Skip to main content

EXCLUSIV: Adrian Halpert a demisionat de la Adevărul

 

ACTUALIZARE: Noul director editorial va fi, cel mai probabil, Corina Drăgotescu. O decizie finală va fi luată mâine.

Publicitate

Adrian Halpert a demisionat în această dimineaţă din poziţia de director editorial al Adevărul Holding. Demisia lui vine la doar câteva ore după ce Adriana Halpert a demisionat de la conducerea revistei Forbes.

Meseria noastră nu mai este respectată în această companie, spune Halpert într-o scrisoare către colegi.

Halpert: "a sosit o echipă de barbari care s-a înstăpânit peste festin urcându-se cu picioarele pe mese şi îndesându-şi bucatele în gurile flămânde cu mâini unsuroase".

Scrisoarea lui Halpert către colegi:

M-am gandit mult inainte de a scrie aceste randuri. Daca au vreun rost… Daca mai conteza pentru cineva. Mi-am dat seama ca le datorez o explicatie oamenilor cu care am lucrat in ultimii patru ani. Celor 50 de jurnalisti care mi s-au alaturat in toamna lui 2006, celorlalti, care au venit pe parcurs, celor pe care i-am adus ulterior.

Le-o datorez celor care au fost alaturi de mine si le-o datorez, in egala masura, si celor care ma contesta. Le-o datorez celor care m-au vazut ca, in ultimele luni, m-am izolat si nu am putut sa le explic de ce, pentru ca nu am putut sa-i mint in fata ca totul e frumos si bine.

In aceasta dimineata mi-am depus demisia. Nu mai pot ramane in Adevarul Holding. Nu mai pot ramane intr-un loc in al carui viitor nu mai cred. Nu mai vreau sa spun si sa fac lucruri in care nu cred.

Viata e mult prea scurta - imi spunea aseara un prieten si are mare dreptate - ca sa ti-o irosesti in razboaie marunte, in confllicte cu oameni marunti. Dupa 19 ani de presa la cel mai inalt nivel, a sosit momentul sa trag linie. In meseria asta, daca nu pui tot sufletul in ceea ce faci, daca nu mai crezi in viitor, mai bine o lasi balta si o iei de la capat.

Imi amintesc de momentul in care, in octombrie 2006, am pasit pentru prima oara in Adevarul Holding. De fapt, impropriu spus Holding. Era, atunci, in camerele intunecoase si mirosind a vechi din Casa Presei Libere, un ziar Adevarul care tragea sa moara, care nu mai vindea nici 4.000 de exemplare la chioscurile de presa.

Mai era, doar intr-un sfert din parterul sediului de azi, un ziar pe nume “Averea”, cu vreo 20.000 de exemplare vandute, cu vreo 40 de oameni inghesuiti pe un hol fara lumina naturala, care lucrau la niste calculatoare antice si care se furisau pe langa pereti atunci cand aparea “patronul”…

De acolo si pana la ceea ce este astazi este déjà istorie. Ar fi redundant sa ma apuc sa enumar locurile intai pe care le ocupa astazi diferitele publicatii pentru care lucrati.

O sa aud iarasi de zecile de milioane de euro investiti de Dinu Patriciu! E adevarat. Au avut un rol covarsitor si pentru asta ii multumesc. Fara acele milioane nu s-ar fi putut. S-a cumparat cota de piata!, ar zice un cunoscut de-al meu si de-al vostru. Asa e! Cunoaste cineva o alta reteta de crestere rapida decat aceea de a investi sustinut, de a combina investitiile cu un management profesionist si cu o echipa editorial inspirata? Eu, nu!

