Skip to main content

SINTEZĂ 2010. Revistele luptă pentru supravieţuire: vânzări, preluări şi schimbări de periodicitate

 

Pentru reviste, ca pentru toată presa tipărită, 2010 a fost un an extrem de dificil. Unele titluri şi-au schimbat proprietarii (Realitatea-Caţavencu, Tango, Joy) , altele s-au închis (Diva).

Publicitate

Ca să supravieţuiască, alţi publisheri au decis să schimbe periodicitatea unor magazine (Joy, Story).

Ce s-a întâmplat pe piaţa revistelor din România, în continuare:

Ianuarie: Realitatea Caţavencu dă revistele către manageri

  • Pe 7 ianuarie, Sorin Vulpe a declarat pentru paginademedia.ro că va prelua revista Aventuri la Pescuit, după ce, la sfârşitul lui 2009, redacţia publicaţiei a demisionat în bloc pentru a lansa un nou titlu.
  • Pe 6 ianuarie, Adunarea Generală a Acţionarilor grupului Realitatea Caţavencu a decis care vor fi proprietarii revistelor Bucătăria pentru toţi, Tabu, Superbebe şi 24 Fun. Iată care sunt noii proprietari ai titlurilor: Bucătăria pentru toţi: Răzvan Cucui – 55%, restul de acţiuni fiind împărţite redacţiei; 24 FUN: Alex Săndulescu (în primă fază 100%, urmând să împartă acţiunile, în mod egal, cu Sorin Vulpe); Superbebe: Tana Pazara – 100%; Tabu: Brânduşa Vlanga (DBV Media House) – 100%.
  • Pe 27 ianuarie s-a materializat decizia grupului Realitatea Caţavencu de a vinde revistele din trust managerilor acestora. Astfel, Tana Pazara a semnat cu Realitatea Caţavencu preluarea 100% a titlului Superbebe pentru o sumă estimată la circa 100.000 de euro. Reţeaua de ghiduri 24Fun a fost preluată de o companie deţinută în mod egal de Alex Săndulescu şi Sorin Vulpe, iar lunarul de femei Tabu a fost cumpărat de DBV Mediahouse (Brânduşa Vlanga).

Februarie: MTR Press a intrat în insolvenţă şi Ringier a închis Diva

  • La începutul lunii februarie, compania MTR Press, care editează revistele Photo Magazine, Connect şi Luxury, a fost declarată în insolvenţă. Datoriile firmei se ridicau la momentul respectiv la aproape 800.000 de euro. Leon Arhire, proprietarul companiei, a spus atunci că datoriile se pot acoperi şi că titlurile vor continua să apară.
    Ringier a decis, pe 11 februarie, să închidă publicaţia pentru celebrităţi Diva.
  • Sanoma Hearst România a preluat licenţa revistei Auto Motor şi Sport de la Motor Presse International, după cum scria paginademedia.ro, pe 17 februarie. Prima ediţie a revistei auto pe care a publicat-o Sanoma Hearst a fost cea din luna aprilie.

Martie: “Marea schismă” a caţavencilor

  • Pe 3 martie s-a produs ruptura din redacţia Academia Caţavencu. Aproximativ 20 de redactori, în frunte cu redactorul-şef Marius Borţea, au decis să părăsească săptămânalul satiric, urmând sa lanseze un nou titlu. Dintre fondatorii titlului, a plecat Mircea Toma şi au rămas Doru Buşcu, Ioan T. Morar şi Eugen Istodor.
  • Adevărul Holding a lansat, pe 12 martie, revista de celebrităţi OK!. Publisherul a anunţat atunci un tiraj de 75.000 de exemplare pentru revista bilunară.
  • Pe 17 martie, a apărut pe piaţă revista Kamikaze, lansată de foşti jurnalişti de la Academia Caţavencu, care au părăsit echipa săptămânalului la începutul lui martie. Publicaţia a apărut la preţul de 2,5 lei , într-un tiraj de 60.000 de exemplare.

Aprilie: Sanoma lansează revista Miresici. Psihologia Azi revine în România

  • Pe 30 aprilie, Sanoma Hearst Romania a lansat revista Miresici, o publicaţie semestrială, la preţul de 9,9 lei.
    La sfârşitul lunii aprilie, Reţeaua Info-Sănătate a anunţat că, în luna mai, relansează revista Psihologia Azi. În noua formulă, revista apare sub forma unei ediţii în limba română a publicaţiei Scientific American Mind, într-un tiraj de 15.000 de exemplare, la preţul de 12,5 lei.
  • În ultima zi din aprilie,  bilunarul Story a anunţat că lansează un concept nou: Breaking Story. Este vorba de un supliment special, care tratează subiecte mondene.

Mai: Revistele Chip, Level, PC Practic şi Foto Video au fost scoase la vânzare

  • Dan Bădescu, proprietarul revistelor Chip, Level, PC Practic şi Foto Video, a declarat pentru paginademedia.ro, pe 21 mai, că este dispus să renunţe la o parte din acţiuni sau chiar la toată afacerea pe care o deţine 100% din 1991. Compania care editează revistele se numeşte 3D Media.

