Skip to main content

Stelian Tănase, despre contractul cu Realitatea: Voi bate palma cu Vîntu peste o lună

 

Voi bate palma cu Sorin Ovidiu Vîntu peste o lună”, spune Stelian Tănase, numit săptămâna trecută director general Realitatea TV, într-un interviu acordat paginademedia.ro.

Publicitate

De ce? “Timp de o lună, voi pune la punct proiectul de relansare a staţiei. Dacă proiectul va fi aprobat, începem treaba”, explică el. De altfel, în jurul acceptării proiectului pentru 2011 se învârte tot.

S-ar putea schimba ceva în această lună? Ce vrea exact Stelian Tănase de la Realitatea TV şi unde sunt reţinerile, în interviu.

Din interviu:

  • Una este să ai un proiect aproximativ şi alta să cunoşti în detaliu problemele, să verifici audienţele emisiunilor, care sunt bugetele, să vezi publicitatea, organigrama...Asta fac acum, adun informaţii utile pentru proiectul pe care îl voi depune spre sfârşitul acestei luni. Atunci, dacă proiectul va fi acceptat, voi semna cu Realitatea TV.
  • În această lună, mă ocup sa formulez o strategie a postului. Totul depinde de proiect. Dacă nu cădem de acord, mă voi întoarce la emisiunile mele.
  • S-a luat şi o hală la Romexpo, unde se se va aduce tehnologie de secolul XXl şi unde vom putea da altă amploare programelor noastre.
  • Independenţa editorială va fi trecută în contract. E o condiţie sine qua non, ca să asum directoratul.
  • Războiul lui Sorin Ovidiu Vîntu cu Băsescu nu este războiul Realitatea TV cu Traian Băsescu.
  • Nu cred că trebuie insistat pe aspectele triviale ale unui subiect, oricare ar fi el. Nu trebuie să creezi panică, doar ca să faci rating. Trebuie să facem măcar minime corecţii pentru a limita derapajele de acest tip.
  • La BBC, această isterie nu există nici chiar în situaţii grave, atentate cu bombe, etc.
  • Sunt aceiaşi 20-30 de invitaţi care se rotesc la toate emisiunile şi la toate televiziunile. Vom face o selecţie a lor.

Interviul, pe larg:

Petrişor Obae: Sunteţi de câteva zile director general. Când veţi lua primele măsuri şi care vor fi acestea?
Stelian Tănase
: Am venit de la Paris joi seara, vineri am avut toată ziua întâlniri. Asta voi face toată luna. Am discutat cu managerii, cu Mihnea Vasiliu, cu Sorin Enache, cu Roxana Niculescu, cu şefa ştirilor, iar sâmbătă am vorbit şi cu Vîntu. Am stabilit că în octombrie să adun date şi apoi să conturez un proiect. Dacă acest proiect va fi acceptat, voi accepta să conduc postul de televiziune.

Acest proiect nu există deja?
Acum două săptămâni am avut o discuţie cu Sorin Ovidiu Vîntu, la nivel de principii: ce ar trebui făcut, cum putem creşte audienţa etc. Săptămâna trecută, marţi seara târziu, a venit telefonul – nici nu eram în ţară. Am acceptat de principiu - în urma discuţiei avute cu câteva zile înainte - să conduc Realitatea TV.

Propunerea a fost o surpriză, dar mi-am spus de ce nu. În fond fac televiziune din 1999, jurnalism din 1990, sunt la RTV încă din 2001, predau un curs despre „Impactul televiziunii asupra societăţii” la nivel masterat... Am scris două romane inspirate de lumea televiziunii, „Playback” şi „Maestro”.

Dar una este să ai un proiect aproximativ şi alta să cunoşti în detaliu problemele, să verifici audienţele emisiunilor, care sunt bugetele, să vezi publicitatea, organigrama...Asta fac acum, adun informaţii utile pentru proiectul pe care îl voi depune spre sfârşitul acestei luni. Atunci, dacă proiectul va fi acceptat, voi semna cu Realitatea TV.

Spuneţi “dacă va fi acceptat”. De ce aveţi reţineri? Este vreo problemă?
Sorin Ovidiu Vîntu a fost de acord cu principiile proiectului. Adică să aplicăm regulile BBC. Nu văd de ce să nu fie de acord cu restul. Totuşi, până când proiectul nu e acceptat, nu e nimic sigur. Acum suntem la premise, concluziile vin mai târziu. Vor fi unele schimbări în grilă. De asta am fost adus, să fac schimbări.

