Skip to main content

Istoria acționarilor de la Cațavencu, în cifre și fapte. Mihaiu, Bușcu și Vulpe, în 90 în aceeași cameră de cămin, azi în direcții diferite.

 

Brusc, Cațavencu a devenit un fenomen. Care, ca orice fenomen, se va duce dracului într-o zi. Însă ziua aceea o vom ține cât mai departe de noi și de voi.”

Publicitate

Citatul de mai sus a apărut în prima ediție a Almanahului Academia Cațavencu, în 1995. Nu e semnat, dar îi aparține lui Liviu Mihaiu. De atunci (dar și până atunci) ziarul a trecut prin mai multe schimbări de acționariat.

În 90, Doru Bușcu, Liviu Mihaiu și Sorin Vulpe, studenți la Politehnică și colegi de cameră, au fost primii Cațavenci. Nu aveau acțiuni.

Paginademedia.ro trece în revistă istoria acționariatului de la Cațavencu (în fotografia din 1991, de la stânga la dreapta: Doru Bușcu, Eugen Istodor, Ioan Groșan și fotograful Emil Berdeli):

Februarie 1990

Cațavencu a fost pornită în februarie 1990, de un student – Ovidiu Nacu. Doru Bușcu, Liviu Mihaiu și Sorin Vulpe erau studenți la Politehnică și împărțeau aceeași cameră la cămin. Au fost primii cațavenci, la publicația care se numea simplu: Cațavencu – săptămânal incomod.

Acționarul revistei era, 100%, Ovidiu Nacu.

Ce fac azi cei trei colegi de cameră: Sorin Vulpe conduce, ca publisher, compania Liberis. Mihaiu se ocupă de Radio Guerrilla. Doru Bușcu este redactor-șef la Cațavencii.

Octombrie 1991

Ovidiu Nacu lansează și alte reviste, printre care câteva titluri erotice. Cațavencii sunt soclicitați să scrie la aceste reviste. Nu sunt de acord și decid să plece.

Echipa de la Cațavencu lansează Academia Cațavencu, împreună cu regretatul Mihai Cârciog. Cațavencu lui Nacu mai rezistă câteva luni.

Structura de acționariat a noii reviste Academia Cațavencu:

 • Mihai Cîrciog – 80%
 • Mircea Dinescu – 20%

1996

Cațavencii preiau acțiunile de la Mihai Cârciog. Practic, fostul proprietar le cedează părțile, la prețuri simbolice.

În noua formulă, Mircea Dinescu are 30%, iar zece Cațavenci primesc cote între 8 și 10%.

Cațavencii acționari:

Doru Bușcu
Mircea Toma
Liviu Mihaiu
Cornel Ivanciuc
Ioan T. Morar
Patrick Andre de Hillerin
Viorel Moțoc
Octav Mardale
Sorin Vulpe
Eugen Istodor

1997

Mircea Dinescu îi vinde acțiunile lui Sorin Ovidiu Vîntu. Prețul vehiculat: aproximativ 300.000 de dolari. Vânzarea se votează în Senatul Academiei Cațavencu. Rezultatul: egalitate. Eugen Istodor își reevaluează votul și parte din revistă devine proprietatea lui Vîntu.

1999

Cațavencii răscumpără de la Sorin Ovidiu Vîntu (cu aceeași sumă) partea de 30% și devin acționari 100%.

2001-2002

Sorin Marin, fost acționar la Rompetrol, cumpără 50% din revistă. Cealaltă jumătate se redistribuie între Cațavenci.

O parte din banii încasați de cațavenci se investește în dezvoltare. Cațavencu începe să lanseze și alte tilturi.

2006

Sorin Ovidiu Vîntu preia Cațavencu, companie care între timp ajunsese la circa zece titluri, un post de radio și o cifră de afaceri de aproximativ 12 milioane de euro. Printre acestea: Academia Cațavencu, Radio Guerrilla, Cotidianul, B 24 Fun.

A fost cea mai bună afacere pentru cațavenci, care au primit sute de mii de euro (între 500.000 și 800.000 euro) fiecare.

