre, si piata media cu preturi de dumping (vezi click) si cu ziare (fitzuici) gratuite (vezi adev de seara pe care tu il vrei in sondaje). Mai bine cauta-ti un job adevarat prietene, ca asta de pupincurist e EFEMER precum potenta ta trecuta de vreme.
  • boga boga
    Multi prosti pe aici.

    @ michelangelo: ziarul Adevarul de seara se da GRATIS. E irelevant cati cititori are in comparatie cu cele pe care lumea da bani. Adica un prost nu poate fi bagat in aceasi categorie cu unul destept. Daca nu te-ai prins inseamna ca am dat un exemplu bun.

    @ liviu: de aia se numeste val - se intinde pe o perioada specifica si vine unul dupa altul nu cand se termina unul incepe si celalalt. fa si tu diferenta intre luni (Ian - Aprilie).
  • BankingNews BankingNews
    MA, voi nu aveti minte...si mai lucrati in presa: ce sa caute in top, un ziar fara pret!:))

    bine sunteti ziarisit, nu afaceristi! Esti tare cand reusesti sa-l faci pe cititor sa scoata banul din buzunar pentru tine.
  • radioamator radioamator
    @dan & liviu
    va bagati aiurea in seama. stati jos ca sunteti gramada
  • Liviu Iordache Liviu Iordache
    Gindul are tiraj zilnic, ca ala e tiraj, nu sa aduni si prisoasele, cum se numeau pe timpuri, cit o prima de joc de la Victoria Branesti! Despre asta e vorba, cum sa rezisti asa, deci te apuci de prostioare! Te arunci intr-o barca si astepti sa-ti dea motor!
  • ionica s ionica s
    @dStanca, un Gandul, 5 Cotidianul si 10 Business Standard. Hai ca te-ai scos! Fugi repede la patronul tau cu tabelele sa nu-ti mai traga atatea bastarci dupa ceafa ca l-ati lasat fara print.
  • Dan Dan
    Cine a scris acel tabel bate campii cu gratie si din pacate singurul care a observat este Liviu.

    Prima coloana "apr. 2009 - apr. 2010" este comparata cu a doua coloana "ian. 2009 - ian. 2010" chiar nu se observa ca cele doua perioade se suprapun ??????
  • Petrisor Petrisor
    @Mihai: Nu este interesant ca Libertatea are vanzari mai mari ca Jurnalul de doua ori. Simona Sensual sau Nikita sunt subiecte mai interesante decat editorialele lui Adrian Paunescu sau moartea lui Gica Popa. Doar traim intr-o tara de manelisti.
  • George George
    E clar ca metodologia folosita de BRAT este depasita. De fapt era depasita inca din 2001 cand a inceput sa fie aplicata. Explicatia pe care o oferea Arina pe atunci era ca daca o folosesc elvetienii, nu are cum sa nu fie buna. Rezultatul: un numar absolut aberant de cititori comparativ cu vanzarile de la chiosc si abonamente. Dar asta nu e tot. Ma intreb cum e posibil ca Financiarul sa aiba o audienta relativ apRopiata de Ziarul Financiar? E cumva rezultatul modului de strangere a datelor (acele cartonase buclucase care-i incurca mai ales pe cei intervievati aflati in clasele D SI E? Sau cum e posibil ca Pro Tv Magazin sa inregistreze audiente asa mari comparativ cu TV Mania? Nu cumva aceleasi cartonase ii face pe intervievatii de mai sus sa incurce postultv cu ghidul tv? Toate astea arata ca investiile in publicitatea pe print ar tb ghidata dupa sold circulation nu dupa audiente. Insa in acest caz cum s-ar mai face "dealurile" dubioase din piata?
  • Mihai Mihai
    Libertatea are de doua ori mai multi cititori decat Jurnalul National, interesant !

    Inainte sa fie vandut, Jurnalul National era cam pe locurile 3-4...astazi l-au adus pe locurile 6-7 (un fel de Dinamo al ziarelor)
  • Liviu Liviu
    Scuze pentru greselile de gramatica:))
  • Liviu Liviu
    Petrisor,

    Nu inteleg care e treaba cu cele doua valuri. Mi se para ca nu se folosesc aceeasi unitati de masura in compararea tirajelor.

    Nu ar fi corect sa fie aprilie 2009 - aprilie 2010 versus aprilie 2008 - aprilie 2008?

    E ca si cand s-ar compara mere cu pere.
  • popa popa
    ma uit si ma crucesc. cat de fraieri puteti sa fiti ca sa credeti cifrele astea? se vede de pe luna ca sunt umflate. libertatea un milion pe zi? sunt pe jos de ras. in vis poate. evz 450.000 de cititori la 27.000 vanzari. adica mai bine de 16 oameni citesc un exemplar din evenimentul zilei. la fel la jurnalul, adevarul si altele. adica ce se masoara? notorietatea brandului sau numarul de cititori? hai sa fim seriosi: sna-ul este cea mai mare facatura posibila. ca si datele brat, umflate de editorii ce detin tipografii. cifrele reale de audienta si tiraj nu sunt nici la 1/4 din ce ne ofera brat-ul.

Trimite un comentariu

sus