Skip to main content

Marcel Străuţ (3): Cu cine s-a întâlnit după scandal. Cum îi cade sintagma "ţeparul de la Bigger"

 

Marcel Străuţ a devenit cel mai căutat om din publicitate după închiderea Bigger. Spune că s-a întâlnit la o vreme, cu unii dintre păgubiţi, dar nu s-a rezolvat nimic. Cristi Burci (acţionar la Media Direction) l-a invitat la o discuţie, prin intermediul Nicoletei Pădure (director MD). Nu s-a dus, spune Străuţ.

Publicitate

În cea de-a treia parte a interviului, Marcel Străuţ spune cum îi cade sintagma "ţeparul de la Bigger" şi recunoaşte că nici el nu ar crede, la prima vedere, propriile explicaţii. Tot aici, câteva întrebări puse prin intermediul paginademedia.ro de câţiva dintre foştii colaboratori ai lui Marcel Străuţ.

Partea a treia a interviului:

Cu cine s-a întâlnit după căderea Bigger

Te-ai mai întâlnit cu cei cărora Bigger ar fi avut să le plătească bani, după închiderea Bigger? Cu cei de la Media Direction, cu cei de la Splendid?
Cu Media Direction nu m-am întâlnit, cu Splendid da.

Şi ai discutat despre sumele pe care trebuia să le plăteşti?
Am vorbit cu ei, cum ar putea să-şi recupereze acei bani. Le-am spus că, de exemplu Adevărul erau cu nişte luni în urmă de plată. Deci îţi spun, în luna ianuarie ei plătiseră decembrie.

Erau cu plăţile la zi, potrivit declaraţiilor lui Răzvan Corneţeanu.
Şi ce înseamnă la zi? Adică a consumat ieri şi plăteşte azi ? Sau conform contractului? Ei au negociat cu noi un termen foarte mare, aveau cel puţin 60 de zile de plată.

Ei nu plătiseră ianuarie şi mai aveau nişte restanţe nesemnificative din decembrie. Eu le-am zis celor de la Splendid Media, m-am întâlnit cu ei, cu Radu Budeş şi cu Cătălin Săndulache şi le-am spus: “Vedeţi că sunt nişte bani neplătiţi de atunci şi va puteţi lua de acolo. Adică să vă plătească direct Adevărul vouă”.

Şi de ce n-a mers varianta asta?
Păi nu ştiu, eu le-am zis, or fi mers, habar n-am, că de atunci nu m-a mai deranjat nimeni. Le-am zis “vorbiţi cu Adevărul şi va luaţi banii direct”. Eu i-am sunat, nu m-au sunat ei să-şi recupereze banii.

De altfel, cu cei de la Direction Media te-ai întalnit?
Nu m-am întalnit, nu.

Ei te-au căutat?
M-au căutat. Eu mă duceam într-o firmă în zona Victoriei şi, când am ieşit de acolo, m-am trezit cu Nicoleta Pădure (managing director Media Direction) la scara blocului. De unde ştia? Deci şi asta e foarte ciudat. Fără să mă urmărească cineva, n-am văzut pe nimeni în spate.

Când am coborât de acolo, la o oră două, Nicoleta Pădure, în faţă scării. De fapt, ea aştepta în spatele blocului. M-am dus la maşină, vine Nicoleta. De unde ştia Nicoleta că eram acolo?

Şi ce aţi discutat?
Că mă cheamă domnul Burci la el pentru lămuriri. Şi am zis că n-am ce să vorbesc cu domnul Burci şi asta a fost toată discuţia. Ceva de genul “vino la şefu’, că, dacă nu, o să regreţi”.

Şi apoi nu te-a mai căutat nimeni?
Nu m-a mai căutat nimeni.

Cu cei de la Clir, cu Laurenţiu Ionete, că ei erau cu Antena, te-ai întâlnit?
M-am întâlnit cu Laurenţiu, dar nu chiar atunci.

Dar când?
Cam la două luni.

Şi aţi stabilit ceva?
Nu, nu, nu. N-am vorbit foarte mult despre treaba asta.

Cum îi pică sintagma “ţeparul Marcel Străuţ”

Dar cum îţi cade această sintagmă, care acum este asociata lui Marcel Străuţ – “ţeparul Marcel Străuţ”?
Foarte nasol, crede-mă că dăunează foarte foarte mult imaginii mele şi de asta n-am putut, aveam foarte multe proiecte pe care le-am prezentat unor bănci, le-am prezentat unor oameni şi au fost foarte reticenţi în a mai cumpăra proiecte de la mine din cauza a tot ce s-a scris în presă despre mine, deci foarte rău mi-a făcut.

