Skip to main content

TVR STRÂNGE PUNGA: A renunţat la Mondialele de gimnastică, la Formula 1 şi la rugby. Jocurile Olimpice din 2012 vor fi sublicenţiate

 

Televiziunea Română strânge punga pentru a acoperi deficitul. Mai multe competiţii vor fi sublicenţiate. Ieri, Comitetul Director al TVR a aprobat începerea negocierilor pentru sublicenţierea unor competiţii aflate în portofoliu. E vorba, printre altele, de Jocurile Olimpice din 2012, Mondialele de fotbal şi competiţiile de patinaj.

Publicitate

La alte competiţii TVR a renunţat deja. Postul public rămâne cu Liga Campionilor (competiţia care a cauzat cea mai mare gaură).

Ce nu vom mai vedea la TVR şi câţi bani a făcut postul public până acum din Liga Campionilor, în continuare:

  • Contractul cu Federaţia Română de Rugby a fost reziliat la jumătatea derulării lui, după cum a declarat pentru paginademedia.ro Andi Vilara, şeful departamentului Sport.
  • Andi Vilara, pentru paginademedia.ro: “Am renunţat la mai multe contracte tradiţionale la TVR: Campionatul Mondial de atletism, Campionatele Mondiale de Gimnastică, unele meciuri ale naţionalei, refuzând să intrăm în sarabanda creşterii preţurilor generată de apariţia posturilor de nişă deţinute de distribuitorii de servicii de telecomunicaţii”.

Alte măsuri:

  • “Am sublicenţiat mai multe competiţii (CM de fotbal din Africa de Sud, Cupa Mondială de la Oradea şi Campionatul European de polo de la Zagreb) şi vom continua să cesionăm drepturi pentru diferite programe sportive”
  • Din informaţiile paginademedia.ro, meciurile de la Mondialul din Africa de Sud au fost sublicenţiate către Romtelecom, care le-a difuzat pe Telesport (în vară nu era încă lansat postul propriu Dolce Sport)
  • "Nu mai cumpărăm programe scumpe"
  • "Am micşorat costurile de producţie."

UEFA Champions League, cea mai mare gaură

TVR rămâne cu Liga Campionilor, competiţie care a lăsat o gaură uriaşă în bugetul TVR. “Vorbim de o pierdere de vreo 90% în acest contract”, spunea Andi Lăzescu, preşedintele TVR, la puţin timp după preluarea mandatului. Dacă valoarea contractului TVR este de aproximativ 35 de milioane de euro, rezultă un deficit consistent.

Paginademedia.ro a calculate cât publicitate au adus meciurile din Liga Campionilor în primul sezon din cele trei cumpărate, 2009 – 2010. Estimările indică aproximativ 1,5 milioane de euro din publicitatea inserată în timpul partidelor.

Andi Vilara a declarat, pentru paginademedia.ro, că TVR va continua să difuzeze meciurile UEFA Champions League:

TVR a achitat sezonul 2009-2010 şi a reeşalonat plăţile pentru sezonul actual. Valoarea tranşelor, conform contractului, diferă de la un sezon la altul.”

„Vânzarea de publicitate a fost afectată atât de scăderea bugetelor unor clienţi tradiţionali ai Champions League (categoriile: auto, servicii financiare, retail de electronice şi electrocasnice), cât şi de scăderea preţului punctului de audienţă pe piaţa media, inclusiv pe canalele TVR. Din informaţiile pe care le am, preţului punctului de audienţă pe piaţa TV a scăzut, în ansamblu, cu aproximativ 40-50% în ultimii doi ani.”

Andi Vilara spune că nicio televiziune nu putea câştiga din Liga Campionilor:

“Înainte ca TVR să înceapă să transmită meciurile din Champions League, echipa TEAM (reprezentantul UEFA) a sosit la Bucureşti, pentru o prezentare tehnică a competiţiei. Ei spuneau la vremea respectivă că nicio televiziune – fie ea publică sau comercială – nu are, de regulă, un profit direct din difuzarea UCL. Că este genul de produs premium care poate creşte audienţa unei staţii şi care, indirect, poate ajuta ulterior la negocierile de vânzări prin prisma acestui lucru.”

Bute, o achiziţie riscantă

Difuzarea meciului de box disputat de Lucian Bute ar fi fost prea riscantă, explică Andi Vilara:

"Am fost acuzaţi că nu am cumpărat drepturile de difuzare a meciului de box profesionist dintre Lucian Bute şi Jesse Brinkley, care ar fi costat 100.000 de euro, potrivit sumelor vehiculate în presă. Dată fiind starea pieţei de publicitate la ora actuală şi presiunea contractelor încheiate în vremurile de creştere economică, eşti de două ori mai atent la costul de oportunitate decât altădată.

În special când e vorba de sporturi aşa-zis „riscante” – un K.O. poate încheia în câteva minute o transmisiune scumpă. Şi, mai ales, în condiţiile în care clienţii de publicitate evită să se asocieze cu acest sport. Acesta este un exemplu de măsură de precauţie financiară. Toate televiziunile sunt atente la costuri în această perioadă."

