Skip to main content

Cu cine se bate Aqua Carpatica? O reclamă comparativă cu "actori" mascaţi

 

Lansată recent pe piaţă, Aqua Carpatica se promovează drept “Singura apă minerală din lume fără nitraţi”, într-un spot cu elemente comparative.

Publicitate

Reclama vorbeşte de procentul de nitraţi existent la "o apă renumită din Alpi" şi la "o apă cunoscută din Norvegia". Reclama nu nominalizează mărcile (lucru interzis de lege), dar acestea se pot identifica: Evian şi Voss.

Înainte de declaraţiile oficialilor companiei, reclama:

Ce spun reprezentanţii Aqua Carpatica?

Aqua Carpatica este deţinută de Jean Valvis, fostul proprietar al mărcii Dorna, pe care a vândut-o, în urmă cu câţiva ani, către Coca Cola. Campania pentru Aqua Carpatica a fost realizată de agenţia Cohnandjansen JWT.

De ce s-a ales un concept bazat pe comparaţie? Sugerează reclama că celelalte mărci de apă mineral sunt nocive, pentru că au nitraţi?

Valentina Vesler, PR & Communication Manager, pentru paginademedia.ro:

Noi avem un element diferenţiator pe care nu îl poţi scoate în evidenţă decât prin comparaţie. Există un normativ pentru apele minerale, iar singura cerinţă pe care celelalte ape nu o pot satisface este legată de nitraţi.

Este publicitate comparativă?

Ne-am documentat în legătură cu publicitatea comparativă, dar nu facem o comparaţie arătând cu degetul. Nu identificăm în mod explicit un concurent.

Se spune "o cunoscută apă din Alpi". Nu e comparativ?

Dar nu o fac în mod explicit, nu dau nume de brand şi niciun element identificator.

Ce aţi vrut să spuneţi prin apa din Alpi şi apa din Norvegia?

Trebuia să dăm un exemplu.

V-aţi gândit la Evian şi la Voss când aţi făcut reclama?

Nu în mod explicit.

Deci v-aţi gândit.

Nu cred că acesta este mesajul. Nu vreau să aduc în atenţie un alt concurent, dar trebuie să aduc în atenţie o altă marcă. Trebuie să arăt lumii că este apa fără nitraţi. Era o problemă dacă arătam în mod explicit.

Citez din Codul de reglementare în audiovizual: “Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare, pe motivul că acestea din urmă devin inutile sau improprii folosinţei.”

Se sugerează că acel procentaj de nitraţi poate fi dăunător?

Nu se sugerează asta. Intenţia noastră a fost să arătăm că noi avem acel element diferenţiator.

Dar nu încalc legea. Folosesc nişte atuuri care merită să fie aduse în atenţia publicului.

Nicidecum nu vrem să lovim în concurenţă. Ei ştiu că nişte limite legale ale nitraţilor şi că este foarte greu să ai nivelul zero.

Atâta timp cât identificarea unui potenţial concurent nu se poate face, este corect. Prezint în mod obiectiv acele date care scot în evidenţă unicitatea apei. Toate datele sunt verificabile, nu am spus neadevăruri.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • teodorescu cosmin teodorescu cosmin
    da ai dreptate nu prea sunt prezenti pe piata cu produsele dar au reclame foarte bune
  • Remus Remus
    Foarte tare aceasta analansa de replici. Atat de mult efort pentru si contra. Oare "dreptatea" fiecaruia este chiar adevarul gol golut sau doar adevarul fiecaruia. Oricum, undeva in spatele acestei lupte fiti siguri cu totii ca stau banii, banii din buzunarasele noastre pe care se lupta toti producatorii, asa ca e normal ca atunci cand apare un produs nou pe care il cumpara lumea nu convine celor mai vechi pe piata, asa ca incep atacurile... Va sugerez ca daca va e sete cumva apucati-va si incepeti sa cercetati toate informatiile despre toti producatorii... poate va trece setea si beti o racoritoare (nu spun numele) Fiti mai moderati un pic si o sa vedeti ca toate vor deveni mai bunicele... chiar si apa AQUA (care sa o spun sincer mie imi place sa o beau)
  • Nelu Nelu
    http://www.mediafax.ro/cultura-media/spotul-aqua-carpatica-confirmat-de-cna-7793563/
  • Reclame Tv Reclame Tv
    Se pare ca doar apa minerala Carpatica nu are nitrati, cea plata are, asa ca fiti atenti la eticheta.
  • Nelu Nelu
    Multi sunt addicted/depedenti de poluarea lor din copileria :)