Dacă lumea zice de “ţeparul Marcel Straut” de ce nu reacţionezi în niciun fel? Să spui că nu-i aşa, dacă nu-i aşa?
Pai reacţionez … Unde să reacţionez? Ce să fac şi ce să zic? Mă apăr în instanţă, de fapt n-am ajuns cu nici un dosar în instanţă.

Cu cine mai ai proces în urma situaţiei de la Bigger?
Atât, ăsta cu Media Direction. Nu am procese, plângeri, de la Media Direction, au fost din mai multe părţi, dar asta e de la Media Direction.

Din câte ştiu eu, mai există şi o plângere de la Ştefan Iordache după despărţirea de Leo Burnett.
Există deja o neîncepere a urmării penale. Cu Ştefan Iordache am un proces comercial şi el a încercat să deturneze acel proces, care se pare că merge în favoarea mea. A fost o plângere penală la care am primit o neîncepere a urmăririi penale.

Întrebări de la păgubiţi: “poţi dormi liniştit noaptea, Marcel Străuţ?”

Uite, am câteva întrebări de la nişte oameni. De la Ştefan Iordache: Cum pot avea partenerii tăi de afaceri încredere într-un om care a închis într-un mod ciudat afacerea Bigger?
În primul rând, n-am închis afacerea Bigger. Am problema asta de imagine în continuare pe piaţă, în continuare în mediul de afaceri, dar nu eu am închis afacerea Bigger. În momentul în care eu am plecat erau contracte în derulare, oamenii aveau de lucru, nu i-am anunţat că se închide afacerea, i-am anunţat că se va continua, dar se va dezvolta altă dimensiune a acestei afaceri.

Se poate spune că te-ai spălat pe mâini?
Să mă spăl pe mâini, de ce? N-am fost niciodată murdar pe mâini. Atâta timp cât am fost acolo s-au plătit contractele. Faţă de ce să mă murdăresc? Toate salariile erau la zi, am respectat toate clauzele contractuale şi termenele de plată, erau probabil mici întârzieri, sigur nu se plătea la 30 de zile, pe unii îi plăteam mai repede.

Altcineva, din Media Direction, te întreabă foarte direct: “Marcel Străuţ poate să doarmă liniştit noaptea?”
Nu dorm liniştit deloc, am coşmaruri, chiar şi acum visez că mă duc la birou şi vorbesc cu oamenii. Da, e un coşmar ce mi s-a întâmplat. Şi acum visez, îţi jur, că mă duc la birou şi vorbesc cu oamenii despre treburi şi că tot ce a fost un coşmar şi acum m-am întors.

Un fost angajat de la Bigger te întreabă destul de dur dacă “ţi-a folosit la ceva să-ţi baţi joc de oameni?”
Nu cred că mi-am bătut deloc joc de oameni. I-am plătit, aveau salarii foarte bune pentru piaţă, i-am respectat atunci, cât am fost şeful lor şi pe unii îi respect şi acum, cu alţii lucrez şi în prezent.

Tot un angajat te întreabă: “ce-ai făcut cu atâţia bani?”
Nu am niciun ban de pe urma acestei afaceri. Sunt mai sărac ca nicicând, sunt mai sărac ca întotdeauna de când mă ştiu.

Când te întâlneşti cu omul şi îţi spune “hai mă, ai dat o ţeapă pe piaţa asta...”, ce zici?
Nu a zis nimeni aşa ceva. Cu oamenii cu care fac business şi vorbesc aşa, probabil au nevoie de mai mult timp să capete încredere în mine, să vadă ce fel de om sun. Pornesc cu această tară a ceea ce s-a întâmplat cu Bigger, dar unii îşi dau seama de omul care este Marcel Străuţ şi merg mai departe, alţii abandonează din prima, nu ştiu. Nu mi-e uşor.

“N-am faţă de cine să mă explic, singurul loc unde pot să fac asta este în faţa procurorilor”

Facem un exerciţiu. Tu te pui în locul celor care citesc aceste explicaţii şi eu îţi spun că habar nu am cui am vândut firma.
N-am zis habar nu am, m-am întâlnit patru săptămâni la rând cu aceeaşi persoană, i-am prezentat date financiare, i-am prezentat firma, i-am prezentat portofoliul s.a.

Şi atunci de ce te-ai hotărât să vinzi mai ales că nu cunoşteai nimic despre cine este în spatele acelei avocate? Nu ţi se pare cusută cu aţă albă, dacă te pui în locul celui care ascultă o poveste de genul acesta?
Şi eu ce să zic, Petrişor? Poate a fost şi o greşeală de-a mea, dar nu ştiu, în momentul în care a zis că preia şi mi s-a zis că dezvoltă şi că bagă nu ştiu câte milioane în partea asta, ce pot să întreb “da, cine sunt ăia? Ia arată-mi-i la ochi!”.

