Skip to main content

Jurnalist la Realitatea, un mesaj de disperare: “Dacă nu ne recuperăm banii restanţi direct în mormânt mergem”

 

Aceasta este scrisoarea mea către colegii din Realitatea Media. Ţi-aş fi etern recunoscător dacă ai publica pe site-ul tău apelul meu. Să spunem că vine de la ostaşul necunoscut. Nu de alta, dar dacă nu ne recuperăm banii restanţi direct în mormânt mergem”. Aşa începe un mesaj anonim trimis de “Primul angajat care va intra în grevă de la 1 septembrie”. Un mesaj/apel din care reiese atmosfera de lucru într-un moment de criză. Iată-l:

Publicitate

"Nu vă cunosc pe toţi. Mi-ar fi imposibil. La fel cum nu îmi cunosc toţi verişorii, toate mătuşile. În ambele situaţii însă suntem o familie. Una numeroasă. În copilărie, când făceam câte o prostie, tata era primul care mă disciplina. Sora mea mai mare nu a încetat niciodată să se împotrivească şi să se aşeze între mine şi el. Cu toate că era conştientă că am făcut o prostie şi ar trebui să fiu pedepsit, nu mă putea privi încasând curele peste palme. E o chestie de sânge. E în sângele nostru să fim jurnalişti.

Suntem jurnalişti când îi apărăm pe cei săraci puşi de către Guvern să facă sacrificii şi mai mari. Suntem jurnalişti când dăm dreptate patronatelor. La fel de jurnalişti când promovăm mişcările sindicale. Nu suntem însă jurnalişti pentru noi înşine.

Am acceptat o situaţie ciudată – să fim puşi în ipostaza de a urla despre încălcarea drepturilor pensionarilor, bugetarilor, PFA-urilor, medicilor, pacienţilor sau mamelor, dar să fim muţi când ni se încalcă nouă drepturile. Cu bună ştiinţă continuăm să urlăm pentru alţii în timp ce banca ne ia casa, firma de leasing ne ia maşina, Provident vine după împrumutul de 3 lei făcut pentru pâinea zilei de mâine... Cu bună ştiinţă aplecăm capul când managerul ne spune că nu sunt bani pentru salariile noastre printr-un mail trimis din Bahamas unde face team-building cu colegii manageri din trust. Cu bună ştiinţă acceptăm ameninţarea că mâine nu mai avem loc de muncă dacă nu continuăm să acceptăm să lucrăm fară să fim plătiţi.

Compostăm cu putere biletul de RATB care a luat locul bonului de la benzinărie. Nervii, frustrarea, depresia, revolta. Toate rămân în autobuz după ce coborâm în faţa Casei Presei Libere. Se pierd printre norii de transpiraţie mascată cu parfumuri de firmă, sunt domolite de vocea ridicată care ne oferă leucoplast cu rivanol la 1 leu. Intrăm în Casa Presei Libere cu capul plecat şi ieşim cu capul mână. Sabia managerului nu iartă pe nimeni.

Am transmis live greve generale, greve japoneze, proteste spontane. Am transmis live negocieri între sindicate şi guvern, am transmis live negocieri peste negocieri. Măcar atât să fi învăţat: să fim solidari. Să protestăm. Să nu mai stăm ascunşi sub talpa managerială ci să ne ridicăm pe propriile picioare, să deschidem propriile guri şi să ne cerem banii. Să ne cerem drepturile. Să nu mai fim proprii noştri gropari. Cimitirele sunt deja pline.

Newsin, mă auzi?
The Money Channel, mă auzi?
Realitatea FM, mă auzi?
Realitatea TV, mă auzi?
Romantica, mă auzi?

Suntem o familie. O familie cu o voce puternică. Unul lângă altul suntem în stare să ne redobândim drepturile. Dezbinaţi, să ne fie ţărâna uşoară.

Semnat:
Primul angajat care va intra în grevă de la 1 septembrie."