    Daca propui ceva mai bun ,mai pur, pacesc o criza sadomazochista !!!
    ....n-ai ce se faci cu ei
  • Reclamofobul Reclamofobul
    Nu foarte demult, piata alimentara romaneasca era bombardata de alte produse "miraculoase" - uleiul de floarea soarelui care NU CONTINE COLESTEROL! Reclamele la tv, precum si etichetele sticlelor scoteau in evidenta acesti lucru drept o diferentiere fata de celelalte marci. Insa, la o superficiala analiza fiecare ar fi constatat ca acest colesterol nu se gaseste decat in grasimea animala, nicidecum in cea vegetala si astfel, nici un ulei de pe piata nu l-ar contine. Este aproape evidenta similitudinea situatiilor cu cazul apei minerale. E ca si cum ar spune despre o motocicleta ca nu are volan (detalui nesemnificativ).
  • ina ina
    Principalele simptome ale methemoglobinemie sunt:
    - cianoza intensa, difuza, cu nuante brune sau cenusii,
    - colici,
    - ameteli,
    - greata,
    - senzatie de sufocare.
  • ina ina
    Efectele nitratilor (NO3-) asupra starii de sanatate sunt in general o consecinta a transformarii rapide a acestora in nitriti (NO2-) in organismul uman. Nitritii reactioneaza cu hemoglobina pentru a produce methemoglobina (o forma a hemoglobinei care este incapabila de a transporta oxigenul).
  • Nelu Nelu
    Tina fata ...ai un profil asamenator cu un anumit GOEBBELS, artistul al propagandei al nazistilor : la fel ca el " aruncati noroi , aruncati noroi si ceva va remane de rau la sfersit" !

    In afara de asest stil de "non sens" (propagandistic--un meserias adevarat) nu ne inveti CHIAR NIMIC ....---> te las sa fii Nitratedependent :))
  • tina tina
    Nelu draga. esti f pedant. si pedagogic. si "stilat". dar uite ca nu-ti va folosi la nimic, si tu stii de ce. nu poti demonstra veridicitatea urmatoarelor. si daca poti, cui ii pasa. deci:
    - habar nu ai de lege. confunzi legea 1020/2005 cu 1200/2004. deci cu un an inainte. atentie, ca are mare importanta si Nelu stie de ce!
    - nitritii sunt cei periculosi, nitratii nu sunt deloc importanti. dar ce folos sa bei apa fara nitrati cand si asa mananci destui din alimentele consumate la aceeasi masa. adica ce mi-e 120 in loc de 121 mg consumate la aceeasi masa
    - apa asta mai contine ceva, si e de rau. dar Nelu nu va spune.
    - cine este nelu? ce a facut inainte? imi place cum suna "element diferentiator", dar la unele persoane devine un stereotip verbal. ca o stampila pe frunte. dupa care ii recunoastem!!!
    - in realitate, totul e un mare bluf, o cacialma. apa provine dintr-un izvor vechi arhicunoscut, pe care vor sa-l vanda acum ca noutate. dar e aceeasi marie cu alta palarie. sa ne spuna Nelu care...!!!!
    - mai bine sa nu ne mai spuna nelu nimic ca nu-l mai credem
    - dixit
  • Nelu Nelu
    Cristinuta , in primul rand va urez sincer multa Sanatate pt dvs si pt bebelusul dvs !!!

