Skip to main content

Dinu Patriciu: Fiecare jurnalist trebuie să aibă blogul lui şi asta în câteva săptămâni. Ziare pe scuter. Proiect TV pentru posturile locale

 

Publicitate

"Fiecare jurnalist trebuie să aibă blogul lui şi atunci când publică un material în ziar va apărea şi pe blogul lui", spune Dinu Patriciu. "Iar asta nu în termene de luni, ci de săptămâni", continuă el. Paginademedia.ro vă prezintă în exclusivitate câteva fragmente relevante dintr-un interviu cu Dinu Patriciu publicat de Liderul, revista internă a grupului pe care îl patronează. Patriciu vorbeşte despre online, despre accesul pe bani la adevărul.ro, despre poiectul de televiziune (producţie TV pentru presa locală), despre Adevărul de Seară (care nu se închide, dar trebuie să îşi rezolve problemele cu publicitatea) şi despre un model experimental de distribuţie (cu scuterul şi cu bicicleta). Detalii:

Printre indicatorii de performanţă pentru toţi jurnaliştii din trust (Adevărul Holding) va fi numărul de accesări la propriile articole, numărul de comentarii la articole sau la propriul blog”, a declarat Dinu Patriciu. Acesta a mai spus că internetul va deveni una dintre principalele surse de finanţare ale afacerii de presă, într-un interval de cel mult doi ani.

“Fiecare jurnalist trebuie să aibă blogul lui şi atunci când publică un material în ziar va apărea şi pe blogul lui. De aici vor rezulta comentarii cărora va trebui să le răspundă. Deci, jurnalistul din trustul Adevărul va trebuie să fie mereu interactiv! Iar asta nu are termene de luni, ci de săptămâni. Nu se poate altfel. Dacă nu comunici cu cititorii, nu e în regulă.”

Omul de afaceri a mai spus că internetul va deveni una din principalele surse de venit ale holdingului, “alături de cărţi şi discuri”. "WEB-ul va începe să producă foarte mulţi bani! Asta pot să vă asigur! Ca orizont de timp văd un interval cuprins între 18 şi 24 de luni pentru a putea pune la punct un sistem."

Despre adevărul.ro pe bani:

"Am făcut-o special pentru că vreau ca această idee să nu li se mai pară ciudată jurnaliştilor şi publisher-ilor. Trebuie să ne scoatem din cap aprecierea că informaţia e pe gratis. Nu mai suntem în comunism şi trebuie să ne fie clar că nimic nu e pe gratis. Nu există aşa ceva, indiferent de domeniu, nu doar în presă.

WEB-ul nu poate supravieţui numai din publicitate. Parte din conţinut trebuie să fie plătit. Asta este evoluţia lui. Acum informaţia a devenit din ce în ce mai specializată. În primul rând cea economică. De aceea a sosit momentul plăţii. Pasul l-au făcut ziarele financiare, precum Financial Times sau Wall Street Journal. Modelul trece de la cele specializate spre cele generale, iar viteza va creşte foarte mult după ce The Times l-a adoptat. Asta nu înseamnă că nu poţi intra pe site gratis. Doar că povestea integrală, story-ul de care eşti interesat, o vei primi doar dacă eşti abonat. Accesul în baza de date, care contextual înconjoară informaţia respectivă, este plătit. De asemenea, site-urile trebuie să conţină pachete de informaţii sau de entertainment la care ai acces contra cost."

Adevărul TV va produce ştiri pentru posturile locale

Studiourile de radio şi televiziune din Adevărul Holding (divizie condusă de Alexandru Sassu) vor produce programe de ştiri, emisiuni de divertisment şi seriale pentru posturile locale, “compet lipsite de mijloace”, a declarat Dinu Patriciu, în interviul acordat publicaţiei interne, Liderul.

“Important este cât mă costă această informaţie şi mă costă mai puţin să produc la nivel integrat, decât celular, în fiecare dintre organizaţiile de media din ţară. Şi atunci, putem să oferim programe mai ieftine decât l-ar costa pe oricare alt concurent din ţară.”