Vom avea câteva formate şi moderatori noi, dar mai e mult până departe, şi vreau să mă grăbesc încet. Abia am început întâlnirile cu cei care m-ar putea ajuta. Apoi pornim la treabă. Dar numai pe baza unui proiect bine cântărit, realist şi fezabil. Se aşteaptă minuni de la mine, dar e sigur că nu voi face niciuna.

Ce aţi vorbit cu Vîntu sâmbătă? Dar de ce această reţinere a dvs.?
Pentru că proiectul nu este gata. Există însă un calendar: luna octombrie cercetare, redactare, cam la 1 noiembrie suntem gata şi dăm drumul la proiect. Se vor vedea schimbări cred abia la mijlocul lui ianuarie.

Dacă nu cădem de acord, mă voi întoarce la emisiunile mele.

Spuneţi BBC, dar este destul de vag. Ce veţi face exact?
În sinteză, vom face tot ce înseamnă BBC: informaţie de bună calitate, verificată şi sobrietate. Asta e una. Doi: avem câteva probleme în prime-time şi în week-end. RTV este totuşi, să nu uităm, pe locul 3 în audienţe, după ProTV şi Antena 1 (după media pe zi nota red.), ceea ce pentru o televiziune de nişă e foarte mult. Trebuie să ţinem pasul, lucrurile se mişcă foarte repede. Vin câţiva ani dificili pentru jurnalişti şi trebuie să fii pregătit şi bine poziţionat.

Numai dacă ne gândim că între 2012 şi 2014 avem încă un ciclu electoral. Ce să mai vorbim despre criza asta economico/financiară care nu se mai termină.

Sunt şi lucruri mai mărunte care se cer rezolvate. Un exemplu: pentru talkshow-uri. În weekend politicienii, persoane publice, în general pleacă la casele lor de vacanţă şi este greu să aduci invitaţii. Televiziunile de ştiri suferă - televiziunile generaliste care dau meciuri şi filme fac audienţă.

Caut formate şi abordări noi ca să rezolvăm problema. Alt punct: avem ceva planuri. S-a luat şi o hală la Romexpo, unde se se va aduce tehnologie de secolul XXl şi unde vom putea da altă amploare programelor noastre.

Şi cine conduce staţia în această lună?
Se ocupă managementul postului: Emil Hurezeanu, Sorin Enache, Cătălin Popa, ca şi până acum. În această lună, mă ocup sa formulez o strategie a postului. Totul depinde de proiect. Dacă nu cădem de acord, mă voi întoarce la emisiunile mele.

Emisiunile dvs (3x3, Tănase şi Dinescu) vor continua în această lună?
Nu stiu exact, e de gândit şi acest aspect. Dacă voi conduce staţia, va fi cam problematic, pentru că opiniile mele pot implica Realitatea TV şi pot fi interpretate ca fiind linia postului. Am văzut că la Antena 3, directorul postului, Mihai Gâdea are emisiune. Eu sunt tentat să renunţ.

Când cineva a intrat peste mine, am plecat

Sorin Ovidiu Vîntu declara că în urmă cu doi ani a avut o înţelegere cu Traian Băsescu pentru susţinerea la referendum. Era o formă de a spune că poziţia Realitatea TV a depins de această înţelegere. Cum veti asigura independenţa editoriala?
Independenţa editorială va fi trecută în contract. E o condiţie sine qua non, ca să asum directoratul.

Războiul lui Sorin Ovidiu Vîntu cu Băsescu nu este războiul Realitatea TV cu Traian Băsescu. Ştiu că aceasta este imaginea care s-a conturat. E păcat pentru că mulţi jurnalişti de la RTV îşi fac foarte bine meseria. Ei şi-au exprimat opiniile, fiecare cum a crezut de cuviinţă.

Băsescu are susţinători, OK. Şi-au exprimat aceste simpatii la RTV. Alţii îl contestă; şi ei s-au exprimat liberi în emisiunile lor la RTV. Nu a existat o direcţie în staţie "apăraţi-l pe Băsescu" până la referendum, când Vîntu şi Băsescu erau în relaţii bune, şi una “săriţi pe Băsescu”, când cei doi s-au certat.

