Skip to main content

Adelin Petrişor îşi povesteşte "Războaiele mele": Viitorii jurnalişti pot scoate din atenţia publicului „chiloţii Biancăi lui Bote”

 

Jurnalistul Adelin Petrişor spune povesteştile din spatele reportajelor pe care le-a realizat din zonele de conflict în cartea Războaiele mele, care va apărea în această săptămână la Editura Polirom.

Publicitate

În Războaiele mele, Adelin Petrişor îşi recapitulează deplasările sale în fosta Iugoslavie, Irak, Liban, Afganistan, în închisoarea Guantanamo, precum şi întîlnirile cu Yasser Arafat, Mu’ammar al Gaddafi, ayatollahul Mohamed Fadlallah sau teroristul sîrb Arkan.

Volumul conţine zece povestiri de război la baza cărora stau reportaje realizate de jurnalist şi difuzate de Antena 1, Realitatea TV sau TVR1, dar care conţin şi detalii care nu au apărut în ştirile sau reportajele de la TV: condiţiile din zona de război, întîlnirile cu personajele amintite, detalii din culisele redacţiilor precum şi momentele tensionate prin care au trecut familia şi prietenii rămaşi acasă.

Adelin Petrişor:

"În Războaiele mele am povestit cîteva din experienţele din Irak, Liban, Serbia, Afganistan şi Guantanamo. Cititorul poate găsi şi elemente din culisele diverselor redacţii în care am lucrat. Poate vedea cît de greu se găsesc bani pentru proiecte interesante, cît de complicat este să promovezi într-un jurnal tabloidizat o ştire serioasă. Mi-ar plăcea ca acestă carte să fie citită de studenţii facultăţilor de jurnalism. Cred că ei pot schimba modul în care sînt azi făcute cele mai multe dintre jurnalele de ştiri. Viitorii jurnalişti pot scoate din atenţia publicului „chiloţii Biancăi lui Bote” şi pot aduce în prim plan lucruri serioase care chiar ne influenţează viaţa."

Prefaţa este semnată de Cristian Tudor Popescu:

"Cartea aceasta mi se pare o lectură necesară pentru tinerii care vor să îmbrăţişeze meseria de gazetar – poate să le stîrnească dorinţa de a lucra greu, periculos, dar adevărat, în loc să toace vorbe şi să umfle nişte ştiri cu pompa prin vreun studio de televiziune. Iar pentru un gazetar bătrîn ca subsemnatul e o priză de nostalgie a Epocii de Aur a jurnalismului, anii ’90 şi începutul anilor 2000, precum şi acelor consumatori de presă de calitate."

Carte de vizită:

  • A transmis din Irak, Afganistan, Liban, Israel, Algeria, Albania. În 2006 a realizat un reportaj în închisoarea americană Guantanamo.
  • În timpul ofensivei americane din Irak, în 2003, a fost singurul cores¬pondent român care a transmis din Bagdad.
  • De-a lungul timpului a intervievat personalităţi precum Yasser Arafat, Ehud Barak, Benjamin Netanyahu, Valentino Rossi, ayatollahul Mohammed Fadlallah, Jaap de Hoop Scheffer.
  • În anul 2007 a publicat un album de fotografie intitulat Corespondent de război.
  • A primit cinci premii ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România, inclusiv Marele Premiu APTR în 2003, Premiul pentru cel mai bun reportaj în 2007 şi Premiul pentru documentar politic în 2009.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • violeta violeta
    Adina, citeste te rog articolul din NY Times. Poate mai inveti..http://www.nytimes.com/2010/07/05/world/middleeast/05fadlallah.html?_r=1
  • Adina Stan Adina Stan
    Fadllalah-ayatollah? Poate in visele umede ale lui Adelin. E doar seic, corectati.
  • Florin Polexici Florin Polexici
    Arkan-personaj controversat- cu siguranta! Terorist? Mai studiati...

Trimite un comentariu

sus