Doar doi Cațavenci nu au fost de acord cu vânzarea: Liviu Mihaiu și Mircea Toma. În următorii ani vor părăsi redacția.

O parte mare din bani a fost investită în companie. Aproape jumătate din suma totală a tranzacției.

2010

Cațavencu mai are în portofoliu Academia Cațavencu și Radio Guerrilla. Alte titluri s-au închis (cum ar fi Cotidianul), altele au fost vândute sau preluate de foștii manageri (Tabu, Aventuri la pescuit, Superbebe, 24 Fun).

Academia Cațavencu se scindează. Mircea Toma și o parte din redacția Academia Cațavencu pleacă și lansează o nouă publicație: Kamikaze.

Cațavencu SA intră în faliment.

2011

Instanța pronunță falimentul Cațavencu SA. Brandul Academia Cațavencu este scos la licitație. La prima licitație, este câștigat de Doru Bușcu, pentru 1,6 milioane de euro. Bușcu nu strânge banii, iar licitația se reia.

La a doua licitație apare un al doilea jucător surpriză – Orlando Nicoară, managerul Mediafax Group (deținut de Adrian Sârbu). Câștigă Dan Grigore Adamescu, prin jurnalistul Claudiu Pădurean (cal înscris oficial la licitație).

Adamescu nu convinge echipa de la Academia Cațavencu. Echipa lui Doru Bușcu pleacă la Dinu Patriciu, pentru săptămânalul Cațavencii.

Denis Dinulescu este numit de Adamescu redactor șef al Academiei Cațavencu. Redactor șef adjunct este poetul Paul Vinicius.

29 iunie 2011

Trei reviste de satiră, cu trei editori diferiți, apar pe piață: Academia Cațavencu, Kamikaze și Cațavencii.

Foto: Academia Cațavencu

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • recent am descoperit motivele exacte pentru porcaiala dintre cei care au scris la A.C. (nu ma uit la TV de mai multi ani, iar ziare-citesc numai cateva saptamanale printre care si Catavencii si Kamikaze).
  dincolo de discutiile voastre despre bani si cine merita mai multi -chestii care va privesc-, trebuie sa va spun ca unii fraieri (asa, ca mine) v-a luat ca un reper solid in presa romaneasca. adicatelea aveam incredere in continutul celor trei reviste (Academia C. initial, apoi celelalte doua nou infiintate). tocmai nu mai am incredere (eu ma prind mai greu). si, ca sa fiu echidistant nu o sa mai citesc niciuna. Hai pa!
 • Cand banu era suficient pentru toata lumea,haita tragea in aceiasi directie,cum s-a redus cota de cascaval, o parte a haitei si-a reevaluat obiectivele,vrajiti fiind de un mogulas aflat in perioada portocalie a carierei.Polele-n cap trebuie trecute in CV-ul romanesc la categoria,Sport National.O zi buna!
 • Alo? Servitorii? Ce faceți, ați primit liber azi?
  1. Voi realizați ce larve sunteți că nici măcar nu aveți curajul să vă asumați lăturile?
  2. Voi vă dați seama că v-au intrat în paginademedia, zilele ăstea, mai multe "poante" decât v-au intrat vreodată în Cațavencu?
 • ElCucui, asta-i o premieră absolută: să scrie Mihaiu sub semnătura altuia, de obicei fiind invers. Sau i-ați luat și pe Borțea și Mușat cu voi la Sulina, să vă scrie comentariile, că voi sînteți prea prafuri?
 • baieti. am ras cu lacrimi. e cea mai distractiva paruiala-foileton la care asist. dati-le naibii de reviste, ca si-asa nu le citeste nimeni, si apucati-va de wrestling. daca toata cotonogeala n-ar fi pe niste bloguri de nisa as zice ca e o strategie de marketing. mai ales ca perisor scoate de la saltea si pozele alea induiosatoare cu catavencii tineri.
 • Astia care va luati de Cucui, ziceti bogdaproste de cascavalu pe care l-ati luat. Ca altu bisztosh n-o sa mai fie.
  Vorbesc de fostii actionari, ca ceilalti gutzumani care si-au luat doar solda de cacao, chiar n-au motive sa tasteze aici.
  De fapt, articolu Obae trebuia sa sune cam asa:
  Cum iesi din Politehnica afacerist

  Tin minte cum imi povestea un amic de lafostu Connex cum veneau scriitorii la negocieri de mare publicitate: IN HAITA.

