Skip to main content

Roxana Voloşeniuc, despre Noua Zeelandă: Mă întreb câţi din cei care critică atât de vehement această “vizită de documentare” au habar despre ce vorbesc

 
Roxana Voloseniuc mica
Roxana Voloseniuc mica

Deontologia unui jurnalist, atunci când există, nu se pierde într-un press trip şi nici nu se păstrează doar pentru că acesta refuză o astfel de deplasare”, scrie pe blogul său Roxana Voloşeniuc, redactor-şef Elle România. Roxana Voloşeniuc s-a aflat printre jurnaliştii care au acceptat invitaţia companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) de a merge în Noua Zeelandă.

Publicitate

În articolul postat pe blog, Voloşeniuc explică care au fost motivele pentru care a răspuns pozitiv la invitaţia RMGC.

“Primul motiv îl constituie însuşi scopul excursiei: “o vizită de documentare la mina de aur Martha, orasul Waihi, din Noua Zeelandă pentru….un plus de cunoaştere asupra modului în care o mină modernă operează pentru managementul corect şi responsabil al cianurii, protecţia patrimoniului, reabiliatarea ecologică şi dezvoltarea durabilă a comunităţii” – aşa cum preciza invitaţia oficială.


Trebuie să recunosc că eram curioasă să văd o mină de aur, eram curioasă să văd cum ar putea cineva să-mi schimbe convigerea (îndoctrinata fiind de propria mamă) că nu se poate opera ceva cu cianură fără a afecta mediul şi implicit oamenii; mai eram curioasă să văd Noua Zeelandă, dar şi să petrec timp cu ceilalţi invitaţi în această excursie - o gaşcă teribil de savuroasă! (Robert Turcescu, Ioan T. Morar, Mihai Tatulici, Livia Dilă, Doru Buşcu, Floriana Jucan, Emil Hurezeanu, Vlad Macovei, Rareş Bogdan, Dragoş Nedelcu, Sorin Freciu, Adi Bucur)“, scrie Voloşeniuc.

Jurnalista mai spune că de-a lungul timpului a participat la numeroase “press trip-uri” alături de numeroşi ziarişti de la publicaţii internaţionale de renume precum Elle, Vogue, Financial Times s.a.

Louis Vuitton m-a invitat acum doi ani la Paris într-un press trip de documentare la fabrica Asnieres, acolo unde se realizează manual toate colecţiile Vuitton. Sinceră să fiu, pînă la acea data nu eram vreun mare fan al acestui brand, dar recunosc că această documentare la faţa locului m-a transformat azi într-unul.

Deci Louis Vuitton Paris şpăguieşte jurnalişti?

Un alt exemplu:acum doi ani, compania Benetton m-a invitat în Senegal, acolo unde îşi lansa campania de Micro Credits, împreună cu celebrul cîntăreţ Youssuo N'Dour.

Tot anul trecut, ministerul Industriei Uşoare din Brazilia m-a invitat la Sao Paolo Fashion Week pentru o săptămină (va asigur că această excursie suportată de statul brazilian nu a fost cu mult mai ieftină decît cea din Noua Zeelandă). [...]Da, este un exerciţiu de PR pe care aceste companii îl fac.

Şi, dacă nu te conving cu argumentele lor (şi trebuie să mărturisesc că, de-a lungul anilor, mi s-a întîmplat şi asta), nu eşti în nici un fel obligat să scrii apoi contrariul. Este riscul lor, pe care şi-l asumă.”

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • dinu dinu
    Toata aceasta poveste despre Noua Zeelanda a fost mult exagerata de catre cei inchisi la minte care nu vad binele pe care RMGC il va aduce tarii
  • Adela Adela
    Aceste critici asupra celor care au fost in Noua Zeelanda sunt mai mult ca sigur pornite din invidia unor oameni care nu vor realiza nimic, niciodata.
  • ostea ostea
    tipa a dat un exemplu dar daca pe voi va duce capul sa faceti comparatii intre luis vitton si RMGC inseamna ca sunteti tristi rau, daca nu chema femei in excursie spuneati ca aia fac discriminare ... etc dar de asa e romanu ii place sa vorbeasca mult si prost, ne contand ce spune
  • radu dude radu dude
    se vehiculeaza si ca nu ar fi bine sa mancam cartofi prajiti ca facem cancer si n alte chestii, dar ma intreb cate sunt adevarata, ok cianura e o chestie toxica, dar daca este folosita cum trebuie nu este ... cafeaua contine tot atat de multa cianura cat vor folosii cei de la RMGC pentru a extrage aurul, informativa oamenilor inainte sa vorbiti
  • Misu Misu
    în puii mei fată....
  • Lion King Lion King
    Draga Roxana,

