Skip to main content

Roxana Voloşeniuc, despre Noua Zeelandă: Mă întreb câţi din cei care critică atât de vehement această “vizită de documentare” au habar despre ce vorbesc

 
Roxana Voloseniuc mica
Roxana Voloseniuc mica

Deontologia unui jurnalist, atunci când există, nu se pierde într-un press trip şi nici nu se păstrează doar pentru că acesta refuză o astfel de deplasare”, scrie pe blogul său Roxana Voloşeniuc, redactor-şef Elle România. Roxana Voloşeniuc s-a aflat printre jurnaliştii care au acceptat invitaţia companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) de a merge în Noua Zeelandă.

Publicitate

În articolul postat pe blog, Voloşeniuc explică care au fost motivele pentru care a răspuns pozitiv la invitaţia RMGC.

“Primul motiv îl constituie însuşi scopul excursiei: “o vizită de documentare la mina de aur Martha, orasul Waihi, din Noua Zeelandă pentru….un plus de cunoaştere asupra modului în care o mină modernă operează pentru managementul corect şi responsabil al cianurii, protecţia patrimoniului, reabiliatarea ecologică şi dezvoltarea durabilă a comunităţii” – aşa cum preciza invitaţia oficială.


Trebuie să recunosc că eram curioasă să văd o mină de aur, eram curioasă să văd cum ar putea cineva să-mi schimbe convigerea (îndoctrinata fiind de propria mamă) că nu se poate opera ceva cu cianură fără a afecta mediul şi implicit oamenii; mai eram curioasă să văd Noua Zeelandă, dar şi să petrec timp cu ceilalţi invitaţi în această excursie - o gaşcă teribil de savuroasă! (Robert Turcescu, Ioan T. Morar, Mihai Tatulici, Livia Dilă, Doru Buşcu, Floriana Jucan, Emil Hurezeanu, Vlad Macovei, Rareş Bogdan, Dragoş Nedelcu, Sorin Freciu, Adi Bucur)“, scrie Voloşeniuc.

Jurnalista mai spune că de-a lungul timpului a participat la numeroase “press trip-uri” alături de numeroşi ziarişti de la publicaţii internaţionale de renume precum Elle, Vogue, Financial Times s.a.

Louis Vuitton m-a invitat acum doi ani la Paris într-un press trip de documentare la fabrica Asnieres, acolo unde se realizează manual toate colecţiile Vuitton. Sinceră să fiu, pînă la acea data nu eram vreun mare fan al acestui brand, dar recunosc că această documentare la faţa locului m-a transformat azi într-unul.

Deci Louis Vuitton Paris şpăguieşte jurnalişti?

Un alt exemplu:acum doi ani, compania Benetton m-a invitat în Senegal, acolo unde îşi lansa campania de Micro Credits, împreună cu celebrul cîntăreţ Youssuo N'Dour.

Tot anul trecut, ministerul Industriei Uşoare din Brazilia m-a invitat la Sao Paolo Fashion Week pentru o săptămină (va asigur că această excursie suportată de statul brazilian nu a fost cu mult mai ieftină decît cea din Noua Zeelandă). [...]Da, este un exerciţiu de PR pe care aceste companii îl fac.

Şi, dacă nu te conving cu argumentele lor (şi trebuie să mărturisesc că, de-a lungul anilor, mi s-a întîmplat şi asta), nu eşti în nici un fel obligat să scrii apoi contrariul. Este riscul lor, pe care şi-l asumă.”

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Laura Cristescu Laura Cristescu
    Este foarte interesanta lista de invitati in Noua Zeelanda: Freciu, Nedelcu, Hurezeanu, Floriana Jucan, numai jurnalisti acreditati la mari titluri care vor genera mai mult ca sigur "word of the mouth" si PR pozitiv pt compania canadiana..:))) Iar Voloseniuc o sa reuseasca cu Elle sa scoata in strada la manifestatie toate fetele cu genti Louis Vuitton care viseaza si la un lant de aur de la Rosia Montana.
  • Nae Nae
    Uau!
    Tot scandalu' asta devine din ce in ce mai savuros! Pe baietii de la ziare ii creditez c-ar fi o tinta pentru PR-isti, ca la ei exista o miza, dar d-ra-de-la-revista-de-femei ce treaba avea pe coclaurile neo-zeelandeze? Cunoastea pe cineva la organizatori, sau ramasese vreun loc gol in charter?