Percepţia asta a venit şi de la Cotroceni, unde există părerea că jurnaliştii care îl critică sunt tonomate, mercenari vânduţi mogulilor care îi plătesc, iar cei care îl laudă sunt nişte profesionişti integri. Ar fi simplu dacă ar fi aşa. Sunt oameni oneşti şi colo şi colo, ca şi tâmpiţi şi pramatii în egală măsura. Eu l-am criticat la referendum, (deşi referendumul a fost o prostie), dar nu mi-a spus nimeni, la Realitatea TVnu îl mai critica pe Băsescu” pentru că avem o întelegere cu el. Or fi avut, eu nu am simţit.

Şi dacă va încerca să facă presiuni ?
Plec. E simplu.

Dacă se amestecă Vîntu plecaţi ?
Absolut. Când cineva a intrat peste mine, am plecat. Aşa am făcut până acum peste tot unde am lucrat în televiziuni. E chesitune de integritate. Ţin să fiu respectat ca profesionist şi nu vreau să fiu folosit. Doresc doar să mă exprim şi să creez un cadru în care şi ceilalţi să se exprime liber.

De ce depinde proiectul dvs ?
Orice împrospătare a postului necesită un buget, iar acum, în criză, publicitatea – singura sursă de finanţare a unei televiziuni private – este la un nivel scăzut şi va mai scădea în 2011. Există aşadar o problemă mare de finanţare.

A doua problemă este că trebuie formată o echipă care să asume proiectul. Singur nu pot să fac nimic. Bătălia pentru audienţă este extrem de dură, dar nu vom accepta să o ducem cu mijloacele impuse din păcate de la o vreme de canibalizarea spaţiului public. S-a ajuns prea departe cu insultele şi vulgarizarea. Avem nevoie de argumente în orice controversă. Voi încerca să impun civilitatea ca ton. Sunt curios să văd dacă şi publicul doreşte decenţă sau vrea în continuară bălăcăreala şi băşcălia joasă.

Asta a fost şi o parte din înţelegere, să facem corecţii pentru a limita derapajele

Exagerarea unui cutremur, cazul Mădălina Manole... Cum vor fi tratate subiecte de acest gen?
Vedeţi dumneavoastă, există o tiranie a publicului. Este o presiune a telespectatorului pe anumite subiecte şi personaje. Nu poţi ignora această presiune, e cerere a pieţei. Suntem o televiziune comercială dependentă de succesul la public. Fără asta, putem să ne ducem acasă. Problema este însă atitudinea.

Nu cred că trebuie insistat pe aspectele triviale ale unui subiect, oricare ar fi el. Nu trebuie să creezi panică, doar ca să faci rating. Trebuie să facem măcar minime corecţii pentru a limita derapajele de acest tip.

Lumea se mai încinge, este criză şi moderatorii se mai înfierbîntă şi ei, sunt oameni. Voi încerca (nu stiu dacă voi reuşi) o altfel de abordare. La BBC, această isterie nu există nici chiar în situaţii grave, atentate cu bombe, etc.

Vom încerca să ne păstrăm sîngele rece, ca să fim o voce chiar mai ascultată ca azi. Apoi, cred că trebuie aduşi în platou oameni care se pricep la subiect, care au informaţii, care au o expertiză în materie, (experienţă în domeniu, cărţi, doctorate, etc...). Mai multă informaţie exactă aduce inerent mai puţină vehemenţă şi agresivitate.

Vreau să mai punctez ceva. Sunt aceiaşi 20-30 de invitaţi care se rotesc la toate emisiunile şi la toate televiziunile. Vom face o selecţie a lor. Nu va fi o listă neagră, detest cenzura, dar cred că e bine că dacă ai fost invitat la ora 16.00 să nu mai fii şi la 20,00. Nu ar deranja pe nimeni dacă ar fi varietate mai mare de figuri pe ecran.