A sosit o echipa de barbari care s-a instapanit peste festin

Ceea ce s-a intamplat la Adevarul Holding in ultimii patru ani este unic in presa romana si, probabil, nu numai. Dar, cum din pacate se intampla de obicei, exact in momentul in care masa a fost intinsa, bucatele aduse, iar roadele trebuiau culese, a sosit o echipa de barbari care s-a instapanit peste festin urcandu-se cu picioarele pe mese si indesandu-si bucatele in gurile flamande cu maini unsuroase... Nu vreau sa-i jignesc pe toti cei sositi in companie in ultimele sase luni. Departe de mine acest gand. Multi dintre ei sunt oameni de isprava. Cei la care ma refer se stiu ei bine…

Asta n-ar fi o problema pana la urma. E treaba sefului de carciuma ce face cu mesele sale (apropos, i-am spus unui domn, prin aprilie anul acesta, ca el nu e sef de sala, iar noi, jurnalistii, nu suntem chelneri ca sa ne comande ce vrea el; n-a inteles si nu va intelege niciodata, pentru ca e format in mentalitatea de sef de sala).

Adevarata problema este ca meseria noastra nu mai este respectata in aceasta companie. Ca jurnalistul a ajuns aici pe ultima treapta o falsei evolutii din trust. Iar daca voi puteti accepta acest lucru, daca puteti trai impacati cu el, eu nu pot.

Imi pare rau ca am plecat de la Ringier Romania. Imi pare rau acum ca am convins atunci 50 de oameni sa ma urmeze. Imi pare rau, pentru ca daca as fi stiut ca promisiunile si angajamentele patronului vor dura doar trei ani si jumatate, nu as fi facut acel pas si nu le-as fi dat vietile peste cap. Si, poate, istoria presei din Romania s-ar fi scris altfel din 2006 si pana acum. Cine stie?

Ma doare sufletul sa vad cat de jos a ajuns presa din Romania si nici nu vreau sa ma gandesc cat de mult mai poate cobori. Nu vreau sa va impartasesc aici cate lucruri revoltatoare am aflat in ultimii ani si cum se fac jocurile.

Nu e nici locul, nici momentul. Oricum, sunt convins ca ma voi intalni cu multi dintre voi in viitorul vietii mele profesionale, pentru ca las in urma unii dintre cei mai buni oameni din presa romaneasca. Ca sa ma intelegeti mai bine, va spun doar doua lucruri:

1. La 1 aprilie 2010, scrisoarea lui Razvan Corneteanu catre fostii sai colegi mi s-a parut violenta, exagerata si nedreapta. Cu durere va spun ca a avut dreptate… Recititi-o. E inca pe Intranet. Din pacate, as mai putea adauga capitole intregi la acea scrisoare…

2. Nu l-am simpatizat pe Traian Basescu niciodata. Am fost, intotdeauna, critic in editorialele mele fata de persoana presedintelui. Paradoxal, acum ii dau dreptate in multe chestiuni legate de presa. Dupa ce vezi, traiesti si auzi anumite lucruri, ti-e greu sa mai cosmetizezi adevarul. Dar despre asta, altadata…

Nu vreau sa devin patetic, asa ca ma pregatesc sa inchei. Sunt trist pentru ca las in urma buni prieteni, buni colegi, profesionisti adevarati, dar si colegi cu care nu m-am simpatizat, dar ne-am respectat. Nu vreau sa dau niciun nume, pentru ca nu ar avea niciun rost…

Mi-as dori sa va spun sa stati linistiti. Mi-as dori sa va spun ca va fi bine. Mi-as dori sa va spun ca veti fi respectati, ca veti fi apreciati. Mi-as dori sa va spun ca toate lucrurile se vor aranja de la sine. Mi-as dori sa va spun ca va las pe maini bune. Mi-as dori sa va spun ca veti fi cantariti in functie de performante, de pricepere, de corectitudine, de valoare morala. Din pacate, nu pot! Mi-as dori sa va spun ca vor veni vremuri mai bune. Din pacate, stiu bine ca vor veni vremuri mai proaste!

Credeti ca e intamplator faptul ca toate produsele AdH, fara exceptie, cad incepand cu luna aprilie a acestui an? Credeti ca este intamplator acest declin, pe linie? Vi se vor spune vorbe mestesugite. Despre viziune, despre misiune, despre un viitor stralucit.

