Skip to main content

Floriana Jucan: "Nu mă simt obligată de niciun fel faţă de Roşia Montana Gold Corporation"

 

JucanNu mă simt obligată în niciun fel faţă de Gold Corporation decât cu recunoştinţa de a mă fi ajutat să mă documentez la faţa locului, dar nici faţă de cei care ne critica demersul, fiind ei înşişi, de multe ori, la graniţa imoralităţii, adeseori depăşind-o”, scrie Floriana Jucan pe blogul său.

Publicitate

Floriana Jucan, directorul general al Q Magazine, s-a aflat printre jurnaliştii care au acceptat invitaţia companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) de a merge în Noua Zeelandă.

În articolul postat pe blog, Jucan explică care au fost motivele pentru care a răspuns pozitiv la invitaţia RMGC.

"Am acceptat invitaţia lansată de Gold Corporation DOAR pentru ca mi s-a specificat în mod expres că nu mi se cere şi nu se aşteaptă de la mine să scriu despre ceea ce vad şi că, în eventualitatea în care o voi face, am libertatea totală de a scrie conform propriei mele conştiinţe.

Am considerat că este o oportunitate jurnalistică să pot vedea o mina în care se exploatează cu cianuri pentru a-mi putea contura o opinie în funcţie de ceea ce vad şi nu de ceea ce ne povestesc reprezentanţii Gold Corporation sau ONG-urile finanaţate de George Soroş şi care militează împotriva proiectului. O oportunitate pe care nu mi-a oferit-o nimeni altcineva.

Faptul că Gold Corporation mi-a asigurat transportul este la fel de "vinovat" ca şi vizitele prezidentiale sau guvernamentale în care toţi ziariştii acreditaţi la Palatul Cotroceni sau la Palatul Victoria însoţeau oficialii români, pe banii instituţiei respective, fără să ni se ceară să-l lăudăm pe preşedinte sau pe premier.

Este la fel de "vinovat" ca toate demersurile de acelaşi fel practicate şi de alte companii mari care invită jurnalişti în diferite vizite sau la diferite evenimente, fără să le pretindă cronici favorabile. Când dl. Dinu Patriciu a invitat toţi liderii pieţei de publicitate din România într-o excursie de RELAXARE, nu de documentare, le-a cerut ulterior tratamente preferenţiale pentru produsele Holdingului "Adevarul"?
Şi lista ar putea continua... Cu numele unor jurnalişti abonaţi la astfel de vizite. Nu este cazul meu care sunt la prima şi nu exclud... la ultima.

În încheiere, Foriana Jucan le-a adresat colegilor săi de breaslă o serie de întrebări retorice care lasă să se înţeleagă că nici cei care i-au criticat pe jurnaliştii plecaţi în Noua Zeelandă nu sunt mai morali.

  • “Cine credeţi că este jurnalistul moralist care, printre altele, a fost invitat două săptămâni, pe banii companiei OTE, la Olimpiada de la Atena??? Şi a mai luat-o şi pe iubita lui...
  • Şi cine credeţi că este directorul dintr-un trust care ne critică acum, pentru această vizită, dar care anul trecut şi-a oferit serviciile de lobbyist companiei Gold Corporation, în favoarea proiectului de la Roşia Montană???
  • Cine este jurnalistul, model de moralitate şi exigenţă profesională, care a acceptat o excursie de vreo 60.000 de euro, la Sydney, pentru Olimpiada, plătită de Coca-Cola ?
  • Cine este lobbyistul care vrea să salveze mediul, care ne critica acid pe blogul său, şi care a fost, în urmă cu două-trei săptămâni, pe banii celor de la Finlandia, în Finlanda să vadă cum se produce şi se ambalează respectiva votka?

Articolul semnat de Floriana Jucan a fost scris pe 24 august, moment în care jurnalista se afla în Noua Zeelandă.

Citeşte şi:

Sursă foto: Q Magazine

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • raul raul
    Ce sa-i ceri acestei frumuseti locale obisnuita cu mese si excursii platite de diversi bogati! Azi e cu un ambasador, maine e cu un patron si uite asa se face "presa"
  • ElCucui ElCucui
    Eu o cred pe tanti ca nu se simte obligata. Ce, fata de Ambasador s-a simtit obligata? L-a dat in gat fara sa clipeasca! Obligata s-a simtit doar fata de Ordonator.
  • adrian adrian
    Mi se pare un raspuns corect avand in vedere acuzele aduse. In final, important este ca s-au dus sa se documenteze despre un subiect care naste pana si revolte in presa, dupa cum bine vedem.
  • flory flory
    sa lasam subiectul asta sa moara linistit ... nu ar trebui sa mai dam cu piciorul niciunui proiect de dezvoltare, avem nevoie de banii aia si nu ne perimitem sa ii lasam pe apa sambetei, trebuie s ainteleaga cineva cat inseamna pt dezvoltarea romaniei
  • oana oana
    florina vorbeste de adevarul, si de stim noi cine e patron, care si-a oferit serviciile agentiei sale de PR pentru RMGC si a fost refuzat datorita faptului ca ar s-ar fi considerat ca presa si trustul sau ar organiza campanii ascunse, iar acum acest trust nu se satura sa tot scrie despre RMGC si cat ne nociva e viata cu cianuri, care deja au efect asupra locului =))
  • marika marika
    acest subiect e la moda , trebuie sa scriem non stop despre el, dar oare cat de gresit e faptul ca florina jucan si-a facut meseria de jurnalist??

Trimite un comentariu

sus