Skip to main content

Lăzescu, mesaj către angajaţii TVR: "Capacitatea de a face faţă presiunilor financiare a ajuns la limită". Se taie primele de vacanţă

 

Capacitatea de a face faţă presiunilor financiare a ajuns la limită”, spune Alexandru Lăzescu, preşedintele TVR, într-o scrisoare adresată angajaţilor, publicată în continuare de paginademedia.ro.

Publicitate

În acelaşi document, Lăzescu prezintă câteva propuneri pentru 2011, după întâlnirile cu sindicatele. Printre acestea, tăierea primei de vacanţă pentru 2011, reducerea orelor suplimentare şi renunţarea, în anumite cazuri, a sporului de 100% acordat pentru zilele de sîmbătă şi duminică. Documentul vorbeşte şi despre posibila “indexare a taxei TV cu rata inflaţiei”.

Detalii, în continuare:

  • Nu vă ascund faptul că suntem într-o situaţie extrem de critică”, îşi începe mesajul şeful TVR, Alexandru Lăzescu.
  • “Instituţia noastră s-a aflat permanent în pierdere în ultimii cinci ani, aşa că, inevitabil, capacitatea sa de a face faţă presiunilor financiare a ajuns la limită.”
  • “Prin proiectul de buget ne propunem să păstrăm intact actualul fond de salarii, dar să renunţăm la unele beneficii (cum ar fi primele de vacanţă).”
  • “Chiar dacă trecem prin momente grele, semnalul pe care va trebui să-l dăm este unul de redresare, nu de scufundare a Televiziunii Române.”

Măsuri propuse şi prezentate într-un comunicat intern, după discuţia de ieri cu sindicatele:

  • renunţarea la plata primei de vacanţă pe perioada anului 2011
  • renunţarea la prima de 100% pentru angajaţii care lucrează în weekend conform programului normal de lucru (adică turele lor erau programate). Ei vor fi compensaţi cu zile libere plătite. Cei care lucrează în weekend, dar în afara programului normal, rămân cu prima.
  • limitarea semnificativă a cuantumului de ore suplimentare (stabilirea unor plafoane pentru orele suplimentare, pe compartimente, cu minim 50% mai mici decât cele din prezent);
  • adoptarea unor masuri de transparenţă privind beneficiarii de prime şi de ore suplimentare
  • măsurile legate de bugetul de slarizare sunt argumentate prin faptul că "din totalul costurilor generale, cele salariale reprezintă 54.32%, precum şi datorită faptului că din veniturile estimate a fi realizate în anul 2011 nu pot fi acoperite toate cheltuielile astfel reduse".
  • acţiuni de recuperare a creanţelor de la mandatari Electrica şi de la Splendid Media
  • reducerea cheltuielilor cu telefonia mobilă şi cu deplasările, cu protocolul, benzina şi abonamentele de presă
  • înaintarea unei propuneri de hotărâre de guvern pentru extinderea bazei de colectare a taxei TV şi indexarea acesteia cu rata inflaţiei.

Scrisoarea, în continuare:

Dragi colegi,

Am lucrat în ultimele săptămâni la proiectul de buget al SRTv pentru 2011. Nu vă ascund faptul că suntem într-o situaţie extrem de critică. Instituţia noastră s-a aflat permanent în pierdere în ultimii cinci ani, aşa că, inevitabil, capacitatea sa de a face faţă presiunilor financiare a ajuns la limită.

De la începutul anului şi până în prezent am avut nu mai puţin de şase întâlniri informale cu reprezentanţii dumneavoastră din sindicate. Iar marţi, 22 februarie, am avut şi o întâlnire formală. Ne-am ascultat unii pe ceilalţi, am făcut schimb de idei, am discutat soluţii concrete de reducere a cheltuielilor dar şi de creştere a veniturilor. O sinteză a acestora o puteţi găsi în comunicatul intern de mai jos.

Prin proiectul de buget ne propunem să păstrăm intact actualul fond de salarii, dar să renunţăm la unele beneficii (cum ar fi primele de vacanţă). Ştiu că vă nemulţumeşte acest lucru, dar încercaţi să priviţi această măsură prin ochii celor aproximativ 6.000 de angajaţi din instituţiile media care, pe fondul crizei economice din ultimii ani, au rămas fără loc muncă. Şi a colegilor noştri de breaslă din celelalte grupuri media care şi-au văzut reduse salariile cu 20, 30 sau chiar cu 50%, începând din 2009.

Dacă măsurile de reducere a cheltuielilor cu care ne confruntăm acum ar fi fost luate la timp - încă de acum doi ani, când toate companiile de media au trecut rapid la tăieri şi reajustări de costuri, pentru a supravieţui - poate că situaţia ar fi fost cu totul alta acum. Dar să lăsăm trecutul în urmă şi să ne concentrăm pe viitorul imediat.

