Skip to main content

Istoria acţionarilor de la Caţavencu, în cifre şi fapte. Mihaiu, Buşcu şi Vulpe, în 90 în aceeaşi cameră de cămin, azi în direcţii diferite.

 

Brusc, Caţavencu a devenit un fenomen. Care, ca orice fenomen, se va duce dracului într-o zi. Însă ziua aceea o vom ţine cât mai departe de noi şi de voi.”

Publicitate

Citatul de mai sus a apărut în prima ediţie a Almanahului Academia Caţavencu, în 1995. Nu e semnat, dar îi aparţine lui Liviu Mihaiu. De atunci (dar şi până atunci) ziarul a trecut prin mai multe schimbări de acţionariat.

În 90, Doru Buşcu, Liviu Mihaiu şi Sorin Vulpe, studenţi la Politehnică şi colegi de cameră, au fost primii Caţavenci. Nu aveau acţiuni.

Paginademedia.ro trece în revistă istoria acţionariatului de la Caţavencu (în fotografia din 1991, de la stânga la dreapta: Doru Buşcu, Eugen Istodor, Ioan Groşan şi fotograful Emil Berdeli):

Februarie 1990

Caţavencu a fost pornită în februarie 1990, de un student – Ovidiu Nacu. Doru Buşcu, Liviu Mihaiu şi Sorin Vulpe erau studenţi la Politehnică şi împărţeau aceeaşi cameră la cămin. Au fost primii caţavenci, la publicaţia care se numea simplu: Caţavencu – săptămânal incomod.

Acţionarul revistei era, 100%, Ovidiu Nacu.

Ce fac azi cei trei colegi de cameră: Sorin Vulpe conduce, ca publisher, compania Liberis. Mihaiu se ocupă de Radio Guerrilla. Doru Buşcu este redactor-şef la Caţavencii.

Octombrie 1991

Ovidiu Nacu lansează şi alte reviste, printre care câteva titluri erotice. Caţavencii sunt soclicitaţi să scrie la aceste reviste. Nu sunt de acord şi decid să plece.

Echipa de la Caţavencu lansează Academia Caţavencu, împreună cu regretatul Mihai Cârciog. Caţavencu lui Nacu mai rezistă câteva luni.

Structura de acţionariat a noii reviste Academia Caţavencu:

  • Mihai Cîrciog – 80%
  • Mircea Dinescu – 20%

1996

Caţavencii preiau acţiunile de la Mihai Cârciog. Practic, fostul proprietar le cedează părţile, la preţuri simbolice.

În noua formulă, Mircea Dinescu are 30%, iar zece Caţavenci primesc cote între 8 şi 10%.

Caţavencii acţionari:

Doru Buşcu
Mircea Toma
Liviu Mihaiu
Cornel Ivanciuc
Ioan T. Morar
Patrick Andre de Hillerin
Viorel Moţoc
Octav Mardale
Sorin Vulpe
Eugen Istodor

1997

Mircea Dinescu îi vinde acţiunile lui Sorin Ovidiu Vîntu. Preţul vehiculat: aproximativ 300.000 de dolari. Vânzarea se votează în Senatul Academiei Caţavencu. Rezultatul: egalitate. Eugen Istodor îşi reevaluează votul şi parte din revistă devine proprietatea lui Vîntu.

1999

Caţavencii răscumpără de la Sorin Ovidiu Vîntu (cu aceeaşi sumă) partea de 30% şi devin acţionari 100%.

2001-2002

Sorin Marin, fost acţionar la Rompetrol, cumpără 50% din revistă. Cealaltă jumătate se redistribuie între Caţavenci.

O parte din banii încasaţi de caţavenci se investeşte în dezvoltare. Caţavencu începe să lanseze şi alte tilturi.

2006

Sorin Ovidiu Vîntu preia Caţavencu, companie care între timp ajunsese la circa zece titluri, un post de radio şi o cifră de afaceri de aproximativ 12 milioane de euro. Printre acestea: Academia Caţavencu, Radio Guerrilla, Cotidianul, B 24 Fun.

A fost cea mai bună afacere pentru caţavenci, care au primit sute de mii de euro (între 500.000 şi 800.000 euro) fiecare.

Doar doi Caţavenci nu au fost de acord cu vânzarea: Liviu Mihaiu şi Mircea Toma. În următorii ani vor părăsi redacţia.

