Skip to main content

EXCLUSIV: Adrian Halpert a demisionat de la Adevărul

 

ACTUALIZARE: Noul director editorial va fi, cel mai probabil, Corina Drăgotescu. O decizie finală va fi luată mâine.

Publicitate

Adrian Halpert a demisionat în această dimineaţă din poziţia de director editorial al Adevărul Holding. Demisia lui vine la doar câteva ore după ce Adriana Halpert a demisionat de la conducerea revistei Forbes.

Meseria noastră nu mai este respectată în această companie, spune Halpert într-o scrisoare către colegi.

Halpert: "a sosit o echipă de barbari care s-a înstăpânit peste festin urcându-se cu picioarele pe mese şi îndesându-şi bucatele în gurile flămânde cu mâini unsuroase".

Scrisoarea lui Halpert către colegi:

M-am gandit mult inainte de a scrie aceste randuri. Daca au vreun rost… Daca mai conteza pentru cineva. Mi-am dat seama ca le datorez o explicatie oamenilor cu care am lucrat in ultimii patru ani. Celor 50 de jurnalisti care mi s-au alaturat in toamna lui 2006, celorlalti, care au venit pe parcurs, celor pe care i-am adus ulterior.

Le-o datorez celor care au fost alaturi de mine si le-o datorez, in egala masura, si celor care ma contesta. Le-o datorez celor care m-au vazut ca, in ultimele luni, m-am izolat si nu am putut sa le explic de ce, pentru ca nu am putut sa-i mint in fata ca totul e frumos si bine.

In aceasta dimineata mi-am depus demisia. Nu mai pot ramane in Adevarul Holding. Nu mai pot ramane intr-un loc in al carui viitor nu mai cred. Nu mai vreau sa spun si sa fac lucruri in care nu cred.

Viata e mult prea scurta - imi spunea aseara un prieten si are mare dreptate - ca sa ti-o irosesti in razboaie marunte, in confllicte cu oameni marunti. Dupa 19 ani de presa la cel mai inalt nivel, a sosit momentul sa trag linie. In meseria asta, daca nu pui tot sufletul in ceea ce faci, daca nu mai crezi in viitor, mai bine o lasi balta si o iei de la capat.

Imi amintesc de momentul in care, in octombrie 2006, am pasit pentru prima oara in Adevarul Holding. De fapt, impropriu spus Holding. Era, atunci, in camerele intunecoase si mirosind a vechi din Casa Presei Libere, un ziar Adevarul care tragea sa moara, care nu mai vindea nici 4.000 de exemplare la chioscurile de presa.

Mai era, doar intr-un sfert din parterul sediului de azi, un ziar pe nume “Averea”, cu vreo 20.000 de exemplare vandute, cu vreo 40 de oameni inghesuiti pe un hol fara lumina naturala, care lucrau la niste calculatoare antice si care se furisau pe langa pereti atunci cand aparea “patronul”…

De acolo si pana la ceea ce este astazi este déjà istorie. Ar fi redundant sa ma apuc sa enumar locurile intai pe care le ocupa astazi diferitele publicatii pentru care lucrati.

O sa aud iarasi de zecile de milioane de euro investiti de Dinu Patriciu! E adevarat. Au avut un rol covarsitor si pentru asta ii multumesc. Fara acele milioane nu s-ar fi putut. S-a cumparat cota de piata!, ar zice un cunoscut de-al meu si de-al vostru. Asa e! Cunoaste cineva o alta reteta de crestere rapida decat aceea de a investi sustinut, de a combina investitiile cu un management profesionist si cu o echipa editorial inspirata? Eu, nu!