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • reatebista reatebista
    Vaaai, ce umilintza pentru marele jurnalist, auzi, cata nedreptate, sa circule cu RATB. Maria Sa a coborat in mijlocul vulgului transpirat si a fost nevoit sa se amestece cu plebeii.
  • janina janina
    Mai ana,cand ai stomacul gol si facturile doldora pe masa si mintea o ia razna ....asa ca las-o dracu de gramatica si ia esentialul :DISPERAREA UNOR OAMENI CARE NU AU CE MANCA!(poate tu ai burtica plina si iti da mana sa analizezi gramatical un text)
  • burebista burebista
    @liviana: asa o fi. dar nu inteleg ce creezi tu ca jurnalist astfel incit sa incasezi la sfirsitul lunii (chiar si "perfect legal") drepturi de autor.
    eu as incerca gratis directul din irak simultan cu unul facut de tine din noua zeelanda
  • liviana liviana
    @mimi si @burebista
    Contractele de drepturi de autor, ca si cele de prestari servicii, si PFA, sunt reglementate de lege ,deci perfect legale. Ati ramas la cartea de munca a comunistilor, numai de aia stiti. Pentru orice contract s-au platit impozit si contributie la sanatate.S-au trezit ca vor pensie si somaj.Unde e furtul,ma rog??? Poate la companiile de stat cu datorii la pensii,somaj si sanatate? Postacii de 2 lei ce sinteti, cum sinteti platiti??? Si cit? Ati incerca un direct din Irak?
  • mimi mimi
    Pai ia sa ne gandim cine e de vina pentru toate astea? Sorin Enache, Catalin Blebea, Sergiu Toader, Catalin Popa... cine mai e pe lista?
    Management defectuos... asta s-a intamplat... si nu va imaginati ca s-au cheltuit banii din cauza incompetentei... sau ca Vantu nu stia ca se arunca banii pe fereastra... fiti fara griji, cu ajutorul vostru banii aia au fost spalati si iar spalati... bani primiti de la partide, bani murdari intr-o tara murdara...
    Acum se spala putina, cine trebuia sa castige din asta, a castigat.
    Nicio companie, nicaieri in lume nu se distruge asa de repede... NICAIERI! decat daca iti doresti cu adevarat si faci din asta un scop.
    Din pacate tot cei de jos au de suferit. Apropo de contractele de drepturi de autor... credeti ca si-au dat seama guvernantii nostri abia acum ca sunt niste mizerii de contracte prin care se spala o gramada de bani? Nu domnilor, stiau, ca doar ei le-au facut si au fost gandite in asa fel incat, cel putin la Realitatea, NU AI NICIO SANSA SA MAI VEZI BANII, daca asa voi ei.
    Sa zicem ca ii dai in judecata, platesti avocat, platesti taxa de timbru, pierzi 1-2 ani prin tribunale, e posibil sa castigi procesul... bun... SI? Ia sa vedem cum recuperezi banii de la un offshore din Cipru?

    Oricum, le doresc multa "sanatate" :)
  • burebista burebista
    @"jurnalist" de la realitatea: de ce nu ai intrat in greva cind ai acceptat "dreptul de autor"?
    PS. ana are mere
  • Vova Vova
    Nu pleaca pentru ca nu mai au unde. Poate doar la TVR sau RR ca acolo sunt bani de la buget si sacul nu are fund. In rest, cine angajeaza un ziarist astazi? Chiar ma intereseaza. Si eu imi caut de lucru. Si sa nu incepi cu prostii de genul „daca esti bun te angajeaza oricand si oricine”. Asta-i o vorba pe care o aud foarte des in ultima vreme. De la oameni care nu au fost inca disponibilizati si isi iau salariul. Cand le va veni vremea o sa le raspund si eu la fel. Sa vada cat „adevar” este in vorbele astea.
    Cand ai familie nu ai cum sa stai acasa si sa astepti. Nici macar o saptamana.
  • Nu inteleg Nu inteleg
    Daca nu mai au bani si salarii de ce nu demisioneaza?
    De ce se complac in latrinoviziune in continuare , si inca pe gratis , fara salariu ?

    Un om normal ar demisiona de la trustul lui peste prajit si ar merge altundeva .