    Btw, alaturarea termenului "jurnalist" de persoana sefei revistei Elle-din-Romania este un compliment jenant de grosier pentru distinsa tanara, cam ca atunci cand ii spui sergentului "dom' capitan". Ar trebui sa dea, modesta, un drept la replica pe chestia asta :)

    Hazliu la culme e (si) faptul ca domnitza vrea sa fie si cu fundu-n NZ, si cu sufletu-n rai (respectiv, cu justificarea pe site, sa ne dea noua peste nas!). Daca a fost totul corect si nu va mustra deloc constiinta, de ce va urzicati, fratilor? Aaaa, sau poate strica la imagine atata gargara de la nemancatii de noi, astia cu gura mare? Ce sa-i faci, domnisoara, asta e, nu poti sa le ai pe toate... iar matale ar trebui sa stii asta, ca doar te ocupi de moda&femei - un domeniu in care (ca sa ma exprim cartezian) conflictul dintre esenta (recte, varsta) si aparenta (tenul) este paradigma de baza :)))
  • Cristina Cristina
    @gara1@ducu
    volsenciuc este un jurnalist specialist in moda si mai mult de atat, in a descrie lucruri si locuri frumoase. daca in ochii ei, tehnologia cu cianura functioneaza si pastreaza un mediu placut la vedere,e o dovada mai mult decat suficienta ca ne trebuie acest proiect pentru reabilitarea zonei si crearea de locuri de munca
  • Lacatusu Lacatusu
    Roxana, chiar crezi ca ei nu stiu de ce critica vizita voastra in NZ? Ca sa traiasca si ei ca daca nu scriu despre subiecte arzatoare ii ard patronii la buzunare. Pe ei nu-i intereseaza un mediu curat si o viata mai buna in RM si nu numai, pentru ca insasi inima le e murdara , dupa felul cum scriu. Propun sa-i ajutam pe toti sa vada RM dupa vreo 5-6 ani ca poate aerul curat de acolo le va trez mintea si vor intelege ce grseli fac.
  • raul raul
    @roxana - DACA TOT TE-AI DUS IN NZ (stim toti ca pt peisaje, n-are rost sa o mai dai la intors acum) MACAR SCRIE NAIBII UN ARTICOL SA INTELEGEM SI NOI CE-AI VAZUT TU ACOLO...nu neaparat despre cianuri
  • udi alan udi alan
    multumesc lui obae si echipei lui ca nu recurg la cenzura, cum am crezut pt o clipa...
    uneori comentariile noastre sunt mai abrazive, desi de cele mai multe ori personajele care ni le inspira AR MERITA mult mai mult...si ma refer la acele personaje PENALE, juridic vorbind...
    noi aici nu facem decat sa sanctionam latura (I)morala...
    felicitari obae, ai un site tare si dai dovada si de probitate.
  • ducu ducu
    e na, si voloseniuc ajunge sa fie bagat in seama!!!
  • gara1 gara1
    voloseniuc nu e jurnalist,e o modista doar!si cum publicam in revista pe care o pastorim, articole gen "tinerii diplomati romani", care de fapt au 60 ani, intelegem aceasta invitatie din partea unei bune prietene. o mana spala pe alta!
  • adriana adriana
    da, ai dreptate, asa-i roamnu, esti un bun exemplu. da,..sa stii ca ma sesizam imediat daca nu invita femei,..discriminare!!!...de fapt nici nu a invitat!
  • udi alan udi alan
    te referi desigur la frumusetea interioara si intelectuala, nu?! frate, roxi o bate pe udrea! pacat ca n are cocos tare in creasta!
  • udi alan udi alan
    fara "jurnalisti" ca roxi ne ar fi mancat...porcii! multi si fomisti...cu vuitoane de ceafa groasa.
  • Lavinia Lavinia
    O documentare serioasa mai ales indomeniul ecologic se face si de femei alaturi de barbati. dansele sunt mame si poarta responsabilitatea copiilor pe care ii vor creste. Important este ca a avut curajul sa mearga si sa devina si minge de pinponc pentru cele 2 tabere dar si o martora oculara a unei zone foarte ecologice in care functioneaza o mina cu cianuri dar unde apa rezultata din tehnologie poate fi un mediu sanatos de viata.
  • Vasile Vasile
    Deci o tanti care se ocupa de fashion se duce in documentare la o mina de aur.Si tocmai in NZeelanda.Dupa logica Roxanei V eu care sunt chimist de meserie ar trebui sa ma duc la New York la saptamana modei sau pe la Victoria's Secret(wow,wow,!!)sa vad procesul tehnologic.Ghinionul meu e ca nu am sponsori si nu am fizionomia Roxanei.
  • paul S paul S
    @ don quijote de mai sus

    Soricul ar f. mult colesterol.
    De-aia ti se intampla.

    Dar la o piele fina de femeie, ai intoleranta?
    Mie imi place!

    Si si soricul prajit cu mamaliguta si mujdei si un vin negru sec.
    Si ochii albastri, buzele rosii, intredeschise, privirea aia de vampa, un umar alb care iese din maieut...

    Esti mult prea pretentios, finut, pretios, delicat...
    Parca ai fi Catalin Botezatu.
  • udi alan udi alan
    s a suparat cineva si m a cenzurat ca am sugerat "doamnei" roxana sa scrie un articol despre soricul de porc?!
    ce, e doar un subiect de sezon ( craciun )?
    in romanica nu i tot timpul craciun?
    asa am crezut, vazand porci la tot pasul...

Trimite un comentariu

sus