A sosit o echipa de barbari care s-a instapanit peste festin

Ceea ce s-a intamplat la Adevarul Holding in ultimii patru ani este unic in presa romana si, probabil, nu numai. Dar, cum din pacate se intampla de obicei, exact in momentul in care masa a fost intinsa, bucatele aduse, iar roadele trebuiau culese, a sosit o echipa de barbari care s-a instapanit peste festin urcandu-se cu picioarele pe mese si indesandu-si bucatele in gurile flamande cu maini unsuroase... Nu vreau sa-i jignesc pe toti cei sositi in companie in ultimele sase luni. Departe de mine acest gand. Multi dintre ei sunt oameni de isprava. Cei la care ma refer se stiu ei bine…

Asta n-ar fi o problema pana la urma. E treaba sefului de carciuma ce face cu mesele sale (apropos, i-am spus unui domn, prin aprilie anul acesta, ca el nu e sef de sala, iar noi, jurnalistii, nu suntem chelneri ca sa ne comande ce vrea el; n-a inteles si nu va intelege niciodata, pentru ca e format in mentalitatea de sef de sala).

Adevarata problema este ca meseria noastra nu mai este respectata in aceasta companie. Ca jurnalistul a ajuns aici pe ultima treapta o falsei evolutii din trust. Iar daca voi puteti accepta acest lucru, daca puteti trai impacati cu el, eu nu pot.

Imi pare rau ca am plecat de la Ringier Romania. Imi pare rau acum ca am convins atunci 50 de oameni sa ma urmeze. Imi pare rau, pentru ca daca as fi stiut ca promisiunile si angajamentele patronului vor dura doar trei ani si jumatate, nu as fi facut acel pas si nu le-as fi dat vietile peste cap. Si, poate, istoria presei din Romania s-ar fi scris altfel din 2006 si pana acum. Cine stie?

Ma doare sufletul sa vad cat de jos a ajuns presa din Romania si nici nu vreau sa ma gandesc cat de mult mai poate cobori. Nu vreau sa va impartasesc aici cate lucruri revoltatoare am aflat in ultimii ani si cum se fac jocurile.

Nu e nici locul, nici momentul. Oricum, sunt convins ca ma voi intalni cu multi dintre voi in viitorul vietii mele profesionale, pentru ca las in urma unii dintre cei mai buni oameni din presa romaneasca. Ca sa ma intelegeti mai bine, va spun doar doua lucruri:

1. La 1 aprilie 2010, scrisoarea lui Razvan Corneteanu catre fostii sai colegi mi s-a parut violenta, exagerata si nedreapta. Cu durere va spun ca a avut dreptate… Recititi-o. E inca pe Intranet. Din pacate, as mai putea adauga capitole intregi la acea scrisoare…

2. Nu l-am simpatizat pe Traian Basescu niciodata. Am fost, intotdeauna, critic in editorialele mele fata de persoana presedintelui. Paradoxal, acum ii dau dreptate in multe chestiuni legate de presa. Dupa ce vezi, traiesti si auzi anumite lucruri, ti-e greu sa mai cosmetizezi adevarul. Dar despre asta, altadata…

Nu vreau sa devin patetic, asa ca ma pregatesc sa inchei. Sunt trist pentru ca las in urma buni prieteni, buni colegi, profesionisti adevarati, dar si colegi cu care nu m-am simpatizat, dar ne-am respectat. Nu vreau sa dau niciun nume, pentru ca nu ar avea niciun rost…

Mi-as dori sa va spun sa stati linistiti. Mi-as dori sa va spun ca va fi bine. Mi-as dori sa va spun ca veti fi respectati, ca veti fi apreciati. Mi-as dori sa va spun ca toate lucrurile se vor aranja de la sine. Mi-as dori sa va spun ca va las pe maini bune. Mi-as dori sa va spun ca veti fi cantariti in functie de performante, de pricepere, de corectitudine, de valoare morala. Din pacate, nu pot! Mi-as dori sa va spun ca vor veni vremuri mai bune. Din pacate, stiu bine ca vor veni vremuri mai proaste!

Credeti ca e intamplator faptul ca toate produsele AdH, fara exceptie, cad incepand cu luna aprilie a acestui an? Credeti ca este intamplator acest declin, pe linie? Vi se vor spune vorbe mestesugite. Despre viziune, despre misiune, despre un viitor stralucit.