    E usor sa plangem si sa asteptam ca tata Vantu sa ne mai arunce cu prastia de acolo din Bahamas , o felie de parizer cu prastia ....
  • sile sile
    ... de ieri 29 august suntem închişi?! Dar cum? V-au dus deja la închisoare, de sunteţi închişi?!

    Uite ce înseamnă să traduci mot a mot din maghiară (zárva von), deşi eşti român verde, cică!
    Vai de limba română pe care o vorbiţi/scrieţi, ziarişti clujeni! Asta meritaţi, să se facă marea curăţenie printre neaveniţii din presă
  • paul S paul S
    Oameni buni, nu va e mila un pic de Vantu?
    Nu mai scrieti chestii atat de induiosatoare ca nu stii cum reactioneaza la un asemenea stress psihic.
    Eu cred ca daca ii pica ochii pe mailul asta, dupa ce se opreste din plans, dupa jumatate de ora, deci dupa ce se mai linistetste un pic, isi ia salupa si se duce pe un brat uitat de lume al deltei.
    Acolo isi leaga de gat un streang, un pietroi imens de picioare, isi taie venele, bea un pahar de Furadan, ia in mana un uscator de par bagat la 220 de volti si sare in apa, iar cand intra in apa isi trage si un glont in cap!
    Deci, moare cu venele taiate, innecat, spanzurat, electrocutat, otravit si impuscat!
    Il va induioasa atat de tare scrisoarea asta, incat va incerca sa se omoare de sase ori!!!
    Pe de alta parte, presupunand ca Vantu nu citeste mesajul si nu va fi ravasit si rascolit, va dau urmatorul sfat:
    Faceti o medie a salariilor uriase din perioada in care Vantu fura jurnalisti de alte trusturi, cu salariul asta de zero lei din ultimele luni.
    Si o sa vedeti ca nu dracu chiar atat de negru.
    Fiti optimisti!
    Uite, sefii vostri de la Realitatea se chinuie sa zboare zeci de ore pana in Noua Zeelanda, pentru a se documenta.
    Ca sa nu mai vorbim ca isi risca viata, zburand cu avionul la 9-10 mii de metri altitudine, deasupra unui ocean adanc si plin cu rechini rai si flamanzi si cu dinti ascutiti.
    Si voi va plangeti, va plangeti, va plangeti.
  • alk alk
    Intreb un singur lucru: citi din cei care se pling in trusturile de presa au facut jurnalism ADEVARAT?
  • ana ana
    Vrei sa-ti explic incorectitudinea? Scriem ,,milosii/harnicii...nostri gropari``, dar ,,propriii nostri gropari``, deoarece ,,groparul propriu``, ,,groparii proprii``, dar ,,propriii gropari``. Compara cu ,,groparii milosi``, ,,milosii gropari``.
    Gramatical nu are rost sa-ti explic.
  • ioana ioana
    De o saptamana si la Realitatea Tv Bistrita e la fel. Nu se mai plateste chiria de 8 luni, sunt contracte neplatite, salarile nu au fost platite de 5 luni, momentan statia locala nu mai emite, iar muncitorii incep sa ridice mobilierul din dotare.
  • nicusor nicusor
    Din pacate trebuie sa va scriu si eu, la Cluj este la fel, de ieri 29 august suntem inchisi(nu au platit chitria in valoare de peste 17.000 de euro), salariile restente nu mai vorbim, am ajuns in culmea disperarii. Trustul Realitatea cea mai mare dezamagire. Nu stiu cit o sa mai functioneze Realitatea TV, pe citi oameni o sa mai prosteasca conducatorii. Opriti emisia si sa ne cerem drepturile.
  • Andrei Andrei
    Mesajul asta e un genial exemplu de constructie mobilizatoare. As banui ca personajul care l-a trimis este un pr-ist pentru ca mesajul contine toate ingredientele unei manipulari a masei de jurnalisti careia i se adreseaza. Cat despre ANA - dragutza, daca scria "propri nostrii gropari" erai multumita? :))))))))

Trimite un comentariu

sus