Skip to main content

Cristian Tudor Popescu: În stenograme vedem "imaginea unui despot primitiv de presă"

 

Ceea ce vedem acolo (în trustul lui Sorin Ovidiu Vîntu n.r) este imaginea unui despot primitiv de presă, care dă ordine, folosindu-şi postul de televiziune ca pe o sculă, în vederea satisfacerii intereselor personale, neţintând seama de regulile profesionale ale jurnalismului, spune Cristian Tudor Popescu într-un interviu acordat paginademedia.ro.

Publicitate

CTP: "Acolo nu este vorba nici măcar de nişte ilegalităţi, nu se fură banul poporului. Este vorba de nişte procedee profund incorecte pe care le foloseşte patronul acestui post şi de faptul că jurnaliştii în cauză nu se opun, sau, mă rog, din stenograme nu rezultă că s-ar fi opus, nici nu ştiu cum a fost în realitate".

Nu este normal” spune Cristian Tudor Popescu despre prezenţa în dosar unor discuţii irelevante cu jurnalişti din afara trustului (cum este cazul Vîntu - Petrişor Obae, editorul Paginademedia.ro).

Cristian Tudor Popescu, pentru Paginademedia.ro:

Meseria de gazetar este afectată ca prestigiu prin aceste stenograme şi aceasta s-a şi dorit de către cei care le-au înregistrat şi le-au scurs după aceea către presă sau pe internet, conform unui procedeu deja împământenit.

Este profund incorect acest procedeu, este vorba de implicarea în lupta politică a organelor statului, a procuraturii, a Serviciului Român de Informaţii, pentru că astfel de înregistrări nu aveau ce căuta în dosarul respectiv.

Ele au fost puse acolo cu scopul, evident, de a fi apoi vărsate pe internet şi a lovi în imaginea presei, aşa cum, la rândul lui, postul Realitatea TV îl atacă pe preşedintele Băsescu şi PDL-ul continuu, într-o campanie persistentă şi în mod evident, dezechilibrată, dictată de patronul postului. În această bătălie, dusă cu mijloace incorecte. are de suferit imaginea jurnalistului român.

Carmen Andronache: Este normal să fie publice convorbirile telefonice dintre un jurnalist şi sursele sale într-un dosar, fără ca aceste discuţii să aibă vreo legătură cu procesul?

Nu este normal, dar deja coborâm la nişte chestiuni de bucătărie jurnalistică. Deocamdată avem o problemă mult mai gravă şi anume cu reproducerea acestor convorbiri private într-un dosar penal. În felul acesta, ne putem aştepta la orice.

Justificările procurorilor cu privire la introducerea acestor convirbiri în dosarul Vîntu, privind FNI-ul, Nicolae Popa, Indonezia s.a. sunt ridicole, sunt ilogice. Ei spun că pentru că într-o convorbire cu un jurnalist, Vîntu a pronunţat ceva legat de dosarul Banca Agricolă, trebuie dată acea convorbire în dosar şi cu numele jurnalistului respectiv. Păi ce, jurnalistul respectiv a rostit Banca Agricolă?

Iar într-o altă convorbire, Vîntu spune ceva de alianţele pe care le-a încheiat el pentru suspendare. E problema lui Vîntu, nu spune asta jurnalistul respectiv. Vîntu poate să spună ce doreşte, de ce trebuie să fie implicat un om care nu are treabă cu subiectul în cauză? E absolut ilogic şi este evidentă reaua credinţă a procurorilor, care justifică în modul acesta un act profund incorect în ce priveşte democraţia şi drepturile omului.

Cum vedeţi publicarea acestor stenograme din punctul de vedere al interesului public?

Acolo (în trustul lui SOV) nu este vorba nici măcar de nişte ilegalităţi, nu se fură banul poporului. Este vorba de nişte procedee profund incorecte pe care le foloseşte patronul acestui post şi de faptul că jurnaliştii în cauză nu se opun, sau, mă rog, din stenograme nu rezultă că s-ar fi opus, nici nu ştiu cum a fost în realitate. Că este bine, că este rău, este vorba de modul în care au fost livrate aceste înregistrări.

