Skip to main content

Andrei Pleşu: "Moderatorul român nu moderează: ia la întrebări, dojeneşte, demonstrează şi condamnă"

 

"Dacă e să dau o definiţie globală a breslei aş spune că e vorba de o sumedenie de inşi cu trei caracteristici:

Publicitate

1. o suverană siguranţă (şi mulţumire) de sine,
2. un fond nevindecabil de proastă dispoziţie şi arţag şi


3. conştiinţa unei competenţe fără breşă, în toate domeniile, dublată de convingeri politice ferme."

Este vorba de moderatorii TV, iar citatul este scos dintr-un articol publicat de Andrei Pleşu în Adevărul. Un diagnostic argumentat cu toate faţetele semantice ale cuvântului moderator.

Moderatorii TV, prin ochii lui Andrei Pleşu:

  • Moderatorul român nu moderează: ia la întrebări, dojeneşte, demonstrează şi condamnă. Nu e o fire interogativă: are, încă dinaintea emisiunii, toate răspunsurile.
  • Moderatorul român e un domn sau o doamnă care are de spus ceva şi preferă să o facă recurgând la câţiva invitaţi, mai mult sau mai puţin decorativi.
  • Acest tip de comportament e la antipodul tuturor definiţiilor pe care termenul „moderator" le subînţelege.

Moderatorul e un „prezentator", adică cineva care facilitează prezenţa a ceva sau a cuiva, în beneficiul publicului. Evident, treaba lui nu e să se prezinte pe sine.

Mai departe: moderatorul e, structuralmente, „gazdă". El invită, primeşte şi se străduieşte să-şi slujească cu graţie musafirii, aşa încât toată lumea să se simtă bine: nu-i ceartă, nu le varsă vinul în poală, nu le dă lecţii. Când unii dintre invitaţi intră în contradicţie cu alţii, rolul moderatorului este să potolească asperităţile, să destindă atmosfera, să asigure tonul civilizat al discuţiei.

Moderatorul e, prin excelenţă, un „arbitru". Nu ţine partea nimănui, nu acceptă complicităţi cu o opinie împotriva alteia. Aliatul lui este telespectatorul care vrea să se lămurească, ascultând argumentele tuturor celor angajaţi în dispută.

Moderatorul e un „mediator": el încearcă să creeze o punte între exponenţii taberelor opuse, să întreţină şi să modeleze dialogul, astfel încât fiecare voce să se audă distinct, iar cei care ascultă să-şi facă o idee proprie despre subiectul aflat în dezbatere.

Până şi în fizică, se numeşte „moderator" o substanţă folosită în reactoarele nucleare pentru a tempera viteza neutronilor prea rapizi. E vorba, aşadar, tot de un agent regulator, de o instanţă care „încetineşte" pripelile, care ţine energiile disparate sau excesive sub control.

  • Mă întreb dacă moderatorii noştri s-au gândit vreodată la această semantică a posturii lor. Nu le-ar strica. Ar înţelege, poate, că nu trebuie să-şi ia aere de dresori severi, de gospodine nervoase sau de diriginţi nemulţumiţi. Şi că nu ne interesează foarte mult ce cred ei despre lume şi viaţă, pentru simplul motiv că, deocamdată, nu au de raportat nicio ispravă personală, în afara micilor lor bombăneli pe sticlă.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • [D][S][N] [D][S][N]
    Cine hotaraste daca pe telespectati ii intereseaza sau nu ce crede prezentatorul despre lume si viata sau despre subiectul discutiei pe care o modereaza? Andrei Plesu ? Plesu, oricat de mare ar fi, e doar un telespectator.
  • ada ada
    in sfirsit o parere avizata!
    poate citeste si vreo fatuca din asta care nu mai conteneste in a-si da cu parerea!
  • Rares Rares
    Are perfecta dreptate. Antena 3 e plina de astfel de specimene.
  • neamtu' neamtu'
    La noi moderatorii si-au luat nasul la purtare, sunt mai tari si de cele mai multe ori au afaceri si interese mai mari decat invitatii, sau sunt platiti sa manipuleze telespectatorii in anumite directii dorite de aceste grupuri
  • paul S paul S
    Are dreptate cetateanul-filosof Plesu, scriitor de talie absolut imensa la Humanitas si Adevarul Holding.

    Definitiile sunt corecte, argumentatia inatacabila.

    Si conduc direct la urmatoarea concluzie, la randul ei corecta si inatacabila:
    Singurul moderator, cu adevarat profesionist, este Dan Diaconescu.

    Quod erat demonstrandum!
    Petrisor, ce se mai aude cu berea aia?

Trimite un comentariu

sus