Skip to main content

ActiveWatch reacţionează: Presiunile politice şi economice de la Intact şi Adevarul Holding sunt inacceptabile

 

ActiveWatch condamnă public abuzurile trustului Intact, care a încercat să transforme un departament de investigaţii jurnalistice într-o grupare de gherilă îndreptată împotriva adversarilor politici ai patronului trustului, Dan Voiculescu”, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.

Publicitate

Mai mult decât atât, ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei “îşi exprimă indignarea faţă de presiunile exercitate asupra platformei Think Outside the Box (TOTB) de către Adevărul Holding şi McCann-Erickson”.

Motivul întreruperii relaţiei dintre Adevărul şi platforma independentă TOTB este, potrivit unui comunicat al grupului de presă deţinut de Dinu Patriciu, este sintetizat astfel “disfuncţii grave în colaborarea editorială comună şi de promovare reciprocă”. Mai multe despre acest subiect puteţi citi aici şi aici.

Ce spune ActiveWatch despre situaţia din grupul de presă deţinut de Dan Voiculescu?

“În ceea ce priveşte grupul Intact, jurnalistul Stelian Negrea - care, până la recenta demisie, a condus un departament de investigaţii din cadrul Intact - a semnalat public faptul că instituţia de presă patronată de familia politicianului Dan Voiculescu practică comportamente care încalcă grav deontologia jurnalistică, promovând şantajul şi hărţuirea adversarilor politici ai patronilor.

Stelian Negrea – citat de Evenimentul Zilei - califică acest „gen jurnalistic” ca fiind “şantaj editorial, cu siguranţă. Pentru a pune o presiune şi a le arăta inamicilor sau celor cu care urmau să încheie o afacere, sau celor pe care încercau să-i momească să treacă în tabăra lor politică, pentru a le arăta pisica: nu faceţi ceea ce vrem noi să facem atunci avem un întreg imperiu media pe care îl putem stârni împotriva voastră”.”

ActiveWatch: Cele două situaţii semnalate reprezintă abuzuri de netolerat

Din comunicatul de presă AMP:

“Cele două situaţii semnalate reprezintă abuzuri de netolerat. Este vorba despre ingerinţe politice şi economice asupra conţinutului editorial care, concretizate, decredibilizează presa în ansamblul său.

Atitudinea McCann-Erickson este îngrijorătoare şi încalcă dreptul la liber acces la informaţii de interes public.

ActiveWatch Agenţia de Monitorizare a Presei consideră că este mai oportun ca oricând ca persoanele interesate de sănătatea raporturilor dintre companiile mass media – publicitate – beneficiari de publicitate să se întâlnească pentru a redefini regulile jocului în această industrie.

Evenimentele semnalate mai sus sunt o practică de mult cunoscută care nu mai poate fi tolerată
Atitudinea Adevărul Holding ridică mari semne de întrebare cu privire la valorile reale iar nu doar declarate ale grupului de presă.

Dan Voiculescu şi familia sa au dovedit încă o dată că mogulizarea este o ameninţare la adresa libertăţii presei.

Aşteptăm ca Discovery România să-şi motiveze gestul de a se delimita de TOTB.

Le reamintim jurnaliştilor că este vital pentru credibilitatea presei să se opună şi să facă publice presiunile care încalcă libertatea presei şi codul deontologic al jurnalistului.”

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • eu eu
    De cate ori aud pe cate unul care doreste inchiderea vreunei televiziuni, mi se face negru in fata ochilor.
    Si eu am o serie de televiziuni pe care le consider aservite scarbos puterii, incepand cu TVR, insa nu cer inchiderea lor. Pur si simplu nu ma uit la aceste canale.
  • Marian Marian
    Nu vira nimic, sunt curios insa daca tu virezi ceva la stat?
    Virezi si nu stim noi?
  • Marian Marian
    Noroc cu Negrea, ca asa au mai inteles si spalatii pe creier care se uitau la televiziunea lui Voiculescu ca erau manipulati.
    Acest Intact este o prelungire a Securitatii la care Voiculescu a lucrat cu drag. Antenele santajaza oameni politici sau societati. Un exemplu elocvent este noua scursoare de primar nou ales la Baia Mare, despre care Negrea a relatat, cu dovezi, ca a fost santajat cu dezvaluiri despre dosarele cu schimburi de terenuri ilegale pe care le are la DNA. Iar Chereches, ca toti care vin de la PSD, s-a lasat santajat si a trecut in tabara USL, dupa ce semnase cu PDL.
    Antena3 trebuie inchisa dupa o investigatie amanuntita a DNA si arestarea in prealabil a lui Seres.
  • UCK UCK
    baieti mai rasfirati, mai rasfirati!
  • Negativ Negativ
    sa vedem cine e independent.
  • Negativ Negativ
    dar exista si alte trusturi de presa; ele nu-s presate de nimeni?
  • capisci capisci
    doar trusturile opozitiei sunt luate in vizor? la evz sau zece tv totul merge struna sa intelegem, e o libertate totala...cred ca e un fonfleu toata povestea
  • Sincer Sincer
    Trustul Intact este unul profesionist si chiar reflecta realitatea dura in care ne-a adus actuala putere!!
  • eu eu
    Vad ca Active Watch au luat de bun tot ceea ce a spus tipul ala dat afara din Intact.
    Eu zic ca s-au grabit si ca omul nu a venit cu niciun fel de dovada ca cele pe care le afirma ar fi adevarate. Active Watch insa trebuie sa arate ca face si ea ceva cu fondurile atrase, asa ca da comunicate de presa. Si cam atat.
  • StockEx StockEx
    eu cred ca active watch ar tb sa se intereseze mai bine. sa mearga pe la tvr, 10tv, otv. sa ia la puricat evz sau hotnews. trustul intact nu face altceva decat sa reflecte indignarea si furia romanilor.
  • paul S paul S
    Active Watch a zis aceste lucruri, iar Asociatia T.A.T.A. a zis ca Irinel Columbeanu e un parinte de nota patru.
    Ne doare la fel de mult!
    Poate sa zice Actve Watch orice, ca eu nu le virez 2%.

Trimite un comentariu

sus