Trebuie să ştiţi că am întreprins deja măsuri de reducere a costurilor. Ştiu că circulă tot felul de zvonuri legate de creşterea fondului total de salarii ca urmare a „sutelor de angajări” făcute în ultima perioadă. Acest lucru este fals (fapt pe care l-au putut constata şi reprezentanţii sindicatelor din documentele pe care le-am pus la dispoziţia lor). În fapt, fondul total de salarii (incluzând toate sporurile şi orele suplimentare) a scăzut uşor în semestrul al II-lea faţă de semestrul I din 2010, în timp ce numărul de angajaţi a rămas practic constant (3313 salariaţi în decembrie 2010, faţă de 3303 în iunie).

Un alt exemplu: fondul total alocat onorariilor pentru colaboratori (domeniu în care m-am implicat personal) a scăzut cu 2,2 milioane de lei în semestrul al II-lea anul trecut faţă de primul semestru.

În ansamblu, în semestrul al II-lea din 2010 costurile totale ale SRTv au scăzut cu 6,8% în raport cu cele din semestrul I (spre comparaţie, în semestrul al II-lea din 2009, acestea au crescut cu 23%, faţă de primul semestru al aceluiaşi an).

E posibil ca mărirea TVA-ului să tragă în jos acest procent până la încheierea anului fiscal, totuşi direcţia pe care am trasat-o încă de la venirea mea aici este de scădere, nu de creştere a cheltuielilor.

Chiar dacă trecem prin momente grele, semnalul pe care va trebui să-l dăm este unul de redresare, nu de scufundare a Televiziunii Române. Cu toate că economia care se va face la buget în urma măsurilor pe care le luăm nu va rezolva întru totul problema financiară a televiziunii, important este să începem de undeva.

Şi, deşi înfruntăm presiuni externe fără precedent - politice, mediatice şi psihologice -, ce urmăresc eliminarea taxei TV, lucru ce ar echivala cu incapacitatea televiziunii de a mai funcţiona, nu ne lăsăm intimidaţi şi mergem mai departe.

Încercaţi să priviţi obiectiv şi cu echilibru situaţia în care ne aflăm, fără a vă lăsa influenţaţi de mesajele interne şi externe. Agenda mea este deschisă şi are ca principal obiectiv nu doar traversarea acestui moment critic, ci şi redresarea televiziunii naţionale pe termen mediu şi lung.

Vă mulţumesc,
Alexandru Lăzescu
Preşedinte-Director General TVR
22 februarie 2011

Comunicatul intern cu măsurile de redresare:

În cadrul şedinţei Comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Munca din SRTv din 22 februarie 2011, administraţia a prezentat măsurile propuse pentru redresarea situaţiei economice a instituţiei:

Măsuri pentru asigurarea de venituri suplimentare:

  • demersuri pentru sublicenţierea unor transmisiuni sportive;
  • negocierea şi obţinerea unor re-eşalonări la plata furnizorilor de licenţe de difuzare filme;
  • negocierea eşalonării obligaţiilor de plată către organismele de gestiune colectivă a drepturilor de autor;
  • acţiuni de recuperare a creanţelor de la mandatari Electrica şi de la Splendid Media
  • au fost atrase venituri suplimentare prin noi contracte de sponsorizare pe emisiuni;
  • înaintarea unei propuneri de hotărâre de guvern pentru extinderea bazei de colectare a taxei TV şi indexarea acesteia cu rata inflaţiei.

Măsuri pentru reducerea cheltuielilor curente:

  • achiziţii licenţe film: valorificarea stocului spre difuzare (cca 60%) şi limitarea achiziţiilor de completare în cadrul contractelor semnate în condiţiile reeşalonării plăţilor pentru exerciţiile bugetare viitoare;
  • negocieri cu fiecare structură a propunerilor de buget cu reduceri semnificative;
  • reducerea cheltuielilor generale de administrare:

cheltuielile cu telefonia mobilă

cheltuieli cu deplasări interne/externe

cheltuieli cu abonamente de presă

cheltuieli de protocol

cheltuieli cu consumul de carburant aferent transportului intern şi de producţie

  • reorganizarea activităţii în serviciile de producţie pentru încadrarea în spaţiile orare programate;

Întrucât din totalul costurilor generale, cele salariale reprezintă 54.32%, precum şi datorită faptului că din veniturile estimate a fi realizate în anul 2011 nu pot fi acoperite toate cheltuielile astfel reduse, administraţia propune următoarele măsuri:

  • limitarea semnificativă a cuantumului de ore suplimentare (stabilirea unor plafoane pentru orele suplimentare, pe compartimente, cu minim 50% mai mici decât cele din prezent);
  • adoptarea unor masuri de transparenţă privind beneficiarii de prime şi de ore suplimentare, cu urmărirea strictă a încadrării în plafoanele bugetare stabilite la nivelul fiecărui compartiment, în directa colaborare cu Departamentul Management Financiar şi Bugete Operaţionale;
  • reanalizarea deciziilor privind angajările suplimentare, în funcţie de criterii de urgenţă şi importanţă.
  • De asemenea, pentru echilibrarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2011 administraţia a solicitat partenerilor sociali să accepte următoarele măsuri:
  • renunţarea la plata primei de vacanţa pe perioada anului 2011;

reformularea Art.75 (4), după cum urmează:

  • Activitatea prestată în zilele de sâmbătă şi/sau duminică se plăteşte cu un spor de 100% la salariul de bază, pentru timpul efectiv lucrat în aceste condiţii, pentru cei care lucrează în afara programului normal de lucru, platit la sfârşitul lunii în care s-a prestat activitatea, iar pentru salariaţii care lucrează în cadrul programului normal de lucru, se compenseaza cu zile libere platite.

