Skip to main content

TVR, chemată la raport după reclamaţia lui Gelu Voican Voiculescu

 

Consiliul Naţional al Audiovizualului îi aşteaptă marţi pe reprezentanţii Televiziunii Române să dea explicaţii cu privire la un reportaj difuzat pe 10 aprilie de postul TVR1.

Publicitate

“Întrucât spiritul în care a fost concepută se abate vizibil de la neutralitatea şi echidistanţa politică pe care televiziunea publică este obligată să le respecte”, se arată în reclamaţia trimisă de senatorul Gelu Voican Voiculescu către Senatul României. Această sesizare a fost trimisă ulterior de Senatul României către Consiliul Naţional al Audiovizualului.

În emisiunea Reportajele Jurnalului, prezentată de Ruxandra Gheorghe, s-a vorbit despre crimele Revoluţiei din 1989.

Acuzaţiile de crimă la adresa lui Gelu Voican Voiculescu şi a lui Dan Iosif au reieşit dintr-o mărturie făcută de Sorin Georgescu (martor), înregistrată într-un dosar din 2007 la Procuratura Militară.

Gelu Voican Voiculescu, în reclamaţie:

“Imaginea textului olograf era însoţită de lectura acestor afirmaţii, potrivit cărora, la ordinul expres (telefonic) al lui Ion Iliescu, undeva, într-o cameră din sediul CC, Dan Iosif şi cu mine am fi ucis prin împuşcare cca. 11 militari în termen, după care cadavrele lor au fost îmbrăcate, chiar cu ajutorul declarantului Sorin Georgescu, în salopete negre, pentru a fi prezentate drept terorişti.

Şi aceste afirmaţii, care atentau la memoria defunctului Dan Iosif şi care pe mine mă înfăţişau drept un sângeros criminal în serie, erau acceptate ca fiind reale de comentariul relizatorilor”.

Cât priveşte sancţionarea postului, Mihai Mălaimare a propus o amendă de 20.000 de lei, iar Attila Szasz a propus ascultarea punctului de vedere de la TVR şi ulterior luarea unei decizii.

Ce au spus membrii CNA?

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:

“Dezechilibrul s-a realizat prin unghiul de abordare. Pe cale de consecinţă, să alegi o singură declaraţie de la Parchet şi faţă de gravitatea afirmaţie şi maniera de a garanta aparărea a fost foarte slabă. Eventual îl chemi in stuiou (Gelu Voican Voiculescu –n.r.), dezbaţi şi cu el. Formal ei s-au acorperit pe principiul “domne’ i-am luat punctul de vedere”.

Mihai Mălaimare, membru CNA:

“Cred că ar trebui să ne uităm mai atent la postul naţional aşa cum ne uităm şi la celelalte posturi.”

Răsvan Popescu, preşedinte CNA:

“Acuzaţia de crimă adusă unui om mi se pare un lucru foarte grav.”

Dan Grigore:

Televiziunea Publică a încercat să facă un demers de dizlocare a unui monolit, convingerea publică despre ce s-a întâmplat la Revoluţie. Demersul televiziunii a fost de a demitiza ceea ce ştim noi despre Revoluţie. Nu este un lucru blamabil, ca demersul journalistic e făcut cu mijloace schiopătânde asta este cu totul altceva.”

Alte fragmente din reclamaţia primită de CNA de la Senatul României:

"Apogeul acestei succesiuni de învinuiri grave, a fost prezentarea în facsimil a unei depoziţii din 2007, făcută la Procuratura Militară de către un „martor” – Sorin Georgescu. Imaginea textului olograf era însoţită de lectura acestor afirmaţii, potrivit cărora, la ordinul expres (telefonic?) al lui Ion Iliescu, undeva, într-o cameră din sediul CC, Dan Iosif şi cu mine, am fi ucis prin împuşcare cca. 11 militari în termen, după care cadavrele lor au fost îmbrăcate, chiar cu ajutorul declarantului Sorin Georgescu, în salopete negre, pentru a fi prezentate drept terorişti.

Şi aceste afirmaţii, care atentau la memoria defunctului Dan Iosif şi care pe mine mă înfăţişau drept un sângeros criminal în serie, erau acceptate ca fiind reale de comentariul relizatorilor. (...)

“Au fost prezentate selectiv, secvenţe filmate din timpul Revoluţiei, alternând cu o serie de inserţii, constând în declaraţii actuale făcute de Nica Leon, Theodor Mărieş, Iancu Marin şi alţii, care manifestau o atitudine vădit tendenţioasă. Cei intervievaţi aveau în comun incriminarea lui Ion Iliescu, acuzat că ar fi „ordonat” distribuirea de arme şi că ar fi înscenat diversiunea teroriştilor, în scopul consolidării noii puteri.