"Noi vom fi producători de programe de radio şi televiziune. Programe de ştiri, emisiuni de divertisment, seriale, conţinut, produs de aceeaşi fabrică de informaţii care apoi se distribuie către televiziunile din ţară, complet lipsite de mijloace. Important este cât mă costă această informaţie şi mă costă mai puţin să produc la nivel integrat, decât celular, în fiecare dintre organizaţiile de media din ţară. Şi atunci, putem să oferim programe mai ieftine decât l-ar costa pe oricare alt concurent din ţară. Chiar dacă informaţia e locală, fiindcă am nucleul meu de la ediţia locală a ziarului Adevărul de Seară. Această observaţie e importantă şi pentru publicitatea din care trăim."

"Publicitatea locală e una aparte. Salonul de coafură, frizeria, restaurantul, service-ul auto, toate astea au nevoie în primul rând de publicitate strict locală. Pe toţi aceşti patroni locali trebuie să-i înveţi că publicitatea e un instrument de creştere a cifrei de afaceri. Trebuie să-i educăm în sensul ăsta. Oamenii află despre una sau despre alta din gură-gură. Or, noi suntem un instrument prin care le putem oferi un serviciu foarte util. Deocamdată însă n-avem antrenorii pe plan local, reprezentanţii comerciali în fiecare judeţ care să fie capabili să-i ia la rând pe toţi şi să le demonstreze utilitatea. Spre exemplu, iei un salon de coafură, îi bagi o optime de pagină de reclamă în ziar. După aceea îi măsori numărul de clienţi şi-i demonstrezi că într-o săptămână, ca unitate de timp, numărul de clienţi i s-a mărit, să zicem, cu 30%. Apoi, vom trece la faza în care vor trebui să plătească. Dar ăsta e încă un lucru care rămâne de făcut. Nu l-am făcut încă. Avem instrumentul, avem platforma, dar n-am depistat încă piaţa. Pe plan local, mica publicitate, spre exemplu, e din ce în ce mai tare preluată de WEB. Or eu pot deja să-i dau clientului un mix de WEB cu publicit ate în ziar. Că n-o fac, e doar vina mea. Toate astea sunt surse de venit."

Divizia de TV a trustului Adevărul va fi condusă de Alexandru Sassu, directorul demis al TVR (după cum scria Paginademedia.ro aici ).

Ziarele vor ajunge acasă pe bicicletă şi pe scutere

Avem un model experimental care începe încet-încet să funcţioneze, spune Dinu Patriciu despre distribuţia ziarelor. În centrul acestui model experimental este reţeaua de prăvălii Mic.ro, de unde ziarele vor fi distribuite cu bicicleta sau cu scuterul. “Presa nu se vinde la chioşc”, spune el.

“Avem un model experimental care începe încet-încet să funcţioneze. Încercăm să creăm sinergii cu o altă companie din grup, MIC.RO, care are nişte prăvălii. Cei care le gestionează se numesc băcani, care au băieţi de prăvălie şi ucenici. Băiatul de prăvălie pe vremuri era cel care ducea clientului marfa acasă. Cu sacoşa. Acelaşi lucru se va întâmpla şi acum, cu menţiunea că sacoşa va fi înlocuită de bicicletă sau de scuter.”

“Tot în trecut, băcanii vindeau pe caiet, adică pe datorie. Azi metoda se poate menţine. Înlocuim caietul cu computerul şi atunci vindem pe datorie de la ziare până la iaurturi. Dar i le duci dimineaţa, la şapte, acasă. Laptele, pâinea şi ziarul. Aşa poţi să creşti numărul de abonaţi. Altfel, tirajele ziarelor nu au cum să crească.”

“În prezent, avem contracte cu organizaţii care cred că pot să distribuie presă la nivel naţional, cum era de pildă Rodipetul, iar mai nou Poşta Română, ceea ce este imposibil din pornire. Clientului nostru trebuie să-i ajungă ziarul acasă la şapte dimineaţa. Asta ar însemna ca poştaşul să umble noaptea. Nu se poate aşa ceva. Pe de altă parte, dacă ziarul nu-ţi ajunge acasă la şapte dimineaţa, ci la ora 12.00 sau la ora 15.00, mai bine nu-ţi ajunge.”

Despre Adevărul de Seară: În cel mult şase luni trebuie să rezolvăm problemele din domeniul vânzării de publicitate.

Adevărul de Seară nu se va închide, spune Patriciu, dar trebuie să îi rezolve problemele legate de publicitate.

