Skip to main content

Spotul Academiei Caţavencu cu “ocupaţia maghiară” a aprins spirile la CNA

 

Spotul de promovare al ediţiei de săptămâna trecută a revistei Academia Caţavencu, “Cultura română sub ocupaţie maghiară” a fost dezbătut pe larg în şedinţa de astăzi a CNA. În ciuda discuţiilor aprinse iscate de materialul publicitar, membrii Consiliului nu au reuşit să se pună de acord în privinţa unei sancţiuni.

Publicitate

“Eu văd o ofensă adusă demnităţii poporului ungar şi poporului român, eu nu văd nicio ironie”, a spus Narcisa Iorga, membru CNA.

Eu mi-am pierdut simţul umorului când am văzut acest spot”, a declarat vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei.

În sesizările primite de Consiliul Naţional al Audiovizualului se reclamă discriminarea pe motiv de naţionalitate şi prejudicierea demnităţii umane.

Iată, pe larg, reacţiile membrilor CNA cu privire la spotul revistei de pamflet Academia Caţavencu.

Attila Szasz, membru CNA:

“Dacă ne referim strict la ce a apărut în Academia Caţavencu, în acea aşa-zisă anchetă aceştia nu au făcut decât să ia nişte informaţii de pe un stie şi să prezinte numărul consilierilor maghiari din Ministerul Culturii. Pe de altă parte, sunt interzise listele pe bază de etnie, nevorbind de sterotipurile amplificate din spot , dar ne-am obisnuit ca în astfel de perioade agitate subiectele de genul acesta să prindă.”

Aici găsiţi articolul la care făce referire Attila Szasz.

Narcisa Iorga, membru CNA:

“În spoturile publicitare, nu aveţi dreptul să folosiţi imagini fără dreptul celor prezenţi în imagine. Aveti acordul persoanelor politice care au apărut în spot? Nu cred ca aveţi acordul.”

“Eu văd o ofensă adusă demnităţii poporului ungar şi poporului român, eu nu văd nicio ironie. Contemporanii noştri sunt cei care îngrozesc. S-ar putea să nu am simţul umorului, dar nu pot sa înţeleg aşa spotul.”

Ioan Onisei:

“Eu mi-am pierdut simţul umorului când am văzut acest spot.”

Gelu Trandafir:

“Eu nu cred că putem să vorbim de şovinism si xenofobie, e vorba şi de puţină ironie. Nu are încărcătura unor acţiuni xenofobe sau şovine, putem să discutăm de alte aspecte.”

Christian Mititelu:

“Nu cred că trebuie să privim atât de serios o reclamă în băşcălie la o revistă care se ocupă cu treaba asta. În privinţa folosirii acelor imaginilor lucrurile sunt mai clare.”

Vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, a propus amendarea postului Realitatea TV cu 10.000 de lei. Au mai existat şi alte propuneri de sancţiune printre care o decizie cu intrarea în legalitate şi o somaţie publică. Cu toate acestea, în final, niciuna dintre sancţiuni nu a primit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată.

Membrii CNA au decis să reanalizeze spotul în şedinţa de joi. Între timp vor solicita un punct de vedere de la Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) şi de la Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

Carmen Andronache

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cosmin Nicolae  Iacob Cosmin Nicolae Iacob
    Intr-adevar, un astfel de spot nu poate fi difuzat de o televiziune. Cu toate acestea insa... nu se poate spune ca nu exista si un pic de adevar in el.
    P.S. - La finele spotului s-a strecurat si o greseala (daca nu ma insel eu si este facuta special chestia asta): in loc de ACADEMIA CATAVENTU scrie AVADEMIA CATAVENCU.
  • george george
    Caterinca!

Trimite un comentariu

sus