Skip to main content

ActiveWatch îl apostrofează pe ministrul Igaş pentru abuzurile poliţiei la adresa jurnaliştilor

 

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei îi cere, printr-o scrisoare deschisă, ministrului Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, să ia măsuri cu privire la acţiunile abuzive ale poliţiştilor în raport cu drepturile fundamentale la liberă exprimare şi acces la informaţii de interes public.

Publicitate

Organizaţia îi solicită ministrului să acţioneze “ferm şi suficient de vizibil pentru a le transmite tuturor angajaţilor din instituţiile subordonate că epoca brutelor care tratează cetăţenii cu aroganţa celor care pot lovi, fără să dea socoteală, a apus”.

Scrisoarea ActiveWatch vine la o săptămână după ce un jurnalist Antena 3 din Reşiţa a fost agresat de mascaţii de la Poliţia de Frontieră pentru că filma o descindere violentă a acestora într-o locuinţă. Potrivit martorilor, agresorii i-au distrus camera de filmat, l-au pus la pământ şi l-au ameninţat cu pistolul la tâmplă.

Organizaţia condusă de Mircea Toma (foto) îi atrage atenţia lui Constantin Traian Igaş că abuzurile subordonaţilor din Ministerul Administraţiei şi Internelor au fost incluse în raportul anual privind libertatea de exprimare în România pe care ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei îl va publica în curând.

“Raportul nostru este una dintre sursele folosite de alte organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale pentru a acorda României calificative privind libertatea presei ori nivelul democraţiei din ţara noastră.”, se arată în scrisoarea deschisă.

Cererile ActiveWatch la adresa ministrului Administaţiei şi Internelor

“Vă rugăm, în consecinţă, să consideraţi acest mesaj ca o solicitare din partea unor cetăţeni care ar dori să nu le fie ruşine de ţara lor. Ceea ce aşteptăm din partea dumneavoastră este:

  • să acţionaţi ferm şi suficient de vizibil pentru a le transmite tuturor angajaţilor din instituţiile subordonate că epoca brutelor care tratează cetăţenii cu aroganţa celor care pot lovi, fără să dea socoteală, a apus. Toţi avem obligaţii şi drepturi egale faţă de lege;
  • să asiguraţi sancţionarea abuzurilor comise de unii oameni ai legii în relaţia cu cetăţenii (şi, implicit, cu jurnaliştii);
  • să îi somaţi pe subordonaţii dumneavoastră să respecte şi să asigure accesul jurnaliştilor la informaţiile de interes public, cel puţin la nivelul recomandărilor cuprinse în Ghidul Relaţiilor Poliţie – Mass Media;
  • să aveţi un an bun, de care să nu vă mai fie ruşine.

Scrisoarea conţine şi o anexă care ilustrează comportamentul “abuziv, iresponsabil şi/sau exagerat al unor poliţişti în relaţia cu jurnaliştii şi cu alţi cetăţeni”:

  • În luna august, bloggerul şi jurnalistul freelancer Mihai Şerban a fost lovit de un om al legii în timp ce filma cu telefonul mobil o maşină de Poliţie staţionată pe banda a doua a carosabilului, în miez de noapte, fără a avea în funcţiune semnalele luminoase. Bloggerul a fost apoi amendat pentru că a traversat neregulamentar în timp ce filma. Incidentul nu este singular, întrucât pe Internet au fost postate, în decursul anului trecut, mai multe situaţii în care simpli cetăţeni au fost legitimaţi şi/sau conduşi la secţie doar pentru că îşi exercitau dreptul de a filma/ fotografia poliţişti.
  • Tot în această perioadă, un realizator de programe de la Radio Nord Est FM, din Iaşi, a fost amendat cu suma de 200 de lei pentru că le-a spus prietenilor săi un banc cu poliţişti, în spaţiul public. Poliţiştii i-au întocmit tânărului proces verbal pe motiv că „a adresat expresii jignitoare la adresa acestora (bancuri cu poliţişti) de natură să lezeze demnitatea şi onoarea lor şi a instituţiei pe care o reprezintă”.
  • În luna octombrie, un jurnalist sucevean a fost agresat în prezenţa unui poliţist care nu a intervenit în aplanarea conflictului. Iniţial, poliţistul a încercat să descurajeze ziaristul să filmeze perimetrul unde tocmai avusese loc un accident rutier si i s-a adresat zeflemitor: „Paparazzi, hai lasă-ne frate… dă-i drumul de aici”. Încurajat de atitudinea acestuia, un apropiat al celui care provocase accidentul l-a lovit peste faţă pe reporter, sub privirile aceluiaşi poliţist, care a asistat pasiv. Jurnalistul i-a solicitat agentului să intervină şi să-l legitimeze pe agresor, însă a fost refuzat, ceea ce a determinat ca ameninţările şi injuriile la adresa lui să continue.
  • În noiembrie, mascaţi de la trupele speciale IPJ şi procurori DIICOT au descins în forţă la domiciliul unui elev de 18 ani din judeţul Timiş, au pus cu faţa la podea membri ai familiei acestuia, l-au reţinut pe tânăr, l-au audiat timp de mai multe ore şi au confiscat hardul de la calculatorul acestuia. Elevul Gabriel Morăraşu spărsese site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru a posta mesaje injurioase la adresa unor politicieni. Considerăm că gestul său nu justifică reacţia disproporţionată a autorităţilor.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • George Hari Popescu George Hari Popescu
    E un fel de "cenzuristule" (cuvînt de altfel inexistent în limba română).
  • Observator Observator
    @George Hari
    Adica cum vine asta: "Da, mă, a ..."
    Adica eu va sprijin neconditionat, si tot eu sunt un ... "mă"?
    Rusinica!
  • George Hari Popescu George Hari Popescu
    Da, mă, a revenit cenzura "forumului" şi a scos organul din cele două comentarii. Hai că se poate şi mai literar...
  • Observator Observator
    Alo CENZURISTILOR!
    Doar la mine se aplica regula exprimarii corecte?
    La domnu' Dan, e voie?!
  • Observator Observator
    "Expresiva" exprimare!
    Unde au fost "mascatii" forumului?
  • Dan Dan
    ActiveWatch nu ia pozitie cand in fiecare pe ecranul televizoarelor apar diversi "ziaristi" care debiteaza numai prostii?Si ce cauta ala intr-o actiune a mascatilor?
  • Marian Marian
    ActiveWatch a luat cumva pozitie cand Ciuvica a fost pur si simplu ridicat de pe strada de Politia condusa atunci de Ioan Rus din guvernul de trista amintire al lui Adrian Nastase? Chiar nu-mi aduc aminte...

Trimite un comentariu

sus