  Aia a ramas.
 • Razvan Cucui, acest Vadim al web-ului, pe vremea cand trebaluia printr-o agentie (tot pe post de ciugulitor la batista pe langa Buscu) era consumator vanjos de rudotel. Imi pare rau ca i s-a agravat starea in asemenea hal incat sa-i injure tocmai pe cei ce i-au dat o bucata de pita. In limbaj medical se numeste altfel.
 • @Ei Cucui
  Buna dimineata batisttutza! Curajosule iar ai uitat sa-ti iei pastilutza de xanax? Nu ti-a cumparat Augustin o cutie saptamana trecuta?Of, of, of, se ia numai una pe zi. Inteleg prin ce treci. Batiste mai ai?
 • Mare boier, mare caracter si Razna Cucui in ultimii ani. Mi-e rusine de nerusinea ta batrane. Chiar nu mai ai haz cu injuriile si circul pe care-l faci zilnic pe bloguri. Am cunoscut un alt Razvan Cucui cu ani in urma. Un om vesel, plin de energie pozitiva, de umor nestavilit cu care-ti facea placere sa stai noptile la taclale. Unii imbatranesc urat, chiar foarte urat.
 • Razvan are grave probleme cu memoria. Chestiune de caracter si de onoare. Uita ca era lingaul lui Doru in redactie si ca fara Sorin vindea seminte in Matache si acum. Se gudura ca un pudel si misca frumos din codita cand Buscu, Vulpe sau Motoc il mangaiau pe ceafa si il supraplateau pentru dormitul la bule.Si cu banii primiti la vanzare din generozitatea colegilor cum o dam Razvane? Nu ma refer la banii primiti pe BPT. Vorbesc de banii daruiti de catre cei pe care ii injuri ca un nesimtit acum O suta de mii de euro neimpozabili. Impozitele pe acesti bani i-au platit tot cei carora cu ani in urma le aduceai osanale mai rau ca vadim lui ceausescu. Hopa! Mi-a picat fisa: nu cumva sotia nu stie de acesti bani? Rusineee !
 • @Ei Cucui
  Cred ca te bagam prea mult in seama. Se simte de la o posta ca tu chiar crezi ceea ce scrii.
  Te-a consultat un medic specialist? Fa-ti o programare ca e grav cand incurci apele. Ti-l recomand pe doctorul Florin Tudose. personalitatea dubla nu e o chestie cu care sa te joci mai Batistutza!
 • @ ElCucui Stii bine Razvane, ca banii pe care i-ai luat si care te-au facut om, i-ai luat din mina si din mila celor 10 actionari. Las-o moarta cu Bucataria Pentru Toti, ca nu are nici o legatura cu suma uriasa, pe care ai primit-o. Povestea e cunoscuta in tot grupul Catavencu. Te intreb si eu Razvane, ai declarat cumva la FISC suma asta? Ca de muncit pentru ea, vad ca muncesti acuma, injurindu-i pe cei care ti-au daruit-o.
 • @Ei Cucui
  1. Prima minciuna: din motive de neseriozitate ai fost pus pe tusa de colegi. Dormeai ca nesimtitu' la bule si nu mai scoteai din tine nimic creativ. Cand era de treaba dispareai la frecat menta.
  2. A doua minciuna: la Elounda nu ai fost ca sef de proiect BPT. Nu erai pe lista si prin generozitatea lui Sorin Vulpe ai fost chemat si tu.
  3. A treia minciuna: minti ca un bucataras de cantina prins cu ciordeala la magazie. Chiar nu ti-e rusine obrazului? Te zvarcolesti precum stiuca pe uscat si nu recunosti ca ai primit pomana de la senatorii AC de 100 000 Euro? Ai memorie scurta baiatule!
  4.Inapoi la batista mascariciule.
  5. se scumpeste xanaxul si tare as vrea sa vad ce-o sa mai faci cand kamikaze se va inchide!

Trimite un comentariu