    Ca sefa de revista care oricum nu prea da pe la munca, ar trebui sa pui botul la mai putine deplasari de de-a moaca in strainate. Ar fi si o forma de respect pe care ai putea sa-l arati oamenilor tai, fara de care tu ai fi o nimeni! De asta si indignarea multora: ar fi fost mult mai nimerit sa mearga acolo oameni pregatiti pe domeniul eco, nu aceiasi sefi dedulciti la toate ciubucurile de pe piata. RMGC nu s-ar fi suparat daca raspundeai ca in locul tau vine unul dintre subordonatii mult mai harnici si mai talentati decat tine. Nici statul brazilian, nici Vuitton si nici RMGC nu te-au invitat personal pe tine, ca cetatean, ci ca reprezentant al publicatiei pe care, chipurile, o conduci. La fel se pune problema si in cazul celorlalti imbuibati.
    Si inca ceva: daca tot ai frecat menta pe acolo cu "gasca teribil de savuroasa", macar puteam citi si noi ceva despre ce ai vazut. In afara de un reportaj f misto scris de Doru Buscu in Catavencu, n-am vazut nimic!
  • omar omar
    e un mod dragutz de ate sitra pe banii altora si de a inventa apoi scuze tampite. ga sef de gazeta nu e dreu sa afci asta. apropos domnii de la Realitatea (multi) care au beneficiat dw aceasta excursie stiu ca sunt datori la angajati cu salariul pe 3 luni? stiu ca sunt oamnei angajati acolo care si-ai pierdut casele deoarece angajatorul nu si-a respectat obligatiile asumate printr-un contract? nu va faceti iluzii...cei care au mers in aceasta excursie sunt oameni de afceri , nu au nimic in comun cu deontologia jurnalistica. doar ca ei vand opinii si influenta dsi apartin canalizarii presei de care orice profesionist se fereste.
  • Loredana Loredana
    @roxana sau poate ca ar trebui, de ce nu? daca femeile sunt interesate de lucruri si locuri frumoase, poate ar trebui sa imbinati tehnologia pe care ati vazut-o cu frumusetea locurilor si cu produsele finite din aur si pietre pretioase de care ne bucuram in viata de zi cu zi
  • Tataee Tataee
    Roxana Voloseniuc says:
    02/09/2010 at 20:54

    Ioana, nu voi scrie un articol in Elle despre aceasta experienta. Nu este un subiect pe care dorim sa-l abordam deocamdata

    mai e ceva de zis?
  • Tataee Tataee
    @valeria
    va aduce bani lasand dezastru in spate. dragii de ei, cum ne cresc noua pib-ul. mai lasati-ne cu populismele astea de 2 lei!
  • Mihai Mihai
    criticile nu cred ca produc nimic, asa ca mai bine am aprecia frumusetea acestei doamne si am crede in puterea ei de analiza a frumosului.se pare ca tehnologia moderna de extractie a aurului nu este atat de nociva pe cat o descriu cei care nu au vazut niciodata despre ce e vorba
  • mariusrusu mariusrusu
    dacă RMGC ar fi dus toţi jurnaliştii în NZ î excursia la ceanuri, cine ar mai fi contestat acţiunea asta?
  • Daniel Daniel
    @Raul
    Dupa cate stiu, femeile sunt cele entuziasmate sa admire si sa poarte bijuterii mai mult decat barbatii. Si atunci de ce o femeie nu ar fi interesata sa vada si sa inteleaga tot procesul de extragere si procesare al acestui metal valoros? si daca o femeie stie sa admire ce-i frumos, cu siguranta simtul feminin ar fi descoperit acele asa zise cratere lasate in urma mineritului
  • Valeria Valeria
    Chiar vi se pare normal sa criticam o companie care va aduce bani la bugetul de stat si asa atat de subred si niste oameni care ofera 3000 de locuri de munca pentru romani?
  • Stephanie Roth Stephanie Roth
    Mă întreb câți din cei care sustin atât de vehement această “vizită de documentare” au habar despre ce vorbesc ;)

Trimite un comentariu

sus