Se va arunca, ca intotdeauna, cu noroi catre cei care pleaca. Nimic nou sub soare! Din pacate insa pentru artizanii blabla-ului, matematica inseamna cifre. Cifre seci, fara loc de intors. Uitati-va pe rezultate. Ele vorbesc mai mult decat o mie de cuvinte!

Unii dintre voi se intreaba ce voi face? Nu stiu. Deocamdata, vreau sa ma odihnesc, sa-mi trag sufletul si sa mananc o suta de lamai in incercarea de a indeparta sila ce ma incearca. Merit o scurta pauza dupa 19 ani profesionali nebuni, nebuni, nebuni. Apoi, o voi lua de la capat. Pe forte proprii. Cu ce stiu si cu ceea ce am invatat. Asa cum am facut intotdeauna. Pentru ca tata n-a avut niciodata firme la care sa ma angajeze…

Nu va faceti griji. Sunt convins de faptul ca, asa cum va spuneam mai sus, cu multi dintre voi ma voi revedea. Sunt sigur ca va iesi soarele si pe strada presei. Asa ca va spun doar “La revedere”.

Adrian Halpert

Director editorial demisionar Adevarul Holding

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ion Ion
    Cand spui despre un produs ca e premium doar pentru ca are multe pagini stufoase, asa cum este si a fost adevarul, cand isi vinde ziarele doar din cauza promotiilor dar informatia e zero, oricum nu te poti lauda ca esti vreun mare sef. Se-aude don halpert?
    o vorba mai veche in comparatie cu acei 19 ani ai dumitale spune ca nu mor caii cand vor cainii. de ce le plangi tu de mila oamenilor care raman acolo? lasa-i in pace ca stiu ei mai bine sa isi dramuiasca salariile, viata si banii. Ori daca ramaneau la Ringier cu sau fara dumneata acum erau mai realizati? Acum erau someri.
    Nu vreau sa se inteleaga de aici ca eu, Ion, iau apararea vreunui barbar sau "barbar". Adevarul se duce in cap, dar asta nu inseamna ca nu se poate redresa daca se face o mica schimbare. Bine, o mare schimbare...

