Skip to main content

Şefa ştirilor TVR, reclamată pentru un discurs cu tentă pro Boc

 

Rodica Culcer, şefa ştirilor, a fost reclamată pentru un discurs pro BocTVRActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei a sesizat Comisia Etica a Televiziunii Române cu privire la discursul ţinut de Rodica Culcer (Director - Departament Emisiuni Informative si Sport) în cadrul unui eveniment organizat de Institutul de Studii Populare

(ISP).

Organizaţia condusă de Mircea Toma consideră că “discursul doamnei Culcer a fost impregnat de pozitii ideologice partizane directionate in sprijinul masurilor guvernului Boc”.

ActiveWatch a mai spus că “această luare de poziţie este incompatibilă cu funcţia detinuta de doamna Culcer (Director - Departament Emisiuni Informative si Sport), pentru ca altereaza grav independenta si impartialitatea televiziunii publice.

În replică, Rodica Culcer a declarat pentru HotNews "m-am dus la acest eveniment pentru ca am fost invitata. Daca ma invita Institutul Ovidiu Sincai ma duceam si la ei."

Discursul despre care vorbeşte Agenţia de Monitorizare a presei a fost susţinut de Rodica Culcer, marţi, în cadrul conferinţei "Reforma institutionala a statului. Stat asistential, stat minimal, stat eficient?", organizata de Institutul de Studii Populare si Fundatia Konrad Adenauer.

Declaraţia integrală a şefei ştirilor TVR cu privire la sesizarea AMP o găsiţi pe HotNews.ro.

Sesizarea ActiveWatch-AMP adresată Comisiei de Etică a TVR şi Preşedintelui Director General TVR, Alexandru Lăzescu

ActiveWatch a€“ Agenţia de Monitorizare a Presei îşi exprimă îngrijorarea faţă de mesajul politic transmis de şefa ştirilor TVR, Rodica Culcer, la conferinţa „Reforma instituţională a statului. Stat asistential, stat minimal, stat eficient?”, organizată de Institutul de Studii Populare (ISP), integral transmisă de TVR.

Organizată sub auspiciile ISP, fundaţie afiliată PDL, dezbaterea a avut un evident caracter ideologic, subiectele discutate fiind strâns legate de măsurile economice adoptate de guvernul Boc în ultimii ani. Printre vorbitori s-au aflat nume importante din cadul PDL, dar şi înalţi demnitari, printre care Preşedintele statului, Traian Băsescu şi, respectiv, premierul Emil Boc.

În contextul acesta, considerăm că intervenţia în dezbatere a şefului ştirilor TVR, Rodica Culcer, este inacceptabilă. Discursul doamnei Culcer a fost impregnat de poziţii ideologice partizane direcţionate în sprijinul măsurilor guvernului Boc. Considerăm că o astfel de luare de poziţie este incompatibilă cu funcţia deţinută de doamna Culcer (Director - Departament Emisiuni Informative şi Sport), pentru că alterează grav independenţa şi imparţialitatea televiziunii publice.

Este dreptul oricărui jurnalist să aibă propriile opţiuni ideologice, pe care şi le poate exprima inclusiv prin intermediul presei. Astfel de opţiuni partizane nu îşi au, însă, locul în mass-media publice, mai ales în contextul în care TVR îşi declară eforturile de a recâştiga credibilitate şi a se desprinde de imaginea de instituţie obedienţa faţă de „putere”. Mai mult, Rodica Culcer nu a folosit mass media pentru a-şi exprimă aceste opţiuni, ci un eveniment al unui partid politic, unde se aflau cei mai înalţi demnitari ai statului, chintesenţa a ceea ce numim public „puterea”.

AW-AMP solicită Comisiei de Etică a TVR să analizeze dacă faptele Rodicai Culcer încalcă sau nu Statutul Jurnalistului din TVR şi să comunice public concluziile cât mai curând posibil.

Sesizarea AMP are anexat un extras din discursul Rodicăi Culcer, citat de VoxPublica, pe care îl găsiţi aici. Despre acest fragment, şefa ştirilor TVR spune că "este trunchiat şi scos din context".

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • stan stan
    În replică, Rodica Culcer a declarat pentru HotNews “m-am dus la acest eveniment pentru ca am fost invitata. Daca ma invita Institutul Ovidiu Sincai ma duceam si la ei.”
  • Gabi Parascovici Gabi Parascovici
    Ma omor dupa independenta domniei sale.

Trimite un comentariu

sus