Înţeleg că se lucrează sub presiunea timpului şi este dificil când zilnic sunt 50 de invitaţi în studio, să găseşti chiar pe cine trebuie, dar vom face un efort în acest sens. Cu ce şanse de reuşita, nu ştiu. Ar trebui să existe o bază de date cu experţii în cele mai variate zone. Aşa se întâmplă şi la BBC. Sigur, trebuie discutat şi cu moderatorii, introduse nişte reguli simple cu privire la frecvenţa apariţiilor, etc. Evident, dacă proiectul se acceptă, aici este miezul problemei.

Vă sperie noua dvs postură?
E o provocare. În plus, la vârsta mea mă sperii mai greu. Numai medicul mă mai sperie când îmi spune că analizele nu prea sunt în regulă.

Sursa foto Stelian Tănase: Adevărul

Foto Sorin Ovidiu Vîntu: Evenimentul zilei

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Alf Alf
    "Războiul lui Sorin Ovidiu Vîntu cu Băsescu nu este războiul Realitatea TV cu Traian Băsescu"....Pai, ai impresia ce suntem prosti sau traim pe alta lume. E suficient sa-ti revezi propriile emisiunii cu panarama de Dinescu, sa reauzi ce ai spus, ca sa te lamuresti singur de orientarea ta si a postului unde numai publicitatea si Meteo nu-l injura pe Presedintele Romaniei. In ceeace priveste asazisa sustinere a lui vantu pentru Basescu... e o goanga lansata de banditul de Vantu pentru ametirea bizonului. Nu tine!
  • T T
    Domnule Tanase, tipa integritatea de jurnalist in dvs. Dar in momentele in care spatiul public avea nevoie de prezentarea obiectiva a masurilor economice luate de guvern unde va aflati? De ce nu clamati si atunci independenta editoriala? De ce nu se revolta jurnalistul din dvs? Mi-ar fi jena, pe cuvant de onoare, sa mai pronunt cuvinte precum ”integritate” si ”etica” dupa derapajele efectuate chiar de dvs. cu atata lipsa de gratie si de orice profesionalism in emisiunile de la Realitatea. Bucuresti Strict Secret - doar acolo faceti o treaba buna, pentru ca va faceti meseria de istoric. In rest, ca jurnalist, cam greu.
  • elena elena
    Stelica,mai ia una mica!
  • GRIVEI GRIVEI
    "În sinteză, vom face tot ce înseamnă BBC: informaţie de bună calitate, verificată şi sobrietate." :-))
    Cand se va intimpla asta domnule ST ??? In 201x ? sau 202y ?
    Asa de mult mi-as fi dorit sa va pot crede domnule ST. Noi suntem pt Dvs niste Grivei.
    Ma intreb cum de mai aveti curajul sa mai iesiti pe sticla sau va bazati ca avem memoria scurta si asa cum si Paunescu s-a intors tot asa si dvs veti putea trai bine mersi si in continuare.
  • grivei grivei
    Cel mai nou banc cu Stelica Grivei Tanase:

    SOV: O sa castige Geoana, Stelian.
    Stelian Tanase: Sa te auda Dumnezeu!
    Dumnezeu: Sa trecem… *




