Skip to main content

EVZ, primele probleme la salariile compensatorii

 

ACTUALIZARE: "Am dorit să le dau o bază că primesc aceşti bani", a declarat Claudiu Şerban, pentru paginademedia.ro. Declaraţia lui, în articol.

Publicitate

La mai puţin de o săptămână după ce aproximativ 20 de jurnalişti de la Evenimentul zilei au ales să plece cu salarii compensatorii, au apărut primele probleme.

Aflat în imposibilitatea de a plăti toate salariile compensatorii (din cauza numărului peste aşteptări de plecări), managamentul a decis să plătească sumele în rate.

Varianta propusă celor care pleacă însă îi punea pe aceştia în situaţia de a nu mai putea lucra în altă parte.

De ce, în continuare:

Ieri şi astăzi, ziariştii care au ales să plece au primit un contract de cesiune exclusivă a drepturilor de autor pe următoarele trei luni. Explicaţia dată ziariştilor de conducerea EVZ: nu sunt bani pentru a achita salarile datorate, iar aceasta este singura modalitate prin care se pot da, în rate, cele trei salarii compensatorii.

Dacă nu semnaţi, nu vă veţi primi banii. Aşa ne-a spus Claudiu Şerban”, a declarat un ziarist care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Contractul pune alte probleme: în condiţiile în care cei care pleacă au acest contract de cesiune exclusivă a drepturilor de autor, nu mai pot lucra în altă parte.

Este un contract ilegal”, a declarat pentru paginademedia.ro unul dintre ziariştii implicaţi în această situaţie. “Contractul de muncă a fost încheiat şi prevede trei salarii. De ce trebuie să mai semnăm un contract nou?”, se întreba ziaristul.

Pe de altă parte, temerile jurnaliştilor erau legate de faptul că, în cazul în care se angajează în altă parte, EVZ ar putea rezilia contractul de cesiune a drepturilor de autor fără a mai plărti salariile datorate.

Până la ora redactării ştirii, niciun ziarist nu a semnat acest contract.

Claudiu Şerban nu a putut fi contactat până la ora redactării ştirii.

Săptămâna trecută, aproximativ 20 de ziarişti au ales să plece, după oferta făcută de management: ori rămân la EVZ, ori optează pentru trei salarii compensatorii, plus salariul din luna mai.

Claudiu Şerban: "Pot lucra unde vor"

"Vreau o bază legală pentru a le plăti salariile compensatorii", a declarat Claudiu Şerban în legătură cu contractele de cesiune exclusivă a drepturilor de autor.

Ce se întâmplă dacă aceştia lucrează şi în altă parte?

"Pot lucra unde vor. Nu mă interesează unde lucrează. Ei îşi vor primi salariile dacă semnează aceste contracte."

Citeşte şi:

  • Evenimentul zilei, noua structură a editorilor
  • MUTARE SURPRIZĂ: Claudiu Şerban, redactor-şef la Capital
  • EXCLUSIV. Redactorul-şef de la Capital şi-a dat demisia
  • Bilanţul provizoriu de la EVZ: aproape 20 de oameni au ales să plece
  • Claudiu Şerban, EVZ: Nu mă aşteptam să plece atât de mulţi oameni
  • Plecări de la EVZ: doi seniori, doi editori, redactori şi reporteri
  • Restructurări la EVZ: poziţiile de editori coordonatori şi redactor şef adjunct au fost desfiinţate. Ioana Lupea pleacă
  • Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
    viewscnt

    Comentarii

    • Sacalul de desert Sacalul de desert
      Fratilor, daca v-ati inhaitat de la inceput cu impostorul Cluadiu Serban va meritati soarta. Daca ar avea decenta ar scoate la mezat Mertanul or gentile alea Zegna sau Vuitton si v-ar da banii. Hai noroc!
    • Hawkeye Hawkeye
      De ce nu pun un "ne" in contract si toata lumea sa fie fericita?! Adica "cesiune NE-exclusiva". Foarte complicat...
    • Codul Muncii Codul Muncii
      Completare:
      *10% din valoarea sumei pe care o cer drept daune. Pentru recuperarea sumei din contract nu se plateste decat o taxa fixa sau comision la executarea silita.
    • avocatu' avocatu'
      Pai daca n-are banii de compensatorii sa-l lasam si fara paralele (nu putine) cu care isi aprovizioneaza bodega denumita Tralala. Drept urmare sunt dispus sa-i reprezint gratis in instanta pe angajatii care vor sa-l dea in judecata pe Claudiu Serban. Nu-l cunosc, dar din cate am citit e genul de om care calca pe cadavre pentru a-si atinge scopul, iar la EVZ am avut prieteni buni care au inceput sa plece, rand pe rand, inca de anul trecut. Relatarile despre ce se intampla acolo sunt cutremuratoare, cel putin la fel de naucitoare ca cele de la "Realitatea" lui Vantu, sau Antenele lui Felix. Iar ce a facut acum, a umplut paharul tocmai pentru ca e total nelegal! Asa ca sa actionam!
    • Codul Muncii Codul Muncii
      Salariile compensatorii trebuie date, conform noului Cod al Muncii, pe contractul individual de munca (CIM). Semnarea unor alte documente de plata, cum ar fi drepturile de autor (DA), se supune altor prevederi legale mai putin favorabile salariatilor. Astfel, daca societatea decide sa nu mai plateasca DA, salariatii trebuie sa mearga in instanta si sa achite, in prealabil, 10% din valoarea sumei pe care o au de recuperat de la companie. Plus plata unui avocat. De asemenea, ei trebuie sa faca dovada operelor (articolelor) predate pentru a justifica plata DA.
      Un calcul simplu arata ca situatia financiara a societatii este foarte dificila. Un salariu mediu de 600 euro per salariat inseamna un efort financiar din partea societatii editoare in valoare de 36.000 euro.
      In cazul in care societatea nu are acesti bani, iar salariatii castiga procesul, pot trece la executarea silita a unor bunuri (a se vedea cazul Academia Catavencu prezentat de paginademedia.ro)

    Trimite un comentariu

    sus