Se va arunca, ca intotdeauna, cu noroi catre cei care pleaca. Nimic nou sub soare! Din pacate insa pentru artizanii blabla-ului, matematica inseamna cifre. Cifre seci, fara loc de intors. Uitati-va pe rezultate. Ele vorbesc mai mult decat o mie de cuvinte!

Unii dintre voi se intreaba ce voi face? Nu stiu. Deocamdata, vreau sa ma odihnesc, sa-mi trag sufletul si sa mananc o suta de lamai in incercarea de a indeparta sila ce ma incearca. Merit o scurta pauza dupa 19 ani profesionali nebuni, nebuni, nebuni. Apoi, o voi lua de la capat. Pe forte proprii. Cu ce stiu si cu ceea ce am invatat. Asa cum am facut intotdeauna. Pentru ca tata n-a avut niciodata firme la care sa ma angajeze…

Nu va faceti griji. Sunt convins de faptul ca, asa cum va spuneam mai sus, cu multi dintre voi ma voi revedea. Sunt sigur ca va iesi soarele si pe strada presei. Asa ca va spun doar “La revedere”.

Adrian Halpert

Director editorial demisionar Adevarul Holding

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Catalin Catalin
    Imre mai are cateva luni de viata cu Patriciu!
    Urmeaza bilantul corporatist! Cine banuieste cum va rezolva Patriciu problema? Va spun eu!
    Din primavara, un expat va prelua toata pravalia. Patriciu va apela la modelul Tiriac. Mai tineti minte spusele mustaciosului? "Am simtul ridicolului, iar cand nu stiu sa fac ceva, il chem pe cel mai destept in treaba asta, sa-mi rezolve problemele! Nu conteaza cati bani dau pe destept! El stie sa rezolve problema si o va rezolva!"
    Restul sunt povesti! La Adevarul Holding va "ateriza" un neamt. In martie!
  • touretul touretul
    Am citit scrisoarea asta si pe cea a lui Cornateanu si n-am inteles nimic. Au venit niste barbari, bla bla bla. Nume, domnilor, fapte clare. Daca nu, asteptati un material video pe care am sa-l public eu despre adevarata fata a trustului Adevarul, reflectata de la un nivel, ce-i drept, mult mai mic, dar cu atat mai relevant, pentru ca pune in lumina conditia palmasului de presa.
  • hashu hashu
    Prietene, lasa-ne cu barbarii, berberii si alti cotropitori. Jurnalismul din Romania nu a ajuns nicaieri... jurnalismul e doar in concept. Oamenii care fac jurnalism in Romania au ajuns jos si asta in special datorita lipsei de competenta. E bine ca atunci cand iti dai seama cat de jos poti ajunge sa ti se faca sila si sa iti dai demisia. :)
  • Epistolarul Epistolarul
    Oh! Ce “epistola apostolica” a scris domnul demisionar aflat in suferinta!