O parte mare din bani a fost investită în companie. Aproape jumătate din suma totală a tranzacţiei.

2010

Caţavencu mai are în portofoliu Academia Caţavencu şi Radio Guerrilla. Alte titluri s-au închis (cum ar fi Cotidianul), altele au fost vândute sau preluate de foştii manageri (Tabu, Aventuri la pescuit, Superbebe, 24 Fun).

Academia Caţavencu se scindează. Mircea Toma şi o parte din redacţia Academia Caţavencu pleacă şi lansează o nouă publicaţie: Kamikaze.

Caţavencu SA intră în faliment.

2011

Instanţa pronunţă falimentul Caţavencu SA. Brandul Academia Caţavencu este scos la licitaţie. La prima licitaţie, este câştigat de Doru Buşcu, pentru 1,6 milioane de euro. Buşcu nu strânge banii, iar licitaţia se reia.

La a doua licitaţie apare un al doilea jucător surpriză – Orlando Nicoară, managerul Mediafax Group (deţinut de Adrian Sârbu). Câştigă Dan Grigore Adamescu, prin jurnalistul Claudiu Pădurean (cal înscris oficial la licitaţie).

Adamescu nu convinge echipa de la Academia Caţavencu. Echipa lui Doru Buşcu pleacă la Dinu Patriciu, pentru săptămânalul Caţavencii.

Denis Dinulescu este numit de Adamescu redactor şef al Academiei Caţavencu. Redactor şef adjunct este poetul Paul Vinicius.

29 iunie 2011

Trei reviste de satiră, cu trei editori diferiţi, apar pe piaţă: Academia Caţavencu, Kamikaze şi Caţavencii.

Foto: Academia Caţavencu

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Silviu Ticsa Silviu Ticsa
    recent am descoperit motivele exacte pentru porcaiala dintre cei care au scris la A.C. (nu ma uit la TV de mai multi ani, iar ziare-citesc numai cateva saptamanale printre care si Catavencii si Kamikaze).
    dincolo de discutiile voastre despre bani si cine merita mai multi -chestii care va privesc-, trebuie sa va spun ca unii fraieri (asa, ca mine) v-a luat ca un reper solid in presa romaneasca. adicatelea aveam incredere in continutul celor trei reviste (Academia C. initial, apoi celelalte doua nou infiintate). tocmai nu mai am incredere (eu ma prind mai greu). si, ca sa fiu echidistant nu o sa mai citesc niciuna. Hai pa!
  • genghinni genghinni
    Cand banu era suficient pentru toata lumea,haita tragea in aceiasi directie,cum s-a redus cota de cascaval, o parte a haitei si-a reevaluat obiectivele,vrajiti fiind de un mogulas aflat in perioada portocalie a carierei.Polele-n cap trebuie trecute in CV-ul romanesc la categoria,Sport National.O zi buna!
  • ElCucui ElCucui
    Alo? Servitorii? Ce faceți, ați primit liber azi?
    1. Voi realizați ce larve sunteți că nici măcar nu aveți curajul să vă asumați lăturile?
    2. Voi vă dați seama că v-au intrat în paginademedia, zilele ăstea, mai multe "poante" decât v-au intrat vreodată în Cațavencu?
  • Doggy Doggy
    ElCucui, asta-i o premieră absolută: să scrie Mihaiu sub semnătura altuia, de obicei fiind invers. Sau i-ați luat și pe Borțea și Mușat cu voi la Sulina, să vă scrie comentariile, că voi sînteți prea prafuri?
  • ElCucui ElCucui
    @limacșii, doar atâta puteți? Sunțire rău, sclavilor!
  • omul invizibil omul invizibil
    baieti. am ras cu lacrimi. e cea mai distractiva paruiala-foileton la care asist. dati-le naibii de reviste, ca si-asa nu le citeste nimeni, si apucati-va de wrestling. daca toata cotonogeala n-ar fi pe niste bloguri de nisa as zice ca e o strategie de marketing. mai ales ca perisor scoate de la saltea si pozele alea induiosatoare cu catavencii tineri.
  • Nino nino Nino nino
    Astia care va luati de Cucui, ziceti bogdaproste de cascavalu pe care l-ati luat. Ca altu bisztosh n-o sa mai fie.
    Vorbesc de fostii actionari, ca ceilalti gutzumani care si-au luat doar solda de cacao, chiar n-au motive sa tasteze aici.
    De fapt, articolu Obae trebuia sa sune cam asa:
    Cum iesi din Politehnica afacerist

    Tin minte cum imi povestea un amic de lafostu Connex cum veneau scriitorii la negocieri de mare publicitate: IN HAITA.