    Iar pentru toti papagalii care incrimineaza pe aici presa, care condamna calitatea presei si oamenii din presa, le spun sa caute naibii presa care sa le convina. Sa fie siguri ca ea exista, pentru ca ea exista. Nimeni nu ii pune sa stea sa se holbeze toata ziua la stirile despre fam varciu, tonciu, columbeanu si fotbal. ca daca vorbim despre stiri politice, cum nimeni nu e complet impartial, va gasi la un moment dat un ziarist la a carei opinie sa adereze. Recent era Mircea Badea in trend.
  • Razvan Mateescu Razvan Mateescu
    De ce nu se face referire in aceasta scrisoare la cititorii si abonații publicatiilor Adevarul Holding? Publicul este abia dedus in aceasta ecuatie, atunci cand se vorbeste de „cresteri”. E simplu! La cititorii ziarului nu se gandeste nimeni. Decat poate, de dincolo de moarte, Mark Twain, Karl May, Alex Dumas, etc, cei ale caror opere se vand de regula cu tiparitura, aceasta din urma fiind platita si lasata de foarte multe ori pe taraba de cumparatori. Publicul este o chestiune abstracta. Oare el n-ar trebui sa piarda odata cu plecarea din trust a unui om cu viziune? Dar despre asta nu se pomeneste nimic iar raspunsul este simplu: presa nu mai este in interesul cetatenilor, oamenii nu se mai regasesc in randurile bolnave si lemnoase luate de pe agentii de stiri, in lipsa unor noutati care ar fi trebuit sa umple golul lasat de epuizarea romanelor clasice, operelor, operetelor, desenelor animate si filmelor cu Stan si Bran.
  • Rocco Siffredi Rocco Siffredi
    Probabil toate reprosurile la adresa Halpertilor sunt meritate, insa uitati usor un lucru: marele pericol, cel mai mare, e pentru toti Peter L. Imre! Personaj meschin, pervers, pe care nu stii de unde sa-l apuci, genul care te lauda desantat in fata si te lucreaza pe la spate. Ca n-are caracter n-ar fi o drama, cat faptul ca e complet pe dinafara in privinta business-ului de presa. Pe deasupra, si usor analfabet, iar drept dovada sunt niste raspunsuri date de el la comentariile aparute dupa un interviu oferit lui Obae. De asemenea, cu vreo 2-3 exceptii, nea Petrica si-a adus o sleahta de directorasi pt care a cheltuit sute de mii de euro pe limuzine Mazda CX 7 si, mai nou, Ford Kuga! Astia nu fac absolut nimic, nu stiu pe ce lume traiesc. Asta in timp ce parcul auto pt redactii e jalnic, cu aceleasi harburi carora inconstientul Cornete le lasa la -15 grade cauciucurile de vara uzate dincolo de limita. Ma astept ca si viitorul director editorial sa fie tot vreun ratat resapat de pe la Philip Morris.
  • Nelu Nelu
    Daca erai multumit acolo la lucru cu Halpert sa-ti fie de bine! Eu, consumator de presa, iti spun ca am citit articole decente scrise de Halpert dar sa te mandresti ca ai condus ani de zile destinul unei subgazete precum Libertatea eu ca cititor nu inteleg! E clar?
  • Toto Riina Toto Riina
    Plecarea lui Adrian Halpert nu e nicio paguba. Omul vegeta in birou nu de cand a venit Imre, ci de cand a ajuns in Ad Holding. Asta n-a scris un reportaj in viata lui, n-a facut un interviu, n-are relatii si nici idei, nu-l cunoaste nimeni, fratilor! Vorbeste de parca EL a dezvoltat trustul, cand toata cariera lui la Adevarul a fost doar executantul lui Corneteanu. Aia care il plang sa se duca dupa el, daca le e asa far calauzitor. Dupa ce a incasat o leafa de 500 milioane pe luna, uite ca l-a ajuns constiinta de-abia cand nevasta-sa s-a trezit pusa la zid de Shrek si de proprii colegi pentru prestatia sub orice critica de la Forbes. Lumea uita prea usor cate destine a stricat acest Halpert, in complicitate cu mentorul lui, Corneteanu. A promovat el valorile? A premiat pe cineva pentru merite deosebite? A protestat cand au fost dati afara absolut degeaba Cristi Botez, Catalin Cocos, fetele de la corectura (idee "geniala" a lui Cartianu), cele de la Foto sau reporteri din AdS provincie? Sau cand au fost umiliti atatia si atatia (fosti) colegi, oprindu-li-se bani din deplasari, pusi sa plateasca fel de fel de facturi pentru vinovatii inventate?! Dimpotriva, facea economii pentru o amarata de deplasare la Chisinau, dar punea botul cu sarg la excursii de 11.000 de euro de om in toate colturile lumii, unde se ghiftuiau ei, sefii, sub inteleapta indrumare a conducatorului iubit Cornete. Se zgarcea sa ia un aparat foto de 5 milioane intr-o redactie din provincie, dar a acceptat sa-i deconteze Biancai Toma 800 euro lunar pentru o chirie in apartamentul lui Hadrian Mateescu din Baneasa.
