Skip to main content

CNA cere drept la replică postului Antena3

 

Consiliul Naţional al Audiovizualului a trimis astăzi Antenei 3 un drept la replică “în legătură cu acuzaţiile de abuz şi cenzură aduse autorităţii, în cadrul mai multor ediţii ale emisiunilor „Sinteza zilei“ şi „În gura presei“, difuzate în perioada 26 octombrie - 3 noiembrie.

Publicitate

La începutul şedinţei CNA de astăzi, Ioan Onisei (vicepreşedinte CNA) a propus formularea unui drept la replică la adresa postului Antena3 pentru a-i informa pe telespectatori cu prvire la rolul pe care îl are instituţia din care face parte în peisajul audiovizual românesc.

“Eu cred că este democrat ca prin acest drept la replică să informăm telespectatorii despre ce face CNA-ul. Cred că dreptul la replică e corect să fie înainte de miting, mâine sau luni. Asta nu înseamnă că noi vrem să-l împiedicăm să facă mitingul. Domnul Badea crede că noi îi limităm libertatea de expresie. Dacă asta este cenzură, trebuie să-i explicăm publicului cum e cu cenzura, că noi analizăm emisiunile după difuzare, că nu îi spunem radiodifuzorului ce să facă sau ce să nu facă”, a declarat Onisei.

În continuare găsiţi câteva fragmente din discuţiile iscate la CNA de mitingul lui Mircea Badea şi de acest drept la replică.

Dan Grigore:Pentru mine domnul Badea este o flaşnetă

“De o săptămână încoace, la Antena3 este vorba de un derapaj voit. Situaţia aceasta ar trebui să ne intereseze pe toţi indiferent că e vorba de noi care am votat într-un fel, ceilalţi care au votat în alt fel. Tot comentariul acesta de tip manipulator, de care domnul Badea uzează să-şi convingă telespectatorii că este un campion al democraţiei în faţa membrilor CNA, care încearcă să-i închidă gura, este o încălcare a legislaţiei audiovizuale. Este un derapaj extrem de grav şi induce public o atitudine anti-instituţională generală. Pentru mine domnul Badea este o flaşnetă.”

“El (Mircea Badea – n.r.) nu se plânge de dizidenţa a trei membri CNA ci de un vot la care a luat parte întreg forul, de un vot legal, instituţional. Nu e nimic nou pe piaţă, domnul Badea face ce a făcut şi domnul Diaconescu când s-a victimizat cu marea dramă a OTV-ului. S-a victimizat peste poate şi a avut succes. Aşa face şi domnul Badea pentru că nu are altă soluţie.”

“Poate să-mi arunce câte lături vrea, pe mine nu mă interesează. Efectele incalculabile pentru noi, sunt asupra telespectatorilor. Asistăm la o degradare şi noi nu ne autosesizăm. Pericolul este ca informaţia să fie distribuită la un public larg, asta este circumstanţa agravantă a situaţiei, are ratingul mare. Ţi se pare normal ca un realizator să cheme la mitig? Mâine, poimâine, o să-l vezi şi p’asta candidând la preşedinţie, să-şi facă partid politic."

Narcisa Iorga:

“Faptul că dumneavoastră şi alţi colegi nu sunteţi nominalizaţi (de Mircea Badea –n.r.), asta nu înseamnă că CNA-ul nu este implicat aici. Eu ca persoană nu reprezint decizia CNA, eu am doar un vot.”

“Nu mă interesează că face miting, poate să facă. Prin acest drept la replică ne propunem să îndreptăm nişte lucruri, nu cerem să anuleze mitingul.”

Faţă de colegii săi din Consiliu, Răsvan Popescu (preşedinte CNA) a fost mult mai reţinut în declaraţii şi mai împăciutor faţă de conflictul iscat Mircea Badea în CNA.

Acesta a propus ca “protestatarii” de la Antena3 să vină la discuţii în faţa forului şi le-a sugerat membrilor Consiliului ca înainte de a lua orice decizie să analizeze cu atenţie perspectiva instanţei în procesele pierdute de CNA.

Răsvan Popescu (preşedinte CNA): O să fie un miting, iar eu vă propun chiar să primim o delegaţie

“O să fie un miting, iar eu vă propun chiar să primim o delegaţie. Cred că se poate primi o delegaţie, ca la orice miting. Profităm de ocazia de a mai lamuri situaţia, e o forma democratică de a acţiona.”

“Eu sunt convins de dreptul omului de a se deplange public de o măsură.”

“Înainte de a lua o decizie am rugămintea să citiţi aceste decizii judecătoreşti. Este vorba de o perspectivă pe care noi nu am avut-o în amendarea unor posturi. Una din speţele pe care am pierdut este aceea că moderatorul nu a stăruit în a cere dovezi invitaţilor când aceştia formulează acuze la adresa unor persoane. Trebuie să vedem cum să facem ca pe viitor deciziile noastre să nu mai fie contestate de instanţele de cel mai înalt nivel. Dacă nu vom face asta iar ne vor invalida deciziile. Propunerea mea este să citiţi aceste deciziii şi, in continuare, să încercăm să ţinem cont de această perspectivă.”, a declarat Răsvan Popescu, preşedinte CNA.

Narcisa Iorga:

“Consider că procesele pierdute sunt accidente, erori ale judecatorilor. Eu nu cred că e o eroare de-a noastră din moment ce noi am pierdut, anul acesta, doar trei procese. Mergem şi noi la CEDO.”

Mihai Mălaimare:

"Dacă pierdem procese credibilitatea instiţutiei scade. Noi aplicăm legea şi instanţa spune că am greşit."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Rocco Siffredi Rocco Siffredi
    Sa-mi arate cineva pe undeva ceva concerte de succes ale marelui pianist Dan Grigore. Cand mai are timp sa dea din clape cand el e implicat in fel de fel de suse, facnd pe inteleptul poporului? Nea Dane, stapana absoluta a spatiului TV e mana tati, mana care butoneaza telecomanda! Matale vrei sa ne vezi pe toti zgaindu-ne la concerte de Bach? Ia baga-le o cantare alora de la CNA, sa vezi ce amenzi iti primesti...
  • ion de la raion ion de la raion
    badea? un bufon !
  • Petrisor Petrisor
    iar pentru mine "domnul" Dan Grigore este o simpla trompeta cotrocenista iefrina.

Trimite un comentariu

sus