Tu ai crede explicaţia aceasta că “eu, naivul Marcel Străuţ...”?
Nu sunt naiv, n-am faţă de cine să mă explic, singurul loc unde pot să fac asta este în faţa procurorilor.

Tu te aştepţi ca cei care vor citi să creadă că tu, naivul Marcel Străut, habar n-aveai că o să se ajungă aici?
Da, nu aveam habar. Deci nu aveam habar că o să se ajungă aici. N-am anticipat nici 1% că ia turnura asta, aşa cum e acum. Deci crede-mă că nu sunt bine deloc.

Despre propriile explicaţii: “poate la prima vedere n-aş crede”

Unde este acum acest acţionar de la Bigger?
Nu ştiu, daca aş şti, l-aş chema aici.

Adică tu ai vândut fără să cunoşti persoana căreia îi vinzi?
Fără să cunosc persoana, da. Nu am cunoscut-o, jumătate de oră a stat în încăpere cu mine acea persoană.

De ce nu ai cerut un răgaz, de exemplu, hai să ne cunoaştem mai bine, că nu ne cunoaştem?
Dar nu era vorba că va derula acea persoană activitatea. Eu am şi întrebat-o. Şi mi-a răspuns că nu deruleaza ea, ca ea doar preia acţiunile firmei.

Şi cine ar fi urmat să deruleze?
Păi, nu stiu, mi s-a prezentat ca un grup de oameni..

Cine erau aceşti oameni?
Nu am cunoscut pe nimeni, am vorbit cu această avocată, care negocia în numele lor. La semnarea contractului, a venit o fetiţă cu coşuri pe faţă, ce puteam să zic? Gata se întrerupe tranzacţia şi pică? Pentru mine a fost ok.

Poate fi luat ca un act, să nu folosesc cuvântul premeditare, de iresponsabilitate?
În momentul ăsta, da, e de iresponsabilitate. Deci, în momentul ăsta îl văd ca iresponsabilitate.

Şi atunci de ce ai mers mai departe?
Pentru că mi s-a spus că nu acea persoană se va ocupa de desfăşurarea activităţii. Nu cumpăra acţiuni pentru ea. Acea persoană era un intermediar, nu ştiu.

Pentru un cititor nu poate fi halucinant?
Da, cred că e halucinant.

Eu îţi spun asta “nu ştiam cine era acţionarul, era bine intenţionat”, tu crezi asta? Tu ai crede asta?
Nu ştiu, dacă aş avea bunăvoinţă aş crede şi dacă aş avea puterea să-l înţeleg pe omul ăla, aş crede.

Dar la prima vedere?
Poate la prima vedere n-aş crede. De asta nici n-a crezut nimeni sau cred foarte puţini, dar cine mă cunoaşte îşi dă seama că nu sunt în stare de a face aşa ceva. E un vis urât.

Nu sunt mai reticenţi acum partenerii de afaceri?
Ţi-am spus chestia asta că sunt mai reticenţi unii dintre ei. La bănci, când m-am dus pentru finanţare, mi-au scos informaţii de pe internet.

Această ruptură e asociată şi cu nişte evenimente din viaţa ta personală, au avut vreo legătură cu divorţul tău?
Nu ştiu, nu cred că au avut nici o legătură, ce legătură să aibe? Am trei copii minunaţi şi o soţie cu care, ai văzut, am vorbit acuma, ne împărţim cine duce copiii, unde duce copiii, asta e. N-are nici o legătură cu viaţa mea personală.

PRECIZARE: La acest articol vor fi aprobate NUMAI comentariile ASUMATE.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mihail Mihail
    Si cine il mai crede? Eu sunt convins ca totul a fost regizat de el sau de un apropiat al lui. Firma de avocatura a cautat o fata cu ceva cosuri pentru a prelua actiunile, pardon datoriile
  • Petrişor Obae Petrişor Obae
    Vă rog să respectați precizarea legată de comentariile la acest articol.

    "La acest articol vor fi aprobate NUMAI comentariile ASUMATE."
  • Andrei Andrei
    Multumesc, intotdeauna si in orice context am spus ca agentiile nu sunt "companii adevarate" deoarece nu au patrimoniu. Luind in calcul si tarele existente in caracterul multora dintre cei ce le conduc dintre care cele mai evidente sunt grandomania si lacomia sunt un actor economic cu care ceilalti, "productivii", trebuie sa aiba cea mai mare grija ...
  • paul S paul S
    La fel a vandut si Boureanu.
    Basescu il iubeste si il protejeaza pe Boureanu.
    Basescu e cel mai cinstit, e perfect.
    Deci, Boureanu e nevinovat.
    Deci, Marcel e nevinovat.
    Daca cineva il acuza pe Marcel, il acuza pe Basescu.
    Restul sunt vorbe goale.

Trimite un comentariu

sus