    Mesajul lui Halpert este absolut halucinant in forma si in fond, plin de o ipocrizie crasa! Pai hoardele astea cotropitoare de ce nu le-a vazut acum doua, trei luni? Cand a stat cu ei la mese, nu le-a vazut "mainile unsuroase"? De ce nu l-a lovit in cap deontologia la prima abatere a lui Imre si a Mogulului? Stie cineva cand s-a bagat patronul sau Imre peste vreun sef de sectie, ca dl Halpert n-are niciun exemplu concret?! E o retragere fortata din joc, care putea fi macar decenta. Dar nu e.
  • ZIUA ZIUA
    Vine SRS si va tabaceste fundurile ajutat de Margarita Geica(RS), Rene Parsan(RSA), Mihai Palsu(RSA), Dragos Moldoveanu(RSA), Bogdan Comaroni(RSA) Sorin Avram(SGR). Asta-i echipa negociata.
  • Broken, Beat & Scarred Broken, Beat & Scarred
    Este prima oara cand postez un comentariu pe vreun blog, dar nu mai pot! Sunteti atatia care va dati cu parerea in necunostinta de cauza incat mi se balambane capatana.
    Asadar, tuturor celor care s-au bucurat ca au scapat de Corneteanu & Co, si acum de sotii Halpert si de Carmen Eberhat, va doresc ca din punct de vedere profesional sa reusiti sa va realizati vreodata. Dar nu veti putea, pentru ca niste motostivuitoristi certati cu limba romana - nu mai zic cu chestiuni de baza ale meseriei - si care nu au nici o legatura cu presa nu pot sa scrie decat, cel mult, la nivelul domnilor Cartianu sau Borcan: fad, neprofesionist si pupincurist.
    In general, sunteti oameni care stiu sa faca presa fix cat stiu eu chineza. Va spuneti: "as vrea sa fiu vertical, dar am un copil de crescut /rata la banca/ datorrie la soacra-mea. Nu tine, demnitatea nu o poti cumpara.
    Pentru acei subalterni care acum se bucura ca au plecat Halpetii: sunteti atat de cretini incat nu va dati seama ca deja sunteti pe faras. Sunt oameni care stiu sa faca presa si oameni care sunt doar scarta - scarta pe hartie si care se cred mari reporteri sau gen. Am o veste proasta pentru voi, astia din urma: sunteti deja morti, dar inca nu o stiti. O sa rad - mult, si fara sa ma opresc vreo 2 zile - cand o sa incercati sa va gasiti un job si toti o sa va f*** ** ***a.
    Si ultima mea asertiune: daca mai judecati vreidata un om fara sa il stiti - indiferent care - atunci, dragi prieteni, in afara de faptul ca sunteti niste frustrati si, din cauza asta, niste cretinizati in o automultumire care nu are nici o legatura cu realitatea. O sa va scutesc de chinuri!
  • Ada Ada
    Aaaa, SRS la conducerea Adevarul ar fi sutul in fund pentru trei sferturi dintre jurnalisti, ar ramane birourile goale, iar ziarul ar fi scris de Patriciu in persoana.
    Halpert a fost pe la scoli de ziaristica, spre deosebire de Peter Imre, neaparat cu L intre nume si prenume. Acest parvenit, care crede ca ziaristii sunt sclavi pe plantatiile de tutun, habar n-are de ce inseamna sa scrii un articol de ziar. Isi pune poza in ziar, vrea ca ziaristii sa/l citeze in materialele lor si sa scrie despre toate parteneriatele lui de doi lei care ii satifac interesele, ii ameninta la telefon ca/i da afara. Ba inca mai are tupeu sa le programeze si interviurile cu diversi prieteni de-ai lui de la PSD/gen Cristian Dumitrescu de la Parlament. Ce a vrut sa faca Patriciu atunci cand l-a schimbat pe Corneteanu tocmai pentru ca intervenea prea mult in editorial? Sa fie aceeasi Marie dar cu alta palarie?
    Sau pur si simplu a mintit cu nerusinare atunci cand a jurat in fata lui Dumnezeu ca nu va interveni in editorial? L-a tinut doar cateva luni!
    Sa fim intelesi nu suntem in Congo, suntem in Romania asa cum e ea de toata jena, dar constiintele jurnalistilor nu se pot cumpara.
    Cu oameni ca Imre si Patriciu nu mai da tara asta inainte niciodata!
  • neli neli
    ce ziceti de SRS in locul lui Halpert?! ca tot si-a aratat fizicul pe la Adevarul in ultima luna...
  • tantza tantza
    Orcane, te-ai ars. stai sa vezi ce te pupa skrek pt comentariul asta. si dragoteasca te iubeste mult. o sa-ti fie sefa de maine. o sa va piara piuitul la toti in doua-trei luni. stiti cine va fi la putere in Adevarul? Lili Nastase, Mihai Duta si Dan Popescu
  • Sabin Orcan Sabin Orcan
    @ Cartianu&Nahoi&Orcan:

    Demisia e un act unilateral de vointa. Ca atare, fiecare demisioneaza cand considera de cuviinta.
    Eu unul (multumesc pentru interesul aratat) nu am luat inca o decizie in acest sens. Daca o voi lua, fiti siguri ca veti afla.
    Dar vorba colegului Ovidiu Nahoi, atata vreme cat avem o tastatura in fata si putem scrie ce gandim, o s-o facem! O dovada este si editorialul meu de azi din Adevarul despre Adrian Nastase; cititi-l, va rog, inainte de a ma cataloga ca facand parte dintr-o tabara sau alta ("pro" sau "anti-Base").

    @ toti ceilalti:

    Adi Halpert este unul dintre cei mai buni profesionisti cu care am avut sansa sa lucrez in cei aproape 20 de ani de presa.
    In mod cert, plecarea lui este o pierdere pentru Adevarul Holding, companie care nu ar fi existat fara el. Dar este o pierdere si pentru breasla noastra, intrucat a fost unul dintre cei mai echilibrati si intelepti directori de ziare. Cei care-l cunosc stiu ce spun...
    Asa ca, va rog, pe toti ceilalti, nu va repeziti sa ridicati piatra!
  • Nelu Nelu
    Are dreptate dl. Halpert despre Ringer. Nostalgia unui tabloid de varf, Libertatea il va insoti toata viata. Cati din cei 19 ani de varf profesional s-au dedicat proiectului de tabloid Libertatea? Putin bun simt maestre, ca doar nu ati fost inventatorul fetei de la pagina a 5-a sau a buletinului meteo pe dezbracate! Asta este cea mai veche meserie din lume!
  • shrek shrek
    Ce fac Cartianu, Nahoi, Orca, Stancu? Ce sa faca? Fac frumos in fata lui Imre, doar-doar si-or pastra privilegiile si salariile "nesimtite", ca e greu sa pleci acasa pe vremurile astea. Jos palaria pentru nea Halpert. Nu-l prea simpatizam, dar se pare ca e un tip tare, unul dintre putinii cu coloana vertebrala. Trebuie sa fii puternic ca sa renunti la bani si la viata comoda pentru principii. Las' ca-i vad io pe cei enumerati mai sus sub biciul Dragoteascai, cum vor scrie ei toate fantasmagoriile care-i trec prin cap lui Riciu-Licuriciu!
  • Cartianu&Nahoi&Orcan Cartianu&Nahoi&Orcan
    Am inteles. Au plecat Corneteanu, Ciocazanu, Isaila, Eberhat, acum sotii Halpert. Ce vor face insa stimabilii Cartianu, Nahoi, Orcan? Au trecut deja in tabara antiBase si au batut palma cu conu Dinu? Primul si0a pus piciorul in gisps si scrie carti despre Tovarasu, al doilea inteleg de pe paginademedia ca sta pe banii liberalilor la Bruxelles, orcan nu stiu cine e si ce face dar probabil ca face bine. Halal presa!
  • cris cris
    Mi-e din ce in ce mai tare sila de media din Romania...Nu simt decat dispret pentru artificiile de stil lansate azi de Adrian Halpert. Sunt fara valoare. In realitate, managementul lui n-a avut a face cu evaluarile pe criterii de compatenta, cu grija fata de oameni. Uitati-va putin cine sunt sefii din presa romaneasca, si care este profilul lor - frustrati, dezechilibrati, cu accente de isterie, neinstruiti, incompetenti, complet lipsiti de educatie de business. Amintiti-va menajeria de la Realitatea ori pe Claudiu Serban, ex-Ringier.

Trimite un comentariu

sus