"Am auzit că oamenii spun prin redacţie că închidem Adevărul de Seară. Nici nu se pune problema să demolăm ce-am construit. Dimpotrivă, trebuie dezvoltat, dar prin crearea surselor de venit sănătoase. Iar în unele judeţe Adevărul de Seară a devenit foarte puternic...

Vă dau de exemplu Ploieştiul. În acel oraş distribuim zilnic 20.000 de exemplare. E cel mai puternic ziar. Nu avem nici un centimetru pătrat de publicitate în el. Pentru că nu avem organizaţie comercială la Ploieşti, redacţia regională fiind la Braşov. Şi cei de la Braşov nu pot vinde publicitate în Ploieşti. Diferenţa între o întreprindere socialistă şi cea capitalistă este că nici un capitalist nu-şi permite să aştepte clientul în poarta fabricii. N-or să vină. Socialiştii aşteptau clientul în poarta fabricii, iar clientul era planificarea. Nu se poate aşa ceva, trebuie să fii pro-activ şi să-ţi cauţi clientul.

În cel mult şase luni trebuie să rezolvăm problemele din domeniul vânzării de publicitate. În şase luni trebuie să fim de departe cei mai buni, în sensul apropierii cotei de piaţă de publicitate de cea a tirajului. Dar, în acelaşi timp, creând şi educând piaţa. Trebuie să devenim formatori de piaţă pentru publicitatea locală. Şi o dată ajunşi aici să spunem că există foarte puţină publicitate a micilor meseriaşi. Cea care înainte de război umplea ziarele."