    Aia a ramas.
  • slasher slasher
    de ce se sterg comment-urile
  • denis denis
    Razvan Cucui, acest Vadim al web-ului, pe vremea cand trebaluia printr-o agentie (tot pe post de ciugulitor la batista pe langa Buscu) era consumator vanjos de rudotel. Imi pare rau ca i s-a agravat starea in asemenea hal incat sa-i injure tocmai pe cei ce i-au dat o bucata de pita. In limbaj medical se numeste altfel.
  • raraitu raraitu
    @Ei Cucui
    Buna dimineata batisttutza! Curajosule iar ai uitat sa-ti iei pastilutza de xanax? Nu ti-a cumparat Augustin o cutie saptamana trecuta?Of, of, of, se ia numai una pe zi. Inteleg prin ce treci. Batiste mai ai?
  • ginel ginel
    Mare boier, mare caracter si Razna Cucui in ultimii ani. Mi-e rusine de nerusinea ta batrane. Chiar nu mai ai haz cu injuriile si circul pe care-l faci zilnic pe bloguri. Am cunoscut un alt Razvan Cucui cu ani in urma. Un om vesel, plin de energie pozitiva, de umor nestavilit cu care-ti facea placere sa stai noptile la taclale. Unii imbatranesc urat, chiar foarte urat.
  • laurica biciclista laurica biciclista
    Razvan are grave probleme cu memoria. Chestiune de caracter si de onoare. Uita ca era lingaul lui Doru in redactie si ca fara Sorin vindea seminte in Matache si acum. Se gudura ca un pudel si misca frumos din codita cand Buscu, Vulpe sau Motoc il mangaiau pe ceafa si il supraplateau pentru dormitul la bule.Si cu banii primiti la vanzare din generozitatea colegilor cum o dam Razvane? Nu ma refer la banii primiti pe BPT. Vorbesc de banii daruiti de catre cei pe care ii injuri ca un nesimtit acum O suta de mii de euro neimpozabili. Impozitele pe acesti bani i-au platit tot cei carora cu ani in urma le aduceai osanale mai rau ca vadim lui ceausescu. Hopa! Mi-a picat fisa: nu cumva sotia nu stie de acesti bani? Rusineee !
  • dragos dragos
    @Ei Cucui
    Cred ca te bagam prea mult in seama. Se simte de la o posta ca tu chiar crezi ceea ce scrii.
    Te-a consultat un medic specialist? Fa-ti o programare ca e grav cand incurci apele. Ti-l recomand pe doctorul Florin Tudose. personalitatea dubla nu e o chestie cu care sa te joci mai Batistutza!
  • MiniCooper MiniCooper
    @ ElCucui Stii bine Razvane, ca banii pe care i-ai luat si care te-au facut om, i-ai luat din mina si din mila celor 10 actionari. Las-o moarta cu Bucataria Pentru Toti, ca nu are nici o legatura cu suma uriasa, pe care ai primit-o. Povestea e cunoscuta in tot grupul Catavencu. Te intreb si eu Razvane, ai declarat cumva la FISC suma asta? Ca de muncit pentru ea, vad ca muncesti acuma, injurindu-i pe cei care ti-au daruit-o.
  • ariciu ariciu
    @Ei Cucui
    1. Prima minciuna: din motive de neseriozitate ai fost pus pe tusa de colegi. Dormeai ca nesimtitu' la bule si nu mai scoteai din tine nimic creativ. Cand era de treaba dispareai la frecat menta.
    2. A doua minciuna: la Elounda nu ai fost ca sef de proiect BPT. Nu erai pe lista si prin generozitatea lui Sorin Vulpe ai fost chemat si tu.
    3. A treia minciuna: minti ca un bucataras de cantina prins cu ciordeala la magazie. Chiar nu ti-e rusine obrazului? Te zvarcolesti precum stiuca pe uscat si nu recunosti ca ai primit pomana de la senatorii AC de 100 000 Euro? Ai memorie scurta baiatule!
    4.Inapoi la batista mascariciule.
    5. se scumpeste xanaxul si tare as vrea sa vad ce-o sa mai faci cand kamikaze se va inchide!

Trimite un comentariu

sus