    “Mi-as dori sa va spun ca veti fi respectati, ca veti fi apreciati. (…) Mi-as dori sa va spun ca veti fi cantariti in functie de performante...”
    Tu vorbesti de respect, de apreciere, de evaluarea oamenilor in functie de performanta? Tu, care ai preferat “politica strutului”?
    Si totusi…“Dupa 19 ani de presa la cel mai inalt nivel, a sosit momentul sa trag linie”. Daca ai fi fost la acest nivel inalt, ai fi avut macar un strop de demnitate la locul de munca. Dar de la inaltimea functiei tale nu puteai sa vezi ce se intampla in lumea cea de jos. Era prea departe de tine.
    In schimb, la despartire, ai devenit dintr-o data vizionar: “Se va arunca, ca intotdeauna, cu noroi catre cei care pleaca”. Trecand cu vederea cacofonia pe care o pun pe seama emotiei, eu te invit sa iti amintesti de noroiul pe care tu l-ai azvarlit impotriva unora care au plecat din trust.
    Ca sa faci fata loviturilor care vor veni, conform “profetiei” tale, ti-ai gasit repede si un tratament naturist: “sa mananc o suta de lamai in incercarea de a indeparta sila ce ma incearca”. Oare cand tu ai provocat acelasi sentiment unor subalterni, te-ai simtit in largul tau de ziarist “la nivel inalt”? Sau ai folosit si atunci aceeasi reteta ?
    Dar nu mai conteaza decat viitorul. Iar tu, ca un adevarat “misionar”, adresezi multimii si un mesaj apocaliptic : “Din pacate, stiu bine ca vor veni vremuri mai proaste! Ai uitat sa spui pentru cine vor veni aceste vremuri. Pentru sefii care au mai ramas din vechea garda, sau pentru muritorii de rand? Eu zic sa mai scrii o epistola, daca se poate, chiar lacrimogena. Pentru ca acum nu m-au trecut deloc fiorii. Poate te inspira Corneteanu.
  • Costachel Costachel
    Plecarea Halpertilor lasa un gol greu de umplut in barca lui Patriciu. Erau doua dintre putinele capete limpezi ramase in functiune dupa plecarea lui Corneteanu (care avea multe pacate, sa fim intelesi, dar era un om lucid). Acum la butoane se afla o gasca de exaltati care devoreaza cu frenezie banii lui Patriciu. Halpert vorbeste foarte caustic despre "echipa de barbari care s-a instapanit peste festin urcandu-se cu picioarele pe mese si indesandu-si bucatele in gurile flamande cu maini unsuroase". Dar Halpert nu da nume. Va dau eu un indiciu. In capul mesei se afla un personaj chel si borcanat (din aceeasi specie cu Shrek), care a avut un cuvant greu de spus la plecarea lui Halpert.
  • Adi Adi
    MA bucur mult ca Patriciu e pus sa faca asemenea ziare si televiziuni si, asa, macar niste baieti din presa papa salarii ceva mai bunicele. Din pacate pentru acesti angajati, sandramaua Adevarul se va risipi destul de repede.
  • Pandele Pandele
    Scuze
    Ea a avut intr-un final curajul sa se opuna nedreptatii, nu sa latre pe bloguri. Tu?
  • Pandele Pandele
    Silvia, ai dreptate cu programul lor ultra lejer, chestiunea cu amantul e inafara subiectului dar nu spui nimic despre partea ei de drptate. Ea a avut intr-un final sa se opuna nedreptatii nu sa latre pe bloguri. Tu?
  • silvia silvia
    M-a amuzat teribil aceasta scrisoare. Este de un patetism extraordinar si de o nesimtire imensa. Cine este interesat de subiect, sa citeasca zecile de comentarii postate la articolele de pe acest site scrise cu ocazia demisiei lui Cornateanu. Acolo veti afla totul despre teroarea impusa de regimul Halpert (mai ales de Adriana Halpert) in redactiile din Adevarul Holding. Veti afla totul despre programul zilnic al acesteia, despre lipsa totala de experienta si profesionalism, despre amantul Alex Revega pe care l-a pus art director (adica sef peste fotografii di DTP-ul de la Forbes), despre toti oamenii care au venit la Forbes pentru a sta cateva luni si au plecat mancand pamantul.
  • adiboss adiboss
    s-o fi saturat saracu sa-l trimita Imre dupa tigari...
  • Marian Marian
    Era un anti-Basescu convins si acum acuza de manipulare si ingerinte editoriale. Mi-e sila!
  • ana ana
    Culegeti ceea ce ati semanat, Domnilor! Degeaba va puneti acum cenusa in cap, ati pus umarul cu buna stiinta la prabusirea presei din Romania. Va e sila? Va pare rau ca ati parasit Ringier? Spuneti ca nu suportati lucraturile pe la spate? Le-ati suportat cu zambetul pe buze cand ati plecat la Adevarul cu o droaie de oameni dupa voi si nu v-a fost sila cand ati primit puterea si banii. Asadar, culegeti cu ipocrizie numai ceea ce ati semanat si e mult prea tarziu pentru regrete.
  • laurentiu laurentiu
    oups, ce se intampla oare pe la nea patriciu prin ziar :)

Trimite un comentariu

sus