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • liviu liviu
    SE PUTEA FACE UN EFORT ....VORBA CELORLALTI BAIETI...ITI ASUMI O GAURA DE 35 DE MILIOANE PE FOTBAL...SI NU POTI DA SI 100000 PENTRU UN CAMPION MONDIAL ROMAN....RUSINE TVR..OAMENI PROSTI SI NEPERFORMANTI
  • Emil Emil
    TVR prin cei ce stabilesc managementul sunt penibili. Cine naiba a fost acela care a stabilit cumpararea drepturilor pentru Champions League? Puteau sa ramana cu acele competitii traditionale, cu publicul ce se formase in timp. S-au intins mai mult decat ii duce plapuma iar ca sa il vedem pe Bute trebuie sa apelam la YouTube si transmisii din Albania sau de cine stie unde. :(
  • Horea Horea
    Misule!
    Ce sa zic: m-ai "ochit"!
    Dar sa stii ca nu exista LENE ardeleneasca. Poate comoditate si uneori dorinta (prin comoditate) de a starni interes.
    Nu mai recurg, de aceea, la detalii.Imi starnesti insa o curiozitate: "institutie comunisra" privata (nu de stat!), dupa parerea matale, mai exista?
  • misu misu
    Horica, mandru ardelean ce esti, ca moldovean nu mi te pot inchipui, ce vrusasi sa spui ? Pune frate toate informatiile in propozitie ca nu sunt Urania. Sau e din cauza de lene ardeleneasca.
  • Cristi Cristi
    Steaua e steaua, chiar si in B daca joaca si e transmis de NationalTv, tot scoate mai mult decat CFR in Cl.

    Habarnagiul Cernat lucreaza cu oamenii pe care i-a gasit in TVR, care nu cred ca il iubesc prea tare dupa ce a fugit cu liga acum cativa ani. Intereseaza-te ce invitati are la Eurosport si ce a avut la turci. Oamenii care sunt in spatele lui acum sunt vinovati pentru invitati si subiecte. Se cere o restructurare, dar nu se prea poate la cate rude sunt acolo.
  • Horea Horea
    Cousin
    Nu "baga" fotbal doar fiindca-i mai simplu, ci pentru ca-i urmarit de mai multa lume.
  • Horea Horea
    Mişu-lică!
    Daca consideri ca TVR-ul e ultima ...., inseamna ca si tu esti tot cu gandire comunista!
    Ce rost au statiile locale? Doar daca esti un MITIC mic nu-ti poti da seama de rolul lor.
  • Cousin Cousin
    Horea... Formula 1 e prea mult, ai dreptate. Baga fotbal, e mai simplu.
  • misu misu
    Bai da un pic de restructurare la oameni v-ati gandit? Da sa inchideti rahaturile alea de tvr3 sau tvr info nu v-a dat prin cap? Ce rost au statiile locale platite din bani publici ? Statul trebuie sa asigure stiri corecte ceea ce nu se intampla si ceva cultura ca nu prea mai da nimeni bani pe ea, nu sa inbuibe parazitii proveniti din familii de politicieni sau mai stiu eu de unde.
    TVR-ultima institutie comunista din stat.
  • Mihai Voiculescu Mihai Voiculescu
    probabil multe vor ajunge la RDS, Media Pro si RTC :) poate si ceva pe la Intact. Dar cum Intactu deja a cedat de anu` trecut primele optini ale Ligii1 catre RDS am ceva retineri ca au bugete si pentru asa ceva.
  • Zoon Politikon Zoon Politikon
    Formula 1 merge la DigiSport
  • Baimareanul Baimareanul
    Bai TVR. Ce-ar fi sa refuz si eu sa mai platesc abonamentul fiindca reprezentati o investitie riscanta? Deci voi habar n-aveti nici macar pretul transmisiei? Va luati doar dupa surse vehiculate in presa? Nu mai spun ca in gala respectiva boxau si Adrian Diaconu si Jo Jo Dan asa ca era foarte putin probabil sa se termine totul in 3 minute. Sunteti jenanti.
  • Horea Horea
    In SFARSIT!!!
    Se scoate din grila TVR "Formula 1". De cata vreme tot propun , factorilor in cauza, o asemenea atitudine sau decizie!
    Desigur era o manifestare spectaculoasa pentru unii. Dar prea se repeta identic acelasi traseu, comparativ cu alte sporturi mai variate si cu mult mai IEFTINE pentru bugetul firav al TVR-ului.
  • laurentiu laurentiu
    sunt curios cine preia F1, pe bune :)
  • Horea Horea
    Si inca ceva domnu' "geo":
    Bute n-a reprezentat Romania in respectiva competitie.
    Cati din cei care au urmarit meciul de box (din alte tari) stiu ca Bute e roman?

Trimite un comentariu

sus