În acest sens, preşedintele CFSN, care şi-a asumat exerciţiul autorităţii de stat, a fost făcut răspunzător de moartea celor 934 de victime, survenită după 22 dec.1989. (...)

Apogeul acestei succesiuni de învinuiri grave, a fost prezentarea în facsimil a unei depoziţii din 2007, făcută la Procuratura Militară de către un „martor” – Sorin Georgescu. Imaginea textului olograf era însoţită de lectura acestor afirmaţii, potrivit cărora, la ordinul expres (telefonic) al lui Ion Iliescu, undeva, într-o cameră din sediul CC, Dan Iosif şi cu mine, am fi ucis prin împuşcare cca. 11 militari în termen, după care cadavrele lor au fost îmbrăcate, chiar cu ajutorul declarantului Sorin Georgescu, în salopete negre, pentru a fi prezentate drept terorişti.

Şi aceste afirmaţii, care atentau la memoria defunctului Dan Iosif şi care pe mine mă înfăţişau drept un sângeros criminal în serie, erau acceptate ca fiind reale de comentariul relizatorilor.

Pentru a diminua flagranta abatere deontologică, aceştia au recurs la un simulacru de echitate, inserând o intervenţie a lui Ion Iliescu, referitoare la Theodor Mărieş, care însă era vizibil decupată dintr-un alt material şi care n-avea nicio legătură cu contextul reportajului. De asemenea, au fost introduse câteva propoziţii dintr-o replică telefonică de a mea, luată de duminică dimineaţă. Este evident că spusele mele (pe deasupra şi trunchiate), păleau în raport cu impactul vizual al imaginilor.

Beneînţeles că am reacţionat faţă de enormitatea celor relatate de Sorin Georgescu, considerând că este necesară o verificare. Dana Vlad mi-a replicat că este vorba de un document oficial, înscris pe un imprimat-tip al Procuraturii Militare.

Duminică dimineaţa, a doua zi, de data asta, i-am telefonat eu Danei Vlad, care mi-a spus că nu voi putea interveni în direct, prin telefon, dar că argumentele susţinute sâmbătă de mine, vor fi adăugate pe banda sonoră. Protestând pentru că am fost înregistrat fără a fi prevenit, a concedat să fac un enunţ mai concentrat, tocmai pentru a putea fi adăugat. Dar şi aşa, în emisiune, mi-au fost reproduse doar câteva propoziţii. (...)

În acelaşi timp este limpede că prin caracterul partizan şi tendenţios al emisiunii, ne aflăm în faţa unei comenzi politice din partea puterii. Doamna Rodica Culcer poartă întreaga răspundere pentru difuzarea reportajului.

Cum Revoluţia română este menţionată în articolul 1, aliniatul 3 al Constituţiei Româniai, este inadmisibilă exploatarea ei în lupta politică. Se recurge la cele mai abjecte incriminări pentru a compromite figura centrală a Revoluţiei române – Ion Iliescu – alături de alţi participanţi de frunte.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • dan dan
    eu cred ca investigatiile cu privire la revolutie ar trebui facute de un tribunal international. ceea ce credem noi ca a fost revolutia e o mare pacaleala. adevarul e altul. nici tvr si nici procuratura nu o sa il afle in felul asta
  • nic nic
    Declaratia in cauza era "pe hartie cu antetul Procuraturii" deci oficiala. Doamne cata nesimtire. Dar concluzia Procuraturii care era? Tot oficiala. Si mai erau si alte marturii? Omul ala l-a vazut el la telefon pe Iliescu? etc... Acum adevarul este ca la halul in care arata TVR azi nu ma mira ca au difuzat un asemenea film. Doar au zeci de milioane pierderi care trebuie sa fie acoperite de la Buget, si chestia asta sta in pixul lui Boc si ordinul lui Basescu.
  • Apostatu Apostatu
    Televiziunile cu adevarat romanesti care dezvaluie hotiile inimaginabile facute de actuala putere portocalie sint amendate pe banda rulanta. In schimb tvr care a devenit presul lui basescu este scutita de amenzi:"sa vedem, sa analizam, sa ne mai gindim".asta e democratia basescului
  • Emil Emil
    Ma intreb: ani de zile in care Gelu si Dan Iosif si Ion Iliescu si ceilalti, au aparut pe toate posturile (deci si TVR, mai ales TVR) si ne-au indesat mintea cu emanatiile, se considera? Pentru echilibru as vrea sa aflu.

Trimite un comentariu

sus