Aceste măsuri au în vedere păstrarea în integralitate a drepturilor salariale şi a sporurilor legale corespunzătoare. Sperăm în continuare că evoluţia financiară a instituţiei să permită şi păstrarea acordării tichetelor de masă.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • eugen eugen
    vorba lu Mircea Badea astea nu au audienta nici cat pauzele de publicitate de la posturile private.
    Sper ca legea conforma careia nu mai trebuie sa platim abonament la tvr sa duca la inchiderea acestui post la care nu se uita nici angajatii.
  • provincialul provincialul
    Bai hotilor nu va e rusine ?
    Uite masuri concrete mai jos:
    -inchiderea tvr info, tvr3 si tvr -urile locale.(stiu ca nu puteti ca sunteti multi nepoti de hranit)
    Exista o piata media libera si privata care se va ocupa de tot ce e nevoie, daca e nevoie.
    -bagati publicitate in timpul emisiunilor de divertisment. (mai merge omu sa se p..., sa-si ia o bere)
    -puneti taxa pe individ nu pe existenta unui contract de curent electric. 18 000 000 de votanti(persoane majore) X 5 euro/an = 90 000 000 euro pe care oricum nu-i strangeti acum (colectarea la trezorerie ca si un impozit, nu o platesti nu primesti buletin,permis auto,cazier fiscal,nu poti inscrie/radia masina,nu poti cumpara/vinde proprietati'etc. si eventual dupa 3 ani de neplata-munca in folosul comunitatii) si scoateti frate tampenia de taxa de pe firme. De ce sa plateasca un hotel taxe pentru voi pe fiecare camera? Ori voi credeti ca de aia merge omu la hotel, ca sa se uite la TVR ? ca sa nu mai vorbesc de un chiosc de ziare.
  • Tataee Tataee
    noroc cu acces direct si otv, nu? vai de capul tau!
  • TraLAla TraLAla
    Situatia este "extrem de critica" si ei tocmai anunta ca vor sa arunce cu cel putin 3.4 milioane euro, fara tva, pe niste meciuri de 2 lei din Liga lui Dragomir?
  • petre petre
    Sa ne fie cu iertare, nu pot fi numite "Măsuri pentru asigurarea de venituri suplimentare" cele enumerate de domnúl presedinte:

    •negocierea şi obţinerea unor re-eşalonări la plata furnizorilor de licenţe de difuzare filme;
    •negocierea eşalonării obligaţiilor de plată către organismele de gestiune colectivă a drepturilor de autor;

    Acestea sunt doar amanari de plati, care tot vor trebui achitate!
  • Shoni09 Shoni09
    Haaaa...nu uitati ca Lazescu este dezastrul din spatele MIX FM Bucuresti...
  • tavi tavi
    De unde ore suplimentare, ca au o gramada de emisiuni in reluare?!
    Ei au prime de vacanta pe banii neprivitorilor la TVR! La programele prezentate si la audienta lor n-ai cum sa-i ,,frecventezi``. Eu vad TVR doar cand schimb programele, dar le platesc taxa sa primeasca prime de vacanta.
  • peter ustinov peter ustinov
    Omul joaca corect si vrea sa faca ceva. Gaurile negre oprite si banii care se scurg prin mainile hraparetze ale celor de la Electrica si de la Splendid Media. Veniturile TVR, taxa tv si publicitatea, se lafaie prin alte conturi si produc dobanzi. DNA-ul nu se autosesizeaza ?!
  • gogo gogo
    daca i-ar vinde si pe ei o agentie mai decenta, poate ar fi mai bine. insa capusha de Splendid Media n-o sa faca niciodata performanta. nici daca ar vinde protv.
  • FiX FiX
    Asa a scris seful TVR? „situatie extrem de critica”? Si, mai jos „datorită faptului că din veniturile estimate a fi realizate în anul 2011 nu pot fi acoperite...”? Pai e de plans. Zero gramatica. Si e sef al celei mai mari institutii media din Romania!!!
  • Roberto L Roberto L
    Halal masuri de redresare!!!! Si-au taiat sporurile si primele...
  • eric eric
    unul dintre putinii PDG ai TVR, daca nu singurul care vrea sa faca ceva..sa vedem daca va fi lasat
  • ina ina
    m-a impresionat comunicatul d-lui lazescu

Trimite un comentariu

sus