Skip to main content

Tolontan, despre politicieni: Zece editoriale nu-i deranjează, dar o cifră, da

 

De ce nu-i doare pe politicieni de ce scrie presa sau dezbat, pe toate părţile, televiziunile? Cătălin Tolontan găseşte un răspuns notabil într-un interviu din Caţavencu:

Publicitate

“Nu-i doare pentru că presa s-a ideologizat, nu neapărat pentru că ţine cu un partid sau cu altul, deşi şi asta se poate spune, dar s-a ideologizat cînd s-a transformat aproape exclusiv în furnizor de opinii. Zece editoriale nu-i deranjează, dar o cifră, da.”

Punem în faţa oamenilor prea puţine cifre, nume şi fapte”, mai spune Tolontan.

Din interviu:

  • "Mor de ciudă cînd oameni pe care îi respect, Patapievici de pildă, îi dau înainte cu rolul nefast al media."
  • "Am ajuns să mă irite criticii de profesie ai profesiei de jurnalist. Vorba lui David Randall: „Dacă v-aţi plictisit de jurnaliştii profesionişti şi vreţi să fie înlocuiţi cu jurnalişti-cetăţeni, să ridice mîna cine ar vrea să se trateze la un dentist-cetăţean!
  • "Cea mai proastă idee a unui politician sau a unui afacerist e să ameninţe un jurnalist."
  • Turcescu la TVR: "Turcescu nu trebuie felicitat, ci compătimit. Şi cred că va da o probă decisivă în raport cu el însuşi: cînd un om capătă atîta putere îşi testează caracterul."

Interviul într-o variantă scurtă, în Caţavencu şi complet, pe blogul jurnalistului Eugen Istodor.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Stefan Beldie Stefan Beldie
    @presacaopra(v)da: tu vorbesti serios?

    Omul face anchete, nu descopera anchete. Indiferent ca vorbim de vechiul ProSport sau de actuala Gazeta, acolo s-au alocat mereu resurse pentru anchete valoroase.

    Inclusiv in perioada Nastase, cand se tacea malc prin toata presa. Sper sa-ti aduci aminte :)
  • Liviu Iordache Liviu Iordache
    Da, s-a prins si el cu e cu cifrele, mai ales cind le inventeaza! Chestia cu patinoarul din Brasov si un patinoar din Ungaria va intra in istoria presei distruse de veleitari cu priviri demente! Cind scrii ca un patinoar deja construit a fost refacut pentru 4 milioane de euro, afirmind ca este nou si il compari cu un patinoar nou-nout, de 2 ori mai mare si mult mai modern, iar de aici dai cifre "de 3 ori mai mare" (desi 4 milioane fata de 9,1 milioane nu e de 3 ori) chiar ca cifrele au impact. Adica te descalifica! Normal, pentru ca tolo (de la tolontan, ce credeati?) a facut scoala la Azi, unde Corneliu Coposu a fost informator al securitatii, minerii au venit in bucuresti la cererea generala, sa puna panselute in fata teatrului national, iar "cind iliescu apare, soarele rasare". Daca a ajuns groparul sportului romanesc (nicio stire extra-fotbal cu saptaminile) sa ne dea lectii de gazetarie ne-am mintuit!
  • Claude Claude
    Impactul pe care o are o cifra in ochii cititorilor este intr-adevar puternic. Spune mai multe decit un articol intreg in care este justificata. De aici si ura politicienilor.
    Pastrind comparatia, prestatia sub orice critica si partinitoare a jurnalistilor de pe ecranele televizoarelor determina reactia adversa a publicului larg fata de aceasta categorie profesionala. Tocmai pentru ca televizorul are impactul mediatic cel mai puternic.
  • presacaopra(v)da presacaopra(v)da
    Ia te uita, a descoperit si Tolontan genul de presa numit ancheta, si-acu da din coada, bucuros ca a inventat mersul pe jos. Buna dimineata!

Trimite un comentariu

sus