Iunie: Adevărul Holding a cumpărat Tango

  • La începutul lunii iunie, Adevărul Holding a cumpărat revista Tango, publicaţia urmând să fie în continuare condusă de Alice Năstase. Conducerea grupului de media al lui Dinu Patriciu a anunţat la momentul respectiv că primul număr cu Adevărul publisher urmează să apară în august.

Iulie: Tăieri de salarii la Sanoma Hearst. Caţavencu SA a intrat în faliment

  • La începutul lunii iulie, Sanoma Hearst a hotărât să reducă salariile cu 15% din cauza reglementărilor privind drepturile de autor. Măsura i-a afectat pe toţi angajaţii pe care publisherul îi are în România. Odată cu scăderea salariilor, Sanoma Hearst România a decis să plătească toate salariile din companie, integral, pe cartea de muncă.
  • Sanoma taie 15% din salarii şi trece tot pe cărţile de muncă
  • Pe 20 iulie, Mona Dîrţu şi-a dat demisia din funcţia de redactor-şef al saptamanalului Money Express. Gestul Monei Dîrţu a venit ca urmare a unui conflict între echipa redacţională şi acţionariatul revistei, soldat cu o notificare de concediere colectivă.
  • Compania Caţavencu SA intră în faliment. Potrivit informaţiilor paginademedia.ro, hotărârea a fost luată, pe 26 iulie, după adunarea creditorilor. Datoriile către furnizori şi impozitele neplătite la bugetul de stat se ridicau la 80,8 milioane de lei (20 de milioane de euro), după cum scria HotNews în urmă cu câteva luni.

August: Divizia de reviste Adevărul Holding are un nou director

  • Începând de la 1 august, Raluca Badea a preluat conducerea diviziei de reviste din Adevărul Holding. Raluca Badea a venit pe această poziţie după ce Răzvan Ionescu, fostul director al Diviziei reviste, a fost numit director al Diviziei Web din Adevărul Holding.

Septembrie: Dan Silviu Boerescu a plecat de la Playboy

  • Începând cu numarul de septembrie, Cătălin Mihăilă–fost redactor-şef adjunct- este noul redactor-şef al Playboy România. El îl înlocuieşte pe Dan-Silviu Boerescu, cel care a condus revista mai bine de zece ani. Oficialii Attica Media (care editează revista) spun că decizia îi aparţine lui Boerescu. El va continua să colaboreze la revistă, în calitate de Editor-at-Large, ocupându-se de secţiunile de gastronomie, oenologie şi horeca.
  • Corina şi Valentin Nagacevschi au lansat, la jumătatea lunii septembrie, 60 PLUS - prima revistă dedicată vârstei a treia din peisajul media autohton. Publicaţia are peste 90 de pagini şi este realizată de o echipă formată din şase oameni.

Noiembrie: Edipresse renunţă la Joy, iar Forbes are un nou redactor-şef

  • La începutul lunii noiembrie, Liberis Publications România a anunţat că va schimba periodicitatea revistei GQ. Astfel, publicaţia lunară pentru bărbaţi a trecut la o apariţie trimestrială.
  • La jumătatea lunii noiembrie, Edipresse AS România a anunţat că nu va mai prelungi contractul de licenţă pentru revista Joy. Ultima ediţie publicată de Edipresse a fost numărul de decembrie-ianuarie, după cum a declarat pentru paginademedia.ro Cristina Simion, director general Edipresse A.S.
  • Pe 15 noiembrie, redacţia Forbes a fost anunţată că va avea un nou redactor-şef în persoana lui Ionuţ Bunoiu. Acesta a preluat, de la 1 decembrie, conducerea revistei publicate de Adevărul Holding. În trecut, Bunoiu a fost redactor-şef al săptămânalului Business Magazin, deţinut de Publimedia.
  • Dana Cristescu, director general al Liberis România, a fost înlocuită, pe 15 noiembrie, de la conducerea companiei de publishing. Funcţia de director general a fost preluată de Sorin Vulpe. Dana Cristescu a condus compania Liberis încă din 2006, de la înfiinţarea firmei în România.
  • La sfârşitul lunii noiembrie, Ringier a anunţat că a preluat revista lunară Joy şi că aceasta va începe să fie editată din 2011. Ringier deţine un titlu concurent – Bolero, care va fi transformat într-o publicaţie de fashion cu apariţie periodică (de câteva ori pe an), după cum a declarat pentru paginademedia.ro Mihnea Vasiliu, director general Ringier România.

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • FF FF
    Bagabontelu: Au reusit partial. Cu o exeptie deci. Pe exceptie se bat acum statul si Bogdan Chireac. Sa vedem cine va reusi sa o ia primul. Pariez pe Chireac - noul patron Catavencu SA. Cineva va fi promovat de la batista la pielea stim noi cui.
  • silviu silviu
    las-o mai moale cu nobletea demisiei dirtului, care a plecat abia in momentul in care avea asigurat un loc caldut la tvr
  • Liviu Liviu
    http://www.liviuuntaru.com/?p=266

    Val Valcu si Lidia Mitchievici pleaca de la PUTEREA
  • Bagabontzelu Bagabontzelu
    Ce nu se stie este ca la Catavencu SA erau doi golanasi care s-au straduit din rasputeri sa dea faliment cu printul ca sa-si ia inapoi publicatiile vandute tot de ei lui SOV. Ceea ce partial au si reusit.

Trimite un comentariu

sus