Dacă manipularea presei ar deveni şi ea legal incriminabilă (cum este, de exemplu, manipularea bursei) atunci am putea discuta şi ar fi bine că se dau astfel de lucruri publicităţii. Numai că ele nu sunt date într-un regim corect. Ele sunt date în mod tangenţial, prin agăţarea la acest dosar şi cu pretexte, fac foarte vizibil interesul politic al procurorilor şi implicarea lor în bătălia politică.

Care sunt soluţiile într-o astfel de situaţie pentru jurnaliştii a căror înregistrări telefonice au fost făcute publice fără să existe vreun interes pentru proces?

Eu dacă aş fi înregistrat în felul acesta, n-aş da pe nimeni în judecată. Ah, bun, să vedem cât de departe se merge cu încălcarea vieţii private că hai să ne gândim, astea au fost nişte discuţii profesionale, mai mult sau mai puţin în ghilimele, dar în continuare ne aşteptăm şi la înregistrări ambientale, de prin alcovuri, de prin veceuri publice. Adică, la ce o să ajungem în direcţia asta, e o întrebare.

Foto: EVZ

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dan Dan
    @ CTP
    nu ma indoiesc ca exista si stenograme Vantu-CTP. Tot asa, fara relevanta... Daca am sa gasesc acolo o dovada de verticalitate a jurnalistului, am sa-i redau capitalul de incredere pe care l-a pierdut de cand cu miscarea Adevarul-Prezent-Gandul
  • udi alan udi alan
    ctp-ule, cat mi as fi dorit sa am un motiv sa te pot admira!!!!!
    dar nu am motive decat sa mi fie sila de tine...
    ce usor e de dat din clanta si cu jugulara umflata!!!
    sau in asta consta meseria ta? pardon, profesia!...
    orgoliu marunt...
    destin teluric.
  • dumitrescu ella dumitrescu ella
    nu domnule CTP...in stenograme vedem imaginea despotilor de presa ....adrian sarbu e fix la fel...ba chiar mai rau...va spune un om care a simtzit pe pielea lui ....toata presa e asa ...imi pare rau ca,din diverse motive, nu ati trait pe propria piele ce se intampla in presa din romania
  • Gigelone cel Mindru Gigelone cel Mindru
    @Andrei Exact cum le-a zis ala au exacutat. Nu stiu la Realitatea. La Catavencu Buscu venea de la Vintu cu liste de personaje politice despre care nu trebuia sa se scrie nimic. Si cind se scria scotea textele din ziar. Am dovezi si marturii pentru ce zic in caz ca domul Obae doreste sa aprofundeze cazul. Nu mai vorbi prostii. Omeneste problema se pune in alt fel: tie daca ti-ar da Vintu 20000 de euro pe luna ai suge-o fara batista? Sau mie ca sa nu te superi desi in cazul meu raspunsul e clar nu. Asta da, e o discutie. Dar sa spui ca baietii aia nu au executat exact ce le-a zis Nus e o retarzenie scuzabila cumva doar daca te numeri printre ei.
  • stere stere
    gresit, timate domn, daca-mi permiti!
    ce matrapazlacuri face tipatescu e treaba lui... pristandalele care pocnesc calcaiele sunt adevaratele jeguri in aceasta poveste. Lichelele care il iau in gura pe vantul in fiece stenograma, farseurii spilcuiti pe care multi ii credeau niste adevarati maresali si carora acum li se vad tresele de majuri, pe aia tre sa ii albiti de scuipati!
  • adi salonta adi salonta
    Are dreptate C T P ,dar cand l-a lins in dos nu stia asta? De ce nu a luat atunci pozitie?
  • Despre media Despre media
    Si domnul CTP asta cam exagereaza
  • andrei andrei
    hilar. pai tocmai asta s-a si vrut din stenograme. sa-l prezinte asa. si e hilar pentru ca asta e stilul made vantu, vorbeste mult si se da mare, dar asta nu inseamna ca astia s-au executat intocmaib si de multe ori s-a vazut ca s de capul lor.un anumit deontolog, de ex, cand era la un cotidian, de capul lui, a intrevenit ca sa nu apara ceva de un pedelist cu care se avea el la catarama. hai sa fim seriosi. le-a pasat asta de ordinele lui vantu mai mult de o gramada.

Trimite un comentariu

sus