Skip to main content

În gura presei, dublă penalizare: 10.000 de lei pentru cazul Mircea Marian şi o somaţie pentru limbaj

 

Mircea Badea a atras două sancţiuni pentru Antenele familiei Voiculescu. Canalul de ştiri Antena3 a fost amendat cu 10.000 de lei pentru încălcarea dreptului la propria imagine a lui Mircea Marian, editorialist la Evenimentul Zilei.

Publicitate

Iar postul Antena1 a primit o somaţie publică pentru reluarea emisiunii În gura presei, din 12 ianuarie, în care Mircea Badea a folosit un limbaj injurios.

Cele două sancţiuni au fost aplicate în urma a trei reclamaţii trimise la CNA de Mircea Marian, bloggerul Cetin Ametcea (arhiblog.ro) şi un cetăţean care a spus că Mircea Badea “aduce injurii tuturor românilor”.

Reclamaţia lui Arhi nu a contribuit în niciun fel la sancţiunile date astăzi de CNA posturilor din trustul Intact.

Cum i-a încălcat Badea dreptul la propria imagine a editorialistului EVZ?

În emisiunea În gura presei, difuzată pe 13 ianuarie de Antena3, Mircea Badea întreabă:

“Credeţi că Mircea Marian, adică el, ar putea fi rodul unei educaţii sexuale precare? Că aşa arată. Dar credeţi că mă amendează CNA-ul pentru asta?”. Toate acestea au fost spuse în timp ce pe ecranul din studio era afişată o poză cu Mircea Marian.

Attila Szasz, membru CNA:

“Aici Mircea Badea se leagă de felul în care arată Mircea Marian.”

Dan Grigore, despre prestaţia lui Mircea Badea:

“Comportament de huligan. Un vid colorat”

Mircea Marian, în sesizarea trimisă la CNA:

"Consider că prin aceste declaraţii Mircea Badea nu a respectat dreptul la imagine şi a folosit expresii injurioase la adresa părinţilor mei, încălcând astfel Codul de reglementare în audiovizual. Personal, ca ziarist, pot să mă apăr de astfel de atacuri imunde, dar nu pot să accept un limbaj jignitor la adresa familiei mele, pe care cred că nu o pot proteja decât cerând intervenţia CNA".

Pentru ce a primit somaţie publică Antena1?

Postul generalist al trustului Intact a reluat pe 12 ianuarie, dimineaţa, emisiunea În gura presei în care Mircea Badea a folosit expresii precum “melc amputat”, “imbecili”, “băi tâmpitule”.
Această emisiune a fost reclamată de cetăţeanul Iulian Bold, care a spus în sesizarea trimisă Consiliului Mircea Badea "aduce injurii tuturor romanilor si are un limbaj extrem de nesimtit fata de anumite persoane/institutii! ".

Attila Szasz, membru CNA:

“Limbajul reprezintă o problemă pentru că emisiunea este reluată la o oră nepotrivită, accesibilă minorilor”.

În aceeaşi emisiune, vrând să citeze un material de pe blogul lui Victor Ciutacu, (Parteneriat strategic de sex oral cu SUA ) Mircea Badea a întrebat:

“Pot să zic sex oral pe post sau...? Nu pot să zic? Nasol. Era să spun altă...Când jucătorul a zis că e preferabil să ....îmi dau seama că Ciutacu e mai elocvent pe blog decât permit pudibonzii şi ipocriţii ăştia de la CNA.”

În replică, Dan Grigore (membru CNA) a spus, în timpul şedinţei CNA:

“Daca n-ar fi atât de derizoriu l-aş invita la o discuţie să-i arăt cât de pudibond sunt eu”.

Câteva fragmente din discuţiile purtate la CNA pe marginea prestaţiei lui Mircea Badea

Mirela Bomboe, reprezentantul trustului Intact:

“Dacă n-am discuta de un pamflet.... atâta timp cât emisiunea are această avertizare trebuie să avem în vedere caracterul emisiunii”.

Dan Grigore, membru CNA:

“Simplul fapt că îl caracterizaţi aşa  nu face din această emisiune un pamflet, pentru că nu are aceste caracteristici. Vine din spatele blocului, e limbaj care seamănaă a subcultură suburbană, dar nu este un pamflet”.

Mirela Bomboe:

“În cazul lui Mircea Marian trebuie să luaţi în considerare calitatea celor două personaje. Sunt doi jurnalişti care au la dispoziţie aceleaşi instrumente”.

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Observator Observator
    Cel incriminat sustine ca se poate apara,dar reclamatia a facut-o pentru a-si apara familia.O justificare destul de neinspirata dupa mine.Pe de alta parte Dan Grigore dezamageste pe zi ce trece.Chiar nu poate deosebi un pamflet? Incep sa cred ca cei care aveau o parere foarte proasta despre Dan Grigore inca pe cand era un pianist celebru (si pe care ii credeam invidiosi) aveau dreptate.A "n" oara se dovedeste ca talentul nu are nici o legatura cu caracterul.Pacat.
  • Dani Dani
    Pai Marean a spus ca "poporul roman are o educatie sexuala precara". Parintii lui nu-s romani?
  • Tare Tare
    Super tare Badea.Dan Grigore asta e mare sluga ,intuieste ce ar vera base si actioneaza doar sa nu isi piarda postul.
  • sorin sorin
    10.000 e putin pt televiziunea famigliei Voiculescu, Felix a "mostenit" in 1990 peste 100 milione de $

Trimite un comentariu

sus