Foto: Ovidiu Andrei, Mediafax Foto

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Plata dupa click-uri si comentarii | M A N A F U *
  […] Intr-un material publicat in revista interna a trustului Adevarul Holding,  Liderul, si citat de Pagina de Media, Dinu Patriciu a facut urmatoarele […]
 • datcu iacu paul datcu iacu paul
  ok toti fura in tara asta si nimeni nu se indura sa faca ceva pentru pesionarii astia amariti care au muncit o viata intreaga si acum sunt mai rau ca pe vremea lui ceausescu si recapitulez ca si persoanele cu handicap care nu au nici un viitor pe lumea asta la persoanele care au gradu unu adica grave care si asa cu o pensie de mizerie cuatumul find de doua sute noua zeci lei asa ca sa va fie rusine nu sunteti oameni voi astia din guvernul romaniei si aia care sunt bogati sunt niste imbecili ca si asa tara s'a dus de rapa cit mai furati ca ati furat totul inclusiv pe categoriile cele doua metionate de mai sus
 • gogu gogu
  n-ati inteles nimic, desi e atat de simplu! Omul vrea, din rasputeri, sa "piarda" diferenta dintre banii investiti si cei capitalizati cu adevarat... sigur, era mai simplu sa ii duca in cayman, dar acolo nu putea decat sa-si faca poze cu ei, nu sa-i si foloseasca... capisci?
 • Alex Alex
  cresteti intii in a face jurnalism serios in Ro - implementarea tehnica e secundara. studiati modele existente de continut bun free + aplicatii online contracost (e.g., spiegel.de)
 • SorinNeagu SorinNeagu
  daca spui ca Patriciu nu stie sa faca bani iti dai singur cu bata in cap
  cum poti sa critici un om, care e recunoscut ca fiind cel mai bogat om de la noi, si sa-i reprosezi ca nu stie sa faca bani, sa-l trimiti la somn chiar :D
  poate deciziile lui nu convin celor multi, dar ii aduc profit. Poate e un om de nimic, dar un lucru il face mult mai bine decat multi altii.
  Si cu blogurile sunt total de acord. In provincie sunt destui jurnalisti care habar n-au de comunitatea web 2.0 de la noi, n-au blog sau twitter. Esti mult mai conectat de adevaruri si evenimente daca interactionezi cu comunitatea locala via web.
  Site-urile platite sunt viitorul. Sa fie clar: printul se stinge. Pentru oameni cu gandire simpla pare imposibil, dar asta e progresul. Eu sunt inconjurat de ziare si reviste in fiecare zi si tot am browserul plin de tab-uri deschise cu informatie cat lumea. Ca nu ar fi foarte profitabil?! probabil ca da, la inceput cel putin.
  dar nu-l plang eu pe Patriciu ca pierde bani
  plus ca mai e o vroba: tre' sa cheltui bani ca sa faci bani
  el acum cheltuie, investeste, experimenteaza...
 • bibi bibi
  domnule Patriciu? dar mirele cimpoi oare e in stare sa scrie un text!?! un editorial? dar sa mai tina sub control si un blog!
 • Vali Vali
  Se spune ca in afaceri poti sa lovitura o singura data, cu adevarat. E penibil sa insisti... cam asa si cu Patriciu, care crede ca jurnalistii sunt chinezi pe plantatie. Iar in conditiile in care click-urile se cumpara cu nesimtire, vrea sa-mi spuna ca ma plateste in functie de cati "cititori" din Turcia si Columbia intra pe site?
  Adica Patriciu isi bate joc de tot ce inseamna breasla asta... :( Pacat, am avut ocazia sa-l cunosc ca jurnalist si sa-l respect ca om de afaceri. N-o mai fac, dovedeste ca n-are nici o idee despre presa si nici despre cum sa-si aleaga oamenii din domeniu.
 • Adi Popa Adi Popa
  Sunt de acord cu tine. Mai ales ca exista si posibilitatea ca pe blog sa fie puse doar, sa zicem, 500 de semne iar pentru restul articolului cititorii sa fie directionati spre site-ul platit. Totusi, sa pui toti angajatii sa-si faga blog mi se pare prea mult. Un stres in plus pentru unii dintre ei, care si asa alearga mult.
 • neli neli
  @Manager
  ai uitat de CFO si directorul IT :D
 • omar omar
  e jale cand se apuca petrolistii de afaceri cu presa. iar ideile sunt de-a dreptul fanteziste. si nu in sensul bun...
 • Rhodiolin Rhodiolin
  Sa stiti ca PAtriciu are idei bune, nu stiu daca i le sufla cineva, dar multe din ideile lui mi sau parut bune, chiar si in domeniul economieiu, si e prima oara cand nu la contrazis pe Basescu in privinta reducerii salariilor din administratie
 • DANIELA DANIELA
  are dreptate
 • Manager Manager
  Draga domnule Patriciu, mai bine te-ai uita atent ce se intampla cu banii matale la Adevarul Holding. Bilantul lui Imre dupa 3 luni de directorat? Totul scade, vanzarile si publicitatea se duc in bot, sunt dati afara zeci de jurnalisti care produc pe salarii de 3-400 de euro si sunt angajati zeci de directori care taie frunza la caini pe mii de euro. In 3 luni, au fost angajati 14 directori (manageri), dintre care 12 sunt functii NOI pe foamea asta:
  1. Andrei Stefan - manager general adjunct, post nou, si fiu vitreg al mogulului
  2. Dan Rosu, director dezvoltare retea radio-tv, venit din Rompetrol, fin al mogulului
  3. Aurelian Amuraritei, director proiect multimedia
  4. Corina Dragotescu, director multimedia
  5. Alexandru Sassu, director divizie radio-tv
  6. Tony Gray, director vanzari
  7. Peter Frank, director marketing
  8. Simona David, director corporate affairs, venita din Philip Morris
  9. Eugen Stoica, director achizitii, venit din PM (atentie Dinu Patriciu!)
  10. Oana Cruceanu, director business development
  11. Cezar Udrescu, director tehnic divizia radio-tv
  12. Alina Dutulescu, director accouting, venita din PM
  13. Vasile Dobrin, director dezvoltare business mica publicitate, apropiat al lui Sorin Rosca Stanescu
  14. Horia Enesel, director retea audio-video
  Doar doua din cele 14 posturi existau si inainte de 1 aprilie. Vrei profit, Dinu Patriciu? Vrei performante, Dinu Patriciu? Cu o mana de expulzati din alte companii si cativa transfugi din PM, aproape nici unul cu experienta in presa? SOMN USOR, Dinu Patriciu! Si vise placute!
 • Petrişor Petrişor
  Să vedeţi ce ţeapă o să-şi ia patriciu cu ''Adevărul pe bani''. Pe bune acum, patriciu chiar are senzaţia că este mogul media, ceea ce esteste departe de adevăr.
 • mircea mircea
  tare exclusivitatea, petrisor....
  la doar o zi dupa asta http://www.inpolitics.ro/patriciu-nu-e-treaba-mea-ca-nu-isi-platesc-kazahii-datoriile-catre-romania-art60380.aspx

Trimite un comentariu

sus