    *aluzie la replica repetitiva a lu’ Vantu la orice intrebare inconfortabila din emisiunea “Vorbe Grele” a Lingaului.
  • săgetător săgetător
    O zicală:"Spune-mi cu cine te însoţeşti ca să-ţi spun cine eşti". Domnul Stelian Tănase fiind sub călcâiul lui.... escrocul S.O. Vântu nu poate decât să-i execute ordinele-i mizerabile de om neşcolat.. Dar o simplă caracterizare a celor de sub slabul călcâi a escrocului Vântu lămureşte totul şi se rezumă la "nema talent, nema caracter". Cam asta-i REALITATEATV.
  • maria maria
    Daca vreti sa faceti emisiuni serioase ca la BBC de ce nu incepeti cu emisiunea dvs "Tanase sio Dinescu ",, care e cel mai mizerabil "TOCSOU" din cite sint pe tv romanesti.?Dvs ati fost vreodata obiectiv sau ati criticat cu argumente ca sa va credem ca aveti intentii bune?Dvs demult nu mai sinteti un reper de moralitate asa ca banii lui Vintu sint cei care dau tonul nu dvs care n-ati stiut nici in 90 ce vreti si nu stiti nici acum.Daca sti fi stiut ati fi pastrat o linie .Realitatea este asa cum bine spunea cineva"un cal mort".Nu am incredere in dvs sinteti vindut.
  • gogu gogu
    Pai,englezii au BBC pentru ca sunt englezi.Noi avem ce avem pentru ca suntem romani.Publicul face mai devreme sau mai tarziu trendul.Totul trece prin publicitate si puncte platite .Sunt curios cum o sa vanda intervalul 15-55 cu format de tip BBC.Companiuile de pub platesc cel mai bine acest interval,exact asta ,mai ales la zona de 15-35 nu are la noi nicio legatura cu formatul BBC.De unde si disperarea si tabloidizarea.Cand vorbesti despre pensii de pilda,se uita multa lume,e rating dar cu public de peste 40 de ani.Cand vrei banii pe publicitate,constati ca nu-i incasezi.Din ce spune,se vede ca Stelian Tanase e picat din pom si pomul e in aer.Succes:)
  • Pandele Pandele
    E foarte tare gluma cu BBC ! Doar pentru ca s-a uitat la cateva emisiuni BBC nu inseamna ca si intelege ce anume face ca BBC-ul sa fie ceea ce este. Si doar dorinta de a fi BBC nu e suficienta, mai trebuie si know how-ul.
    Partea si mai amuzanta e ca la Realitatea FM (adica peste drum de Realitatea TV) au lucrat multi oameni de la sectia romana a BBC, dar nimeni nu i-a bagat in seama, ca erau prea ocupati cu modelul RTV.
    Admitand prin absurd ca BBC-ul e modelul, ar trebui dati afara 90% din actualii angajati, care nu numai ca nu stiu valorile editoriale ale BBC-ului, dar nici nu le-ar putea intelege. Iar prima propunere de director editorial - Anamaria Lembrau - era chiar cea care intelegea cel mai putin. Adica deloc.
    Si chiar daca i-ar da afara, pe cine ar putea angaja ? Oamenii care impartasesc valorile BBC nu s-ar angaja la RTV.
    O dilema din care Stelian Tanase n-are cum sa iasa. Proiectul e mort inca de pe acum sau e un exercitiu de PR lamentabil.
  • kolo kolo
    Nu ar fi mai corect sa nu se mai tot invoce BBC-ul? Zici ca e sfintele moaste. Stiri corecte si echilibrate nu e de ajuns?
  • Kaka Kaka
    Cu prezentatori care nu sunt capabili sa pronunte Newsweek(cea de dimineata) si cu o alta cu timbru si accent de tarla pe cer n-o vede nimeni cum spune POIMINE si PROPIETAR(una Adriana nu-mai-stiu-cum) o sa aveti un mare succes in continuare. Apoi Marele Cosmin Stan care are o voce sparta si fara volum, incat iti vine sa-i oferi la fiecare secunda cate un pahar cu apa sa-si umezeasca gatlejul. Ah, sa nu mai zic ca toate gagicile-reporter sunt urate trei zile si trei nopti. Frate! Asta-i criteriu de angajare? Cine-i mai urata si mai urata din tara hop la Realitatea?
  • uck uck
    mi se pare putin hilar ca sa speri ca o afacere de presa finantata de Vantu poate fi echidistanta. uitati-va ce s-a intamplat cu scandalul dela Academia Catavencu si chiar cu Realitatea TV. sincer eu nu vad nici o echidistanta, sau daca o fi e ascunsa bine. sa fim seriosi, Vantu nu baga bani in presa ca aceasta sa fie echidistanta ci ca sa-i slujeasca interesele. altfel daca vrea sa investeasca sunt convins ca gaseste multe alte domenii unde investitiile sale ar fi mai profitabile si mai usor de controlat.
  • flaviu flaviu
    Modelul BBC? Hai mai, forbesti serios? Seriozitate, sobrietate, emisiuni calitative? Hai mai...te depasesti pe tine. Auzi ca romnul e masochist si prefera sensazionalul. Oare cine face trendul, publicul ori mediatorii? Bineee mai, hai ca asa e, publicul face trendul. Educati publicul pentru calitate, nu va mai ascundeti sub propria voastra prostie. Nu cred dimic din ce spune si face media...sa fim seriosi.
  • George George
    Ce bine ar fi daca ati plati si salariile restante...
  • Jocuri Barbie Jocuri Barbie
    bravo lui

Trimite un comentariu

sus