    Comentariul dvs arate totusi o confuzie certa: Conform Legii 1020/2005 limita Nitratilor NO3 (de asta vorbeste AQUA) si nu Nitritilor NO2 la care va referiti , este de 50 mgr/l si nu 3.oo cum ati declarat dvs.
    Nitriti sunt clar periculosi si ar trebui sa fie chiar mai putini de o.o5 .AQUA totusi nu vorbeste de Nitriti (care sunt chiar substante extrem de periculoase) dar de Nitrati. Nicio apa din Romania nu are Nitriti dar toate au Nitrati. Perenna de djaba declara ceva ce nu are nimen.
    Continutul de Nitrati la Perenna este de 1.72 mgr/lt. Continutul de Nitrati la AQUA este 0 ! Pentru sacina dvs sigur consumul acestei apein niciun caz reprezinte o problema !
    Dar dece aceasta marca nu publica continutul in Nitrati care este elementul diferentiator-ci publica un element irelevant care lipseste la toti ? Si in plus va-ti intrbat daca izvorul asta este o sursa carbogazoasa sau o apa plata sifonata ?
    Stati linistita ...totul este bine, dar este si mai bine transparenta sa fie si criteriul imbuteliatorilor cand afiseaza informatiile ! Si AQUA cred urmareste acest criteriu de a respecta consumatorul in privinta continutului !

    La Multi Ani si dvs CRISTINUTA !
  • Cristinuta Cristinuta
    In primul rand nu exista apa cu nivel de Nitrati 0.
    Evian are 0,00X ,vitell are 0,00X Perenna de la noi are 0,00X
    iar acest X face diferenta.
    Asa ca daca afll valorile exacte de Nitrati iti vei da seama ca toate aceste trei ape ce le-am enumerat mai sus au valori mai scazute de nitrati decat Carpatica si in plus oricum Nitriti nu fac rau decat daca au valori de peste 3.00
    Este o publicitate falsa si a profitat de un adevar neimportant.
    PRoblema e ca se lauda atata cu nitrati dar pe sticla lor nu vezi exact ce contine apa asa cum ar trebuii cum e la alte ape.
    Eu sunt consumator Perenna de exemplu, si pe sticla scrie absolut tot ce contine apa asta.
    A fost singura ce am putut sa o beau in timpul sarcini si care sa nu imi faca rau.
    Asa ca domnul Valvis va rog nu mai bateti cu pumnii in piept aiurea:D
    O zi buna tuturor!
    Si sa traim bine de 1 Decembrie !
  • Chirca Chirca
    Pt. Nelu,in strainatate rezultatele analizei,in cazul incare nu se detecteaza un anumit element,este scris limita de detectie cu mentiunea ,sub',nici o data zero,asta m-a facut sa cred ca sunt facute la noi. Am vazut analize facute la aceeasi apa in austria si romania, unde se confirma ce am scris.
  • Nelu Nelu
    Nu tine argumentul Chirca. Am citit intr-un articol (EVZ ?) ca ei au facut analize si in strainatate. Daca era o simpla pacaleala de tip "mita la Laborator din Romania" categoric aceste metode nu tin in afara. Nu cred in senariul tau,este mai probabil ca ,la nivelul lor, nu se joaca cu reputatia lor.
  • Chirca Chirca
    Ok nu are nitrati,dar restul.In plus valoarea zero e o minciuna,exista o limita minima de detecie,care in ori si ce caz nu e zero,in west unde nu se gasete un element se trece limita de detectie,de acea apare cu nitrati.Pe deasupra daca analizele ar fi facute in alta parte ar aparea limita de detectie si nu zero.La noi pentru persoana sau pretul corect,apa din wc poate fi apa distilata.

Trimite un comentariu

sus